Alchymistické Předměty

Lektvar neutuchající bolesti Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Lektvary

Magenergie: 2

Suroviny: 23

Základ: lokvaj

Nalezení: 3 x 5%

Trvání: ihned/X

Výroba: 12hodin, doma

Síla: antineutralizace

Barva/chuť/zápach: 0/10/10

Popis:

Použití: požití
Trvanlivost: stálá

Popis

Lektvar neutuchající bolesti je čirá tekutina, používaná jako příměs do tekutých jedů, jejichž způsob použití je požitím. Jde o velmi zákeřnou látku, tudíž je její známost velice omezena a recept je přísně střežen několika alchymistickými mistry. Pro účely hry je podmínkou, že lektvar se může naučit pouze pyrofor na nejméně 9.úrovni a pouze od některých starých zkušených travičů.

Účinky

Lektvar přimíchaný do jakéhokoliv tekutého jedu, jehož použití je požitím, způsobuje to, že daný jed je imunní vůči jakýmkoliv protijedům a po dobu jeho prodlevy jej není možné léčit přírodní (alchymistickou) magenergií ani přírodními prostředky, jako jsou rostliny, masti, nápoje apod. Otravu je možné léčit pouze léčivými kouzly, ať již hraničářskými, nebo magií kouzelnickou (např.schopnosti CP aj.). U kouzel typu Neutralizj jed je při prvním seslání jen 50% pravděpodobnost úspěchu. Po době prodlevy jsou ztracené životy ještě následující 1 hodinu těžce léčitelné protijedy, přírodními prostředky, lektvary i alchymistickou magenergií. Pravidlově mají takové prostředky, během oné hodiny, sníženy o jednu třetinu svou účinnost (zaokrouluje se směrem nahoru). V neposlední řadě pak i lektvar neguje preventivní imunizaci (viz. PPE-Protijedy).

Výroba a suroviny

Výroba samotného lektvaru není příliš složitá. Nejprve je třeba obstarat základ – rostlinu lokvaje – v množství tří rostlin. Z nich nejprve chystáme studený macerát, který se připravuje louhováním byliny po dobu 8 hodin ve studené vodě (byliny zmačkáme a napěchujeme do flakónku s vodou. Pak se macerát přelije do nádoby, sloužící k vaření, přilijeme ještě půl flakónku čisté vody a celý se uvede do varu. Během doby, než dojde k vření se do zmacerovaného obsahu postupně přidávají další suroviny. Jako poslední se do lektvaru přidává přášek ze spálených jepičích křídel (z asi 5 jepic) a konečně i potřebná magenergie. Vše důkladně vaříme minimálně 3 směny. Poté obsah nádobky celý zcedíme a přefiltrujeme, necháme odstát (vychladnout) a přelijeme do flakónku, pečlivě zazátkujeme. Lektvar je nyní připraven k použití.

Lokvaj

Lokvaj je velice vzácná dvouletá bylina. Asi třiceti-coulový stvol, z něhož vyrůstá 5-8 kopinatých, podlouhlých listů. Aby byla rostlina účinná pro lektvar, je třeba ji sbírat mimo období jejího květu, které je od června do září. Nejpříhodnější doba sklizně je tedy buď na jaře, nebo v pozdním podzimu. Vyskytují se především a zpravidla na kamenitých stráních a úhorech, s dostatečným přísunem slunečního svitu. V době květu je zakončena modrým hroznovitým květenstvím. Přes její vzácnost je možné ji zřídka zakoupit ve velkých městech od některých alchymistů, ale bývají s tím časté a značné potíže. Rostlina je běžně zobrazována v herbářích a botanických knihách, nejen pro alchymisty, takže s touto či hraničářskou pomocí by neměl být problém rozpoznání, spíše najití. Macerují se stonky s listy, bez kořenů, nesušených rostlin.

Použití, aplikace

Jak bylo výše zmíněno a naznačeno, z flakónku se přímo do jedu přelije daný (viz níže) obsah lektvaru. Toto posílení jedu má za následek jednu menší nevýhodu, a to zvětšení objemu cizorodé látky, kterou se tráví. Ve velkém množství toto mírné navýšení nemusí vůbec vadit a jed se v něm jednoduše "ztratí", avšak v malém panáku, nedopité sklenici apod. může být toto množství o trošku více nápadné. Jed se snáší velmi dobře se všemi tekutými jedy z pravidel, které se aplikují požitím a kontakt obou látek není nikdy nebezpečný. Lektvar také nemá žádnou návykovost. Pro alchymistovo vidění magenergie je v něm viditelná magenergie, jestliže je v hodu úspěšný. Vypití samotného lektvaru nezraňuje ani neotráví, pouze postava, která jej pozře, bude mít menší potíže se žaludečními štávami a může způsobit zanedbatelně drobnou nevolnost. Jestliže vypije samotné látky větší množství (více jak 3 flakóny), zvrátí obsah žaludku a podráždí si slinivku, ztrácí 1 život.

Množství, dávka, dávkování:

Údaje u všech jedů odpovídají jedné dávce, tj. asi 3mn (viz. PPP). Množství lektvaru potřebného k ochránění jedu před protijedy je polovina dávky jedu. Stejně tak jako u jedů i u lektvaru jsou dané údaje na množství cca 3mn (s flakónkem či podobnou schránkou pak váha kolem 5mn), lektvar tedy vystačí na dvě dávky duplicitního jedu, nebo jako jedna pro jed o dvojnásobném množství.

Vysvětlení některých parametrů:

Magenergie = 2 x nebezpečnost daného jedu
Suroviny = cena surovin závisí na klasifikaci jedu:
Nebezpečnost malá 1-5 = 23 zl
Nebezpečnost střední 6-9 = 46 zl
Nebezpečnost velká 10 a více = 69 zl

Nalezení: lokvaj není nikterak jednoduché nalézt, proto bude muset alchymista daný základ hledat velmi bedlivě a jistě i dosti dlouhou dobu. (Výskyt viz Lokvaj)

Trvání: i když působení některého jedu začíná až později, látky lektvaru proti protijedům začínají působit ihned, jakmile dojde k požití. /Prodleva X znamená, že je rovna časové hodnotě jedu, do kterého byl lektvar přidán.

Barva/chuť/zápach: čirá, průzračná/ téměř bez chuti – respektive vodnatá, mírně travnatá/ téměř bez zápachu – naprosto mírný po travinách; Tyto údaje nehrají nějakou zásadní roli, avšak jsou přičítány navíc ke konkrétnímu jedu. (Pozměnění také závisí i na pánu jeskyně, jeho uvážení a propočtech v souvislosti s druhem kapaliny konkrétních jedů apod.).

Dodatek – kombinace s práškovými jedy

V textu bylo několikrát zmiňováno, že je příměs kombinovatelná pouze s tekutými jedy. Není to tak úplně pravda. Tímto je myšlena příměs přímá. Lektvar může být i nepřímo zkombinován s práškovými jedy, které se sypou do tekutiny a jako taková jsou následně vypity a požity. (Práškové jedy, jejichž aplikace je požití.) Zde se nabízí dvě varianty:

  • do pití je vsypán prášek a poté nalit lektvar, čili obojí se přidá zvlášť, lhostejno v jakém pořadí
  • do lektvaru se vsype jedovatý prášek a jako taková sloučenina je celá vlita do pití, které má být otráveno

Na závěr jeden malý příklad s konkrétním jedem

Rozhodl-li by se nešťastný manžel Melen otrávit svoji ženu i s pomocí tohoto lektvaru, měl by lektvar neutuchající bolesti připravovaný na posílení jedu Melenova pomsta následující parametry:.

Magenergie: 14 (2 x 7)
Suroviny: 46 zl (střední nebezpečnost)
Základ: lokvaj (3 x 5%)
Trvání: ihned / 1 směna (vždy ihned/stejně jako jed)
Výroba: 12 hodin, doma
Síla: antineutralizace

Při smíchání s Melenovou pomstou:
Barva/chuť/zápach: Výsledné údaje po smíchání s jedem budou -25/-15/-15 (původní údaje Melenovy pomsty -25/-25/-25) Množství látky: 3mn (Melenova pomsta) + 1,5mn (Lektvar)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

U kouzel typu Neutralizj jed je při prvním seslání jen 50% pravděpodobnost úspěchu

pokud se nepletu (a jak tak koukám do pravidel tak ne) tak kouzlo hraničářské kouzlo Neutralizuj jed nepůsobí na alchymistou vyrobené jedy (od 16.úrovně působí na pyroforovy živočišné jedy), no to je tak k pravidlům

jinak, nelíbí se mi to, z principu, nemám tady rád porád věci co něco kombí na max nebo to dělají ještě silnější....nehodnotim


 Uživatel úrovně 5

Nathako a Folcwine - dodatek: Tak mě ještě napadlo, že macerát je tam vlastně popsán - louhování byliny ve studené vodě, obvykle po dobu 8 hodin, takže tam vysvětlen je, jasně a jednoduše. Vaše výtka je neoprávněná.


 Uživatel úrovně 0

Já nevím, nechtěla bych se s nikým hádat, ale mě se to moc líbilo...úplně to vypadá, že Morter je nějaký alchymista :-)) Ty obsáhlé popisy co některým z vás asi vadí se mi právě líbí, kdyby to někdo ve hře připravoval, může to udělat daleko lépe než že si jen hodí kostkou, a i pán jeskyně to může daleko lépe popsat. Je to takové úplné, je vidět, že si s tím Morter dal práci a napsal to taky dobře. Jediné co mi na tom chybí je ta neutuchající bolest :-)))


 Uživatel úrovně 4

Četl jsem jak dílo tak celou dosavadní kritiku.
Myslím si že dílu jako takovému nechyb nic co bych ještě potřeboval vědět. Je sice pravda že se dalo napsat mnohem ale mnohem kratší ale vzhledem k tomu že jsem ho celé přečetl tak to s délkou není zas až tak tragické. A k teto poznám ještě jedna a to ano asi každý by to napsal jinak protože každý jina píše.

Velmi se mi zamlouvá nápad. Myslím si že macerace je v textu vysvětlena až dost a stejně není zapotřebí vědět co to je protože sám návod přípravy na tomhle sloě nestaví. Další co se mi velmi zamlouvá je Lokvaj a jeho popis. Když to tak všechno dohormady sečtu tak nemohu jinak než dát plný počet.

K tagování:
To že to vypadá tak jak má ještě neznamená že je tagování v pořádku. Na druhou stranu ale souhlasím s Morterem že výsledné tagování je na redaktorovi. Naopak ze strany redaktora by bylo lepší místo označení "prasácký" slušná žádost o použití jiného tagu a vysvětlení proč. Každý není informatic který umí tagy včetně toho jak je správně použít (mimochodem, já nejsem ten kdo by v tagování mohl radit i když jsem pár stránek stvořil a rád se poučím)

Plž


 Uživatel úrovně 5

Folcwine: Nevím, co myslíš s těmi tagy, ale v Moudré sově fungovaly naprosto normálně a netuším, co by tam mohlo být prasáckého, zkoušel jsem je. A taky nechápu tvůj rozčilující se tón, je to tvoje práce. Mohls mi to v nejhorším případě vrátit k přetagování.


 Uživatel úrovně 8

Rozumně zpracované, vše obsahující zpracování a spíše méně než více nadprůměrný nápad, to se mi zdá vyvážené. Použitelnost vidím taky nad průměrem, ale vadí mi trochu složitější popisy a jejich kostrbatost. Extrémně složité a zbytečně rozepsané má Morter kapitoly o výrobě a použití, to až odrazuje.

Hlavním plusem je absence chyb a pak se mi líbí i příklad.

Příspěvek potěší a neurazí, ale ani nenadchne. Dávám za pravdu Folcwinovi, že pojem macerát mohl být taky jednoduše vysvětlen v díle.

Mně se to jeví jako rychle použitelné a užitečné nadprůměrné dílo se sice kvalitním, ale složitým zpracováním. Nevím, co bych k tomu měl více dodat.


 Uživatel úrovně 0

Vím, že u prvních hodnotitelů je vyžadována plná kritika, ovšem nevím, moc, co bych vytknul. Dílo se sice může občas zdát zbytečně natažené či dlouhé, ale rozhodně ne tak, aby to od čtení odrazovalo, nebo snižovalo použitelnost. Příspěvek byl vybroušen z hlediska pravidel a vyvážení dostatečně, a je plně použitelný.
"Zbytečné" kapitoly (Výroba...., MNožství, ...) lze bez problému ignorovat.
Účinky a Použití, aplikace by bylo asi vhodnější v jedné kapitole.


 Uživatel úrovně 5

Máme tu celkem zajímavý nápad na modifikaci jedů místo samotného vymýšlení jedů.

Osobně si myslím, že mnohem více jedů je zvráceno hraničářským kouzlem než alchymistickým protijedem – tedy mnohem lépe by bylo, kdyby antiprotijed působil proti hraničářským/kouzelnickým jedům, ale nikoli proti alchymistickým protijedům a preventivní imunizaci.

Co se zpracování týče, tak to mohlo být i lepší – zbytečně dlouhý a rozkouskovaný text. Šlo to zkrátit a zpřehlednit. Slohová skladba také není žádný zázrak, kupříkladu větné spojení „Jde o velmi zákeřnou látku, tudíž je její známost velice omezena“ je vysloveně divná. Není vysvětlem pojem „macerát“ a čtenářům nezbývá než zagooglit nebo si to domyslet.

Nadprůměrný nápad a mírně podrůměrné zpracování:

***

P.S.: Kdysi jsem se autorům snažil vysvětlit, kde a jak se mohou naučit tagovat svá díla. Dnes už jen nechápavě kroutím hlavou, když narazím na dílo otagováné „prasácky“ jako tady toto. Kdyby na webu nebyly stránky zabývající se tagováním a kdyby nebyl v putyce stůl radící jak s tagováním, tak nic neřeknu. Jak může autor chtít, aby jeho dílo někdo přečetl a snažil se jej pochopit, když sám si nepřečte návod, jak tagovat. To je takový problém si vyzkoušet, zda ty tagy jsou dobře?

P.P.S.: Opět po čarou připojuji svou zkrácenou a upravenou verzi díla.




Přísada jedu – magická stálost

Suroviny: 20 * nebezpečnost modifikovaného jedu
Magy: Nejvyšší možné zranění modifikovaného jedu / 5 (max 20)
Výroba: +4 hodiny doma
Základ: 3 rostliny lokvaje
Nápadnost: +0/+20/+20
Trvání: 2 dny

Jedná se o modifikátor jedů a vyrábí se současně s jedem jehož je nedílnou součástí.

Modifikovaný jed se mnohem hůře odstaňuje magickou cestou – hraničářská ani kouzelnická kouzla prakticky nepůsobí. Je pouze 5% šance, že kouzlo zapůsobí (opakované sesílání nepomáhá, pouze jiné kouzlo nebo od jiného sesilatele).

Nevztahuje se to na alchymistické protijedy (podávané před i po).

Nevýhodou modifikovaného jedu je intenzivnější chuť a vůně původního jedu a pouze dvoudenní trvanlivost modifikace.

---

Lokvaj je odolná skalní dvouletá rostlina s jasným červeným květenstvím a tuhými krátkými lístky. Při hledání ve vysokohorských skalních oblastech je šance nalezení 25%. V nižších oblastech je šance nalezení jen asi 5%.