Bestiář

Satyr Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 4

Útočné číslo: (+1 + 4/+1) = 5/+1 (kopnutí)

Obranné číslo: (+2 + 1) = 3

Odolnost: 17

Inteligence: 12

Velikost: B

Zranitelnost: humanoid, ale H 2/3

Pohyblivost: 14 / humanoid

Přesvědčení: neutrální

Poklady: hudební nástroj, víno

Zkušenost: 156

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Satyr je humanoidní bytost napůl člověčí a napůl kozlí, dožívající se až 150 let. Chlupaté nohy zakončeny nebezpečným kopytem, lidské tělo a ruce – také hojně ochlupeny – a kudrnaté vlasy skrývající dva malé růžky a špičaté uši. Můžou i nemusí mít ocas. Většinou si udržují plnovous, přestože nedosahuje takových rozměrů, jakým bývá zvykem u trpaslíků. Satyrové jsou nadlidsky krásní a mužní. Nenosí oblečení a většinou ani ozdoby, pouze kožené řemínky a brašničku, kam ukládají svůj majetek.

Satyrové jsou bodří tvorové, většinou plaší, před početnou družinou nebo nebezpečně vyhlížející postavou spíše utečou nebo se schovají opodál. Umí dokonale hrát na rozličné hudební nástroje jako flétny, harfičky či dudy, které si sami vyrábí. S oblibou si ochočují malá zvířátka.
Někteří satyrové se zabývají nějakým povoláním, nejčastěji bývají bardy a druidy na nízkých úrovních, ve stáří poustevničí. V případě nouze je satyr schopen použít až střední zbraně pro boj zblízka a střelné a vrhací vyjma těžké kuše a dlouhého luku.

Můžou se jen tak poflakovat na palouku a vyhrávat nebo pást stádo divoké zvěře, kterou obvykle dojí. Jejich jídelníček není vyhraněný, lov však pokládají za náročnou činnost. Po nocích nebo i během dne laškují a tančí s lesními vílami a dryádami. Svádět budou i ženy v družině, případně i mladé chlapce, budou-li mít vysokou charismu. Své vzrušení netají a většinou pak nevěnují patřičnou pozornost ostatním postavám. Pokud se zatoulají blízko vesnice, budou svádět i sličné vesničanky, které můžou i unést. Vzácně pak vesničanka opustí domov dobrovolně, i přes protesty (či nevědomost) rodičů.

V dávných dobách, kdy bohové chodili mezi smrtelníky, doprovázeli boha vína, tance a radovánek. Jejich nejoblíbenější činností je tedy popíjení vína. Správného satyra družina nikdy neobjeví střízlivého, ale dokáže to umně skrývat. Satyr může být cenným zdrojem informací a klepů, přestože bývá místními obyvateli obvykle vyháněn – usidluje se tam, kde jsou vesničané tolerantnější a občas si pokecá třebas s pasákem či dřevorubci.

Opilost se projevuje patřičnými postihy na útok a obranu a klasické RP prvky lehce odhadnutelné vlastní zkušeností. Postihy můžou být mírné, jelikož je satyr na opilost zvyklý, každopádně záleží na stupni opilosti a na PJ.

Fyzické potěšení zmámených dam bývá tak intenzivní, že často dochází k oplození. Satyrové jsou dobří milovníci a s dobrým sexem se stává žena ženou. Pravděpodobnost otěhotnění je 60%. Počatý chlapeček bude vždy satyr; holčička nebude se satyrem dávána do souvislosti, stejně tak její děti.

Satyrovo víno

Trvání: (5 – Odl) hodin, nejméně 2 směny
Barva/chuť/zápach: 65/90/70
Toto výborné, silně kořeněné víno je velice oblíbeno všemi národy, dokonce i pivařskými trpaslíky. Pro své jedinečné aroma a malý výskyt je velice ceněným artiklem. Satyrovi při výrobě pomáhají lesní tvorové, svedené divoženky především, přičemž výrobní postup si nechává pro sebe.
Ten, kdo vypije alespoň čtvrtku satyrova vína, má po dobu opilosti takzvané satyrovo štěstí. To se pravidlově projevuje bonusem +1 v hodech proti všem pastem a +2 při hraní hazardních her.


Poděkování: Morter, Shadowmage

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Docela dobrý,
zkusím ho dát do příštího dobrodružství.
dávám 3 hvězdičky


 Uživatel úrovně 8

Vedle brašničky a pár řemínků by mu do vybavení měla být ještě přiřknuta pořádná amfora :)

Chvílemi jsem při čtení dostal pocit, že se v textu nachází drobné protimluvy. Například satyr je sice velice plachý a před ozbrojenou družinou uteče (ne, že by na tom bylo něco překvapujícího), ale zároveň umí dokonale hrát na hudební nástroje a většinu svého času tráví hraním, které spíš inteligentní a zvědavé tvory přiláká. Také je sice z jasného důvodu vyháněn z většiny vesnic, ale na druhou stranu mít vedle své obce satyra by mohlo znamenat i přístup k tak vzácnému artiklu, jakým je jeho víno, což už by jistě stálo nejednomu ziskuchtivému hamounovi za zvážení a možná i za dceru.

Když pominu věci, které tam být mohly a které zazněly v diskuzi a věci, které tam být spíš měly (nižší zkušenost, zmámení), stále si příspěvek minimálně průměr zaslouží.


 Uživatel úrovně 8

Inu, pamatuji si toto dílo z MS...

Zejména kvůli tomu, že autor už tehdy neměl v úmyslu tímto dílem nadchnout ani dílo nijak ozvláštňovat. Takže jak už tehdy v dílně trefně poznamenal Morter:

"Tento všeobecný popis satyra každý zná a kdo jej nezná, tak si jej najde na netu, kde jich je spousta. Vidím tedy smysl "zpracování" pouze v tom: ještě na dracidoupe.cz není satyr, dám ho tam, abych tam měl o nestvůru navíc a aby tam byla. Druhak mi potom přijde škoda jej takto "ošidit" a neudělat nestvůru zajímavější, než: tak jak jej znáte z bájí. Protože ono by to: "Nestvůra tak jak ji znáte z bájí", bylo v podstatě to samé jako toto."

A přitom stačilo trochu zapátrat, a když nic, dalo se uživatelům přinést pár informací, které jim předtím nebyly známé...

Tak třeba že satyrové v řecké mytologii vůbec neměli "kozlí spodek" - vlastně se od lidí lišili jen koňským ocasem a ušima. Teprve až později došlo k určitému mixování s římským "Faunem" - božskou bytostí, která onen "kozlí spodek" (a rohy) má a na rozdíl od satyra - oplzlého ochlasty, se zaměřující spíše na ochranu dobytka...
(pak postupně dochází k zaměnitelnosti obou pojmů)

Pozn.: Tyto informace mohou být neúplné, lišit se zdroj od zdroje, ale je to alespoň něco... No prostě - i jen malé zapátrání po internetu odhalí více bestiotvorného a příběhotvorného materiálu na téma "Satyr", než je využito v tomto díle.

...

...

...

No, nakonec dávám 2*, protože dílo přeci jen není technicky špatně...


 Uživatel úrovně 8

Shadowmage: ano, efekt štěstí působí i na samotného satyra.


 Uživatel úrovně 4

K té atraktivitě satyra - on může mít vysokou hodnotu charismatu, i když by se nám jevil spíše jako nějaký oplzlý kozlík šikula. Bude asi dostatečně přesvědčivý, protože bude vnímán jako nelidská bytost, achopna mnoha podivností a nadaná nepřirizenou mocí v různých ohledech. Takový pasáček někde v Řecku by jistě setkání se satyrem popsal jako zkušenost, kdy na něj satyr působil jako silná bytost, ať je jeho síla využita nebo je marněna ve vinném opojení či orgiích. A atraktivita z hlediska fyzické krásy? Pokud satyr působí s ohledem na svedení ženy, ne nějaké tvořní trvalého dojmu o jeho osobě, to, že prostě působí sexuálně výkonně, mu leckdy může stačit. Srovnejte i současné ankety o nejpřitažlivější (ne nejhezčí!) muže světa a dojdete k překvapivému výsledku: na satyra by se asi dámy nechodily do fronty dívat jako zázrak božího stvoření, ale pro zašpásování si by byl třeba mezi prvními v oblasti :)

Satyrovo víno působí štěstí: satyr je skoro pořád nalitý... má tedy štěstí s podobnými efekty i on sám?


 Uživatel úrovně 8

Syrus:
juj, charisma. Zapomněl jsem jí připsat pod statistiky, protože chybí v tabulce...
Charisma: 19

"V tomto směru ale příspěvek nechává PJ tak trochu naholičkách, protože mu nedává dost vodítek, jak satyra zahrát." - ???

Život není popsaný dost, nepovažoval jsem to ale za důležité. Tvořil jsem satyra jako epizodní postavu.

Ono "napůl zvíře a oplzlý" a "napůl člověk, napůl kozel, krásný jedinec" přece není v rozporu. Navíc nemůžeš oponovat vlastní zkušeností proti fantasy světu s plnovousatými trpaslíky atp. Krása neznamená vždy holé tělo a lidské nohy ;)
Satyr je v antické mytologii polobožská bytost, na vázách a ozdobách často zobrazována s erektujícím penisem. Rozhodně je popisován jako mužný a smyslný... a každá divoženka s ním ráda popíjí.
Je ale pravda, že tento humanoidní tvor nebude stejný, hodilo by se určit charismě nějaký rozsah, třebas 16-20 nebo tak něco. Na druhou stranu charisma nevyjadřuje jen krásu...

Stejně tak Fafrinem zmíněná odolnost nevyjadřuje jen odolnost k alkoholu, ale i vytrvalost, na což jsem zapomněl.

Zmámení není žádná schopnost, jen synonymum pro svedení.


 Uživatel úrovně 0

Kromě toho, co vytkl Syrus bych ještě vypíchl nezvykle vysokou odolnost a podivnou sumu zkušeností.
V textu je popisováno jekési zmámení, které není příliš popsáno.
Celkově to není vůbec špatné a většina potřebných věcí je zachycena. Mohlo by to však být o dost lepší.


 Uživatel úrovně 8

Po delším uvažování jsem se příspěvek přeci jen rozhodl schválit. Nejsem schopen přesně definovat, co mi v příspěvku chybí. Nakonec jsem dospěl k závěru, že celý působí poněku odbytým dojmem. V dané případě je to dáno typem nestvůry - zde se mlčky předpokládá, že hlavní použitím satyra bude nějaká verbální interakce z družinou. V tomto směru ale příspěvek nechává PJ tak trochu naholičkách, protože mu nedává dost vodítek, jak satyra zahrát. Poměrně dost nedoažený mi připadá i popis jeho života.

Pokud jde o další věci, pak není uvedena hodnota jeho charismy (přestože je v textu uváděno, že bude nejspíš dost vysoká). S tím souvisí i to, že autor popisuje satyra jako v podstatě krásného jedince. Připadá mi to trochu v rozporu s popisem jeho vzhledu (tj. napůl chlupatý člově a napůl kozel, což - jak mohu z vlastní zkušenosti říct - není pro ženy zrovna ideál krásy). Hlavně mi to ale připadá v rozporu s (antickou předlohou), kde je - pokud si to dobře vybavuji - satyr vždy popisován jako něco napůl zvířecího a hlavně dost oplzlého.

Obojí je důvodem nízkého hodnocení.