Bestiář

Žralokodlak Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Lykantrop

Životaschopnost: 8+2

Útočné číslo: +3 + zbraň (lidská podoba); (+3 + 8/+2) = 11/+1 (zuby) (zvířecí podoba)

Obranné číslo: +4 + zbroj (lidská podoba); (+4 + 4) = 8 (zvířecí podoba)

Odolnost: 15

Inteligence: 14 (lidská podoba); 8 (zvířecí podoba)

Velikost: B (lidská podoba); C

Zranitelnost: lykantrop

Pohyblivost: 12/humanoid (lidská podoba; 26/vodní tvor (zvířecí podoba)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: viz níže

Zkušenost: 1450 (lidská podoba); 2010 (zvířecí podoba)

Bojovnost: 8 (pouze ve zvířecí podobě)

Síla mysli: -

Popis:

Žralokodlak

Pokud někdy potkáte rybáře, žijícího osamělý život na mořském pobřeží v chatrči sestavené z naplaveného dřeva, nebo ostříleného námořníka - ať už poctivého nebo piráta - a pokud na vás vrhne zářivě bílý úsměv plný špičatých zubů, můžete si být téměř jisti, že jste potkali žralokodlaka.

Žralokodlaci milují moře a pokud mohou, jsou mu tak blízko, jak to jen jde. Právě proto se z nich často stávají rybáři a z těch dobrodružněji založených námořníci a piráti. Mnohdy se dokonce i jako rybáři / námořníci / piráti narodili a stačilo, aby přežili útok jiného žralokodlaka (což mimo jiné i znamená, že se často mohou pochlubit velmi působivými jizvami). Bydlí nejčasťeji na pobřeží v chatrči vlastní výroby (ti zámožnější si mohou nechat postavit honosnější příbytek), případně tráví většinu svého života na lodi. Jsou však známy i případy, kdy se žralokodlak rozhodl žít už navždy pod mořskou hladinou.

V lidské podobě vypadají prakticky stejně jako lidé, až na namodralý odstín kůže a špičaté zuby. Nikdy se nejedná o žádné sádelnatce, všichni jsou výhradně atletické postavy s dobře vyvinutými svaly. Sami o sobě necítí potřebu se od lidí odlučovat, byť tak zpravidla činí, jelikož lidé k nim chovají obvyklé předsudky.
Jsou-li rybáři, pak většinou sídlí pár mil od nejbližší vesnice/přístavu, kam jednou za čas odnáší svůj úlovek. Jakmile se ale dají na námořnický život, stávají se z nich záhy velmi zkušení námořníci, dobří lodivodi a nezřídka i kapitáni. Znají moře jako své boty, vědí kde je jaký útes a mělčina. Tu jdou předsudky ostatních námořníků stranou, neboť žralokodlak si u nich velmi rychle vydobyde respekt. To vše díky podobě, kterou na sebe mohou vzít a díky které mohou být ve vodě v jednom kuse a díky které mají ony ohromující znalosti o moři. Mnohdy dokonce vědí o vracích potopených lodí a o pokladech, které se nacházejí v jejich útrobách a v jejich majetku se pár takových pokladů může nacházet, sklony k hromadění velkého majetku ale nemívají. Povahově jsou žralokodlaci bodří, rádi se napijí a zazpívají si - prostě jako námořníci. Mnohdy i nějakou vylovenou cenností zaplatí i všem v hospodě pivo, čímž si kupují přízeň obyčejných lidí.
Co se potravy týče, jsou to téměř výhradně masožravci se zálibou v rybách. V lidské podobě si rádi ryby tepelně upraví a klidně si k nim dají i nějakou přílohu, ale ke stoprocentně nemasitým jídlům mají odpor a nechutnají jim. Není-li možné si jídlo tepelně upravit, nevidí v tom problém a klidně snědí maso syrové. Ve zvířecí podobě se pak živí výhradně dravě.

Smysly:

  • Sluch: Žralokodlak pod vodou dokáže zachytit i zvuky, jejichž zdroj je několik mil daleko. Na suchu je jeho sluch srovnatelný z humanoidním.
  • Čich (Chuť): Žralokodlaci jsou stejně jako žraloci "vyladěni" na krev - ve vodě jsou schopni ji ucítit už od koncentrace 1:1000000. V praxi to znamená, že pokud je do sta sáhů nějaký zdroj krve, žralokodlak to ucítí a bude schopen zdroj vypátrat. U větších množství krve může být dosah i mnohem větší. V lidské podobě je tato schopnost omezena na rozpoznávání přítomnosti krve ochutnáním. Žralokodlak v obou podobách dokáže rozpoznat lidskou krev od zvířecí (to je dáno jeho lykantropí podstatou).
  • Postranní čára: Pomocí postranní čáry žralokodlak ve zvířecí podobě vnímá i velmi slabá vodní proudění. To mu mimo jiné usnadňuje detekci pohybujících se objektů v jeho blízkosti. V praxi to znamená, že pokud se v okruhu sta sáhů od něj něco pohybuje, tak o tom ví. V lidské podobě žralokodlak postranní čáru nemá.
  • Zrak: Žralokodlaci hůře vnímají barvy (nejsou schopni odlišit podobné odstíny), zato mnohem lépe vidí za šera. Jejich oči mají tu zvláštnost, že pokud do nich posvítíte, tak začnou jakoby svítit (podobně jako oči dalších nočních dravců) - je to dáno zvláštní vrstvou buňek v oku, která odráží světlo zpět skrz sítnici.
  • Vnímání elektrického pole: Žralokodlak dokáže (pouze) pod vodou vnímat slabá elektrická pole, která kolem sebe vytvářejí všichni živí tvorové. V praxi to znamená, že i v kalné vodě či naprosté tmě dokáže tyto živé tvory vidět. Dosah této schopnosti je deset sáhů.

Žábry:

Žralokodlak má žábry konstruované stejně jako žraloci, takže přes ně musí neustále proudit voda, jinak by se začal dusit. Běžně stačí, pokud je neustále v pohybu či pokud se zdržuje ve vodním proudu. Pokud by se ale například zamotal do sítě či pokud by mu byl jinak znemožněn pohyb, začíná se dusit. V praxi se pak postupuje stejně, jako u postav.

Sladká voda:

Na rozdíl od většiny žraloků (ano, existují i výjimky) může žralokodlak bez omezení pobývat i ve sladké vodě.

Ovládání žraloků:

Tak jako ostatní lykantropové, i žralokodlak má schopnost do určité míry ovládat ostatní sobě podobné - tedy žraloky. Žraloci jsou ale až příliš individualističtí a nenechají si jen tak rozkazovat, takže jediný způsob, jakým je může žralokodlak využít, je upozornit je na nějaký zdroj potravy - což většinou stačí, neboť máloco ve vodě dokáže ustát nájezd všech žraloků z okolí. Pokud ale žraloci nenajdou nic zajímavého, po 1k6 směnách odplavou.

Dovednosti:

Všichni žralokodlaci ovládají dovednosti "Plavání", "Rybaření", "Zadržování dechu" a "Lodní navigace" na stupni "dokonale".

Omezení útočení ve zvířecí podobě:

Ve zvířecí podobě dokáže žralokodlak útočit pouze v místech, kde je hloubka dva sáhy a více.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 18

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mě se tvůj příspěvek líbí je to dobrá práce a nic takového tu ještě nebylo! Jen tak dál! Zdraví Allendil!


 Uživatel úrovně 8

FlaviusV: Minimálně pozná, že tam něco je, a že se to hýbe...


 Uživatel úrovně 0

UnknowN: jsi si jistý, že postranní čára funguje tak, jak to popisuješ? Sice žralok je schopen vnímat postranní čárou i ty nejjemnější pohyby vody, ovšem z hlediska teorie chaosu pochybuji, že na sto metrů se dá něco vydedukovat - projíždějící loď snad ano, ale něco menšího, třeba pohyby plavce určitě ne.


 Uživatel úrovně 8

UnknowN: ok, máš pravdu : ) já slyšel jen o tom, že když se zastaví, tak klesne ke dnu... a potom jsem věděl, že rejnok je zahrabanej v písku a je s žralokem příbuznej, musim se kouknou, jak to dělá : ) každopádně se ti omlouvám : )


 Uživatel úrovně 8

Hamster: Jde o to, že na rozdíl od ryb, žraloci (nebo alespoň většina) nemají žádný aparát, kterým by přiháněli vodu k žábrám - takže k žábrám přivádějí stále čerstvou vodu tím, že plavou. Zastavit se mohou leda ve vodním proudu...


 Uživatel úrovně 0

Dielo som si prečítal už pred časom a teraz pozerám, že som nehlasoval, čo ma trochu prekvapilo. Tak tu to je.

Celkom sa mi to páči, myšlienku žralokodlaka ako fanúšik White-Wolfáckych hier podporujem a tu je spracovaná myslím celkom dobre. Predstava žraloka ako dobráckeho rybára síce je trochu zvláštna, ale až tak rušivá mi nepripadá. Nebudem opakovať, čo už písali predomnou, takže to uzavrem.

Je to slušne napísané a spracované dielo, pre morské dobrodružstvá ideálna bytosť. O niektorých veciach by sa dalo polemizovať (napr. povaha, čísla žraločej formy), ale nie je to nič strašné. Hodnotím ako kvalitné dielo.

S úctou
Ith


 Uživatel úrovně 8

Kibe: "Medvědi také nemají žádnou mimiku" ... koukni se na film Medvědi, určitě změníš názor. (http://www.csfd.cz/film/168-medvedi-medved-ours-l /) Medvěd má na obličeji hromadu mimických svalů, žralok má maximálně svaly žvýkací...

Unknown: kde si přišel na to, že když se žralok zastaví, tak se udusí???


 Uživatel úrovně 0

Ako by som to... Keď som si prečítal názov, myslel som si, že sa pri čítaní skvele zasmejem... Je to ale tak, že sa jedná o síce stručné, ale kvalitné dielko, ktoré má niečo do seba. Na druhú stranu v tomto prípade ma toto dielko nijak extra neohúrilo a nebude patriť medzi tie, na ktoré by som odkazoval známych.
All arround, skrátka dielo je vypracované dobre, vidno, že autor na ňom pracoval, ale k dokonalosti mu chýba nieč viac, to čo sa skrátka objaví len z času na čas, a práve preto to dám za 4*


 Uživatel úrovně 0

No nevim, nápaditost zde hodnotit nebudu protože tady sám nevím jak bych se k tomu vyjádřil.
Dobře propracované, je na něm vidět kus práce, ale i přesto jsem to hodnotil jako nadprůměrné protože, se mi to celé tak trochu nezdá, z jednoho úhlu pohledu mi to připadá jako dobrý nápad, ale na druhou stranu, lykantropní stvoření v podobě žraloka mi přijde už trošku moc, i když takovéhlé úlety taky nejsou špatná věc.
Je to asi tím že lykantropové jsou všech možných druhů, a některé nové už jsou tak trošku mimo, tím nechci tohle nijak schzovat, ale už je to trošku takový divný no. Omlouvám se autorovi ale prostě se mi to zrovna moc nelíbí.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,

chtěl bych říci, že tohle vůbec není špatné dílo, ba právě naopak. Přečetl jsem si kritiku Snipera, čímž mu musím dát za pravdu s bodem "b" - pověrčiví námořníci.
Co se mě týče, netrvám na tom, že by to tak muselo být, každopádně to není nápad k zahození. Dříve si námořníci skutečně mysleli, že vody obývají příšerná monstra, oceán končí mohutným vodopádem atd.. Faktem zůstává, že není podmínkou, aby byli námořníci značně nedůvěřiví, když se u nich objeví žralokodlak, avšak za zmínku opravdu stojí pověstná námořnická pověrčivost (alespoň v dřívějších vodách, dokud se neuznala pravda, že Země je kulatá).

Potěšily mne dobře popsané smysly, dovednosti i vyváženost lyknatropa. Tvořitelé mají často touhu zveličovat a zdokonalovat, ovšem autorovi se podařilo vytvořit zajímavého, schopného a přesto vyváženého dlaka.

Za mě jsou to 4*, a to proto, že dílo není nic zcela objevného, ovšem za stručné čtivé zpracování a optimální hratelnost si takové hodnocení zaslouží.