Bestiář

Barakuda Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 3

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: -

Útočné číslo: -

Obranné číslo: -

Inteligence: 0

Velikost: -

Zkušenost: 0

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Velký jedinec

Životaschopnost: 2 + 1
Útočné číslo: ( 1 + 3/+3 +2 ) = 6/+3( zuby )-( dvojnásobná rychlost )
Obranné číslo: ( 4 + 2) = 6
Odolnost: 9
Velikost: B
Bojovnost: 10
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 26/ vodní tvor
Inteligence: 1
Poklady: nic
Zkušenost: 100
Manévrovací schop.: 20

Malý jedinec

Životaschopnost: 1 + 1
Útočné číslo: ( 0 + 2/+3 +2 ) = 4/+3( zuby )-( dvojnásobná rychlost )
Obranné číslo: ( 4 + 1 ) = 5
Odolnost: 8
Velikost: A
Bojovnost: 8
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 26/ vodní tvor
Inteligence: 1
Poklady: nic
Zkušenost: 75
Manévrovací schop.: 20

Tento tvor nepatří mezi ty, jenž by silou velkou oplývali. Avšak nebezpečnost jeho je vskutku veliká. Pro plavce či domorodé lovce perel on jest velmi zákeřný, jelikož nesmírnou rychlostí a mrštností obdařen je. Ale teprve jeho největší zbraň, schopnost dokonalého skrytí, dělá z něj tvora smrtelně nebezpečného. V jeho chřtánu ční se zuby čepelovitého tvaru, jenž nebezpečím velkým jsou. Též jeho maso jest nesmírným ohrožením, pro strávníka neznalého. Po dobu dní několika on muka z křečí prožívá, aby pak s velkou bolestí na smrtelné loži zpečetil osud svůj…

úryvek z deníku obchodníka a cestovatele, hobita Zlatoočka

Název

Název Barakuda byl přejat od pirátů, kteří tuto dravou rybu takto nazvali, z dnes nám již neznámých důvodů. Domorodci ji nazývají Kadd-kaleon, což v překladu do obecné řeči znamená „mořský tygr“.

Výskyt

Barakuda se vyskytuje v teplejších vodách tropického a subtropického pásu. Můžeme ji nejčastěji spatřit v mělčinách korálových útesů, mořských trav a kořenů mangrovníku. Avšak můžeme na ni narazit i na otevřeném moři v blízkosti hladiny. Nejčastěji jsou ale viděny v hloubkách okolo 100 sáhu. Barakudy si „potrpí“ na samotu, ale často jsou k vidění i v malých skupinkách, v okolí útesů a písečných děr. Mladí jedinci žijí u dna a dělají si obydlí z mořských trav, aby měli útočiště před většími predátory.
Mladí i dospělí se nejvíc vyskytují v oblastech, kde je zaručeno velké množství čerstvé vody.
Dospělí obvykle vyhledávají také oblasti s poloslanou vodou.

Vzhled

Barakuda je štíhlá a mrštná. Její tělo má „hydrodynamický tvar a je ve střední části zaobleno“. Hrudní ploutve jsou protaženy až do oblasti „pánve“. Trnová a hřbetní ploutev je široce oddělena a ocasní ploutev má světlé konečky na obou stranách. Vršek hlavy má zploštělý a její ústa jsou obrovská s přečnívající spodní čelistí.
Zbarvení Barakudy je modrošedé, na hřbetě a vrchní straně se mísí odstíny stříbrné a zelené, břicho je bílé. Na vrchní části boku mívá Barakuda 18-25 tmavých pruhů. Druhá hřbetní ploutev, řitní a ocasní mají fialovou barvu přecházející do černé. Mladé Barakudy mají světlé stínování na hřbetě a tmavý pruh na každé straně, který se postupem času trhá na skvrny. Díky tomuto vzorkování se dokáží snadno přizpůsobit svému okolí a dokonale splynout. Tyto změny zbarvení těla dělají z tohoto predátora velmi nebezpečného nepřítele i pro ty nejopatrnější oběti.

Velikost a věk

Barakuda je poměrně velkou rybou. Průměrná délka dospělých jedinců se pohybuje kolem 1,5 sáhu. Rekordní kus chycen poblíž Zubové zátoky měřil 1,8 sáhu a vážil 900 mincí. Někteří domorodci a piráti ovšem tvrdí, že viděli i kusy dlouhé 2 sáhy a vážící přes 1000 mincí!! Avšak každá Barakuda nad 1,5 sáhu je považována za velkou.Tyto ryby se dožívají v průměru 14-16ti let.

Chrup

Celému tělu dominuje velikánská tlama s mohutnou čelistí, vybavenou dvěma řadami nebezpečných zubů. Vnější část tlamy je poseta řadou dlouhých, dýkám podobných zubů. Ve vnitřní straně jsou zploštělé s ostrými hranami, sloužící k proříznutí kůže a trhání masa. Dlouhé dýkovité zuby se při jejím silném stisku zasouvají do děr v protější čelisti, aby mohla Barakuda zavřít tlamu. To dává oběti malou (žádnou) šanci na útěk. Tato ryba si nevybírá, a tak se mnohdy i větší oběť během okamžiku promění na malé kousky masa.

Strava

Brarakuda se živí menšími druhy ryb jako jsou parmice, tuňáci atd…Díky ostrosti svých zubů je schopna tyto ryby rozkousnout „napůl“. Jedná se o nočního lovce, který k lovu využívá svůj zrak (pravé vidění ve tmě). Barakuda je také díky své stavbě těla obdařena velkou rychlostí. Často na své obětí číhá v písečných dírách odkud je buď tiše pronásleduje, nebo bleskově zaútočí (což je častějším jevem).

Reprodukce

Tření probíhá v hloubkách mimo pobřežní prostory. V jeho průběhu jsou vajíčka roztroušena po celém mořském dně. Při hledání bezpečí od predátorů stejně tak jako zdroje potravy, se larvy usazují v mělčinách bujících ústích řek. Když dorostou délky 3cm, odplouvají tito jedinci na otevřené moře.

Ohrožení

Jen málo predátorů dokáže ulovit dospělou Barakudu, a to především kvůli její rychlosti a dokonalému maskování. V podstatě pouze žraloci a skupinky jestřábu představují pro dospělého jedince nebezpečí. Jinak je to u mladších jedinců, kteří naopak snadno padnou za oběť nejrůznějším pobřežním predátorům.

Lovení

Je mnoho způsobů jak tuto rybu chytit. Nejčastějším způsobem jsou udice, jelikož se barakudy velmi často nechají zlákat na třpytivé návnady. Výjimkou nejsou ani sítě a díky své velikosti a nebezpečnosti jsou loveny i harpunou. Avšak Barakuda patří do skupiny otrávených ryb!!! Její maso způsobuje silnou otravu!!!

Proč tedy chytat tuto rybu když je její maso otrávené? Důvod je jednoduchý. Vzhledem k tomu že se tato ryba nevyskytuje v hojném počtu a mnoho lidí se s ní nesetkalo jen málokdo (povětšinou jen domorodci a rybáři z oblastí, kde Barkuda žije) ví, že její maso je otrávené. Tudíž dobrodruhy zřejmě nenapadne, že tato ryba je otrávená a klidně jí povečeří, uloví-li ji či jim bude naservírovaná. Barakudu dokonce neznají ani někteří zkušenější námořníci, což mívá často tragické následky, pokud je podávána na lodi.

Otrava

Jedovatost je způsobena jedem v kůži tropických ryb. Jed se do těl dostává z mořských řas, kterými se živí býložravé ryby. Tyto ryby pak Barakuda zkonzumuje a tím se dostává jed i do jejího těla. Otrávení lidé popisují poruchu trávícího ústrojí a velké zažívací potíže. Po mnoho dní pociťují velkou slabost a návaly horka střídají zimnici. Toto onemocnění je vážné a symptomy mohou přetrvávat i několik týdnů.
V praxi toto onemocnění vypadá takto:

  • 1) porucha trávení -1/2 na odolnost po dobu trvání choroby
  • 2) slabost -1 k síle po dobu trvání choroby
  • 3) návaly horka střídající zimnici budou trvat vždy 10 - bonus za odolnost dní (minusová odolnost se k tomuto číslu přičítá a plusová se od tohoto čísla odečítá), po tuto dobu se bere postava jako vyřazená, kromě bonus za Odl. + 5 hodin denně, kdy jde nemoc relativně zvládnout.
  • Léčba: Vždy jednou denně sesílat kouzlo uzdrav nemocného a to opakovat po dobu, dokud neustanou návaly horka a zimy. Pokud se tato nemoc vůbec neléčí déle jak týden po požití, mohou být její následky i smrtelné.

    * říká se že tuto otravu umí léčit i šamani některých domorodých kmenů.

    Nebezpečí

    Tito tvorové jsou hodně nevyzpytatelní…Je známo, že jsou schopni provést svůj útok ve zlomku vteřiny! Pokud zaútočí, je jejich útok zpravidla veden na dolní končetiny, což mívá často za následek ošklivé poranění, nebo v horším případě i zmrzačení…
    Jsou též známy i některé útoky, které skončily pro člověka (barbara, elfa…) smrtí.
    S oblibou také kradou rybářům ulovená zvířata z harpun či udic. Často se Barakudám ale stává, že si spletou například nůž s rybou.(orientují se podle zraku a automaticky útočí na malé lesklé předměty - z jejího pohledu totiž připomínají ryby.).

    Zvláštní schopnosti

    Maskování: Barakuda má jednu velmi zajímavou schopnost a to maskování. Tato schopnost se u ní vyvine až v pozdějším vývojovém stádiu, kdy jsou její skvrny po těle dokonale rozmístěny. Pokud se dospělá Barakuda nachází poblíž některých druhů mořských rostlin je velmi těžké ji najít. Konkrétně tedy: pokud se maskuje v mangrovníků je 45% prav., že se skryje před zraky nepřátel, ale jestliže se maskuje v písečných dírách je tato prav. maskování dokonce 75%.

    Rychlost: Díky své neuvěřitelné rychlosti a mrštnosti, jsou tyto dravé ryby schopny zaútočit 2x za kolo.

    Využití při hře

    Zde bych chtěl pouze na závěr uvést pár příkladů, k čemu lze vlastně Barakudu při hře využít:

  • dobrodruzi se nacházejí poblíž moře a rozhodnou se ulovit něco k snědku. Myslí si, že pokud se v těchto vodách nevyskytují žraloci, nehrozí jim žádné nebezpečí. Místo malé rybky k snědku se jim ale do cesty připlete hladová Barakuda…

  • dobrodruzi se na své cestě zastaví, aby si nalovily ryby, uloví Barakudu a s radostí nad nevídaným úlovkem ji sní. Otráví se a příznaky otravy značně komplikují jejich cestu a to musí v daném časovém rozmezí dorazit na určené místo. Stihnou to?

  • postava se potápí a plave v zátoce a vyruší číhající Barakudu. Ta na neozbrojeného plavce zaútočí.

  • námořníci na lodi požijí Barakudí maso a otráví se, část posádky zemře zbytek s utrpením otravu přežije ( či ještě prožívá). Námořníci jsou pověrčivý a domnívají se, že byly prokleti apod. Družina má vypátrat co se ve skutečnosti stalo…

  • některé z postav spadl při plavbě, do moře lesklý předmět a potápí se pro něj. Zde opět může narazit na Barakudu, která zpozorovala blyštivý poklad dříve…

  • starý rybář žijící na pobřeží si již dlouhou dobu stěžuje na to, že mu nějaká drzá bestie krade úlovky přímo z harpuny. Rybář je zoufalý jelikož se marně pokouší Barakudu chytit. Rybolov je jeho jedinou obživou a nyní si nemá jak vydělat na živobytí. Poprosí tedy dobrodruhy o pomoc…

  • Kníže místní provincie je odpůrcem chystané revoluce. Naše družina dobrodruhů je najata jedním z baronů aby knížeti zabránila zúčastnit se zasedání rady. Družina zjistí, že kníže má velmi rád rybí maso a vymyslí dokonalý plán, jak knížeti zabrání odcestovat. Jedna z postav se převleče za rybáře a přinese knížeti krásnou rybu kterou jakživ nejedl. Druhého dne kníže při hostině omdlí a onemocní. Obvinění padne na převlečeného rybáře, který je už ovšem dávno pryč… Zde může být samozřejmě i role obrácená a družina, bude mít naopak za úkol najít může, který otrávenou rybu přinesl a odhalit spiknutí…
  • * Pozn: pro účely DrD jsem vytvořil Barakudu jako !vždy! otrávenou rybu. Nechávám zde ale samozřejmě prostor upravit si pravděpodobnost (např.procentuálně) toho, že bude Barakuda otrávená dle vaší libosti. Mějte pouze na paměti, že určitá pravděpodobnost otravy by měla hrozit pořád.

    M.

    Přidáno:

    Přečteno: 0

    Hlasovalo: 3

    author_nick:

    Diskuze

     Uživatel úrovně 5

    Tento príspevok, je staršieho data a bol omylom vymazaný z databáze. Našťastie sa našla jeho záloha a tak ho sem môžem znova zaradiť.

    Týmto vás žiadam aby ste pri tomto diele nehlasovali!