Bestiář

Chlpáč jašterí Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 38

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 1 život

Útočné číslo: (- 3 + 2) -1/0 (papuľa) - len tieňové zranenie

Obranné číslo: (+ 4 + 1) = 5

Odolnost: 6

Inteligence: 1

Velikost: A0

Zranitelnost: Zviera

Pohyblivost: 18 / plaz

Zkušenost: 5

Bojovnost: 4

Síla mysli: 0

Popis:

... "Emir, čo je to za jaštericu?" spýtal sa šermiar Astor svojho kolegu Emira, pričom rotom meča ukázal na čudnú jaštericu s rôzne dlhými končatinami a modrou srsťou, ktorá bola prichytená na strome. "To je chlpá jašterí, jeho srsť vraj obsahuje magenegriu," povedal Emir a zatváril sa trochu začudovane. "Tak ja ju chytím," vyhlásil Astor a vykročil s natiahnutými rukami ku Chlpáčovi. Chlpáč ihneď preskočil na druhý strom, vyliezol až do koruny a už ho nebolo...

Popis

Chlpáči jašterí sú približne 50 cm dorastajúce jaštery, ktoré sú charakteristické tým, že im na tele okrem šupín *vyrastá ešte aj hustá tmavomodrá srsť. Majú mohutné telo, s hlavou, ktorá sa smerom dozadu rozširuje. Oči majú ako väčšina jašterov na bokoch hlavy a dúhovku majú červenej farby. Majú dva páry končatín, zakončených prísavnými lamelami, ktoré im možňujú sa šplhať po takmer akomkoľvek povrchu. Telo majú zakončené chvostom, dvojnásobne dlhším než je ich telo. Tento chvost nemôžu odtrhnúť ako napríklad jašterice, alebo gekóny, no pokiaľ je nejakým spôsobom poškodený, tak sám dorastie. Srsť, ktorá im vyrastá ne tele je dlhá približne jeden palec a má štruktúru asi ako ľudské vlasy. Šupiny, ktoré sú ale väčšinou ukryté pod srsťou majú tmavozelenú farbu, okrem šupín na krku, ktoré sú svetlo oranžové. Pohlavné rozdiely sú viditelné len pri podrobnom pozorovaní kloaky a predanálnych pórov, ktoré majú viditelné len samce.

* Chlpáčom vyrastá srsť z medzier medzi šupinami, a už pri dosiahnutí niekolkých milimetrov sa chlpy ohýbajú do rôznych smerov a preto niesu pri pohlade na srsť vidieť šupiny.

Spôsob života

Žijú vo voľných skupinkách, zvyčajne po dvoch až šiestich jedincoch. V skupine je výhradne len jeden samec a jeho hárem, pretože samce sú medzi sebou veľmi neznášanlivé a napádajú sa od pohľadu, pričom ich súboje väčšinou končia smrťou jedného nich. Svoju potravu lovia pomocou približne desať centimetrov dlhého jazyka a silných čeľustí. Ich potravu väčšinou tvorí hmyz, mäkkýše a drobné stavovce. Netrúfnu si na korisť väčšej veľkosti než A0. Pária sa raz do roka na jar, potom nasleduje asi dvojmesačná fáza vývinu vajíčok a následné kladenie vajíčok. Vajíčka sú asi trojnásobne menšie než vajíčka slepačie a majú pružnú blanitú škrupinu. Vo vajciach sa mladé jedince vyvíjajú 70-90 dní, podľa teploty a iných faktorov. V znáške býva väčšinou 5-10 vajíčok. Čerstvo vyliahnuté mláďatá sú dlhé asi 10 cm a podobajú sa na svojich rodičov až na to, že ešte nemajú srsť. Srsť im narastá asi po dvoch týždňoch, pričom mladé jedince sú pri raste srsti veľmi nervózne a niekedy až prehnane agresívne. Vždy na jeseň, približne v tom období, keď začína rasť srsť mladým chlpáčom, starším chlpáčom srsť ešte výraznejšie zhustne a neskôr pred obdobím párenia im všetka srsť opadá a po párení im narastie nová. V prípade, že sa zvieraťu nepodarí nájsť vhodného partnera, tak to ale rast srsti nijak neovplyvňuje. Chlpáči sú denné tvory. Žijú v miernom a subtropickom pásme. Ich srsť je úmerne hustejšia podľa teploty okolia. Ak žijú v chladnom prostredí, ich srsť je hustá, no ak žijú v prostrední teplejšom je ich srsť riedka. Obývajú velké množstvo biotopov. Od lesov, cez skalnaté planiny až po jaskyne. Dôležité je aby sa v mieste kde žijú nachádzalo vela úkrytov a dostatok potravy. Ako iné plazy dokážu regenerovať svoje zranenia. Aj pri odseknutí končatín im môžu tieto končatiny dorásť, no sú už krehkejšie a niekedy aj menšie, takže nieje nič zvláštne pokial družina stretne Chlpáča s rôzne dlhými končatinami. Končatiny, či chvost im dorastajú rýchlosťot 1cm/2týždne.

Srsť

Chlpáčov som vytvoril ako bežné zviera, ktoré sa môže v hernom svete vyskytovať. Nemá nijaké zvláštne vlastnosti až na to, že tesne pred obdobím párenia, takže pred zhadzovaním hustejšej zimnej srsti, sa vytvára v ich tele akási látka o ktorej sa takmer nič nevie, tak ani nedostala názov. Títo látka má kvapalné skupenctvo, nemá zápach a je svetlomodrej farby. Táto látka spôsobuje, že sa v každom kilogramu srsti- srsti z desiatich jedincov, objaví desať magov, ktoré je možné získať lučbou. Z čoho vyplýva, že z jedného jedinca je možné získať jeden mag. Potom ako chlpáč svoju srsť zhodí je už táto srsť alchymisticky nepoužiteľná, pretože neobsahuje žiadnu magenergiu. Srsť je alchymisticky použitelná dve hodiny po strihaní.

Boj

Chlpáči jašterí sú tak malí a slabí, takže by si na žiadneho humanoida nikdy zaútočíť netrúfli. Vždy sa radšej snažia utiecť. No ak utiecť nemôžu, tak kúšu. Ich hryznutie je slabé a spôsobuje len tieňové zranenie. Ich obrana, je ale skvelá, keďže sa dokážu pohybovať po akomkolvek povrchu aj hore hlavou, tak sa ich obrané číslo zvyšuje podla najsledujúcej tabulky.

Prostredie Bonus
Volné priestranctvo žiadny bonus
Les/Skalnatý terén +1
Chodba alebo miestnosť +2

Po zemy sa pohybujú len zriedkavo, radšej sa zdržiavjú na stenách jaskýň či starých budov, na stromoch, a skalách.

Použitie v hre

Chlpáčov je možné proste len tak stretnúť a kochať sa pohľadom na ich srsť, alebo sa ich môže družina rozhodnúť naloviť pre nejakého alchymistu. Je dokonca možné si založiť akúsi chlpáčovksú farmu, kde by boli táto chlpáči chovaný, rozmnožovaný a raz do roka strihaný. V každom prípade je už len na PJ, ako a či vôbec chlpáčov využije vo svojom svete.

Jan Ukrutný

...Něco se k nám z hvozdu vleče, tasme meče, ať nám to neuteče...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 38

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím, doufám, že se nebudu příliš opakovat. Kdyžtak mi to promiňte.

1 život? Nezdá se ti to málo? Krysa má stejně. Dal bych tomu polovinu jedné životaschopnosti.

Délka 50 coulů? a k tomu mohutné postavy? Pak musí být vážně mrštný na to jakou má obranu. Inu, mě jde hlavně o to, že z údajů vyplývá, že je to velikost A, nikoliv A0. /Kilo chlupů z jednoho jedince? To se mi také nezdá v poměru s ostatními atributy.

Nějaký nízké ÚČ. Tak za prvé. Pod nulu ho mít podle pravidel nemůže. A za další tvrdíš, že má silné čelisti a nemá útok ani jako krysa? A to eště ubýrá jen za stínové...

Takže prostě běžné zvíře? To neni dle mého názoru to nejlepší dělat jen běžné zvíře. Když už vyprávíš o těch 10 magů vyskytujících se v srsti, kterou ještě před jarním páření shazují, neškodilo by popsat okolnosti toho páření. kde to tak dělají, kam schovávaj vajíčka apod. (Když už je to "obyčejné" zvířátko, tak aspoň pořádně popsat) Aby nebylo třeba tak snadné najít tu srst, ale aby ti zkušení a fauno-znalé osoby věděli kde hledat a přelstili tak ostatní.

Prostě se mi zdá, že tu vídám lepší díla a ukřivdil bych jim, kdybych ti dal 3*

I tak se mi zpracování zas tak špatné nezdálo. Tedy, myslím si, že příště budeš úspěšnější.

Hodně štěstí - Snorč


 Uživatel úrovně 0

Souhlasím s WULFSTANEM ale jako hráč bych jí potkat nechtěl já sem si nevšiml závažnějších chyb ale není to tak KOŠÉR takže 4*


 Uživatel úrovně 0

Docela zajímavá příšerka. Určitě bych ji dal do mého příběhu=)


 Uživatel úrovně 0

Zajimavá ještěrica, nápad je to dobrý, v hobitích vesnicích by se dala uplatnit na "ještěrčí zápasy", dávám za 5*, ale je to tak 4.51 aby autor věděl.


 Uživatel úrovně 5

Ojojoj, toto se bude špatně hodnotit. Spíš než bestie, která by mohla ohrozit dobrodruhy by se dala použít jako zpetření místní fauny.
Je dobré, že ne všechno chce dobrodruhy hned sežrat :-)
Možná by se hodlili nějaké podrobnosti pro chov :-)
Dlouho jsem se rozmíšlel, ale nakonec jsem zvolil 4* ( i když představit si lozící dobrodruhy lozící po stromech a lovící tyto potvůrky je celkem usměvavý - a hned je námět pro dobrodružství )


 Uživatel úrovně 0

zaujimave, pekne popisane, 4 si to zasluzi


 Uživatel úrovně 0

Práve takéto nevinné tvory bývajú niekedy príčinou veľkých vecí. Niečo takéto práve potrebujem. Díky za clpáčov. Ver tomu, že ich práve idem dať do dobrodružstva. Díky že si ich tak presne popísal.
Z toho plynie že dávam 5*.


 Uživatel úrovně 0

Opravdu pěkné, popsané a myslím, že takvýhle příspěvek by si 4* opravdu zasloužil.


 Uživatel úrovně 0

Moc zajímavý tvoreček.Máš fantazii.


 Uživatel úrovně 0

Pravopis nehodnotím...slovesnky moc neumím ale dílo je to dobré a hezky vymyšlené....mě se to líbí a je tam hodně nápadů ale neěkolik by se ještě dalo využít jen to mi trochu vadí jinak super
Váhám mezi 4* a 5* ale kloní se to těsně ke 4* (kvalitní)