Bestiář

Peryton Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 5 + 2

Útočné číslo: (+4 + 6/+2) = 10/+2 (spáry) + (+4 + 3/-1) = 7/-1 (paroží)

Obranné číslo: (+6 + 2) = 8

Odolnost: 14

Inteligence: 2

Velikost: C

Zranitelnost: zvíře, ale B0, D0

Pohyblivost: 10 / zvěř (na zemi); 25 / okřídlenec (ve vzduchu)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 200/0

Zkušenost: 720

Bojovnost: 2 nebo 12 (viz níže)

Síla mysli: -

Popis:

Vytrvalost: 22 / okřídlenec
Manévrovací schopnost: 18
Váha: 2200 + 1k10 x 250
Jídlo: 10 + 1k10 x 2 čenů / 5h + 1k10 x 3s
Ostatní: vydělání kůže – 250 + 1k10 x 25 mn / + 2h; paroží – 100 + 1k10 x 8 mn / + 3s

Vzhled

Tato bájná bestie má postavu mohutného jelena, v kohoutku dosahující jednoho a půl sáhu, s orlími pařáty na předních končetinách místo kopyt, ostrými jako právě nabroušené nože – přesto nebránícími v běhu, a ohromnými opeřenými křídly s rozpětím téměř sedmi sáhů.

V noci zdá se černý, však za svitu měsíce hází perytonova srst třpytivé odlesky a pokud je slunce na obloze, můžeme se kochat jeho smaragdově zeleným peřím či srstí, která se na hlavě mění na tmavě modrou jako večerní obloha. Paroží je temně černé, jako by bylo z obsidiánu. Od běžné vysoké zvěře se liší také svými bulvami, které jsou jako dva rudě svítící granáty.

Výskyt

Jeho domovem jsou strmé útesy v horách či na pobřežních skalách poblíž lesů. Cítí se bezpečně ve vzduchu a má rád otevřené prostory, proto ho nepotkáme mezi stromy. Na vhodném a bezpečném místě vysoko na skalách staví hnízdo z větví vystlané mechy a lišejníky. Perytoni nejsou sociální, vzájemná přítomnost jim ale nevadí.

Přestože se mezi sebou dorozumívají spíše orlími skřeky, v době říje samec troubí podobně jako jelení býk a tento mohutný zvuk se odráží od okolních hor po několik mil. Samice si vybírá otce svých mláďat především podle kvality srsti, důležitý je také námluvní tanec podobný orlímu. Mládě můžeme v hnízdě nalézt první rok, kdy neumí létat a je krmeno matkou.

Charakter

Perytonovi nebylo dovoleno mít vlastní stín a kdykoliv ho ozáří paprsky, vrhne za sebe stín lidského muže. Možná proto ho skličuje taková touha po lidském mase, přestože se pase na travinách, stejně jako ostatní kopytníci. Krom zeleně rád požírá i kořínky, hlízy a bobule.

Sféry vypráví o touze perytonů mít vlastní stín, která je žene do krvelačných potyček. Peryton útočí od pohledu na humanoidního muže a sápe se po jeho srdci. Pravidlově má běsnící peryton bonus k iniciativě +3 v RSS. Nikdo neví, jaká oběť připadá perytonovi lákavější ani jestli zaútočí přímo či využije nějaké lsti, jisté však je jedno: jakmile peryton smočí svou tlamu v srdci nebožtíka, jeho duše je osvobozena od temného pouta a peryton získává vlastní stín, který mírní jeho brutální povahu, a z rudých očí se vytrácí ďábelský, zlověstný nádech. Perytonova zuřivost klesá až k mírumilovnosti (bojovnost 2) a boji se většinou vyhýbá. Od této doby se chová jako spořádaná vysoká zvěř, ale paměť neztrácí a o jeho minulosti je možné si s perytonem povídat například telepatií, svolí-li k tomu. Přestože není příliš chytrý, svou minulost dokáže zhodnotit poměrně objektivně, stejně jako události, které svým orlím zrakem pozoroval ze vzdušných výšin.

Žádnou moudrost od něj ale nečekejte, dožívá se zhruba 50ti let věku a krom běžného života ne nepodobného obyčejnému jelenovi na něm není nic zvláštního. Za zmínku stojí snad jen jeho láska ke třpytivým předmětům, především zrcátkům a jiným předmětům odrážející světlo (takovéto cennosti shromažďuje ve svém hnízdě). Za pěkného dne je možné perytona spatřit, jak hledí na svůj odraz na hladině tůně či jezera – obzvlášť nemá-li ještě svůj vlastní stín – takto uchvácený peryton je lehce překvapen cizí přítomností, jelikož bývá do svého odrazu zabrán až nevnímá okolí.

Dodatky

- Po smrti perytona ztrácí jeho kůže zvláštní schopnost nezranitelnosti nekouzelnými zbraněmi, svou barvu a lesk si však ponechává po dlouhá staletí. Výstavní trofej bývá vysoce ceněna.
- Peryton si je vědom svého prokletí a vnímá ho jako svou přirozenost.
- Druidi si tajemství o perytonech předávají a dokáží perytona odvracet. Při odvracení perytona si druid počítá postih 5 a už jen pohledem automaticky pozná, zda se jedná o perytona prokletého. Perytona vnímají jako přirozenou součást lesa.
- Peryton může být použit jako běžná nestvůra, může na něj být vypsaná odměna pro lovce bestií, stejně jako může být zahalen rouškou tajemství v podobě mrtvol zabitých očividně rituálním způsobem. Je třeba si ale dát pozor pokud perytona použijeme do konfrontace s družinou bez předchozí přípravy – perytonova nezranitelnost může přivodit brzkou a PJem nechtěnou smrt družiníka.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Znám něco jako Perytona a je dobře, že si ho do hry už nemusím vymýšlet sám. :)


 Uživatel úrovně 8

Cesta:
Opět, nápad není můj, je to zpracování mýtické bytosti. Ano, prokletá je celá rasa, samci i samice.
O ochočen a nosnosti jsem se zmínil v diskusi, nosnost bych odhadl podobně jako u pegase. Pod prokletím bývá útočnější (bojovnost 12), po pominutí je spíše mírumilovný (bojovnost 2) jako běžný býložravec. Začlenění do letky bych tedy s prokletím viděl jako nemožné, po prokletí jako bezproblémové. S prokletím by se to muselo řešit individuálně, kouzla či různé předměty, útok od pohledu na humanoidy není moc ulehčující vlastnost.


 Uživatel úrovně 0

je to velice pěkně zpracováno .. i když autor za poměl na malé nedostatky.. hodnotím 4 hvězdami .
- jen mi tu chybí s tim prokletim jedná se o prokletí celé rasy ? ( pokud ona historie toho by byla vítána )
- jinak mam velkou představivost dokážu si podle popisu vzhledu představit hrubé rysy Perytona ale obrázek by bodl ...
zajímavé je .. tvé kombinování tělo jako jelen ale chová se jako pták ( skřeky ,námluvy atd... )
- zajímalo by mě využití při ochočení a prodání jakou má nosnost ? a jak se snáší z ostatními zvířaty? / potaž to začleněn do letky v boji ? kdyby mu bylo ponecháno prokletí ?

jinak dílo pkné :) zajímavý nápad chválím ...


 Uživatel úrovně 8

Je to vynikající potvůrka, sympatická, má šmrnc, nápad, je použitelná. Zpracování mi vyhovuje, je stručné a přitom poměrně obsáhlé, jazykově je bezchybné. Velmi oceňuju, že Hamster myslel i na často opomíjené údaje a pod tabulku je doplnil. Líbí se mi, jak je popsán Perytonův charakter. Nespatřuju v díle žádné rozpory a chyby. To, co popisuje Folcwine, by dílo rozhodně pozdvihlo k těm špičkovým, ale i takhle je to skvělá práce.


 Uživatel úrovně 0

Podle mne je to dílo, kterému nic nechybí. Je zpracované podobně jako v příručkách. Detaily (například to s tím ženským stínem), které zveřejnili ti přede mnou jsou zanedbatelné...


 Uživatel úrovně 5

Největším kladem díla je, že připomíná mýtického tvora Perytona, který není příliš známý. Aby u mě cílo mnohem stouplo v ceně, tak by stačilo uvést, že se jedná o tvora z antické mytologie a uvést pár odkazů na nejzajímavější články a vyobrazení Peritonů. Tedy, z mého pohledu dílo má jen ony dva nedostatky, které by šlo vyřešit max 4mi řádky.

Tím, že by se uvedly ty odkazy, tak by dílo mohlo být klidně i s takto krátkým rozsahem. Kdo by chtěl čerpat další inspiraci, tak by si mohl o Peritonech přečíst v oněch odkazovaných článcích.

Byl bych nerad, aby toto bylo chápáno jako negativní hnidopišská kritika tohoto díla. Byl bych rád, kdybyste tyto výtky brali jako rady, jak napsat krátké ale přesto pro PJ přínosné dílo.

Jsou to výtky proti zavedenému zvykovému formátu rubriky bestiář tohoto serveru:
- chybý mi obrázky/skicy bestií
- chybý mi krátké anotace (co je dílo, pro koho je určeno, z čeho se vycházelo)
- chybý mi odkazy na případný rozšiřující materiál (pojetí příšery v jiném herním systému, mytologii apod.)
- místo způsobu rozmnožování se spíše zaměřit na PJ upotřebitelnější materiál, jako například skica brlohu a denní harmonogram

Bestiář DrD i rubriky tohoto serveru mi přišel pro potenciálního PJ příliž user unfriendly. Jednodušší pro mě bylo převést příšeru z DnD než zakomponovávat bestii z DrD pravidel/serveru.
Toto dílo je tedy jedním z mála z tohoto serveru/DrD pravidel, které se mi líbí natolik, abych jej použil do nějakého mého dobrodružství/setkání.


 Uživatel úrovně 0

Nevím no...podle mě je jakýkoliv příspěvek za pět, pokud je na stejné úrovni, jako nějaká věc z pravidel...tedy pokud v bestiáři nějaká příšerka má všechno, co mají příšerky v Ppj, tak dávám 5*...stejně jako v jiných sekcích. 5* přeci neznamená ohyzdu...pro tu se pak musí znovu hlasovat. Srry za spam...jen tak nahlas přemýším.


 Uživatel úrovně 8

Kibe: něco "víc", tohle je prostě jednoduchá příšerka, ta dle mého nemá na ohyzdu nárok. Navíc jsem ji jenom zpracoval pravidlově a přiřknul jí nějaké charakteristiky. Prostě ho vidím jako kvalitní, nadprůměrné dílo, nikoli špičkové. Tvořil jsem ho ne pro nejvyšší hodnocení, ale pro to, aby bylo, 5* jsem fakt nečekal : )


 Uživatel úrovně 0

To je zajímavé když to píše autor, co podle tebe chybí příspěvku do 5*?


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: co všechno si představuješ, že je nutno dodělat? Nějak to v tvém komentáři nevidím, krom "absence příkladu vysvětlení prokletí", které pokládám za nešťastné diktovat a nepodstatné pro hru.

3* až 4* je hodnocení, které bych perytonovi přisoudil já, proč ostatní nadhodnocují pak není můj problém :D