Bestiář

Fialový drak Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Drak

Životaschopnost: 13

Útočné číslo: (+9+5/+2) = 14/+2, 14/+2 (pařáty), (+9+9/+2) = 18/+2 (tlama)

Obranné číslo: (+4+12) = 16

Odolnost: 25

Inteligence: 8

Velikost: D

Zranitelnost: drak

Pohyblivost: 16/drak (na zemi), 23/drak (ve vzduchu)

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 0/500

Zkušenost: 19000

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Dodatečné vlastnosti

Magenergie: 55 magů
Dech: 2x denně
Síla mysli: 75

Moudří fialoví draci se nevyskytují.

Dechem fialového draka je proud hlíny, vody, kamínků... Taková přírodní všehochuť. Zranění působí pouze stínové, ale oběť si hází na past Obr-12-nic/zasypání 3-13 kol. Postava velikosti B má na tuto past bonus +1 k hodu, velikosti C +2, velikosti D +4 a velikosti E +8 (není tak snadné je zasypat).

Vzhled

Fialový drak samozřejmě nemá fialové šupiny. Povrch jeho těla je stříbřitě lesklý. Název podle barvy pravděpodobně pochází z nějakých selských bájí, kdy lidový hrdina tohoto draka viděl někdy za soumraku s fialovým nádechem. Jak bude později řečeno, jedná se totiž o nočního tvora.
Fialový drak má spíše drobné, ale velmi mrštné tělo. Úzká, ostře profilovaná hlava s nápadně dlouhýma ušima, štíhlá šíje, dlouhé nohy a ocas. Zájem budí zejména jeho oproti tělu velká křídla, díky kterým se počítá mezi nejrychlejší draky vůbec.

Zvyklosti, povaha, zvláštnosti

Fialový drak je převážně noční tvor. Je náruživým lovcem a je velmi sžit s rytmem přírody, což je na draka velmi zajímavá vlastnost. Další věcí na draka naprosto nezvyklou je, že fialový drak nemívá žádné doupě kam by se denně vracel. Má nějakou odlehlou jeskyni do které odlétá spát dračím spánkem, ale to se děje tak jednou za pár let. Pro běžný odpočinek fialový drak svou sluj nemá. Jeho životem je permanentní lov. Dny tedy přečkává někde ukryt v zapadlé lesní tišině, často ještě kryt iluzivním kouzlem.
Tím jsme se oslím můstkem dostali k jeho oblíbeným taktikám boje. Zvěř loví drápy a tlamou, vyznává "tradiční způsoby". Svá kouzla (nejčastěji iluze) užívá ke krytí a znenápadnění sebe sama. Prudké světlo je jeho nepřítelem. Může ho totiž snadno prozradit díky odlesku na jeho kůži. Právě kůže je (respektive šupiny) je tomuto draku prokletím a zároveň mu zabraňuje, aby jednou neulovil vše živé. Lesklá kůže totiž v podstatě nemá a mít nemůže žádné mimikry. Drak tedy loví zásadně v noci a nikdy za úplňku. Při lovu se tedy snaží využívat hlavně své rychlosti a hbitosti.
Při boji s hrdiny se bude pravděpodobně chovat velmi podobně, ale nebude se zdráhat používat svůj dech, který při lovu neužije. Nemiluje souboje kouzly a mentální souboje a jen nerad na ně přistupuje.
Povahy je prudké až hněvivé. Vyjednávání je prázdným pojmem, držení slova nesnášenou povinností. Je úskočný a lstivý.
Poklady příliš neshromažďuje. Ne, že by se mu nelíbily, ale jednak vydrží i bez nich, a za druhé k moc nemá kde přijít. Lovecké trofeje nesbírá. Loví pro potěšení z lovu, nikoli pro slávu z kořisti.

Výskyt

Fialový drak má nejraději chladnější prostředí mírného pásu. Rájem je pro něj jehličnatá tajga s nějakým pohořím v blízkém okolí. V tajze pak tráví většinu svého času a do hor, kde má jeskyni vyráží jen občas.
V takových místech se vyskytuje poměrně hojně. Na jedno údolí může dokonce připadat i víc, než jeden drak. Často tedy dochází ke krvavým sporům o lovecký revír, který si fialoví draci velmi chrání. Revír jednoho fialového draka je přibližně dvacet čtverečních mil, je tedy nasnadě, že pravděpodobně bude vždy existovat více draků než revírů, takže boje nebudou vzácností. Tím se fialový drak poněkud snižuje z ideje flegmatického zástupce svého druhu na úroveň prosté šelmy.

Sociální život a vývoj jedince

Jak už bylo řečeno, fialový drak je poměrně hojný, takže stojí zato popsat komunitu takovýchto draků.
Samci i samičky jsou samotáři. Hlídají si svůj revír zuby nehty (tesáky, spáry) a příliš za sebou nedolézají. Vyjímkou je čas páření, který pro fialové draky nastává v průměru pět až desetkrát za život a poprvé se objevuje asi po třiceti letech od narození. Fialový drak nemá stálého partnera, druhy a družky volně střídá.
Dračice klade běžně až pět vajec, ze kterých se maximálně dvě nevylíhnou. Vejce jsou opatrována v jeskyni v horách, ale dráčata jsou již v raném věku odvedena do tajgy. Mláďata vychovává samice asi do dvaceti let jejich věku, kdy jim již přestane stačit společný revír a rodné údolí opouštějí. Společně s opuštěním matky v nich zanikají veškeré sourozenecké pudy a pokud se někdy potkají v boji o revír, nebudou míti žádných výčitek ze zabití rodného bratra či sestry.
A kdo hlídá jeskyni a drakův poklad, když zde drak po většinu času není? Nikdo. I to je důvod, proč fialoví draci nemívají velké poklady... Draci normálně využívají i jeskyní cizích fialových draků. Pokud jsou však přistižení, vetšinou setkání nepřežijí. Majitel jeskyně bojuje zpravidla velmi zuřivě.
K ostatním drakům se fialoví chovají chladně. Nestojí o žádné přátelství, ale ani nevyvolávají spory. Mohly by pro ně zle skončit.

Herní využití

PJ může použít fialového draka zejména jako překvapující bytost noční přírody, kde bestiář nenabízí mnoho zajímavého.
Běžně mohou postavy potkat draka nejčastěji při západu slunce, kdy se vydává na lov. Tehdy ještě není zachvácen loveckou vášní. Podobné setkání v noci pravděpodobně skončí bojem bez varování.

Druhý ze sedmi...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Divné...


 Uživatel úrovně 0

dalo by se říct, že to autor odflákl...z DRAKA se stala podprůměrná šedivá stereotypní bestie, která ničím nepřekvapí a dá se zařadit mezi "bestiální brak". je to jen o málo lepší, než popis v pravdilech a to jen díky tomu, že je to rozepsanější.


 Uživatel úrovně 0

dobre urobená baštia. Bol mi sympatický aj ten dych. ( občas vymením pj-džejské kreslo za stoličku hráča/ inak veľmi podarené.


 Uživatel úrovně 0

Je to docela hezky dlouhý a propracovaný článek, Název není ideální, ale hezká "báje" o jeho vzniku dotvořila, co se nepovedlo.Jinak Lord Alfik docela vystihl můj první názor, bohužel jsem nestihl hlasovat ale přesto bych u tohoto příspěvku dal 4* originalitu.Možná by to mohlo být trošku více propracovanější, ne zas až tak do detailů, ale některé věci prostě nezapadají přesně do sebe.Taky souhlasím s wolfim, že dech je na nic, ale myslím, že Master_of_drakes to chtěl udělat jako "chybu přírody".Druhý ze sedmi-v tom souhlasím s embirem, za publikování všech sedmi draků dohromady bys měl poměrně velkou šanci na 5* od každého, nicméně některé věci už se nedají spravit.A mé konečné slovo:povedený.


 Uživatel úrovně 0

všichni to co bych chtěl říct já tak se všechno řeklo nehlasoval jsem ale kdybych mohl dal bych 2-2hvězdy jinak pěkný


 Uživatel úrovně 0

Druhy ze sedmi - no tak jdeme na to...

Na zacatek: Lord Alfik: mimikry = maskovani

K chybam:

Vlastnosti:
Vyvazene je to celkem dobre, az na ty zkusenosti. Nasel jsem ale jednu vec - poklady pises za 0zl, ale 500mg v nich. ??? To je jako v kuzi? Pokud ano, tak nekdo by za ni urcite zaplatil docela dost, takova stribrna kuze...

Dodatecne vlastnosti:
Ten dech je prakticky na nic, tak jak je podan ted (je to tvrde, sorry).

Vzhled:
Fialovy soumrak? No, dejme tomu, zijeme ve fantasy. Podle me by se jmenoval spis rudy, cervanky jsou castejsi. Anebo pro jistotu stribrny podle kuze ulovenych kusu.

Dalsi kategorie:
Nechci se rozepisovat, anzto vse, co jsem chtel rict, jsem uz nasel pode mnou.

Zaverem doufam, ze se budes jen zlepsovat. Zatim mi to (oproti ostatnim) neprijde, v sedem drakovi jsem nasel chyb mene. Davam 2* (mirne podprumerne).

Omlouvam se za interpunkci, nemam ceskou klavesnici.


 Uživatel úrovně 0

hezky - davam dva


 Uživatel úrovně 0

Dech
Když si já osobně představím, jak Déčkovej drak plive ze sví tlamy hlínu šutráky a kdovíco ještě, tak si mislím že by to mohlo být jako normal dech, tedy žádné stínové životy, ale klasikcké.

Vzhled
Stříbrně lesklí, tady se vyskytuje více možností, něco jako jistá hornina v potoce, nebo jako stříbrný lak na auta? Myslím že by jsi to měl popsat trochu lépe. Nesedí mi že by při západu slunce vypadal Fialově, krom toho když by ho někdo viděl normálně (tedy v jeho normálním zbarvením), tak by ho asi nenapadlo že je to ten Fialový drak, kterého viděl Franta od vedle letět....
Do toho popisu bych ještě něco přidal, nějakou zvlášnost, nebo tak... takhle to zní strašně suše.

Zvyklosti, povaha, zvláštnosti
Možná by jsi mohl uvést proč si vlastně nehledají jeskyně... mě uniká nějaká spojitost, nebo tak něco.
Osobně nevím co je to slovo "mimikry" :-/
Takže k lovu nějaké to kouzlo použije, ale k boji/sebeobraně již ne? Není to divné?
Vyjednávání je prázdným pojmem, držení slova nesnášenou povinností. - takže slovo dodrží téměř vždy že?
Kterému drakovi by se nelíbili poklady :-)
Píšeš že loví pro potěšení z lovu, ale v přírodě se loví pro přežití..

Výskyt
a do hor, kde má jeskyni vyráží jen občas. Psal jsi, že jeskini nemá, a ted jí zase má...
Ty souboje jsou na život a na smrt, nebo to prostě ten slabší po čase vzdá?

Sociální život a vývoj jedince
Nenapsal jsi průměrný věk kterého se dožijí.
Opět zde píšeš o jeskyni, ikdyž si na začátku že jeskyně nemají, jen že si občas najdou nějakou zapadlou na dračí spánek.
To samé s poklady psal jsi Poklady příliš neshromažďuje. a nyní napíšeš kdo hlídá jeskyni a drakův poklad, když zde drak po většinu času není? Nikdo.
Tady je bohužel poznat že jsi to sice upravoval, ale nedostatečně, prostě jsi to zapoměl napsat níže, což je velká chyba.

Sorry původně jsem chtěl dát 3*, ale nyní jak se na to tak koukám tak dám 2*.


 Uživatel úrovně 0

Dle mého názoru, kdyby jsi publikoval všech 7 svých draků jako jeden příspěvek, mohlo by se jednat o poměrně zdařilé rozšíření (vždyť i v pravidlech jsou různí draci shrnutí pod jednou nestvůrou). Takhle je to pro mne jen další příspěvek bez nápadu.


 Uživatel úrovně 5

Jelikož je tady kritiky dost a dost, tak já tentokrát nebudu říkat co je špatně, ale místo toho budu jen navrhovat, co bych do příspěvku přidal, aby byl o něco zajímavější.

- K dechu bych určitě přidal nějakou tu možnost se z toho vyhrabat za pomoci pasti na sílu dříve.

- U vzhledu by jistě mohlo být zajímavé něco jako, že pokud drak odráží světlo, tak by postavy dostávaly nějaké ty postihy k boji - něco jako chodcovo kouzlo meče "prasátko" .

- Právě popis jeho těla mě přivádí k nápadu, že by z něho byl skvělý vodní lovec, čímž by si i rozšířil teritorium jejich masakry by nemusely být tak veliké. Také by si do hlubin mohl schovávat své (ač malé) poklady beze strachu, že by mu je někdo ukradl. Umět plavat je rovněž výborný styl obrany, proti jiným drakům, kterou by jistě za slunného dne využíval co nejhojněji.

- Styl lovu, pro takového drobečka jistě není nic příjemného lovit u prostřed lesa mezi starýmy stromy, kam se vysoká bude uchylovat na útěku. Pokud by jsi tedy chtěl, aby drak nebyl jen bohapustá fyzická mlátička, tak by nebylo špatné jako nápaditou změnu u něho uvést, že narozdíl od všech ostatních draků (s vyjímkou zlatého) on zná pouze hraničářská (druidská kouzla), tím by si ho udělal velmi atipického a problémy jak se maskovat a jak lovit v lese by se tím možná mohly vyřešit také mnohem lépe. A to zejmén, kdyby získal schopnost průchodu živým dřevem.

- Jako univerzálnímu lovci by mu samozřejmě nemělo chybět noční vidění, ale už v popisu jsi zdůrazňoval jeho velké uši a tak si IMHO říkám, proč by ta potvora nemohla mít ultrasluch? To by byla další věc, která by z této bytosti udělala opět něco trošku jinčícho a zajímavějšího (nezapomínej, že právě detaily mohou být tím nejzajímavějším).

- Co se týče páření, tak mě napadá, že tito draci by mohli mít další zcela ojedinělou vlastnost (u draků) a to takovou, že draci by samice jednoduše znásilňovali... což by pak samozřejmě vyžadovalo o něco oslabit samice. Proto by nebylo špatné dát samcům velikost E (běžný drak) a samicím ponechat D (malý drak - duhový). Znásilňování je sice možná na draky trochu bouřlivá myšlenka, ale při jejich inteligenci a způsobu života, který mi připomíná přesně násilnický typ u lidí, si říkám: proč ne? Byla by to změna.

- Dále by mohlo být zajímavostí třeba to, že zkouškou dospělosti pro mláďata a posledním krokem před tím, než se vydají svoji cestou, by mohlo být jednoduše zabití své matky - byl by to takový přírodní rituál, který by byl samozřejmostí (jako u pavouků a kudlanek požírání samců po páření - je to prostě normální a pro vývoj druhu potřebné. Navíc by to každá samice mohla brát za své celoživotní poslání - nic víc by v životě dokázat ani nechtěla) ... což by ovšem vyžadovalo i snížení inteligence apod. (čemuž bych se u tohoto druhu vůbec nebránil).

- Právě množství těchto draků mi připadá ideální pro vytváření rodinných pout a následně i rodinných válek - něco jako mafíánské rodiny na Sicílii apod. Byla by to vzkutku vzrušující podívaná, jak se midlí 6 draků na vzájem - zároveň by se takouvouto potyčkou i radikálně snížily stavy a ohrožení pro koloběch života přírody by nebyl tak velký. Rodinám bych pak navrhoval takovou formu, že jedna rodina je např. sourozenecké kvarteto, které spolu zabilo matku. Pro ostatní rodiny by pak mohla být výzva znásilňovat samice rodiny druhé, ničit jim vajíčka apod. no prostě by se to dalo perfektně propracovat a udělat z jejich řádu něco na draky naprosto nezvyklého. (což by opět vyžadovalo větší pudové chování).

Snad jsem nastínil alespoň pár zajímavých úvah, jak by se mohlo s daným materiálem pracovat. Je mi jasné, že některé mé nápady se navzájem vylučují a také je mi jasné, že většina z mých iluzí by vyžadovala zásahy do čísel (draci by museli být slabší, hloupější... ale zas by jich bylo hodně najednou), tak aby jeden ohnivý měl šanci proti 3 fialovým (možná by se jim musel vzít i dech nebo alespoň možnost zasypat D a E)... ale to už to opět moc rozebírám. Doufám, že mé nápady přišly alespoň někomu zajímavé a na draky zcela atypické - což by příspěvek velmi vyzdvihlo.
Autorovi přeji hodně úspěchů při další tvorbě smečky.