Bestiář

Chomáče prachu Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 1/2 (1 - 4 životy)

Útočné číslo: (-1 + 1)=0 (zuby)

Obranné číslo: 1 (0 + 1)

Odolnost: 6

Inteligence: 3

Velikost: A0

Zranitelnost: humanoid

Pohyblivost: 8/humanoid

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 0/0, 60/0 sídlo

Zkušenost: 5

Bojovnost: 3 jednotlivec, 10 skupina

Popis:

Chomáče prachu jsou malí tvorečkové žijící v lidských obydlích, na půdách starých domů či hradů, nebo v neudržovaných knihovnách. Jsou to malincí humanoidé velikosti A0, která je ovlivněna nánosem špíny a prachu v okolí.
Jsou kompletně porostlí jemnými, hustými a dlouhými chlupy, na které se zachytává prach. Tělo je ve tvaru koule. Jediné, co budou mít postavy (možná) štěstí vidět, je velká pusa plná ostrých jehličkovitých zoubků, které rostou ve více řadách. Mají černé korálkovité oči a růžový čumáček, který je poměrně citlivý. Běhají na silných nožkách, které většinou nejsou pod dlouhými chlupy vidět a taktéž zakrnělé ručky sloužící vesměs k podávání potravy.

Chování

Chomáče žijí v početnějších tlupách o počtu cca 30-100 jedinců (dle velikosti půdy). Domlouvají se pískáním podobným krysímu. Tlupu vede největší a nejsilnější Velký Chomáč. Jejich další typickou každodenní činností je stavba sídel z hromady nalezených věcí, nebo hledání pro ně dalšího využití. Občas se mezi nimi najde pár opravdových cenností, vzácně i s nižším obsahem magenergie a pak kam se ztratil ten řetízek po babičce)

Boj

Chomáče prachu jsou všežravci, občas snědí i zbytky, pokud se dostanou do světnice,nebo si uloví nějakou tu myš, či vyžerou hnízdo holubům. Jsou to skupinoví lovci. Pokud člověk naruší jejich teritorium, mohou zaútočit i na něj. Samotný chomáč se spíše pokusí prchnout, nebo zůstane ukrytý. I tak je zde možnost, že postavy poznají, že je něco v nepořádku. Základní pravděpodobnost zpozorování je -20% u jednotlivce, za každého dalšího jedince se zvyšuje pravděpodobnost o 1%. Většinou jsou schovaní v haraburdí, či ze sebe dělají jen neškodné chomáče prachu. Útočí tedy většinou spřekvapením. Chomáče prachu jsou nevyzpytatelné.

Chomáče k smrti nesnášejí vodu (ne že by je ale nějak fyzicky zraňovala).Pokud nebudou vyhladovělí, tak se rozutečou. Navíc jim voda smáčí jejich jemné chloupky, takže budou mít sníženou pohyblivost na polovinu. Na půdách starých hradů to mohou být i pro hrdiny velice nepříjemní protivníci, obzvláště pro ty na nižších úrovních.

Útočící chomáče prachu lze pro jednoduchost brát jako skupinu o počtu cca 50 jedinců.

Životaschopnost: 25
Útočné Číslo: 8
Obranné Číslo: 1
Velikost: D
Zkušenost:440

Dále viz. výše.
Počet chomáču zjistíš vydělením aktuálního počtu životů tlupy číslem 2.

Zvláštní útok:

Podobně jako u krysího hejna. Postavy mohou jednou ranou zasáhnout i více chomáčů. Střední zbraň zasáhne 1 - 3 chomáčů, dlouhá (délky 2 a více) 1 - 6 a dlouhá obouruční 1 - 10 chomáčů v jednom kole. Postava si hází na útok jen jednou, přičemž každý chomáč si hází na obranu zvlášť.

Poděkování: lidem, co radili v MS, neboť jejich rad si velmi cením.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 18

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Omlouvám se za pozdější odpověď k dílu, ale práce bylo nějak moc.
pokusím se tedy odpovědět na vaše dotazy.

¨1.)co se týče kultury a rituálů-viz text.-psal jsem, že se omezují na lov a shromažďování věcí.Většinou pracují právě s tím co nalezou, snaží se tomu najít nějaké využití, zakomponovat do svého sídla atd. a to je zaměstnává až až.Ono i kdyby něco dělali, tak je to zbytečné vymýšlet, protože se k tomu dobrodruh stejně nedostane.A inteligence 3 není žádná
sláva takže to není dle mého až zas tak nutné.

2.)rozmonožování jsem opominul, ani nevím proč, asi nepozornost při čtení konceptu-moje chyba omlouvám se.Množí se rychle...taková chomáčice může
mít najednou kolem pěti chomáčků a ti jakmile dorostou, hurá na další.

3.)k útoku:ano útočí zoubky, zřejmě na nechráněná místa-to že těžko jimi
prokousnou brnění, bude jasné z jejich chabého útočného čísla.

4.)když někdo začne uklízet, ano, napadnou ho-jsou to tvorové teritoriální

5.)osobně mi přijdou lepší než obyčejné krysy, mysím že pro zpestření zafungují dobře

6.)ano, moje chyba, má to být průměrný počet životů, tj tady asi 2.5

7.)komu vadí přílišná stručnost-to je trochu na obsáhlejší diskuzi-někdo to chce zpracované do detailu, jiný si chce hrát, chce mít prostor.To je spíš na podle vkusu a já se právě holt netrefil.

S pozdravem, minister


 Uživatel úrovně 0

Abych řekl pravdu tak se mi to líbí, ale věci typu "domysli si" mi jdou proti srsti. Nejsem pravidložrout a nějakou tu volnost prosazuju taky, ale tady toho chybí trochu více. Zatím hlasovat nebudu, uvidím jak autor zareaguje. Zatím by to bylo za 3*


 Uživatel úrovně 8

Mě by zajímalo, jak využívá svoji inteligenci. Int 3 je víc než běžní tvorové či zvěř, nicméně mi nepřijde, že by vykazovali větší "rozmanitost" než smečka vlků nebo hejno krys...

Jsou to malincí humanoidé velikosti A0, která je ovlivněna nánosem špíny a prachu v okolí. - předpokládám, že za tím nemám hledat nic víc...

Chomáče k smrti nesnášejí vodu (...).Pokud nebudou vyhladovělí, tak se rozutečou. Navíc jim voda smáčí jejich jemné chloupky - To na sebe jako navazuje? Oni utečou před vodou?

Vadí mi gramatické chyby (čárky) a chybějící mezery.

Rozdíl mezi životaschopností 1-4 životy a životaschopností 25 je ten, že 1-4 životy je 1-4 životy, kdežto 25 je 25-200 životů... Určení počtu chomáčů jednoduchým vydělením 2 tedy nefunguje...


 Uživatel úrovně 8

Líbivé. :-)


 Uživatel úrovně 0

Dakeyras: Vím jsou to jen detaily, které není zapotřebí řešit protože si to každý nějak domyslí, ale diskuze je od toho aby se hodnotící kritici ptali autora na cokoli ohledně díla, já se neptám protože že bych nebyl schopen to vymyslet ale zajímá mě jak by to sám autor vyřešil, dílo by se vlastně mělo touto formou diskuze a kritik trochu ještě rozvíjet... není vždy jen o tom napsat názor a jít pryč.


 Uživatel úrovně 0

Taky se přidávám.

Jak už bylo zmíněno přede mnou, pár detailů zde přece jenom chybí. Ale co, není to nic, co by dílko ohrožovalo.

Jedinou věcí, kterou bych snad vytknul, je, jak bych to jen řekl, očekávanost. Chomáče prachu mohou být při prvním setkáním s družinou jistě zajímavým spestřením, ale umím si představit, že propříště, když dorazi skupina na podobné místo, charakteristické pro život těchto tvorů, dá si na ně pozor, nebo je rovnou eliminuje ověřenými postupy. Jak bylo zmíněno už v článku, rozlijí všude vodu, nebo po místnosti - pokud teda není v dřevěném srubu - rozlijí olej a ten zapálí (což má skupina dělá často, například v jeskyni, kde se nachází Permoníci.

Kolem a kolem, myslím že 4 hvězdičky, jsou tak akorát vyvážené za to, co už jsem vytkl a za to, co přede mnou zmínili kolegové.

S úctou, Danixxx


 Uživatel úrovně 5

Arrtíku - původně toho bylo rozpracováno víc, ale přemluvili jsme ministra, že tohle tahle příšerka nepotřebuje. Není to autorova chyba :D i když já to za chybu nepovažuji. Tohle není moudrý strom u který podle mě byl naprosto nedopracovaný, ale spousta kritiků byla nadšena, že dostali plastelínu, kterou si mohou dotvořit. Tady naopak máš podle mě vše co je potřeba a nic tě nezatěžuje v užití.


 Uživatel úrovně 0

Rozhodně zajímavé potvůrky, nápad tam je, zpracování je trochu chudší, řekl bych, že by to šlo ještě více rozpracovat, ale pro zastánce jednoduchých příspěvků, je to zcela vyhovující.. Mě jako detailistovi, tam ale přecijen něco chybí.

Například vlastní odstavec o tom, čím se živí. Přečíst si to na začátku odstavce o tom jak bojují, mi přijde krapet mimo.

Ale jinak hezké, nápadité.


 Uživatel úrovně 0

Kvalitní kompletní a nápaditá bestie. Trošku mi chybí nějaké podrobnosti o chování či kultuře této inteligentní bestie.
Nicméně je plně použitelná.


 Uživatel úrovně 5

Tohle jsou věci které bych zrovna moc neřešil obzvláště věk - prostě jsou. S touto bestii nebudeš provádět obchody či si číst jejich poezii aby to někoho nějak zajímalo :D

A při úklidu zaútočí, protože jim ničíš jejich území a otázka zda si jich všimneš bude jen o tom jestli dřív než zaútočí, nebo až je budeš mít zakousnuté v lýtku :D aspoň tohle by zajímalo mě jako PJ a to už si udělám dle toho co se mi odehrává v jeskyni :D