Bestiář

Holba Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Skupina: Cizí Postava

Životaschopnost: 8 + 3

Útočné číslo: -1 + SZ předmětu, kterým hází; (+1 + 4/+6) = 5/+6 (pěst); (+1 + 1/+9) = 2/+9 (dlaň); (+1 + 2/+12) = 3/+12 (kop - 1 za 2 kola)

Obranné číslo: (-1 + 2) = 1 (pod oblečením mívá tenkou koženou kazajku, bez ní má OČ 0)

Odolnost: 14

Inteligence: 9

Velikost: B

Zranitelnost: humanoid

Pohyblivost: 12/humanoid

Poklady: různé množství peněz

Zkušenost: 250

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

„Vyhoďte to prase ven!“, zařval hostinský potom, co dostal pěstí do obličeje. Nato se zvedla banda namakaných chlapů u stolu, který byl nejblíže k Holbovi, a chtěli ho chytit a vyhodit z hospody. Ale Holba rychle vstal a vrazil pěstí prvnímu z nich. Ihned chytil talíř a ještě se zbytky jídla ho hodil po druhém. Tomu přistál na obličeji a rozsekl mu tvář. Po třetím hodil půllitr, ale minul. Po tomto kousku začal utíkat, ale někdo mu podkopl nohy. Hned se na něj sesypalo půl hospody a vyhodili ho ze dveří. Vedle něj pak přistál jeho vak s malířským náčiním.

„Tak co se tady stalo“, začal s vyšetřováním člen městské stráže, která se zde objevila malou chvíli po incidentu. „No tak od začátku“, řekl hostinský a začal vyprávět události, které se staly před chvílí. „Přišel sem ten pán, povídal, že se jmenuje Dominus a že je to malíř. Z jeho vaku koukaly štětce a kus palety. A hned mi začal mávat před nosem nějakým obrázkem. Byla na něm židle, kus kárky, potom nějaké nohy, ale horní část těla se mu asi nepovedla, proto jí zamaloval korunou stromu. Jo, a v rohu byl nějaký pes. Asi jen tak na zaplnění místa. Podle mě to byl nejhorší obraz, jaký jsem kdy viděl a …“ „K věci, prosím vás“, okřikl ho voják, kterého umění asi moc nezajímalo. „No dobře. Povídal, že je to vrcholné umění ze západu a že mi ten obraz za dvacet zlatých prodá. ‚Ještě si to rozmyslím‘, řekl jsem ze slušnosti a ptám se ho, co si dá. Usadil se ke stolu a za chvíli byla horká polévka, kterou si objednal, před ním na stole. Ale jak ji jedl, to bylo hrozné. Srkal na celou hospodu, a když mu někdo něco řekl, tak mu odsekl, ať srká taky, že jemu to vadit nebude. Když dojedl – nebo spíše dosrkal, byl jsem zrovna na druhé straně hospody. Krknul hrozně hlasitě a nato zařval: ‚Pivo a kus masa, mám chuť se pořádně nažrat!‘. Nechtělo se mi, ale obsloužil jsem ho, protože vypadal dost bohatě a obchod je obchod. Když jsem mu to donesl, znovu si krknul a povídá: ‚Ta polívka stála za velký kulový, tak doufám, že tohle bude lepší.‘ Trochu to se mnou cuklo, ale ještě jsem to vydržel. Pak hrozně mlaskal a samozřejmě srkal pivo jak mohl. Pak asi omylem nebo schválně vylil pivo na stůl, a tak jsem čekal, co bude dělat. Ale takovýhle prase jsem jaktěživ neviděl.“, začal zvyšovat hlas hostinský. „Vytáhnul z kapsy kus špinavýho hadru, no možná to byl kapesník, a začal s nim to pivo utírat. Ale to co bylo potom, to hejblo i se mnou, a to sem zvyklej na různý věci. Hodně lidí to nevydrželo a odešlo na čerstvej vzduch. Ten hulvát vzal ten hadr a začal si ho ždímat do huby. Tak jsem na něj vyběh, ať se uklidní, a von mi dal jednu pěstí na voko. Tak jsem zařval na chlapy, aby ho vyhodili ven. Dva z nich zranil, ale tady Riko ho chytil a vyhodil ven, a za nim i ten jeho bágl. No, a pak přišla stráž.“

Výpověď hostinského Moučky ze Senohrab

Holba je člověk, který pravděpodobně trpí nějakou duševní chorobou. Dělá mu dobře pobuřovat veřejnost, jako třeba dělat nechutnosti při jídle a pití, močit na veřejných prostranstvích, hlasitě odplivovat na tržišti, ale klidně i v hostincích a obchodech. Není u něj překvapením, když si dá nohy v zablácených botách na stůl a k tomu hlasitě říhne.

Kdysi prý chodil do alchymistické školy, ale byl hrozně nemotorný a stále dělal nepořádek, když zrovna neprobírali destilaci. To také bylo jediné, co se tam naučil. Nakonec byl vyloučen. Pak se živil malými krádežemi, ale byl chycen a jeho majetek byl rozprodán. S ním také dům, který zdědil po strýci, a od té doby žije potulným životem. Někteří tvrdí, že nějakou dobu pracoval jako zvěd pro výběrčího daní. Když ale nakoukl do jeho pokladnice a „vypůjčil“ si pár zlaťáků, byl zbičován a poseděl si pár let v žaláři. Tam prý ho postihla psychická choroba. Ti druzí zase říkají o tom, že se přidal k lupičské bandě, čemu by napovídal i jeho styl boje (viz. níže). Ať už to bylo jakkoliv, jeho život nebyl jednoduchý a tak mu je možná lépe jako bláznovi. I když to zase není úplně pravda…….

Vzhled

Má obtloustlou postavu vysokou něco mezi 170 a 180 couly. Věk se dá u něj odhadnout těžko, je mu něco mezi 30 a 40 roky. Má delší mastné hnědé vlasy, modré oči a uhrovitou pleť. Podle chůze vypadá velmi neohrabanně, což je také pravda. Ale to neznamená, že nedokáže zasadit pořádnou ránu. Jeho divný styl chůze je způsoben nemocí kostí, kterou prožil, a dodnes trpí bolestmi kloubů.

Vždy se vydává za někoho váženého nebo bohatého, jako šlechtice, malíře, sochaře, přítele starosty nebo panovníka, vědce, trubadúra, kupce nebo jenom bohatého cestovatele. Do města přijíždí dobře oblečen, ale peníze na šaty si vydělává především žebráním nebo nějakou podřadnou prací. Neváhá ani nad krádeží. Často se objevuje i na koni, ale ten bývá vypůjčený nebo také kradený. Jedním z jeho způsobů výdělku je také tento. Přijde do hospody bez svršku, ale při odchodu si z věšáku nějaký vezme. Často ten nejlepší, když je na vhodném místě. Pak ho někde prodá, málokdy si ho nechá pro sebe.

Chování

Jeho chování v hostincích je nastíněno v příběhu, představte si tu největší nechutnost a Holba jí na 99% bude schopen udělat.

Nestává se to často, ale když je opilý a přijde na něj zvracení, skoro vždy zvrací na svůj stůl, a pak si přesedá beze slova k jinému. Prý se jednou vyzvracel do svého půllitru a se slovy „Tak ty tam nepudeš!!!“ jeho obsah opět vypil.

Jeho nejčastější fintou je, že už při příchodu do hospody dělá podnapilého, aby ho hosté trochu brali (jeho hlášky a tak). A když potom začne dělat prasečiny, lidi to začne štvát. Ale on to má pod kontrolou, a pozná, kdy je čas ubrat, ale mnohem častěji, kdy může přidat. Každý si myslí, že už není schopný ani chodit, ale on je ve skutečnosti je skoro střízlivý. A tak jsou často překvapeni, jak přesně se dokáže trefit.

Způsob boje

Když je napaden, většinou začne na útočníka házet vše, co je po ruce. Když mu takové věci dojdou nebo je útočník už moc blízko, útočí vždy pěstí na hlavu. Při tomto útoku může uplatnit schopnost lupiče. Za kolo může útočit jednou pěstí, a navíc má bonus +1 k útočnému číslu, protože v tom je mistrem. Naopak k úderu dlaní má postih –1, protože ho skoro nepoužívá, nicméně použít ho může. V případě nouze se také pokouší kopnout protivníka do slabin. Může i tady použít útok lupiče, ale má k němu postih –2 k útočnému číslu i k útočnosti. Může ho použít pouze jednou za dvě kola, protože je tak trochu neohrabaný a při kopu již nedokáže moc dobře skloubit svoje pohyby. Také nedokáže trefit citlivá místa tak přesně jako lupič, proto je útočnost jeho úderů o 1 menší. (Tyto bonusy se již nezapočítávají do ÚČ uvedených nahoře, je to jen pro představu v čem je silný). Obranné číslo protivníka je upravováno podle pravidel pro lupiče beze změn. Zranění pěstí, dlaní a kopem jsou samozřejmě stínová.

Nejčastěji házené předměty:
Láhev: 0/+1
Půllitr: 0/+1
Džbán: 1/+2
Talíř: 0/+1
Kámen: 0/+1
Dýka: 2/0
Židle: 3/-1 (pokud jí drží v ruce, má bonus +2 k OČ)

Pokud není napsáno jinak, tak OZ zbraní je –2.

Samotné zneškodnění Holby není velký problém, ale následující potíže se strážemi nebo přáteli, které si nikdy nezapomene získat na svoji stranu ihned po příjezdu do města, tak to je vždy horší. Často je z toho žalář či vyhnání z města. Zajímavé je taky, že Holba nikdy nečeká na rozsudek, pokud mu z toho nejde nějaké odškodnění. Většinou odjíždí ihned do jiného města, kde vše začíná znova.

Holba vždy vydrží ve městě alespoň týden, aby si obhlédl situaci, ale někdy třeba i dva nebo tři měsíce. Na vesnici už je to pro něj horší, protože tam se informace šíří velice rychle a po krátké době začne být podezřelý. Jeho činy se rychle rozkřiknou a když přijde do jiné hospody, tak každý ihned platí a odchází, a když Holba nemá pořádné obecenstvo, tak není ve své kůži. Když je vesnice či osada velká, tak v ní vydrží nejdéle dva týdny, proto ho mnohem častěji potkáte ve městech. Někdy ovšem má období, kdy jen co projede branou, tak začne dělat své oblíbené kousky a třeba ještě ten den město opouští s mnoha modřinami a odřeninami.

Takže až si budete chtít po dobrodružství odpočinout v tiché hospůdce, a do dveří s krknutím a hlasitým pozdravem vejde postava bohatého vzhledu, ale příšerných způsobů, víte s kým máte tu čest. Přeji hezkou podívanou.

***

Je to už sice dlouho co tento příspěvek byl v MS, ale stále si pamatuji kdo mi s tím pomáhal.

Mé díky patří Jehuwovi a Morterovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 25

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

určitě je to využitelné, já osobně to použiji při nejbližším vhodném dobrodružství.


 Uživatel úrovně 0

Je to velice povedené a dobré a stou nemocí kostí to se mi fakt líbý


 Uživatel úrovně 0

Mě se zdá, že se zbytečně drápete v detajlech...
Přece tam nemůže být všechno, taky se ještě někdo může zeptat kterým prsten se drbe, když má zapařený k...
Hmotnos je uvedená v pravidlech u člověka kdyby ho někdo moc chtěl vážit...
I kdyby to bylo třikrát obsáhlejší, tak to budou samí přebytečnosti a nikdo by to nečet. A každej by si to stejně upravil podle svího světa.
U vlka v pravidlech taky není napsaný jak často a na kolika místech si značkuje území, kterou nohou se drbe a kolik má chlupů.


 Uživatel úrovně 0

Naj II.
Che che - není to úplně vyčerpávající - co byste sakra chtěli? Ten popis je dost podrobný na to, aby ještě nezačal být nudný, a vše podstatné tam je řečeno. Jemné nuance si každý Pj upraví posléze sám (a pokud se mu nechce, ani nemusí - tak jak to tady leží, tak se to dá klidně použít).


 Uživatel úrovně 0

Mno, mě se tato CP líbí a myslím, že bych ji mohl i někdy použít. Na druhou stranu to není, ale úplně vyčerpávající, což nevím mám-li je považovat za výhodu či nevýhodu... Váhám mezi *** a ****.


 Uživatel úrovně 0

Fafrin: Chybí rasa? Tak si přečti hned první větu popisu. A nebo ti ji sem zkopíruju: "Holba je člověk,..." Myslím že je to napsáno dost jasně.


 Uživatel úrovně 0

no, jo - jsou lidi, kteří si to prostě nenechají vysvětlit...

Fafrin: čoveče, aspoň si to po sobě přečti - CHIBÝ - to už snad nemůže ani být myšleno vážně.


 Uživatel úrovně 0

Dokonale použitelné! Vždy a všude...
Životaschopnost je divná a ten rozsah u výšky a věku taky, chibý rasa, hmotnost...


 Uživatel úrovně 0

Suk:

my tady netvoříme pravidla - možná je jen někdy modifikujeme. A výška teda jako pravidlo opravdu není a opravdu NEMUSÍ být přesná. O tohle přece v příspěvku vůbec nejde.
Naopak, velmi se mi líbí, jak to napsal Sirt.


 Uživatel úrovně 5

Ještě takový detail, nevím, jestli to níže někdo uvedl, ale u těch předmětů ti chybí dostřely.... doufám, že se nepletu :)

irook: napsal sem to s tou zranitelností a hned poté uvedl, že by to tak asi nešlo, protože by to pak musely mít i postavy... takže se omlouvám, mel jsem to smáznout total.

Sirt -

házení : jeho síla hodu je totiž ve srovnání s mlácením zanedbatelná... ale dobrá, než se k tobě dostanou, proč ne...

výška - jistě máš pravdu - pro hru je to zbytečné, ale pořád bychom neměli zapomínat na to, že tvoříme pravidla - a ta by měla být co nejpřesnější...

peníze - řiď se průměry z ostatních potvor z bestiáře, jinak ale ano... nejsme úplní hlupáci a něco už si každý jistě domyslí...

závěrem: odpovědi mnou uvedené si nijak zle nevykládej - na svých 5* pro tento příspěvek bych si stejně trval dál...

Suk.