Bestiář

Rybenka koprožravá Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Hmyz

Životaschopnost: 1-2 životy

Útočné číslo: (-1 + 1) = 0 (kousnutí)

Obranné číslo: (+2 + 1) = 3

Odolnost: 7

Inteligence: 0

Velikost: A0

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 7/hmyz

Poklady: nic

Zkušenost: 4

Bojovnost: 3

Popis:

Tento hmyz svým vzhledem vzdáleně připomíná podivnou suchozemskou rybu. Nemá křídla a podlouhlé tělo je kryto stříbřitými chitinovými pláty. Malá drobná očka nejsou téměř ani patrná na 30 coulovém opancířovaném tělíčku, zato polovičně dlouhá hmatová tykadla ani tři štěty na zadečku přehlédnout nejdou.

Malá ústa jsou schovaná pod pancířem, běžnému dobrodruhovi neskýtají velké nebezpečí. Kdybychom rybenku otočili, odhalili bychom měkké bělavé tělíčko s třemi páry hbitých nožiček.

Jak už jméno rybenky napovídá, hlavní kořistí rybenky jsou kopromlaskové. Na jejich lov je skvěle vybavena tvrdým pancířem, který pro kopromlasky činí z rybenky nedobytnou tvrz, a tykadly, které spolu s hbitým tělíčkem dovolují rybence zaútočit z překvapení a z takového místa, že se kopromlask jen těžko brání.

Rybenky koprožravé, podobně jako samotní kopromlaskové, vycítí krev na velké vzdálenosti a do 4 směn se jich k místu boje seběhne 2-7 jedinců (1k6+1). Od pohledu útočí na kopromlasky, kteří z nich mají panickou hrůzu – okamžitě se rozprchnou a v boji s rybenkami si nepočítají OČ.

Jakmile rybenka uloví svého kopromlaska, ničím jiným se nezabývá a až 1 směnu požírá jeho červovité tělíčko.

Pokud zrovna nevyhledává potravu, skrývá se v různých vlhkých skulinách ve skalách, pod kořeny, ve starých domech či sklepeních… Umí obratně lézt po stěnách, pokud nejsou hladké, tudíž i různé propadliny bývají oblíbeným příbytkem.

Samička klade kopu vajec do vlhké tmavé skuliny, ze kterých se líhnou malé bledé rybenky bez pancíře. Zdržují se společně a často užírají úlovky dospělců. Na podzim samička klade vajíčka zabalena ve speciálním obalu a pouze ta přežívají zimu.

Štěty na zadečku bývají položeny na zem a zachytávají okolní vibrace. Když se cizí tvor přiblíží blíže než na 2 sáhy, rybenka prchá o kus dál a přitiskne se k podkladu spoléhajíc na svůj pancíř. Lovena bývá všemi hmyzožravými tvory pavouky počínaje a krysami konče.

Rybenku koprožravou lze zasadit do světa pro obohacení běžné fauny stejně jako poslední záchranu zmrzačených dobrodruhů před 30-60 coulů dlouhými nazelenalými červy (a nenabourávající započatý děj narychlo sesmolenou CP).


Kopromlask: PPZ-PPJ - str. 134

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Hamster: Zní to divně, ale v podstatě ano, i o kvantitu by mi mohlo jít. Sice nevím, jak bych se postavil k příspěvku "Koprová omáčka na tři způsoby", ale tři v jednom by zvedly použitelnost příspěvku. Možná ne použitelnost bestií samotných, ale příspěvek by nabídl víc.

Ostatně, byl to spíše jen návrh, nikoliv kritika. Líbí se mi postoj Plže. Má pravdu v tom, že těchto bestií moc není. A myslím že příspěvek, který by se věnoval jen rozšíření fauny, která by s dobrodruhy sice moc společného neměla, ale vytvářela by atmosféru jen prostou přítomností, by byl velmi oceněn. Jedna je víc než nic, není však mnoho.


 Uživatel úrovně 8

Krucinál, já myslel, že už jsem odpovídal : / Tak alespoň teď.

Syrus: jaké obvyklé náležitosti máš na mysli?

Dakeyras: mno, oč a velikost jsou trošku na hraně : )

Aldur: co by měla dělat? nestačí ti, že existuje? Pokud chceš rybenku zasadit do svého světa, nutně musíš mít zaběhlé i kopromlasky. Pokud máš kopromlasky, pak je družina určitě zná, protože se na místě boje (i lovu pro potravu, že...) objeví do 3 směn. Především u lovu to z pravidla znamená, že lovec ještě získává maso a kůži. Nevím, jak velkou a silnou družinu máš, ale skupina 3-18 kopromlasků s ÚČ 3 útočící s překvapením může nadělat pěknej bordel... Pokud jsou kopromlaskové běžnou součástí světa, pak na postavy nebudou útočit s překvapením, protože postavy je budou znát, budou vědět, že do půl hodiny tu můžou být, budou znát jejich zvuk, jak se plazí. Stejně tak budou vědět, že když je nebudou srát, přiběhnou rybenky a kopromlasky sežerou. Nemá to být dějotvorná příšera, ale tvor dokreslující atmosféru světa.

Danixxx: přijde mi to jako nesmyslný argument, že by měl mít nějaký tvor (nejenom rybenka, třeba taková krysa obří, že) něco, kvůli čemu by to byla jedna z prvních bestií, kterou by si nový hráč zapamatoval. Ale budiž:

Váha: 1k3 x 2 mn
Jídlo: 1k3 čen / 1k3 směn

Arrtík: víš, kolik mláďat porodí krysa? kdy jsou chlupatý? jestli jsou hnědý, bílý nebo šedivý?
z vajec se nerodí, ale líhne - během jednoho dne; zbarvení máš v textu; neliší; kolikrát to stihne (několikrát do roka), že klade kopu máš v textu; ptej se...

Sccion: takže když bych sepsal 3 koprožravé bestie, tvá kritika by vypadala: "Použitelnost všech tří bestií je sice minimální, ale jsou 3, takže dám o hvězdu víc." ???

Plž: děkuji


 Uživatel úrovně 4

Mě osoně se potvůrka líbí a to že autor nebo schvalující redaktor tvrdí že je na jedno použití jen proti kompromlaskům ještě neznamená, že je to pravda. Přece jen když dobrodruzi zalezou do jeskyně a najedno tam uvidí tohohle tvorečka tak nebudou vědět že to na ně nezaútočí ale budodu se chovat mnohem opatrněji. Stejně tak i setkání přímo u kopromlasků může v nebohých hrdinech na nízké úrovni vyvolat patřičný efekt. V družině mám postavičku které jsme přisoudili povolání Zalínač. Kvůli tomuto zaklínači jsem dělal bestiář s ceníkem zaklínačských služeb a nevěřili by jste jak málo je jednoduchých potvor které neškodí a kterých se boji jen obyčejní občané, proto hodnotím tohle dílko velmi vysoko.

Plž


 Uživatel úrovně 8

Nevadil by mi i kratší popis. Daleko větší hodnotu by však mělo o něco větší rozšíření fauny. Jeden tvor je zajímavý, ale příliš specificky zaměřený na to, aby celý příspěvek nevyzněl chudě. Použitelnost tím klesá a ani zpracování, které mi jinak vyhovuje, to nezachrání.

Příspěvek, ve kterém by se například objevily už tři fantaskní (či předělaní) predátoři nestvůr v bestiáři - tvorové specializující se například na požírání hlenů, tedy nestvůry, které by byly viditelné, ale neměly žádnou větší interakci s družinou - by mě zaujal víc.


 Uživatel úrovně 5

Arrtíku, některá díla mi dokázala, že jde... bohužel některá z nich se objevila přímo tady, některá jsme naštěstí stihli odhalit v Moudré sově, kam nechci odkazovat Hamstera, lae ostatní mladší autory, kteří uvažují, že něčím přispějí a zrovna si čtou díla a kritiky pod nimi.


 Uživatel úrovně 0

Další z mnoha potvůrek, kterými se světy můžou hemžit, achjo! Dílo se dá vymyslet během dvaceti minut, sepsat během deseti, a využití podle mě téměř žádné. To můžu rovnou udělat pár zvířat z našeho světa (komára, lišku, krtka, zebru, papouška, slepici..), vymyslet statistiky a hned budu mít X děl v bestiáři.. Nechci autora v žádném případě nějak obviňovat, že chce mít prostě co nejvíc děl, to samozřejmě nemůžu, ale ono udělat sbírku hmyzáků, sbírku savců, sbírku mořských, aj. zvířat, a poslat jako jedno dílo, by bylo úspornější, v mém pohledu zajímavější a prostě.. lepší.

K samotnému dílu moc výtek nemám, ono v těch pár odstavcích ani moc zásadních chyb udělat nejde. ;)

Jedině standartní otázky, za jak dlouho po narození bude moct rybenka plně využívat krunýř, jaké je zbarvení, liší se sameček od samičky, kolikrát do roka naklade kolik vajíček a spoustu dalších detailů.

No, své jsem řekl, tak snad příště lépe. :)


 Uživatel úrovně 0

Hamstere, příjemně jsi mě překvapil :) Příšerka se mi líbí co popisově, s využitelností je to už horší, což je u mne jedno velké mínus. Ale krásně to obohacuje faunu. Mohl jsi třeba přidat nějakou záminku pro jejich odchyt. Třeba velevzácné magenergické játra, ke kterým je díky pancíře velký problém se dostat, ale co. Jako záchrana před Kopromlaskem beru, jinak ne-e. 3* Je to fakt dobrý :-)


 Uživatel úrovně 0

30 coulů, to už je tedy pořádnej hmyzák. No toto dílo mě opravdu vůbec ničím nepřekvapilo, neobohatilo ani nezaujalo. Jako PJ na dobrodruhy přeci nepřichystám tolik kopromlasků, abych je po té musel tahat ze šlamastiky jinou nestvůrou. A pokud si postavy nějak zavaří sami svojí vlastní hloupostí, tak nechť si slížou smetanu.


 Uživatel úrovně 0

Tento trend velice stručných děl se mi nějak nelíbí. Nápad tu určitě je, ale zpracování je podle mě nedostatečné. Dle mého když už tvořím nestvůru, tak jí nemůžu použít pouze na zpestření, ale chci aby byla schopna i zaútočit nebo dělat "něco",.. což tato nestvůra není.
K textu bych jen řekl že toto rozložení do odstavců není moc vhodné u delších děl to nevadí, ale u takto krátkého díla by to chtělo psát spíše strukturovaně.
Jako vždy zatím nebudu hlasovat a počkám na autorovo vyjádření, ale slabé slabé,..


 Uživatel úrovně 0

Hmm toto dílo mi nic nedává, bohužel, jak řekl Syrus je to taková epizodní záležitost, oproti jiným takovýmto dílům má ale jednu nevýhodu a to tu že mi nepřijde moc originální a hru nijak zvlášť neobohatí. Já sám si neumím představit že bych ji použil.