Alchymistické Předměty

Modrý štít Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Ostatní

Suroviny: 250

Základ: hocaký štít, modrý kremeň-40 zl( 1/2 mm)

Trvání: do vyčerpania magenergie

Výroba: 2 týždne, doma

Popis:

Tento predmet dokáže vyrábať pyrofor od 16. úrovne. Modrý štít sa pravidlovo zadeľuje ku talizmanom, pretože funguje na rovnakej báze.

Vzhľad:

Je to štít sfarbený do modra, ktorého povrch sa leskne. Zo zadnej časti sú v ňom zabudované kryštály modrého kremeňa a vodiče, ktoré umožňujú fungovanie štítu. Tie zvyšujú váhu štítu o 15 mn.

Funkcia:

Modrý štít má po vyrobený v sebe toľko magov, koľko do neho pyrofor pri výrobe vložil. Pomocou nich a jeho mechanizmu dokáže pritiahnuť hocaký druh kúzelníkoveho blesku z okolia 20 sáhov, ktorý letí buď na majiteľa štítu, alebo na hockoho iného. Šanca na zásah bleskom sa znižuje o 35% a tá sa dá ešte znížiť o 1% za každých 5 magov pridaných zo štítu, a ak blesk netrafí do cieľa, smeruje rovno do štítu. Blesky, ktoré smerovali rovno na majiteľa sa vtiahnu do štítu automaticky. Štítu sa minie magenergia potrebná na zoslanie blesku, pri zväzkoch je to magenergia za celý zväzok bleskov.

Modrý štít dokáže do seba vtiahnuť až 5 bleskov za kolo.

So štítom sa dá brániť úplne normálne.

Vtiahnutie blesku nestojí žiadnu akciu, pretože modrý štít to robí automaticky, aj napríklad uprostred boja.

Štít chytá blesky dovtedy, kým sa mu neminie magenergia. Postava nikdy nevie koľko je v štíte magov. Blesky, ktoré boli v štíte po vyprchaní magenergie zmiznú, resp. sa vybijú. Štít sa dá po úplnom vybití stále používať ako normálny štít( neda sa však použiť na znovuvyrobenie modrého štítu).

Modrý štít nedokáže vtiahnuť kulové ani prierazné blesky.

Ukladanie bleskov:

Blesky sa po úspešnom zachytení uložia v modrom štíte. Čím viac je však bleskov, tým sa stáva štít nestabilnejším a rastie šanca, že pri ďaľšom zachycovaní vybuchne a zraní postavu za Xk6 životov, pričom X je počet bleskov. Pravdepodobnosť na vybuchnutie sa rovná trojnásobku počtu bleskov. Na pravdepodobnosť sa hádže pri úspešnom zachytení blesku(ov)

Majiteľ by mal mať prehľad o tom, koľko bleskov má v štíte, lebo potom ho to môže raz nemilo prekvapiť.

Vybitie:

Štít má však schopnosť vybiť blesky, čo má v sebe, čo zníži šancu na poškodenie. Modrému štítu sa minie pri vybíjaní minie 5 magov za každý blesk.

Vybíjanie hocakého počtu bleskov trvá jedno kolo.

Spätný výboj:

Spätný výboj je funkcia modrého štíta, ktorá sa dá použiť ak štít zachytil aspoň 2 blesky. Za každé 2 blesky môže štít zoslať 1 modrý blesk. Pravdepodobnosť na zoslanie je 100%, na trafenie 100%.

Je jedno, aké blesky štít zachytil, vracia vždy len modré blesky.

Pri zosielaní modrého blesku sa štítu žiadne magy neminú, lebo používa energiu z chytených bleskov.

Odrazenie blesku:

Druhá schopnosť štítu je silnejšia ako spätný výboj, ale zase podstatne drahšia. Majiteľ štítu sa môže rozhodnúť odraziť blesk, ktorý na neho letí, bez toho, aby ho vťahoval. Štítu to minie dvojnásobok magenergie potrebnej na zoslanie blesku, ale blesk sa odrazí späť na zosielateľa.

Takto sa dá odraziť maximálne 5 bleskov naraz( ak na majiteľa ide bleskov viac, uložia sa v štíte).

Pri odrazení blesku sa nedá brániť štítom a majiteľ má ešte postih k obrane -1.

Vodivý výboj:

Vodivý výboj je tretia schopnosť štítu, ktorá sa dá použiť ak je v štíte aspoň jeden blesk. Ak sa majiteľ štíta ubráni úspešne štítom proti útoku so železnou zbraňou, prejde vodivý náboj cez zbraň protivníka a ak protivník nemá kožené rukavice, zraní ho za 1-6 životov a jeden blesk sa štítu minie.

Použitie tejto schopnosti je automatické pri každom úspešnom sa bránení. Vodivý výboj nezaberie žiadnu akciu, pretože je veľmi rýchly a pôsobí ihneď.

Farebné variácie:

Existujú aj farebné varianty modrého štítu, podľa farieb bleskov( teda napr. zelená, červená atď), ktoré sú silnejšie, lebo vracajú blesky svojej farby, ale aj oveľa nespolahlivejšie. Každá ďaľšia variácia podľa farby a sily bleskov( teda najprv modrá a biela, potom zelená atď.) stojí dvakrát toľko surovín, koľko posledná( z čoho vyplýva, že bledý štít by bol ultimátnou zbraňou, ale taktiež nespoľahlivou), ale znižuje sa šanca na dobré fungovanie štítu( napr. na chytenie blesku, vystrelenie atď.).


Prečo talizman:

Modrý štít je medzi talizmanmi zaradený poprvé preto, lebo sa nehodil ku žiadnym iným pyroforovým predmetom, a podruhé lebo funguje na podobnej báze ako niektoré talizmany, teda používanie schopností ich stojí magenergiu.

Sú však vlastnosti a potreby talizmanov, ktoré štít nemá. Nemá problém s kutým železom a železo neoslabuje jeho účinky. Modrý štít netreba mať zavesený okolo krku, stačí ho držať, aby sa dal používať.

Poďakovanie:

Za pomoc v MS ďakujem hlavne Fafrinovi, ktorý mi vnukol myšlienku použitia spôsobu talizmanov. Ďalej veľmi ďakujem Nikdovi, Aggainstovi a dakeyrasovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Taranie má pravdu. To samé tvrdím také. Jde o užitelnost.


 Uživatel úrovně 2


Celkem mě baví, jak každý hodnotí hlavně užití v praxi, či délku díla...

Je-li dílo stručné a jasné, at si je třeba na 2 řádky.
Užití ve hře je důvod dání díla k nám, avšak, nejsem si jistá je-li to dostačující.

Já sama osobně, mám těchto diskvalifikátorů více.

Jako první z nich je název.
Říká se "nesuď knihu dle obalu" ale název řekne hodně. Jmenuje-li se nějaká písnička například "Smradlavé nohy" tak já osobně se vzdám touhy ji poslouchat.

Další je zpracování. Velká písmena ATD..

Dílo mě musí zaujmout. Kolikrát jsem zde četla použitelnou věc a dokonce velmi pěknou, avšak nedala jsem ji dohra nebot celkově mě to nějak nelákalo ji použít.

V neposlední řadě je vychytanost. Takové dílo osobně já beru jako něco co nemusím snad ani komentovat a ohodnotím číslem 5.

Ted k tomuto dílu
------------------------------------------------ -------------------------------------------------- ----------------------------

Téměř budu opakovat co zde již zmíněno bylo.

-Funkce štítu nejsou přehnané.
-Souhlasím s Folcwinem se snížením rozsahu (konec konců může si to při hře udělat každýý po svém ale bude-i se brát inspirace z tohoto díla naprosto souhlasím
-Magenergie na výrobu (i přez komentář hamstera)
-pyrofovi bych tento štít dala již od 14 urovne celkem bez problémů.
-Jinak nemám co dál říct. Ale jde vidět že tě to baví a dílo vychytal :-)

Celkový dojem z obrátku 4* a bud si jistý že jej ve hře použiju XD


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: Ja sa taktiež hádať nechem, nerád sa hádam. A veľmi ďakujem za pripomienky nájdené chybičky. No hej, v rubrike mi už prídu všetky tie komenty zbytočné...

Ja naozaj ďakujem a mám z toho veľa do budúcna ( aj keď je pravda, že v najbližšej dobe nič robiť nebudem, nemám čas).

Hamster: Veľmi dlhý príspevok aj pre mňa, ale vďaka za komentár :)


 Uživatel úrovně 5

kamerask: Abysme si rozumněli, tak na díle se mi velmi líbily dvě věci:
a) umožnění pyroforovi dělat také magické věci, akorát pouze z receptů a jen předměty pevně nakonfigurované (podobně jako alchymistické trvalé předměty z PPZ)
b) nahrazení systematiky postupného snižování magenergie šancí na výbuch štítu podle počtu absorbovaných blesků (a magenergie slouží pouze ke snížení zásob blesků ve štítu).

U ovdivého výboje je ta systematika použita špatně. To jestli postava má nebo nemá koženou rukavici z pravidlového hlediska nemá na nic vliv (maximálně na nějaký zlaťák na pořízení oněch rukavic). Spravně použitá systematika dává výhodu i nevýhodu. Například v DnD je možnost si pořídit speciální rukavici, aby jsi ti nepřítel nemohl vyrazit zbraň z ruky. Výhoda je jasná, ale mělo to i svou odvrácenou stranu, aby jištění zbraně fungovalo jak má, tak bylo potřeba spotřebavat další akci na správné uchycení a bylo problém s přezbrojováním (meč proti kostlivci byl skoro nanic, kdežto třeba palcát kostěje řešil velmi pěkně). Tvé řešení s rukavicí nemá onen negativní důsledek pro postavu, takže všechny postavy budou mít kožené rukavice, protože dají bonus a žádný postih. Pokud bych mohl doporučit, tak bych "zpětný výboj" nechal u celokovových zbraní (tedy hlavně mečovité zbraně), a nefungovalo by to u dřevnových zbraní a zbraní s dlouhou dřevcovou násadou (kopí, sekery, kyje apod.). Tak by to význam mělo, útpčník by si mohl rozhodnout z měče přezbrojit na něco slabšího (dřevcového), měl by měnší ÚČ, ale byl by chráněn proti přeskoku blesku ze štítu.

Co se týče k rozsahu, tak tam by zmenšení na 3 až 5 sáhů použitelnosti jen pomohlo. Je pro hru lepší, pokud něco působí jen místně nebo občas, než mít konstatní bonus v takřka všech bojích. Navíc jak dobře poznamenala Ascella, tak tak velký rozsah nebude asi moc po vůli kouzelníkovi z družinky. Pokud rozsah by byl menší, tak by kouzelník nebo válečník se štítem mohli jít krapet bokem a tím si zrušit postih za tento štít.

Já vím, teď již je dílo v rubrice a změnit nejde, ale doufám, že mé postřehy k dílu zvýčí použitelnost díla tím, že nastíní, jak si dílo vylepšit tak, aby šlo bez průblémů hned uplatnit.

Mé postřehy by asi byli více prospěšné v moudré sově, na tu jsem ale zanevřel, když jsem u třech verzí vytýkal jedno a to samé (pokaždé s novými argumenty a občas i s opraveným zněním nejproblematičtějších odstavců) a autor se divil, co se mi na tom nezdá, když to "vlastně už opravil".

Hádat se s autory nechci, proto u spornějších děl nebo tam kde bych kazil autorovi průměr občas ani hvězdičkově nehodnotím.

P.S.: Hamstera jsem nečetl, svůj příspěvek napsal během toho co jsem psal já ten svůj.


 Uživatel úrovně 8

Zdenál: "Většinu drahách kamenů potřebných k výrobě talismanů je možno použít pouze jedenkrát (není-li uvedeno jinak). Do drahokamu je speciálním postupem vložena vysoká magenergie, jejíž používání ničí strukturu kamene. Pokud je v talismanu jeho magenergie ještě přítomna, tento rozpad se neprojevuje, ale záhy po vyprchání posledního magu kámen popraská a rozpadne se." Základ - modrý křemen - by se měl zničit...

"Nemám chuť vyjadrovať sa ku kritikám, ktoré hľadajú všade chyby" je hodně zajímavá věta. Musím uznat, že Folcwinům příspěvek má takový tón, ale z vlastní zkušenosti vím, že Folcwine je nehledá, on je vidí : ) Jeho znalosti systémů jsou velké a obdivuju jeho hbité naskočení pravidel DrD do kritiky...
Vypíchnout bych chtěl jeho text před samotnou kritikou ke štítu - až na první dvě věty o talismanu - který dílo podporuje.

Přestože jsem si to neuvědomil, něco na těch 20 metrech je. Neznám žádný magický předmět, ale evidentně bude magie mocná, takže by to nemělo vadit. I tak mě to vede k zamyšlení, jestli je možné přitahovat blesky z plochy 1250 m2 (pi r2)... Náš byt má kolem 50 m2, fotbalový brankář stojící na brankový čáře by pak chytal fotbalovým štítem míče jakmile by se objevili v pokutovym území (i vzadu, kde už neni hřiště). Na druhou stranu bych tak radikálně nepodporoval ohnivou kouli, která mi nepřijde o moc nepřesílenější než blesky ;)
- Můžu se zeptat, jak si rozsah stanovoval? Co si bral za měřítko? Zajímavé je, že dosah blesků je 10 sáhů (až na černý (40), bledý (40) a bílý (100)), jakou při tom mělo toto váhu?

Co znamená 1/2 mm křemene? Síla vrstvy? To ho má nařezat na plátky?

Mechanismus čerpání magenergie a funkčnosti se mi líbí, ale vzhled a logika talismanů tomuto předmětu odporují. Už to vsazení do železa - "tyto kameny se již svou podstatou nesnáší s kutým železem, které jejich účinky oslabuje, ba přímo ničí" - resp. zakomponování vodiče jako soušást talismanu.
Když odhlédnu od drobnosti, že předmět celkově je pokládán za talisman, tedy i štít, ocel či dřevo, nýty či hřeby, držadlo, výstuže... tak vlastně nechápu, proč je potřeba toho vodiče. Napadlo mne, že to je tím, že to původně neměl být talisman. Snaha vysvětlit funkčnost nějak mechanisticky pak vedla k vytvoření kruhového vodivého systému (? :D to jsem teoretik, co) který by lapal blesky. Talisman ale sám o sobě plní svou činnost bez potřeby dalších materiálů - prostě je krystal s nějakým krystalickým uspořádáním schopných pojmout velké množství magenergie a nějak tu magenergii manifestovat. Pokud by byl modrý křemen skutečně talismanem, tak by fungoval i bez štítu, tedy např. jako talisman na krku... (Pokud bych za 40 zl sehnal 2 mn modrýho křemene, tak by mi to nestačilo ani na pěstní štít (2 mn křemene stačí na kruh o průměru 10 cm a síle 1/2mm (pokud chápu údaj v základu správně, nic to ale nemění na tom, že na krku by to pořád nebyl žádnej šutrák, ale lehce schovatelnej kámen.) - což odpovídá jak "1x1x0,5 coulu, což odpovídá váze asi 0,05 mn." tak hrubému výpočtu přes hustotu jaspisu (nejražší křemen v tabulce hodnoty drahokamů)).
Napadlo mne, že kdyby štít fungoval jako zesilovač talismanu, tak by ta malichernost popsaná výše odpadla (jen by základ nesměl být železný, tohle vybočení z pravidel mi přijde zbytečné, obzvlášť když neželeznost není zrovna omezením pro tvorbu magických předmětů za pár set magů.) Štít by pak musel být třeba z drahého kovu, což ale lehce zavání klišé : )) Každopádně mi to je sympatičtější, než železný štít s talismanem.

Že se při odražení blesku ztrácí možnost bránit se štítem proti fyzickým útokům je dobře. Klasifikovat to jako akci obrana je taky logický, ale hledat důsledky i v ZSS mne fakt nenapadlo (Folcwine: krásný příklad toho, proč jsem psal, že tě obdivuju.) Ztráta obrany zbraní je dobrá dedukce, ale pokud jsem správně pochopil popis, tak štít koná nezávisle na soustředění postavy (to je plus pro klasifikaci štítu jako talisman) a jen mu omezuje pohyb jeho ruky (nebránění štítem, postih do obrany - a proč ne i útoku? jestli mu teda hýbe rukou (nevím, jak jinak si akci štítu představit)), asi aby byl správně natočen proti bleskům . )
5 blesků naráz znamená v jednom kole (mezi hodem na iniciativu a nadcházejícím hodem na iniciativu, i od různých kouzelníků/předmětů) nebo když kouzelník sesílá více blesků najednou?

Nad koženou rukavicí jsem se taky pozastavil. Volil bych nějaký obecnější termín jako "nevodivá" : ) Jsme ve fantasy s magií a netradičními materiály, kůží bych se neomezoval...


Modrý štít se mi líbí, přináší nový nápad. Spojení talismanu a předmětu mi připomíná nějaký gemy či takové věci, prostě nosič magenergie (baterka) a očarování. Domeček démona přivolaného výrobou (rituálem?). Pra-srdce artefaktu? Huh. Už radši skončím : )


 Uživatel úrovně 8

Ešte k vodivému výboju: Jasné, na koženných rukaviciach sú nedostatky a možno chybičky, ale ja sa riadim heslom: "Na každý útok musí byť nejaká obrana", je to teda preto, aby výboj nebol nezastaviteľný......aj tak sa to dá ľahko vyhodiť...prerobiť...


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: Nemám chuť vyjadrovať sa ku kritikám, ktoré hľadajú všade chyby tak len k tým talizmanom:
Zavedené je to hlavne preto, ako sám Fafrin povedal, nieje pre štít žiadna iná kategória.....to, že to je vlastne užitočný predmet pre pyrofora, z toho len vyplýva...

A ešte k farebným variáciám: To je len taká inšpirácia pre Pj, keby som to mal celé robiť zase by to zhoršilo funkciu štítu. Každý si to podľa mňa spraví rád sám....


 Uživatel úrovně 5

Nebudeme si mazat med kolem huby a zrovna můžeme napsat, že štít byl zařazený pod talismany, aby i pyrofor mohl vyrobit užitečné předměty podobně jako theurg. Autor bude lhát, pokud bude tvrdit, že talismany jsou zavedeny z nějakého jiného důvodu.

Osobně jsem pro, aby pyrofor měl podobně jako základní alchymista nějaké recepty na výrobu kouzelných předmětů (s démonem). Tam kde theurg používá astron a přímo se spojuje s astrální sférou a může si vyvolat jakéhokoli démona, který jej napadne. Tak pyrofor by mohl bý mistr rituálů, mohl by vybraných několik předmětů vyrábět o něco levněji než theurg, ale zase by si předměty nemohl přesně nakonfigurovat a měl by jen omezený počet receptů. Klidně bych se nebál pyroforovi dát možnost vyrobit kouzelný meč +5 SZ, ale podmínkou by třeba bylo, že čepel musí být růžová a aby ungovala, tak musí být čepel ponořena do vody za úplňku měsíce (tím se zbraň nabije na 2 měsíce).

Není totiž pravda, že něco podobného běžní démoni neumějí - co tak démon štěstí, za každé opakování hodu se sníží jeho magenergie a až zmizí všechna, démon prchne zpět.

Samotná kritika ke štítu:
Rozsah 20 sáhů mi přijde až moc. Kdyby rozsah byl třeba jen 3 sáhy, tak by to nutilo družinu se držet v chumlu (a pak by se mohla stát cílem třeba ohnivé koule) a bylo by třeba používat trochu taktiky.

Ukládání blesků rozumím, jediné čemu nerozumím je, proč každý blesk nesnižuje magenergii štítu (talismanu)? Nemusí to být moc, třeba jen polovina sesílací magenergie. Chápu, že tuto systematiku mělo nahradit vybíjení štítu za magy, aby nám hrdinovi nebouchl štít v ruce. Ale protože je možno štít zadarmo vybíjet "špatným výbojem", tak tak nějak nefunguje.

U odrážení blesků se mi nelíbí, že je to kopie stávající schopnosti povolání - hraničářského zrcadla, ale budiž, chápu to jako další snížení požitelnosti přesílených blesků. Mechanika obrany štítem je divná. Prostě bych řekl, že se postava vynaloží akci "obrana", na to aby poslal blesky zpět. V RSS je pak jasné co se děje a v ZSS postava ztratí jednu obranu zbraní. Takhle by mi to více sedělo s ostatními pravidly DrD.

Vodivý výboj mě pobavil, zase se naráží na neschopnost DrD určit, proč se postava ubránila. Protože se do OČ počítá KZ, OBR, OZ i štít, tak nelze určič, za úspěšná obrana byla íky štítu, nebo zbroji nebo zbrani nebo štítem. Toto ale není chaby díla, ale přímo DrD. Co ale se dá vytknout je ochrana koženými rukavicemi, je to hodně nesystémová věc, které se dá najít kupa nedostatků.

Barevné variace jsou sice naznačeny, ale nejsou dotaženy do konce, chybý údaj jak se snižuje spolehlivost.


 Uživatel úrovně 8

Zdenál: No ono ja som si istý, že som zadával: Podľa úvahy alchymistu.
Je to akce iná činnosť, jednoducho blesky zmiznú a nositeľ o tom vie, koľko sa vybije.....Ten príklad by išiel...ale to je už na PJ, nechcel som zase riešiť totálne všetko...
Hej, Fafrinov nápad bol úžasný.....
No, štít by už nemal byť použiteľný, lebo by všetko po vybití odišlo...nefunkčné......ale to je už len malá úprava....

Ascella: Nedostatočne vysvetlené v diele: Keďže je medzi majiteľom a štítom puto, majiteľ si môže vybrať aký blesk pritiahne, takže spolubojovníkov nemusí :)

Je pekné vrátiť sa sem po toľkom čase a zistiť, že mám dva dobré nové príspevky...

Vďaka :)


 Uživatel úrovně 5

Mám dotaz, možná jsem jen špatně četla: může nositel určit který blesk má štít přitáhnout, pokud přitahuje blesky mířící na někoho jiného? V případě, že je v družině kouzelník, asi by ten za modrý štít moc vděčný nebyl, kdyby každý jím seslaný blesk měl 35%šanci nechat se pozřít kolegovým štítem místo aby zneškodnil nepřítele.
Jak je to tedy s určováním, které blesky ano a které ne?
Na druhou stranu předmět svým talismanovým základem a nutností/možností vybíjet je elegantní náhražkou ebenové hůlky, kdy snad nebude docházet k trapným situacím, kdy čaroděj úmyslně ve volném čase metá po alchymistovi blesky abt si ten nabil hůlku. Vše něco stojí a je to zatím zhodnoceno od oka nastaveno velmi dobře a funkčně.
Dobrá práce.