Alchymistické Předměty

Elfské svetelné kryštály Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Ostatní

Základ: pozri nižšie

Trvání: pozri nižšie

Výroba: pozri nižšie

Popis:

Tento článok sa bude zaoberať svietidlami vysokých elfov, ktorí sú známi tým, že si často svoje príbytky osvetľovali pomocou mágie. Zámerom článku je priniesť pár jednoduchých magických predmetov na každý deň.

Pôvod:

Pôvod týhto alchymistickýho receptov nachádzame niekde v dávnych alchymistických zvitkoch vysokých elfov. Tí objavili pomerne zaujímavé chemické vlastnosti horského kryštálu, ktorý po namorení správnymi surovinami dokázal premieňať magenergiu na svetlo. To veľmi výrazne uľahčilo ich ekologickým dušiam, keď získali možnosť používať minerálne zdroje namiesto drevených pochodní.

Slnečný kryštál

Magenergia:25(50,100,200,...) magov
Suroviny:50 zl.
Základ:Veľký horský kryštál
Výroba:1 mesiac/doma

Popis:

Slnečný kryštál vyzerá ako akýkoľvek iný kryštál. Ak je vybitý, má obyčajnú bielu farbu. Čím viac je nabitý, tým patrnejšie je v ňom vidieť prelievajúce sa zlatavé svetielko. Vyzerá to ako difúzia vo vode. Toto svetielko má len nepatrnú svetelnosť takže nič neosvetlí, ale je ho dobre vidieť aj v tme. Avšak ak sa kryštálu niekto dotýka, kryštáľ svieti prenikavým zlatavým svetlom teplého letného večera.

Výroba:

Kryštál sa najprv dva týždne namáča v luxene - chemickom prípravku na udržanie svetla. Luxen počas odležania rozpustí nečistoty a dá kryŠtálu číru bielu farbu. Následne ďalších štrnásť dní do kryštálu alchymista po malých dávkach vždy počas poludnia prilieva magenergiu. Kryštál musí byť po celú túto dobu na priamom slnku. Samozrejme alchymista môže naraz vyrábať ľubovoľné množstvo týchto kryštálov, avšak proces bude trvať vždy aspoň mesiac.

Použitie:

Kryštál je po výrobe plne nabitý. Ak ho postava drží, svieti prenikavým svetlom porovnateľným so slnečným. Dosvieti v jaskyni 12 sáhov. V prípade, že sa rozbije magenergia neškodne vyšumí. Kryštál vydrží dokopy svietiť 6 hodín. Kryštál sa nabíja na slnečnom svetle. Nabíjanie prebieha rýchlosťou 1 smena kapacity za jednu smenu nabíjania. Zdvajnásobením magenergie je možné predĺžiť kapacitu o tri hodiny (teda napríklad ak chceme trvanlivosť 12 hodín, výjde nás to na 100 magov). Kryštál pozvoľna stráca svoje účinky a zhruba po roku sa jeho kapacita zníži na nulu (ak je kapacita zvýšená, zvýši sa aj trvanlivosť).

Pohotovostný kryštál

Magenergia:1 mag
Suroviny:5(10) zl.
Základ:Horský kryštál
Výroba:1 smena

Popis:

Pohotovostný kryštál je menší kryštál s matným zakalením. Vyžaruje veľmi jemné matné svetlo.

Výroba:

Kryštál sa najprv namočí do nádoby s luxenom. Teraz nasleduje možnosť pridať navyše rôzne chemikálie, ktoré umožnia nastaviť svetlu takmer ľubovoľnú farbu. Potom sa pridá jeden mag, ktorý v kryštáli vytvorí svetelnú esenciu. Na konci procesu sa kryštál hodí do studenej vody, kde sa zakalí a ustáli. Teraz je možné bezpečne ho chytať holými rukami.

Použitie:

Kryštál sa po poškodení (zlomenie, rozbitie) dočastne rozsvieti. Všetky jeho kúsky začnú svetielkovať a spolu ožiaria asi polomer štyroch sáhov od miesta zásahu. V prípade príliš veľkého rozptýlenia je osvetlenie zanedbateľné. Takto vydrží svietiť jednu až dve smeny a potom pozvoľna zhasne.

Supernova

Magenergia:5 magov
Suroviny:50 zl.
Základ:Veľký horský kryštál
Výroba:1 hodina, pod jasnou nočnou oblohou

Popis:

Supernova vyzerá veľmi podobne ako slnečný kryštál. Sverelná esencia v jeho vnútri však rôzne prská a víri

Výroba:

Po vystavení kryštálu v luxene svitu hviezd sa po hodine naplní ich svitom. magenergiou sa ďalej tento svit zagresívni a zakonzervuje.

Použitie:

Ak sa tento kryštál rozbije, uvoľní sa z neho obrovská záplava svetla. Všetci v okruhu 20 sáhov si hodia proti pasci Odl~10~nic/1k6 kôl slepoty. Tí ktorí sa už s týmto kryštálom stretli majú pascu iba 5, prtože môžu vytušiť, čo sa stane. Vrhač hádže dokonca iba proti pasci s hodnotou 0

Démon večného svetla

Sféra:2. Jéliel

Démon, ktorý je magenergiou nalákaný do predmetov, ktoré používajú elfovia sa nachádza v druhej sfére a väčšinou sa zaklína do čírych predmetov. Jeho základnou vlastnosťou je, že poskytuje svetlo. Základný démon z druhej sféry dosvieti 4 sáhy. Každá ďalšia sféra silu tohto svetla zvýši o jeden sáh.

Druhou vlastnosťou démona je, že pozná aj niekoľko kúziel. Znížením dosahu démona o jeden sáh je možné získaž tri magy na nasledujúce kúzla: močálové světýlko, třpitivá zář, světelný most, světlonoš, zhasni, bílá střela, světlo. Za zníženie sily démona o jedna je možné naučiť ho príkaz na to aby prestal svietiť a začal svietiť

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nevím jak bart ale já si dělám seznam co použiju a tohle na 100% vyzkouším


 Uživatel úrovně 0

Asi nepoužiju i když nápad celkem dobrý.


 Uživatel úrovně 8

No jak říkám, pokud v té frázi nespatřuješ nadsázku a pokud mi nevěříš, že jsem schopen hodnotit objektivně, tak nevěř, mně to žíly netrhá. :-)

A s tou cenou dejme tomu, může to být superluxusní zboží. Proč ne.


 Uživatel úrovně 0

mne osobne sa nepáčila táto fráza "Cítím se dotčen, že je nápad oslavován jako něco úžasného - kdo z vás si vzpomněl na moje Nerubianské světlo?" kde už v úvode poukazujeŠ na to, Že tvoje hodnotenie bude zaujaté.

Kryštály, ktoré sa rozlamujú sú pomerne malé písal som myslím do piatich centimetrov. Takýto kryštál dorastie za pár rokov a nie je určený na každodenné použitie. Supernova je už síce podstatne drahšia, ale môže sa jednať o ultimátnu zbraň, ktorá rozhodne bitku. Štandardné svetelné kryštály sa žiadnym spôsobom neznehodnotia a dajú sa ďalej používať

A s tou zhýčkanosťou je to presne to o čo tu ide. Predstav si človeka ktorý má viac peňazí než potrebuje. Kupuje si najdrahšie víno a prostitutky, dováža si ovocie z Ďalekého juhu a kožušiny zo vzdialeného severu. Myslíš, že ho zaujíma cena? on chce to najlepšie. A kryštálová lampa zďaleka nepatrí k najdrahším veciam na svete. A to nevravím, Že takýto démon nájde využitie napríklad v kryštáloch vsadených do mágových palíc, do cirkevných relikví a podobne, kde ide skutočne iba o znak moci a pôvod rešpektu.


 Uživatel úrovně 8

DragonRider: Ehm, co? Nevím o tom, že bych se do tebe navážel. Ale zkus mi říct, která část mojí kritiky se tě dotkla a já se pokusím ten omyl vysvětlit, protože navážet jsem se do tebe určitě nechtěl. Prostě jsem se snažil objektivně zhodnotit dílo a během toho jsem zmínil, že ačkoliv všichni strašně chválí nápad jako něco jednoduchého a úžasného, tak já už jsem alchymistický předmět určený ke svícení zpracoval. Jen jsem na to upozornil, nic víc.

Ekologie: Dobře, ale pokud dají přednost krystalům před stromy proto, že stromy mají duši, tak na tom není nic ekologického. A jak může ten krystal vydržet rok, když většina z nich se aktivuje tím, že je rozlomíš? Nebo to se pak dají zase dohromady samy?
A nikoliv, o ekologii jsi začal ty, v díle, když jsi původ krystalů uvedl tím, že jejich objev ulehčil jejich ekologickým duším. Tak jsem se nad tím pozastavil, protože využívání krystalů opravdu moc ekologické není. Šetřit duše stromů, to bych chápal, i když i tak mi to přijde na hlavu, ale ekologického na tom není ani zbla.

Někdo, kdo na to má a chce se ukázat? To teda nevím. Koupí takových drahých zbytečností ukáže člověk jedině svou hloupost a zhýčkalost. Prostě představa, že místo obrovského množství luxusního zboží a kouzelných předmětů si někdo pořídí osvětlení obýváků, mi moc logická nepřijde. (Stejně tak mi nepřijde logický argument, že nesmrtelní elfové se celé věky starají jen o svůj obývák. Zaprvé to na elfy vůbec nesedí, jsou to přece "ekologové", zadruhé elfové v DrD nejsou nesmrtelní.)

Zásadní problém je, že jsi vůbec nepostřehl nadsázku v mojí kritice. Hodnotil jsem naprosto objektivně. Jediný moment, kdy se projevila moje ješitnost (a znovu opakuju, že s nadsázkou), byl ten, kdy jsem si postěžoval, že ti to všichni chválí jako něco super originálního a přitom jsem už podobné dílo dělal.

Jestli si myslíš, že se svou kritikou do tebe navážím (proti tobě tam nicméně nepadlo ani slovo) a že ti dílo shazuju jen proto, že jsem ješitnej, no tak si to klidně mysli dál, ale tohle opravdu nemám zapotřebí. :))


 Uživatel úrovně 0

Tuor:
najjednoduchší spôsob ako niečo ako je kryštál rozbiť je hodiť to proste o zem. všetci robíte z toho rozbíjania hroznú vedu - chytím ho a šmarím ním o zem, v prípade toto svietiaceho ho prosto zlomím v ruke alebo ním buchnem o niečo tvrdé, aby praskol

Nathaka:
Nechápem, čím sa cítiš dotknutý. Po tomto komentáre by som sa mal cítiť dotknutý práve ja. Snažil som sa sem poslať striedmy a jednoduchý magický predmet. Ty sa do mňa začneš navážať a ešte sa tváriš ako niekto, kto má právo na svojej strane.

nevadí skúsim zodpovedať tvoje poznámky:

V čom je kryštál ekologickejší ako pochodne. Neviem, ako chápeš elfov ty, ale môj pohľad na elfov je taký, že si vážia živých vecí. Napríklad stromov, ktoré majú vlastnú dušu. Kryštály ju nemajú. Ekonomická výhoda zasa spočíva v tom, že kryštál sa nikdy nezničí. Nezhorí ako drevo z ktorého je vyrobená pochodeň. Vydrží rok. Znovu sa do neho pridá mágia a dá sa zase chvíľu používať.

Mimochodom, ja o nezmysloch ako je ekológia nehovorím, to ty.

A vieš kto by si svoju obyvačku osvetlil kryštálmi, ktoré stoja každý minimálne 300zl. (plus 10000zl. za démona, kde sa cena kryštálu začína zdať zanedbateľná)? Niekto kto na to má a chce to ukázať. Takúto cetku si môže totiž dovoliť každý zámožnejší lénny pán a to tu nehovoríme o tolkienovských nesmrteľných elfoch, ktorý sa o nič iné stovky rokov nestarajú než je výzdoba ich obyvačky, či warhammerovských dekadentných elfov, ktorí radi ukážu svoje bohatstvo aj úplne inými cestami a kde jediné orgie stoja mnohonásobne viac ako celý sveteľný kryštál.

A teda viem ti povedať len jedno. Ak sa ozýva tvoja ješitnosť a nevieš potom hodnotiť objektívne. Zdrž sa hodnotenia a skús si najprv rozmyslieť, čo sem napíšeš. Od jedného redaktora sa to očakáva.


 Uživatel úrovně 8

Ale kdež, však o to zas tak nejde - není v silách žádného tvůrce znát alespoň zběžně všechny nápady, které tu už byly. To se jen ozvala má ješitnost. :-)


 Uživatel úrovně 5

Nathako, asi proto, že to není nedávná záležitost a já se v dílech na servru orientuju od loňska, kdy jsem sem přišel aktivně. Ve starších jen těch, který jsem si procházel jako rešerše ke svým dílům... Ale je pravda, že by si to mohl provést každý, kdo tu něco tvoří, obzvláště mezi předměty, kterých tu je požehnaně...


 Uživatel úrovně 8

Cítím se dotčen, že je nápad oslavován jako něco úžasného - kdo z vás si vzpomněl na moje Nerubianské světlo? Také bez démonů, levnější (tudíž využitelnější - proč platit tak obrovské sumy za světlo?), nevím, nu. :)

Velikost, váha, ale také odolnost krystalu (vzhledem k tomu, že některé se aktivují rozlomením, je třeba vědět, jakou silou je rozbijeme), to jsou sice detaily, ale bohužel přesně ty detaily, které se prostě uvádět musí. Snadno se mění, takže jejich konkrétní velikost je vždycky spíš věcí minoritního významu, ale úplná absence může hlavně nováčkům a začínajícím hráčům zamotat hlavu - tedy je lepší vycházet z autorova odhadu než z ničeho.

V čem je využívání minerálů ekologičtější než pálení pochodní? Vždyť to je nesmysl. Dřevo na pochodně a na oheň se dá pěstovat, roste. Minerály vznikají tisíce let a když je vytěžíme, zmizí. Tak hloupí, aby těžbu minerálů (která sama o sobě poškozuje přírodu důlní činností a podobně) považovali za ekologickou a šetrnou, elfové nejsou.

Démon věčného světla by MOHL být vhodným doplněním a rozšířením o další světlotvorné herní aspekty, ale v téhle podobě je nepříliš vydařený a nedobře popsaný. Bílou střelu bych mu nedával, celý popis bych změnil a jeho schopnosti přehodnotil - je jednoduše přeplácaný.

Abych pravdu řekl, jsem lehce na vážkách. Členění díla je skvělé, popisy jsou kvalitní, nápad je dobrý. Cena je sice příliš vysoká a další drobné údaje úplně chybí, ale většina podstatných věcí je ošetřena. Jazyková úroveň (co mohu soudit) dobrá, naproti tomu nesmysly jako ekologie... A další nedomyšlené věci, jako například, kdo bude tak zámožný (a hloupý), aby si svůj obývák osvětlil slunečními krystaly, které musí přes den nabíjet a které nejlevnější stojí asi přes 300 zlatých?

Zatím 3* - S pozdravy,
N.


 Uživatel úrovně 0

Buď pozdraven, DragonRidere,

moc se mi líbí představa svítícího krystalu ala lahvička od paní Galadriel a snad ještě více využití ostatních krystalů (i když jednorázový mi díky jeho zničení přijde trochu jako plýtvání. Kdyby se jednalo pouze o jeden nebo dva druhy, řekl bych, že jde o kvalitní nápad, takto ale hodnotím za 5*.

Zpracování je pěkné, zmíním jenom dva (až čtyři, když beru i drobnosti) nevelké nedostatky. Nevadí mi, že není přímo popsána velikost, protože to si každý PJ upraví podle krystalů ve svém světě, takže to spíš beru jako malé plus.
Co bych ještě doporučil vylepšit, by bylo popsání příkladů onoho "chemického barvení krystalu". Předpokládám že asi pomocí směsi nějakých nadrcených bylinek nebo rostlin, ale dalo by se s tím ještě pohrát.
Pak je to již zmiňované plýtvání drahým krystalem kvůli kratičkému zasvícení. Tady bych použil buď zcela jiný materiál a nebo bych majitele nenutil ke "spoušti zničením".
Velmi často dochází k opakování slova krystal, což je sice pochopitelné, nicméně hlavně u použití Slunečního krystalu to poměrně ruší. V této rubrice to však do hodnocení nijak nepočítám, jen zmiňuji.
Nakonec jenom drobnůstka ohledně "Supernovy", kde se předem nezmiňuješ o házení krystalu jako granátu, pouze o rozlomení a oslnění, a pak najednou aktivátora nazveš "vrhačem". Při prvním přečtení to trochu může mást.
Zpracování tedy celkově vidím jako kvalitní (4*).

Co se týče využitelnosti v Drd, nemám prakticky výhrad a u potenciál nápadu si myslím, že jsi k prvnímu krystalu dokázal přidat 3 další, což je velmi chválihodný počin. Jedinou větší vadou na kráse tak zůstává Pohotovostní krystal (nápad u něj šel využít o něco lépe). (4-5*)

Když to shrnu, tak se tvůj počin pohybuje na pomezí kvalitního a špičkového příspěvku. Nezbývá tedy, než rozhodnout podle osobní sympatie a přínosu pro mě samotného. I tady bych ti dal malé plus a proto nakonec 5*.

Vše nejlepší do další tvorby přeje,
Tuor,
básník z Dračích hor