Bestiář

Dráček potoční Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 2+2

Útočné číslo: (0 + 3/+1) = 3/+1 (pařáty) + (0 + 4/+2) = 4/+2 (tlama)

Obranné číslo: (+4+3) = 7

Odolnost: 12

Inteligence: 4

Velikost: A

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 21/vodní tvor (ve vodě), 14/zvíře (na suchu)

Poklady: žádné

Zkušenost: 90

Bojovnost: 4

Síla mysli: 0

Popis:

Manévrovací schopnost ve vodě: 20

Vzhled a fyzické vlastnosti

Dráček je na první pohled dokonalou zmenšeninou draka. Od kohoutku ke konci ocasu však měří asi jen jeden sáh. Tělo je porostlé šupinami tyrkysové barvy. Hlavička si zachovala svou majestátnost, oči jsou povětšinou syté oranžové.
Křídla sice nepozbyla své původní podoby, ale už zcela své funkce. Zcela zakrněla, podobně, jako třeba hlasové orgány Dráčka, takže tento není schopen ani letu, ani artikulované řeči, jen jakéhosi hvízdání (viz. níže). Mezi pařáty (obou končetin) se vyvinula plovací blána. Končetiny se o trochu přemístily na vhodnější místa pro rychlé lezení po souši a hlavně plavání.
Samice jsou o něco málo menší a jejich tyrkysová barva šupin je poněkud "zašlejší", než je tomu u samců.
Stáří dráčka lze určit podle kvality pařátů (ve stáří dorůstají pomaleji => jsou obroušenější) a odstínu "bělma" očí (oranžová časem tmavne).
Navzdory svému "ještěřímu" vzhledu je Dráček tvor teplokrevný. Na zimu se ze svého loviště nestěhuje, pouze je méně aktivní. Stává se ale, že si kolonie staví tzv. zimní hnízda, která jsou blíže k sobě (viz. níže).

Výskyt

Dráčci si nejraději vybírají prudké horské řeky v jejich horních tocích. Vyskytují se od míst, kde se již můžou potápět (alespoň 1 sáh hloubky). Co se týká klimatu, vybírají si ponejvíce mírný pás. Živí se lovem ryb potoků a menších říček (pstruzi, sezónně lososi...).
Dráček je společenský tvor. Jeho kolonie čítají přibližně 2k6+4 kusů.
Vybírá si zejména prudké řeky, které v zimě nezamrzají (přezimování, lov i v zimě).

Povaha

Těžko mluvit o povaze u tvora s takto nízkou inteligencí a malými "vyjadřovacími schopnostmi". Nicméně se dá říci, že dráčci jsou tvorové dobrosrdeční, nikoli agresivní. Jak bude řečeno níže, jejich první reakcí bývá útěk, nikoli nevyprovokovaný útok.

Život kolonie

Kolonie ač nepočetná je velmi dobře organizovaná. V jejím čele stojí nejstarší Dráček schopný lovu. Dráčci jsou schopni se svým hvízdáním dorozumívat, a tedy i organizovat. Způsob hvízdání je opět pravděpodobně nějakým "dračím zbytkem". Hvízdání je totiž sice nesrozumitelné a zní "zvířecky", ale zato je poměrně jasně členěné na jednotlivé úseky, slova a věty.
Hnízda kolonie nikdy nestojí u sebe, ale zpravidla na dohled. Hnízdo vůdce kolonie bývá ve středu pomyslného kruhu.
Dráčci se vždy v lovu tak střídají, aby někdo vždy zůstal a dozíral na hnízda. Přirození nepřátelé dráčků totiž existují. Jsou to zejména chladnomilnější kočkovité šelmy (rys) a nejrůznější masožravé druhy medvědů. Od vodních tvorů Dráčkům nebezpečí v podstatě nehrozí.

Zbytky dračích vlastností

Dráček zcela pozbyl veškerých magických schopností (kouzel, schopnosti mentálního souboje). Zbyl mu však zajímavý relikt. Dech.
Buďme konkrétní. Nejedná se o dech, ale spíše o "vdech". Dráček ho může použít třikrát denně. Vydrží díky němu pod vodou nedýchat (netopit se) tolik kol, kolik je aktuální počet jeho životů.

Boj a lov

Dráček nebojuje často. V případě ohrožení volí nejčastěji únik pod vodní hladinu, kde je jen máloco schopné ho pronásledovat. Do odvážnějších bojů se pouští pouze kolonie jako celek. Tehdy Dráčci nejraději volí různá obkličování a útoky ze zálohy (z pod vodní hladiny).
O svou obživu se zpravidla stará každý Dráček sám. Vyjímku činí lov pro mláďata a pro samici s vejci. Co se lovu týká, nemají dráčci žádných velkých specialit. Rybu buď zcela prostě zakousnou nebo poraní pařátem a zbaví ji tak možnosti rychlého úniku.
Dráček je schopen v jednom kole zaútočit tlamou i pařáty, ale pouze na jediného protivníka.

Vývoj jedince

Samice dráčka potočního snášejí většinou dvě až tři vejce do svého hnízda, které se většinou nechází někde v keřovitých porostech kolem říček, zřídkakdy na vyvýšených kamenitých místech. Dráček se dožívá v průměru asi sedmi let. Čvrt roku staří dráčci plavou, půl roku staří si již i sami loví. Pohlavně dospělý je dráček ve dvou letech.

Vznik druhu

O tom, jak mohl vzniknout tento zajímavý živočich byla svedena nejedna pře. Z nich se nakonec vyvinuly dvě, vzájemně si odporující teorie.
Podle první se Dráček Potoční skutečně vyvinul z některého z draků. Vysvětlovalo by to tělesnou stavbu a vdech. Jak k tomu ale došlo? Zde nenabízí teorie žádné smysluplné vysvětlení.
Druhá teorie předpokládá, že se Dráček Potoční vyvinul z některého druhu ještěrky napodobuje přitom draky. To by sice poměrně úspěšně vysvětlovalo vznik, ale opět tu několik věcí nesedí, a sice vdech a zbytky hlasového ústrojí, které se rozhodně u ještěrky vyvinout nemohly.
Faktem je jedině to, že nikdo neví, jak vlastně Dráček Potoční vznikl.

Trofeje a užitkové předměty z Dráčka Potočního

Kůže dráčka potočního má nemalou cenu, protože je zcela nepromokavá. Kvůli ní je občasně dráček loven. Cena se pohybuje kolem 20 zlatých za kus. Jeden nepromokavý plášť pro postavu velikosti B se dá vyrobit asi z pěti kůží.

Poděkování

Děkuji všem, kteří byli tak hodní a pomohli mi v Moudré Sově. Mé zvláštní poděkování za vynikající a zdokonalující kritiku patří courovi a Doranalovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 16

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Takového dráčka bych si nejradši ochočil a měl doma jako domácího mazlíčka


 Uživatel úrovně 0

moc se mi to líbí


 Uživatel úrovně 0

Vznik je opravdu nejasný. Určitě by se o něm mohl nějaký učenec dozvědět víc, buď pozorováním, nebo dokonce ( ale někdo odvážnější ) poptáním u některého inteligentního draka. Který by mu to nejspíš hodně rychle vyvrátil.
Jak už tady bylo napsané věk je ještě divnější. Opravdoví drak se dožívá opravdu mnohem déle a jestli sním má něco jako vzdálený původ měl by se dožívat déle.
Jinak doufám že jejich početnost je velká, jestli žijí tak dlouho aby pocházeli z draka. Připomíná mi to některý nevyvedený experiment, bohové vědí koho.
Silck


 Uživatel úrovně 0

Prostě úžasné.


 Uživatel úrovně 0

Mě se to náramě líbí. Je to hezky napsaný a pro mě i detailně. Už jsem si myslel, že nikdo nedá do bestiáře v nejbližších dobách dráčka.

Měl bych ale pár dotazů:

1. Možná to tam není, nebo je, ale asi jsem to přehlédl. Psal jsi, že neumí létat, Má tedy, nebo nemá křídla... Existují přeci také tvororvé, kteří mají křídla a neumí létat.
Jenom se ptám, protože si myslím, že to tam nebylo. Nevím, možná jsem to tam přehlídl...

2. Jak velká mají hnízda... Myslím ajko velikost, ne kapacitu... Jestli jsem to přehlédl, tak se hluboce omlouvám.

3. Velmi se mi líbí popis a rozdíl mezi samicí a samcem a pak také uspořádání kolonie. Záhadné vzniknutí druhu je...opravdu dosti záhedné a neobjasněné... tedy, pro mne má cenu okořeněného pokrmu.. je to good.

Verdikt: Opravdu povedené. Já bych to asi podle chování a povahy nestvůry použil jako milou a ne moc nebezpečnou bytost, která se schovává, protože je zúžovaná některými jinými nebezpečnými tvory. To by byla moje představa použití této bytosti...................
Konec konců, Dráček potoční si u mně získal místo a vysložil ti 5*.

Přeji ti mnoho úspěchu při další tvorbě a mnoho dobrých nápadů. S pozdravem ThunderBolt.


 Uživatel úrovně 0

Suk: S tou slepici souhlasim...
Syrus: Tak mysleno...

Wolfi


 Uživatel úrovně 0

Ne že by mě to vyjímečně nadchlo, ale je to vtipná potvůrka.

Od pána draků to má navíc trochu podtón, že?


 Uživatel úrovně 5

Milá potvůrka, myslím, že nechám družinu se s takovou nestvůrkou brzy někde setkat.

Jen dvě poznámky:
1. Sedm let života se mi zdá na takovou bytůstku dost málo.

2. K teoriím vzniku druhu (což je připomínka spíš pro níže píšící kritiky) - bude záležet na tom kterém světě - jestli se v něm uplatňuje evoluce nebo něco úplně jiného... Jinak obě teorie by se pomocí evolučních principů daly vysvětlit.


 Uživatel úrovně 8

Suk:
já si myslím, že ta křídla mají spíše obdobné využití jako u tučňáka - tzn. že mu pomáhají při plavání. Tolik ke křídlům

Jinak: +1 rep.


 Uživatel úrovně 5

Co se dráčka týče:

Dráček je na první pohled dokonalou zmenšeninou draka.


Trochu mi to připomíná větu: Chlapeček je na první pohled dokonalou zmenšeninou muže. Ale nevadí - jen mě to pobavilo.

ale už zcela své funkce. Zcela zakrněla

- snaž se neopakovat výrazy! Tady je to "zcela" naprosto zbytečné. V příspěvku se ti to vyskytlo několikrát, tak na to dej příště pozor - kazí to celkový dojem.

Psát do "výskytu", že se živí rybami apod. mi přijde poněkud nekomplexní. Špatně uspořádané.

Do pokladů jsi měl možná uvést tu jeho kůži, i když je to zvrhlé.

Dá se na ně použít "Drakomluva"?

Jak dlouho tedy vydrží pod vodou, pokud už nemají vdechnutí? Já také žádné nemám a nějakou dobu to zvládnu.
Předpokládám, že vdechnutí může dráček použít jen na suchu. Respektive aktivovat.

Počet snášených vajíček se mi zdá moc velký.

Štítí se kanibalismu nebo ne?

Poslední nadpis se jmenuje: Trofeje a užitkové předměty z Dráčka Potočního.
Osobně jsem tam však nic o trofejích nenašel, jen tu užitkovou kůži. Nemám rád nadpisy, které zaberou více místa než text pod nimi.

Zapojují se do bojů i samice?

Pokud jsou o něco málo menší samice, tak mi možná měly mít i o něco málo menší číselné hodnoty. Ale to je sporné. Kdo si má něco představit pod pojmem: "o něco málo menší" ? To je pak věc názoru a v příspěvku by to nemělo být. Slova typy: o něco, normální, běžné, skoro... to jsou slova, která nic neřeknou - pokud je dále nerozvedeš a proto se nehodí do pravidlové rubriky.

Mohou používat pískání i pod vodou? To je důležité!

Mají postihy za boj pod vodou dle pravidel? Přeci jen to není vodní tvor. Tak by to chtělo to nějak dovysvětlit. Dát jim napři postih jen o 1 menší, než v pravidlech.

Rodí se stejně samců jako samic?

Čtvrt roku staří dráčci plavou? Možná by to mohli umět i dříve. Pes, kůň... všechna zvířata zvládnou jakž-takž plavat skoro hned jak se naučí chodit.

Asi by nebylo špatné vytvořit tabulku i pro mládě do 1 roku. Něco ve stylu:

Skupina:
Zvíře
Životaschopnost:
1+2
Útočné číslo:
(0 + 2/+0) = 2/+0 (pařáty) + (0 + 3/+1) = 3/+1 (tlama)
Obranné číslo
: (+ 3 + 2) = 5
Odolnost
: 12
Inteligence
: 3
Bojovnost
: 2
Velikost
: A0
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 18/vodní tvor (ve vodě), 11/zvíře (na suchu)
Poklady: žádné
Zkušenost: 25

*vdechnutí jen 2x denně.

Co se té zkušenosti týče, tak si uvědom, že např. za dikobraza, která má:
žvt. 2 + 2
úč: 5/ -1
oč: 7
odolnost: 12

K tomu má ještě ochrmovací ostny, které může střílet až na 10 sáhů... to dorovná dráčkovi schopnosti bohatě.

Tak za tuhle potvoru je 30 xp... takže zabít 3 dikobraze by mělo být stejně náročné, jako zabít jenoho dráčka. A to mi vůbec nepřijde. Naopak, ty příšery my přijdou podobné.

Třeba huňáč modrý, za toho je jen 80 xp - pořád méně a přitom má dvakrát tolik životů, obdobné oč, o něco nižší úč a střílí modré blesky. Je jednoznačně silnější... ale je za něj méně. To samé např. medvěd černý a takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.
Co tím chtěl ale básník říci je to, že pokud vytváříte nějakou tu bestii, tak za ni nedávejte zkušenosti jen dle toho vzorce z pravidel. Musíte porovnávat, aby to bylo vyvážené vůči ostatním potvorám. Což tohle není. Přici jen budu radši zabíjet jednoho dráčka, než 9 skřetů.

Starají se dráčci o své důchodce? Nebo to nechají na přírodě?

Co se hodnocení týče, tak bych také váhal mezi 3-4* , ale na rozdíl od ostatních se jasně přikláním k 3* .

Ostatní:
Vážení, ocenil bych, kdybyste si pořádně četli kritiky pod vámi. Opravdu je zbytečné autorovi 5x napsat, že tu inteligenci má i kroll.
Nechci ničím vyhrožovat, ale nedivte se, až vám strnu repku třeba i za 2 stránkovou kritiku, která je sice plná dobrých postřehů, ale půlka už jich padla níže.
Repka je totiž hodnocení uživatele a ne jeho kritiky jako samostatného celku.

LA a wolfi - ukončete prosím tu nesmyslnou diskusi o křídlech, pokud vám to není jasné, tak se zeptejte poštou autora a nespekulujte tady nad blbostma. Prostě maj ta křídla asi stejné využití, jako u slepice... nebo tak to alespoň vidím já. Ale dost. Konec o křídlech.