Bestiář

Hobit Maxmilián Kytička Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Cizí Postava

Životaschopnost: níže

Útočné číslo: níže

Obranné číslo: níže

Odolnost: níž

Inteligence: níže

Velikost: níže

Zranitelnost: níže

Pohyblivost: níže

Poklady: níže

Zkušenost: níže

Bojovnost: níže

Síla mysli: níže

Popis:

Úroveň: 6
Rasa: hobit
Povolání: alchymista
Přesvědčení: neutrální (ZmD*)
Pohyblivost: 7

Velikost: A - 115 coulů
Váha: 100 mn (50kg)

Síla: 7 (-2)
Obratnost: 14 (+1)
Odolnost: 16 (+2)
Inteligence: 14 (+1)
Charisma: 17 (+3)
*) – přesvědčení u mne nehraje příliš velkou roli, já sám preferuji charakter, než přesvědčení. Kytička se pohybuje někde „mezi tím“

Vzhled

Hobiti jsou většinou tuctovým národem, Kytička ale vybočuje ve všech směrech. Samozřejmě má kulaťoučké bříško, chlupaté nožky, dobroučký kulatý obličej s hnědými očky a nosem jako bambulka. Ale na druhou stranu to je bohém každým coulem, leč není bohém jako bohém. Odívá se barevně, většinou do žluté, červené a zelené barvy. Oblečení nevypadá moc elegantně, spíše povoleně, pohodlně a uvolněně.

Má delší rozcuchané a na divoko rostlé, pod ramena sahající, vlasy. Tváře oholené, tedy spíše – občas – a na bradě nechává rašit bradku, velmi často si s ní hraje a také o ní vypráví: „jó, jednou si seženu parádní holčinu a ta mi jí sváže do pořádnejch copů“. Skoro vždy, když se na nás podívá, můžeme vidět jeho bezstarostný skelný pohled, který prozrazuje velice snadno, co dnes dělal.

Historie a příbytek

Kytička pochází ze spořádané rodiny. Jednou se vydal na cesty s přáteli a když se vrátil, jejich dům a rodinný majetek byl zkonfiskován. Max na svých cestách nasbíral velké jmění a tak majetek odkoupil zpět. Ovšem jeho rodina byla konfiskací natolik zasažena, že celá onemocněla. Otec zemřel na infarkt a matka krátce po něm. Max se o ně až do smrti staral.

Po jejich smrti přestal pracovat jako zahradník, stejně to dělal jen na oko, aby se rodině zavděčil, jeho plat pocházel totiž z jeho tajných zásob.

Když jeho rodina odešla na onen svět, začal si žít po svém. Vystěhoval všechen nepotřebný nábytek. Z pokoje rodičů udělal skleník, ze spižírny sušárnu, ze svého pokoje vystěhoval postel, skříň, místo nich po zemi rozložil pohodlné polštáře a místo skříně použil prostorné truhly, ve kterých můžou třeba spát jeho přátelé. Z obýváku vytvořil jedno velké lenošiště s krbem – z bezpečnostních důvodů zakrytým železnou síťovinou – velkou vodní dýmku se čtyřmi výusťmi umístil doprostředka místnosti. Kolem ní rozložil spoustu pohodlných hedvábných polštářků. Stěny vymaloval roztodivnými znaky, jako jsou spirály, bubliny, křivky, sluníčka a podobné. Vše v barvách veselých a teplých. U stěn jsou pohovky, v rozích pokojové palmičky, okna jsou zastíněna zelenými závěsy, aby vytvořila příjemnou atmosféru. V rohu naproti krbu jsou bonga a loutničky, píšťaly a podobné libozvučné nástroje. Snad i něco podobného saxofonu.

Max také myslel na zahrádku, kompletně ji reorganizoval. Obehnal ji kamennou zdí vysokou na dva a půl metru, u vrcholu vybavenou zahnutými háky s ostny. Jedná se o zdařilou kovářskou práci z dílny Mariana Jiskřičky, která nejenom že dobře vypadá, ale snižuje zloději jejich pokusy o přelezení (až) o 15% (diskutabilní, spíše doplňkové). Ve stinném rohu zahrady ponechal kopeček humusu, na kterém pěstuje houby, v dalších různých místech jsou velké zelené květiny, které v době sklizně putují do sušárny.

Uprostřed rozlehlé zahrady je bazének, kde se s oblibou v parných létech koupe. Je vyhlouben do hloubky jednoho a půl sáhu, široký na tři a dlouhý na pět sáhů. Je vykachličkován zelenými a žlutými kachlíky. V bazénku se dá i příjemně posedět na schodech, tam samozřejmě nechybí další vodní dýmka, která je schovaná pod přístřešek, tvarem připomínající románskou absidu (tj půlkruhová základna, střecha půljehlanová). Tento přístřešek je postaven z úzkých prkének a střecha je vyrobena z malých došků, celá stavba nepřesahuje výšku 40 coulů a na šířku má tak 15coulů. Obdiv za tuto práci patří Jánu Trieskavečkovi.

Vztahy s okolím

Po svém otci, který pracoval ve městské strážnici, zdědil kontakt s tamním kapitánem. Otci za mlada pravidelně nosil svačinu. Dnes občas do strážnice donáší své pečivo, které strážníkům dává zadarmo. Oni proti němu za oplátku nepodnikají žádné protiakce. A pokud je situace ve městě přehnaně agresivní (vlivem světa, náboženských pohnutek, nového starosty) tak Kytičku varují dostatečně dopředu a vyšlou na prohlídku „své“ lidi.

Max Kytička má tedy konexe ve městě. Jsou jím velitel strážnice a jeho zástupce. Dále má vztahy s prostředníkem místního cechu zlodějů (což není povinné, záleží na velikosti a důležitosti města). Dealerství bych ponechal pouze do větších měst a nijak okatě. Spíše 2-5 lidem. Pokud by prodával, tak by prodával hašiš, s tím už nechce mít další zkušenosti, po tom incidentu v parném létu….

Obyvatelé města na něj reagují porůznu. Někteří vědí proč někdy vypadá „zasekle“. Ti se s ním buď baví a i nárazově „kamarádí“, nebo ho ignorují jako podivína. Druhou stranou mince jsou lidé, kteří jej nemají rádi, vidí v něm povaleče, flákače a neuctivce k památce svých rodičů, proto podnikají kroky proti jeho osobě. Těmito kroky se může myslet očumování okolo jeho pozemku, apelování na strážné, na starostu atd.

Důležitou postavou, které je Kytička trnem v oku, je sousední farmář Ordon Hnědooký. Tento velkostatkář má již dlouhou dobu zálusk na jeho pozemek. Kytičkovi je zášť souseda prakticky volná. Jen občas vyvěsí na zeď, ohrazující jeho velkou zahradu, cedule s nápisy „Na*er si Hnědko“, „Ve jménu Dýmu, odejdi“, „Já a mých padesát sester se nebojíme útlaku!“. Ale právě tento protivný, leč bohatý, farmář podniká kroky proti Maxovi. Chodí za starostou, žádá nápravu a trest toho „příživníka“, vymýšlí si různá obvinění – třeba z temné alchymie, z toho jak jeho pokusy ohrožují jeho pozemky atd. Ordon dokáže také rozpoutat nepokoje mezi obyvateli. Právě on má monopol na hospodářské plodiny a tak si může vymyslet mnoho pohádek proti Maxovi. Kupříkladu pokud velkou část obilí schová ve skladu, a řekne že úroda byla špatná (což je dosti průhledné), nebo že všechna kukuřice okolo Kytičkova pozemku přes noc uschla, vyvolá to mezi obyvateli města značné nepokoje. V tuto dobu bude Kytička potřebovat pomoc.

Život, chování a přátelé

Kytička má bezstarostný život. Zdědil velké jmění, které má poschovávané všude možně, větší část již prokalil, další část ztratil (nebo velice dobře schoval). Tedy teď mu už moc nezbývá, ale stále to není moc patrné. Samozřejmě nepracuje, jediné co dělá tak je farmařina. A co pěstuje? Tabák, veselý tabák a kouzelné houbičky. Ty ale u něj rostou spíše náhodou.

Jeho den je velice lenivý, probudí se k poledni, či ještě později, nají se, pokouří si, zahraje na nějaký nástroj a jde zase spát. Někdy ale pořádá akce, kde se spát nechodí velice dlouho, poslouchá se hudba, sedí a diskutuje u vodárny, či jiných dýmných přístrojů atd. U Kytky Třímetrový! Jak dlouho jsem spal? Pár dnů? Pařilo sluníčko? Moje Kytičky!

Jídlo si občas koupí ve městě, občas mu nějaké vyroste na zahradě, ale hlavně se k němu dostává přes jeho hobití přátele. Šipka je hajný (nebo spíš pytlák, ale říká, že je hajný), od něj má maso. Jablůněk zase občas přinese nějaké ovoce či zeleninu ze svých sadů a tak dále. Na oplátku Kytička poskytuje zábavu a podobné. Zkrátka, není to bráno jako obchod, ale spíše, že kámoš přinese tohle, další tohle a společně zapaří.

Další dobrý známý je Marian Jiskřička. Jak už jsme se zmiňoval, je to zručný kovář, který dovede vyrobit prakticky cokoliv. Je velmi silný oproti průměrným hobitům, na druhou stranu nepobral moc krásy a inteligence (hlavně té inteligence). Je to ovšem opravdový přítel, který vždy stál za Maxem a rozhodně jej nikdy nezradí. Právě s Marianem byl Max na oné výpravě, na kterou vždy rádi vzpomínají a jsou o ní schopni klábosit dlouhé večery.

Další dobrý kamarád je Ján Trieskaveček. Tohoto zdatného truhláře, který vypadá jako kudrnatý uličník, oděn do žlutých odstínů, s tváří skrytou pod slamákem, potkali na svých cestách. To také osvětluje jeho jméno a jeho cizí přízvuk a jazyk (zkusmo Slovák). Jeho jazyk je sice velice podobný, ale občas pronese slovo, kterému Max ani Marian nerozumí. To jim ale nevadí a spíše si z toho dělají srandu a přivádí je to k sobě ještě blíže.

Dalším přítelem, vskutku nejvěrnějším, je Ňuník. Nenechte se zmást jménem, je to velký bojový pes, od pohledu vzteklý a vražedný. Ovšem, vždy když uvidí Maxe, srdce mu změkne a je krotký a hravý. Vypadá jako náš dnešní černý labradorský retriever. Ovšem nenechte se zmást spodobou, Maxův Ňuník může velice pozlobit, ale Maxe poslechne vždy naslovo.

Nejdůležitější čísla: ÚČ 4, OČ 5, živ 2 (ostatně je to podle tabulky psů u hraničáře – lovecký až bojový pes).

Max Kytička také může udržovat přátelský vztah se svými „kolegy“, pokud je do jeho okolí PJ zasadí. Jejich vztah by vypadal asi následovně – jednou za čtrnáct dnů přijdou na návštěvu, pobudou chvilku a pořádně to oslaví. V průběhu setkání si mohou vyměňovat informace o pěstitelství, chlubit se svými novými sazeničkami a samozřejmě ochutnávat.

Implementace do světa

Kytička může pobývat prakticky kdekoliv. Hluboko v lesích na mýtince, kde bude mít svůj klid. V tomto případě k němu asi moc kámošů – pařmenů – chodit nebude a setkání s ním nebude tak moc záživné, jak by mohlo být.

Pokud ale PJ chce u Maxe využít jeho plný potenciál, nechť jej zasadí na okraj většího města či větší vesnice. Nesmíme zapomenout na jeho kontakty ve městě, zlotřilého souseda, který bydlí hned vedle Kytičky. Bez těchto lidí by Max ztratil své kouzlo hobita, u kterého se může družina na čas zastavit, pobavit se, ale zároveň mu pomoci s otravným velkostatkářem, popřípadě přes něj infiltrovat podsvětí ve městě. Zkrátka, nenechte se zmást vlídným kukučem tohoto hobita a už vůbec ne směrem tohoto díla. Ač to tak nevypadá, toto CP není jen o hulení, jde jen o to, jak jej PJ „prodá“ družině.

Dále nesmíme ale zapomenout, že Kytička není Kytičkou bez kouzelného tabáčku, tabáku a podobných věciček. Takže mírné pásmo, tropické a jim podobná.

Pokud ve světě schází některé věci, pro Maxův život tak potřebné, může improvizovat. Hedvábné polštářky rozhodně nejsou prioritou, ostatně ani ta vodní dýmka ne. Rozhodně ale musí zůstat něco, co bude dýmat. Pro zaryté odpůrce marihuany doporučuji ponechat neškodnou vodní dýmku.

To co Kyticku charakterizuje

Již bylo řečeno, že Max pěstuje veselý tabáček, pěstuje houbičky (oni rostou spíše samovolně), ale co to vlastně je a jaké to má účinky? A jak to vůbec užívá?

Veselý tabáček

Vzhled: Tato rostlina je v době sklizně zelená. Užívají se paličky (květenství rostliny), které se používají na přímou spotřebu (kouření), a listí, které se hodí spíše na vaření nebo do dýmek. Vše samozřejmě sušené.

Užití: Užívat se dá vícero způsoby, ale nejčastější je kouření dýmek.
Další možností jak užívat tuto rostlinku je žvýkání méně hodnotných částí rostliny třeba se žvýkacím tabákem.
Rovněž můžeme použít jako přísadu do vaření. Buchty, koláče a cokoliv dalšího se dá obohatit pouhým přidáním této látky. Dalším Maxovým poznatkem, který rozjel desítky večírků, je mléko, které několik hodin vaří s méněcennými částmi rostliny. A nakonec zvláštní přípravek vyráběný z kvetoucích a plodnatých konečků větví, který se suší ve formě tyčinek zabalených do bambusových listů. Tyto asi 8 coulů dlouhé tyčinky vážící zhruba 1minci jsou na dostání spíše na černém trhu. Max sám si je zhotoví jen občas a to spíše jako „zákusek“ k důležitějším večírkům.

Účinky: Nízké dávky vedou k navození klidu a vzrůstajícího pocitu dobré pohody, doprovázené jakýmsi stavem zasněného uvolňování, občas pocitem hladu, zejména chuti na sladké. Zvýší se smyslové vnímání: živější vnímání zrakových, sluchových, čichových, hmatových a chuťových vjemů. Na druhou stranu je doprovázeno pronikavými změnami ve způsobu myšlení a jeho vyjadřování. Velmi se prohlubuje i prožitek z hudby.
Při vyšších dávkách nastupuje takzvaná „vysmátost“, kdy se uživatel směje všemu a sám vlastně neví proč. Někdy tyto záchvaty mohou trvat i desítky minut a nedají se zastavit. Po stavu euforie nastává stav, kdy člověk nemyslí vůbec na nic a jen kouká do prázdna (zásek) nebo se mu chce spát.

Co se s Maxem (nebo hráči) stane po vykouření jedné dýmky, může určit hod k10 (a pokud chcete být vážně pravidloví, můžete výsledný hod poupravit bonusy na odolnost…).

1 Zvýšení reflexů (+1k Oč) + vysmátost
2 Vysmátost + snížení inteligence o 1(někdy až o 2)
3-5 Vysmátost >> po třech směnách (půlhodině) zásek
6-7 Zbystření smyslů (+10%na postřeh) >> po půlhodině zásek
8-9 Zhovadilost (postava dostává nápady na které by jindy nepřišla) >> po třech směnách (půlhodině) zásek
0 Dezorientace (-2 k Int, -10% na postřeh, -1 k Oč)

Kromě rekreačního užívání je veselý tabáček často využíván i pro své terapeutické efekty, jako je například zmírnění nechutenství, deprese, křeče, bolesti kloubů, alergie a některé psychotické stavy. Odstranění nepříjemných symptomů je subjektivní pocit, který ještě nemusí automaticky znamenat odstranění příčiny zdravotních problémů (to si řešte s PJ, zde to uvádím jen pro úplnost).

Nebezpečí a návyk: Mé utajené pozorování u Kytičky prokázalo pouze návykovost psychickou. Psychický návyk se projeví jen tím, že závislý má chuť na další dýmku s veselým tabáčkem. Tato závislost jde většinou lehce přemoci vůlí. Zatím jsem u Maxe nezaznamenal případ předávkování vedoucího ke smrti nebo trvalému zdravotnímu poškození – přeci jen, stále je mezi námi (vámi). Navíc pocitu že už máte dost se dá jednoduše předejít tím, že prostě přestaneme kouřit.
Psychická návykovost by se dala vyjádřit pastí na inteligenci ~3~ nic/psychický návyk, kdy častost hodů určí PJ, ale každopádně by se to mělo vztahovat ke zkušenostem z kouření veselého tabáčku a hlavně k jeho častosti.

Kouzelné houbičky

Vzhled: U hub je nejvýraznějším poznávacím znakem klobouček. Houbičky mají klobouček v průměru až 5coulů ve tvaru kužele, vrchol je zakončený bradavkou. Je světle žlutohnědý, s tmavším okrajem, sušením téměř zbělá. Bradavka má sytě nazelenalou barvu. Povrch je hladký, za vlhka slizký nebo lepivý. Nožka má 5 až 20 coulů na délku, v průměru 2 - 3 couly. Je štíhlá, válcovitá, nepravidelně pokroucená, světlejší než klobouček a často zbarvená do modrozelena směrem k zemi.

Užití: Staré tradiční kultury je používaly již před staletími. Užívá se především ve formě čaje či jiných vylouhovaných tekutinách.

Účinky: Kouzelné houbičky je označení pro takové druhy hub (tady tedy ve „vzhledu“ popisuji houbičky, které Maxovi rostou přímo na zahradě), které obsahují látky vyvolávající halucinace a uvolněné stavy. Uživatel je při jejich požití uvolněný, po chvilce se dostavuje stav halucinací. Růžoví sloni, obličeje kamarádů se mění na karikatury atd.

Nebezpečí a návyk : Síla houbiček je různá, podle toho, kolik obsahují halucinogenů. Nikdy se ovšem neví, kolik takových látek vlastně obsahují. Může jich tam být velmi málo nebo také velmi mnoho, to pozná jen zkušený „houbař“. Silná dávka může mít za následek děsivý stav, provázený paranoiou, pocity úzkosti či snad žaludeční křeče, zácpou nebo průjmem a zvracením. Úspěch udává past na odl. ~3-5(podle síly houbičky)~ pohodový stav/hrůzný stav. Fatální neúspěch při hodu proti pasti může znamenat až smrt v bolestech předávkováním. Také se může stát, že dojde k záměně s jedovatou houbou, což supluje fatální neúspěch při hledání houbiček.
Mimo výše zmíněných nebezpečí tu je ještě jedno. Houbičky, stejně jako každé látky na bázi drog, odkrývají narušení psychiky, proto se nedoporučuje užívat tyto látky, pokud uživatel není v dobré psychické kondici. Ovšem to je jen varování pro PJ’s. U postav, jež skrývají psychické poruchy, či jsou nějak labilní, to může vyvolat zajímavé chvilky zvládnuté RP.

Alkohol

Kytička má v oblibě i alkohol, převážně pak červené víno. Z bílých má raději ta sladká. Pivo mu moc nejede a když už mu nic jiného nezbývá, vypije tak nanejvýše dva pulitry. Co se pálenek týče, ty má velice rád, obzvláště pálenice z ovoce.

Zelená víla

Vzhled a výroba: Nejvyšší obliby, co se pitiva týče, se u něj těší jeho vlastní vynález. Zelená víla, jak jej pojmenoval. Jednou, když si dělal čaj z veselého tabáčku, napadlo ho vylouhovat v horké vodě i jiné květiny. Tak mu přišel pod ruku pelyněk, který vylouhoval v horké vodě, což mnělo za následek, že se uvolnilo aroma a typická barviva pro alkohol, který známe my jako Absinth.
Má světle zelenkavou barvu, vůně a chuť je lehce bylinná. Po vylouhování ve vodě nápoj dostává zajímavé vlastnosti, ale Max šel dál. Prvně když zkoušel čaj, tak dostal prototyp. Napadlo ho, co kdyby zajímavý čaj spojil s alkoholem. Tak vylouhoval pelyněk v lihu. Nechal káď pěkně v klidu na pár dní a pak okusil výsledek. Byl unesen euforií a několika vílami.

Užití: Jelikož se jedná o lihovinu, tak se požívá v tekuté formě. Nejčastěji z čirých skleněných skleniček, aby si Max mohl užít úžasné zelené barvy a hlavně světelných efektů, vyvolaných slunečními paprsky procházející skrze nápoj. Protože je Zelená víla hořká, občas do ní přimíchá cukr a po jeho rozpuštění popíjí.

Účinky: Chvíli po té, co Max začal popíjet, se mu začali zjevovat fascinující obrazce. Nejčastěji ovšem překrásná a svůdná žena zelených barev. Podle toho pití i pojmenoval. Tyto stavy většinou trvají kolem jedné hodiny, pak vždy usnul, ale zato se mu zdáli krásné sny.

Nebezpečí a návyk: Euforii vyvolává droga, obsažená v pelyňku, ovšem není návyková. (naštěstí pro hráče, naštěstí pro nás, naštěstí pro zadostiučinění pravidlům, respektive je nemusíme tvořit a používat) V zelené víle se vyskytuje velice vysoké procento alkoholu, až 70%. Proto by si postavy popíjející tento nápoj měli házet proti vyšším pastem, než normálně.

Kouzelná dýmka

Vzhled: Tato dýmka je vyrobená z rohoviny prazvláštního zvířete, které Max skolil kdesi daleko na svých cestách. Bohužel, už jaksi „zapomněl“ jak to zvíře vypadalo. Nejspíš je to i jen vymyšlené, zkrátka někde našel samorost který se mu svým tvarem hodil a opracoval ho do podoby dýmky, jaké známe dnes (ne krakonošské, ne vodní, viz úvodní obrázek). Kotel je oválný, v průměru 6coulů. Od kotle vede náustek o průměru 3 až 1.5 coulu a délky 10 coulů. Kotel je v barvě dřeva, ohlazený a lakovaný. Náustek je od poloviny (blíže k ústům) lakovaný na černo a v silnější vrstvě. Váží asi 15mincí. Co se ceny týče tak se orientujte podle cen kuřiva na vašem trhu. Pro Kytičku má však až několikanásobnou cenu

Další poznatky života „normálního“

Kytička je schopen stále vyrábět i normální alchymistické výrobky, ale spíše protijedy, jedy, a lektvary. Trvalé předměty (meč moci aj.) mu nejdou příliš přes ruce, hlavně proto že je to proces zdlouhavý a namáhavý. Často se také stávalo, že stvořil naprostou volovinu.

Kytičkovou alchymistickou specializací jsou hnojiva. Čtete dobře. Vždyť je to farmář. Kytička dobře ví co potřebují jeho zelené krasavice. Vyrábí několik odrůd hnojiv. Každá vypadají stejně jen základy se liší: dusík na růst, fosfor na květ.

Kytičkovo kypřidlo

Magy: 0
Suroviny: 4 zl
Základ: 200 mn (10 kg) vápna (1 zl)
Výroba: 2 hodiny, doma

Výsledkem výroby je substrát, který přechovává v plátěných pytlích a i prodává je za nějaký ten vyšší peníz.
Kytičkovo kypřidlo zlepší úrodnost jiné než neúrodné půdy o jedna na jeden čtvrtrok na rozloze jednoho korce (na 1 jitro je teda třeba 400 zl surovin a 20 000 mn (100 kg) vápna v ceně 100 zl). Může vyrábět alchymista od 1. úrovně. Vícenásobné použitá nemá efekt, v extrémních případech přehnojení má poslední slovo PJ.

Kytičkovo kouzelné kypřidlo

Všechno shodné s prvním, jen stojí 1 mag na korec víc (Magenergia: 1 mag) a zvedne úrodnost jakéhokoliv území o 2 (neúrodnou půdu o 1).

Shrnutí zápletek

  • Odpočinkové dobrodružství
  • Shánění hnojiva po špatné úrodě
  • Akce proti Maxovi, zadavatel velkostatkář Ordon / nový starosta / aktivisti ve městě (ti se vždy najdou)
  • Sabotérská akce proti velkostatkáři – spíše humorného, než vražedného, rázu - ,zadavatelé samo dobrodruzi na popud „nálady“ a samotného Maxe Kytičky
  • Záchrana Maxe při protiakci podsvětí (popud na likvidaci hobita může být různý, třeba odmítnutí dealerství)
  • Infiltrace do podsvětí skrze Maxovy známé
  • Infiltrace do městských stráží skrze Maxovy známé

Závěrečný apel

Doufám, že nikdo z čtenářů a případných hodnotitelů dílo nebude brát jako reklamu na hulení atd. Nehodlám ani nijak moralizovat proti marihuaně, alkoholu, cigaretám – jelikož potřební stejně neslyší, moudří se kontrolují a zbytek moralizovat nepotřebuje.

Malý dodatek

V textu se občas zmiňuji o dalekých cestách, které ovšem nijak nerozvádím. Proč taky, řeknu že cestovali do hor, vy hory nemáte a je to v pytli. Tedy – nechť se PJ nechá unést a vypráví klidně neskutečné příběhy.

Já se ani nijak moc extra nevěnoval popisu Maxova domku, ani jeho zahrádky, proč taky. Variabilní.

Poděkování

Jako vždy, závěrem celého díla je poděkování. Můj dík dnes patří Pinheadovi a Hamsterovi, kterým se Max od začátku líbil.

Další dík patří Shadowmagovi, který provedl korekturu díla. (Ano, vážně, Saragon je totiž zaneprázdněn, takže jeho alespoň pozdravuji!)

Dále pak musím poděkovat Aldenovi za pomoc s Kypřidly.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já myslím že dobré, pěkné, s nápadem, použitelné. Já sám mám hobity rád, takže hodnocení nemusí být tolik objektivní... =) Uvidím co na to PJ...


 Uživatel úrovně 0

Jedna sa ovelmi podarene dielko, a prave rozmyslam ako ho pouzit v najblizsich dobrodruzstvach. Je tam mozno viacero otvorenych otazok, ale to je prave ono - dava to priestor PJ.


 Uživatel úrovně 1

Promiňte mi OT, ale Alden mi tímhle vysvětlením připomenul, co že se mi zdá na pravidlech DrD tak roztomilé, a tak se musím usmívat. :-)


 Uživatel úrovně 0

Ad kypridlá: Aha, fakt je tam preklep, pôda má byť nepoužiteľná. čo sa týka faktických nedostatkov, pevne dúfam, že sa nechce Sniper pustiť do rozboru toho, ako fungujú reálne hnojivá, pretože kypridlá nie sú reálne hnojivá. Sú to hnojivá, ktoré vyrába alchymista v svete, kde je prístupná mágia. Pravdu povediac netuším, aké by mali byť presné hodnoty, pretože z pravidiel PPE - Svet nie je celkom jasné, čo je to zlepšenie pôdy o 1 pásmo úrodnosti. Nakoniec som to teda urobil tak, že som vzal rozdiel vo výnosoch, ktoré prinesie zlepšenie pásma o 1 a hnojivá nastavil tak, aby sa oplatili (aj keď tesne).


 Uživatel úrovně 0

Samurai: Ukázal jsi určitou osobní kvalitu, která mne u ostatních vždy mile překvapí (rep+).
Díky za smír.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Samurai:
Netuším, co ti přijde na mě směšného, nepokoušel jsem se být směšný - takhle to působí jako urážka, takže předpokládám, že to dovysvětlíš.

Nehledal jsem chyby ve tvém díle, pokoušel jsem se zhodnotit jeho kvality a chyby, které jsem našel mi to znemožnily. Zmíněný absinth nepovažuji za radikální chybu - jen mě přesvědčil o tom, že si 4* nezasloužíš.
To, že k dílu strčíš obrázek z něj vynikající dílo nedělá (byť si to mnozí očividně myslí) a to, že nevypíšu řadu chyb, ať už zmíněny byly nebo ne, ber jako mou lenost se u každého díla, které přečtu a na které si udělám názor, tento názor sálodlouze a zbytečně obhajovat.
Ber to spíš jako vyjádření toho, že u fialového autora nepovažuji za nutné tomuto autorovi vysvětlovat, co všechno udělal špatně a v čem se musí zlepšit, protože dílo s nižším hodnocením bude pravděpodobně v jeho případě spíše výjimkou. Pochopitelně, pokud bych v díle viděl chyby zásadní a systémové, určitě bych na ně autora (zde tebe) upozornil.

Buď tedy za 3* (nadprůměrné hodnocení) rád.
S pozdravem
T.

P.S. A příště si po sobě to co napíšeš přečti, vyhneš se zbytečnému snižování názoru ostatních na svou osobu způsobenému řadou chyb na obyčejných třech řádcích.



 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Rozhodoval jsem se mezi 3* a 4*, ale naprostá vulgarizace zelené víly v mých očích hodnocení srazila k těm 3*.
K dovysvětlení: Absinthe se vyrábí louhováním pelyňku, anýzu a fenyklu (případně dalších bylin) v lihu a jeho následnou destilací. Výsledný nápoj rozhodně není hořký ani psychedelický (euforii přináší leda alkohol a uvolněná nálada). To, co se vyrábí v čechách je většinou paskvil vzniklý právě louhováním pouze pelyňku v lihu, bez následné destilace (odtud hořkost) a případně dobarvení průmyslovými barvivy. Proto češi vymysleli zapalování téhle břečky (kterou navíc pijí čistou či jen s cukrem).
O tom, jak se skutečný absinth pije a abisnthový rituál doporučuji třeba i wiki.

Jinak je to pěkná postava, dost povedené dílko celkově, které srážejí právě různé chyby - jak jsem psal - rozhodoval jsem se mezi.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Co se týče článku jako takového,je velmi kvalitní(dal sem dokonce 5*),dobře rozpracovaný a výstižně popisuje hobita.A co se týče postavy samotné,tak si myslím že je popsána velmi věrně.Je to vlastně normální hobit se zálibou v pití a své dýmce(v tomto prípadě dokonce ve vlastním tabáčku),který si udržuje dobré vztahy a družina může být velmi ráda,když ho potká


 Uživatel úrovně 8

Z díla mám rozporuplné pocity. Myšlenka jako taková je dobrá a je v něm dost potencionální inspirace. Je v něm ale dost nepřesností, nejasností (trvání některých efektů u Veselého tabáčku, fatální neúspěch u normální pasti...) a podivných vět (jaký je sakryš význam "Co se s Maxem (nebo hráči) stane po vykouření jedné dýmky, může určit hod k10" a podobných herně - neherních vět?).

Přiznám se, že o návykových látkách vím velmi málo, takže těžko je můžu posoudit - což je dosti velký nedostatek při hodnocení díla, z nějž tvoří možná i polovinu faktické myšlenky. Beru-li je jako nezasvěcený, tak vypadají relativně věrohodně, rozhodně ne úplně "přepozitivizované", jak by někdo možná očekával od jejich "zastánce", v tomto ohledu tedy hodnotím kladně.

No a pak jsou tu prostě konkrétní nědostatky. Proč je obratnost 14 (když už se jde úproti pravidlům pro tvorbu postavy, chtělo by to odůvodnit)? Co je "neúrodná" půda - v pravidlech jsem našel nepoužitelnou ale ne neúrodnou - je to totéž (podotýkám že kolem kypřidel by se našlo víc sporů a věcí k debatě)? Co je na jeho dýmce kouzelného...

Po celkovém zvážení hodnotím za lepší 3*. Je to pro mne nepochybně nadprůměrné, ale na kvalitní je tam příliš mnoho otázek a věcí k vedení sporu. Přesto ale děkuji autorovi za inspirativní příspěvek, který může být dobrým základem mnohých dobrodružství.