Bestiář

Ufník Ohniváček Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 1/2 (1-4 životy)

Útočné číslo: zvl. útok (sršení), zvl. útok (plivání)

Obranné číslo: +3+1=4

Odolnost: mag

Inteligence: 4

Velikost: A0

Zranitelnost: neviděný, ale D1, L1 viz níže

Pohyblivost: 13/magický tvor

Přesvědčení: zmatené dobro

Poklady: nic

Zkušenost: 15

Bojovnost: 3

Síla mysli: 0

Popis:

Vzhled: Ufník Ohniváček vypadá jako malá sršící koule velikosti grepu (cca 10-15 coulů v průměru), ve které "svítí" dvě malá černá potměšilá očka. Neustále dokořán otevírá malinkou tlamičku plnou zubů ostrých jako jehličky a poskakuje na dvou tříprstých žlutooranžových kuřích nožkách. A konečně jako svou největší ozdobu má cca 25 coulů dlouhý ocásek, spíše taková sršící nitka, ukončený sršící slzičkou, který používá podobně jako veverky pro vyrovnávání rovnováhy. Jeho barva může přecházet od oslnivě bílé (jako blesk) až po oranžovomodrou (hořící dřevo).

Výskyt: Ufníci se vyskytují v oblastech, kde je přítomna nějaká magie, jedno v jaké formě. Tedy například v okolí staré zříceniny, kde byla kdysi alchymistická laboratoř, v níž se skrývá truhla několika těmi magy, ve starých dolech, kde se potulují nemrtví, u jezera, v němž se nachází magické zřídlo atd. Jde o to, že ke svému "životu" potřebují magii, přesněji řečeno její přítomnost. Kdyby byl nějaký kouzelník natolik trpělivý, že by je snášel ve své blízkosti, mohli by klidně cestovat s ním. Magii nijak neodčerpávají, ale nemohou bez ní být. Odnesou-li tedy dobrodruzi kupříkladu onu truhlu, budou se je snažit následovat a pokud to nepůjde, do hodiny umírají. Vyskytují se v hejnech o 3k10 kusech.

Povaha: Ufníci jsou velmi, ale velmi zvědaví tvorečkové, kteří doslova "oňufají" vše pohybující se, k čemu se dostanou. Je to de facto smysl jejich magického života. Ňufat a ňufat. Ňufání trvá 3-8 kol, poté jsou Ufníci spokojeni a odňufají jinam. Jen opravdu zřídkakdy zaútočí sami, normálně mají bojovnost 3, ale většinou k boji dojde, ovšem ne vinou Ufníků.

Zvláštní útoky: Ufníci neustále srší jako prskavky. Jelikož neustále poskakují, je malá pravděpodobnost, že něco zapálí (5%), v tom případě, nebude-li oheň magický, nic se jim nestane (například výbuch alchymistovy truhly není zrovna to pravé ořechové). Ovšem jejich dotyku s holou kůží, zvláště pak dlaně, obličej, chlupaťoučké hobití nohy atd. se každý snaží vyhnout, neboť jeden Ufník takto zraní postavu za 1 život za kolo tzv. sršením. On sám si to ale neuvědomuje a nedělá to úmyslně. Jelikož jejich zvědavost bývá ukojena teprve za několik kol, většinou se po nich postavy oženou. To pak bázliví Ufníci urychleně odňufají, ale po chvíli se jim opět vrátí kuráž a vše začíná nanovo. Nezřídka dojde nějaké postavě trpělivost a jednoho Ufníka zabije. V tu chvíli se jim mění bojovnost na 10 a v nastalém boji (po ověření bojovnosti) používají svůj druhý zvláštní útok, plivání. Každý Ufník může plivnout jednou za kolo malou sršící kuličku, cca 3 couly v průměru, která postavu zraní ohněm. Zásah se bere jako past, hází si postava Obr ~ 5 ~ nic/1k6+1. Postava se může bránit kolika chce kuličkám. Kuličku dokáže Ufník plivnout až do vzdálenosti 6 sáhů.

Boj s Ufníky: je velmi častý, když už na ně postavy narazí, alespoň zpočátku, než se o nich dozvědí více. Opravdu nejúčinnější proti Ufníkům jsou ledová kouzla, která je zmrazí. Ufník pak zůstane jako suchá, cca 35 mn těžká vzdáleně ježku podobná koule. V tu chvíli si na své může přijít alchymista, který z jednoho Ufníka může vydestilovat 1-6 magů. O této jejich vlastnosti se málo ví, takže určitě nikde nejsou popsány hony na Ufníky. Pokud Ufníci ztratí polovinu svých sršících druhů, ustupují z boje největší možnou rychlostí a již na družinu nezaútočí do konce dne. Druhý den ovšem jako by vše zapomněli a tak se celá situace může opakovat. Hejno dorůstá rychlostí jeden Ufník za den do svého maxima (určíš hodem 3k10 na začátku).

Zkušenosti: Ufníci mají tak trochu smutný osud. Málokdo přijde na to, že je stačí odehnat, zhruba po 3-4 odehnání ztratí o svůj objekt zájem, neboť usoudí, že si jejich pozornost nezaslouží. Toto je velmi dobré řešení a za ně přiděluj až pětinásobnou zkušenost za celé hejno. Za použití ledového kouzla, voda nepomůže, přidej drobný bonus, za zabití postavám nestrhávej, ovšem v případě úmyslného lovu dej následující postihy po dobu dvou dní za každého Ufníka, kterého postava zabila. Vál -1 úč, oč, Hra , Kou - nemůže zaostřit vůli, meditovat, Alch - mínus 35% na výrobu všech svých výrobků, Zlo - mínus 15% na všechny své schopnosti.

Dodatky: Ufníka nelze podrobit, ale lze s ním vést mentální souboj, SUM = SOM = 10 (pojmy vysvětleny až v PPE, nemáš-li počítej SM = 10). Ufník je magický tvor, nejde tedy ochočit, ačkoliv má jistou inteligenci, jejich ufňání se zatím nikomu nepodařilo naučit, takže se s nimi těžko někdo domluví normálně.

Náměty: Rád si u nestvůr uvádím, k čemu je lze použít, neboť momentální myšlenku těžko udržíte do doby, než ji chcete použít, tedy to udělám i zde. Nějaký alchymista znalý neblahých následků lovu si najme postavy aby mu zmražené Ufníky donesly. Vesničané mají strach, že se ve zřícenině hrádku usídlil zlý čaroděj, který po nocích vysílá ohnivé koule, které zaručeně spálí úrodu. Vévoda si bude chtít najmout postavy a aby zjistil jejich charakter, pošle je prozkoumat území, kde se vyskytují Ufníci. Tak a to by snad bylo vše. Takže ufň uffň. :)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 22

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý.........

Gromm



 Uživatel úrovně 0

Je to parádní, ale velice i použitelné


 Uživatel úrovně 0

deshi: Ty knížky znám, potvoru si bohužel nevybavuju. No, to je jedno, já jenom když jsem si to tak představoval, tak mi vytanul na mysli tenhle příšeráček ňu ňu ňu... ehm.
:)
Ňuf


 Uživatel úrovně 5

no je to fajn..fakt se mi to líbí a nemám co vytknout...a neptej se proč jen za čtyři..prostě tady byly přízpěvky lepší a nelze srovnávat...


 Uživatel úrovně 0

XMMarek: děkuji za hodnocení, smím být tak smělý za co jsem si zasloužil tak vysoké? Snad za tu poštu, že se mi nezdá tvoje "to je dobrý" jako názor?

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

:-(


 Uživatel úrovně 0

Galadar: Kdysi jsem četl knížky, nevím už autora, ale jmenovalo se to Žáci Kopyto a Mňouk a "něco" a na obálce jedné z nich bylo podobné stvoření nakreslené. Tehdy jsem si příšerku udělal a když jsem přišel na tenhle server, tak už ji jen doupravil, aby to nebylo jen v mé mysli.

Terátor: Tak jako jsou Neviděné zhmotněním zla, tak i Ufníci jsou zhmotněním nějakých dobrých (viz přesvědčení) myšlenek tvorů, kteří se na nějaký čas alespoň zastavili na místě, kde Ufníci nyní jsou. Tedy základem je dobrá myšlenka tvora, omáčkou okolo je přítomná magie a výsledek je Ufník.


 Uživatel úrovně 0

Tak mi napadá - není to náhodou takovej ten malej (asi reklamní?) huňatej příšeráček, který ho jsem kdysi měl než mu upadaly ty očička? Asi tak tři cm velkej...
:o)
Ňuf.


 Uživatel úrovně 0

Ňufník... :o) Kvalita. Ňuf.