Alchymistické Předměty

Rušička meditace Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Ostatní

Suroviny: 10

Základ: -

Nalezení: -

Trvání: Dle magenergie

Výroba: 2 týdny, doma

Nebezpečnost: -

Síla: -

Barva/chuť/zápach: -

Popis:

"Do háje!!!"
"Copak? Děje se něco?"
Bojovník Gerek ani zloděj Hlis nevypadali, na rozdíl od kouzelníka Proutka, nijak vyvedeni z míry; tedy na to, že seděli všichni tři v temné kobce a pravděpodobně je měla čekat poprava. Oba už to několikrát zažili a Proutek je vždycky s klidem všechny dostal ven svými kouzly.

Jenže teď vypadal Proutek pomalu vyděšeně, rozhodně aspoň naštvaný. Už tu trčeli dost dlouho a Proutek se snažil meditovat, protože všechnu magenergii vyplácal, aby zabránil jejich zajetí. Pak najednou začal křičet a držel se za hlavu.

"Uááá, ať už je konečně zticha!!!"

Popis:

Rušička vypadá na první pohled většinou jako obyčejná kovová krabička o rozměrech 20x10x5 coulů, váha se pohybuje standardně na 20ti mincích.
V horním víku je malý kruhový otvor a dovnitř se zužující nálevka (nepřesahuje nijak horní víko). Po otevření tohoto víka je vidět hodinový mechanismus z několika ozubených kol a kovových nádržek, přičemž ve středu tohoto mechanismu je hranol ze šedé kovové hmoty (olovo), do kterého vede ona nálevka.
V tomto hranolu je ukryt krystal přepáleného Lazuritu, který tvoří zásobárnu magenergie pro celý strojek. Kapacita Lazuritu je maximálně sedminásobek úrovně pyrofora, který strojek vytvořil, ale může být průběžně doplňována nálevkou i obyčejným alchymistou. Výrobu přepáleného Lazuritu popíšu níže.

Funkce:

Rušička je mechanické zařízení vydávající hluboké bručení, uchem obyčejného smrtelníka nezachytitelné. Oproti tomu smrtelníci neobyčejní, nadaní schopností ovládat magii svou myslí, jsou tomuto bručení vystaveni na milost. Ve chvílích, kdy se nijak zvláště nesoustředí (tedy v podstatě pořád) mají i tito klid, ale ve chvíli, kdy se pokusí meditovat je toto bručení neuvěřitelným způsobem otravuje a znemožňuje tak meditace i zaostřování vůle. Navíc vzhledem k podstatě těchto rituálů je poměrně velká možnost, že ani nezjistí, z jakého důvodu se jim toto nedaří (past int. ~ 5 ~ odhalí/neodhalí).

Dosah tohoto rušení je standardně 20 sáhů a je velmi pronikavé, takže se nesnižuje ani když mu stojí v cestě sáh kamení apod. (případy, kdy v cestě stojí sáh kovu jsou extrémní, v takovém případě se dá počítat s tím, že se úměrně sníží i dosah rušení).
K tomuto rušení spotřebuje strojek 1 mag denně. Tato nízká spotřeba vyplývá z mechanické podstaty Rušičky. Magie v tomto případě pouze vykonává práci strážného, který by jinak asi musel věc pravidelně jednou za několik hodin natahovat, což by ho asi stálo tolik úsilí, jako poškrabat se na zadku (což by klidně mohlo být kouzelníkovo kouzlo za 1 mag). Navíc se nízká spotřeba dá vysvětlit snahou o minimalizaci nákladů na výrobu i provoz, jak ještě zmíním níže.
V podstatě se jedná hlavně o výbavu větších věznic, ale je to také velmi oblíbeným žertovným předmětem dobrodruhů, kteří se rádi navzájem škádlí. To proto, že kouzelník ani hraničář nejsou schopni určit, odkud rušivé bručení přichází.

Výroba:

Rušičku dokáže vyrobit Pyrofor hned od 6. úrovně, pokud dokáže sehnat suroviny a výrobní postup (zná většina pyroforů nad 12. úrovni, mají ho alchymistické knihovny a spolky apod. - celkem dostupný).
Magenergie: Dle libosti - max. 7xúroveň pyrofora, +5 magů na přepálení Lazuritu
Suroviny: 10zl (kovové součástky), Lazurit (3z, horší dostupnost), olovo (cena dle světa), Alchymistické suroviny 5z, listí mudrců (5mn).
Trvání: Dle magenergie
Výroba: 2 týdny, doma

Základem je již zmiňovaný přepálený Lazurit:
Čistý Lazurit se nechá v keramické misce zasypaný listím mudrců ležet 1 den zakrytý druhou miskou. Druhý den se přidá síra, fosfor a další zmíněné alchymistické suroviny (5zl) společně s 5ti magy čisté magenergie, vše se nechá zreagovat (vybouchnout) - zde se doporučuje před přidáním magenergie dát celou keramickou misku do "reaktivní" části laboratoře (nebo prostě do kovového kotlíku).

Trvání - dle magenergie - každý den strojek spotřebuje ke svému běhu 1 mag, ale tyto magy (uskladněné v lazuritu) mohou být doplňovány - obyčejným "dolitím" surové magenergie z truhly do nálevky, což zvládne i alchymistický učeň.

Hrdinové mají šanci kolem 5%, že se rušička (bez vylepšení) zrovna porouchá nebo jí dojdou magy na provoz. Je to totiž užitný alchymistický předmět a v základu se všichni snaží srazit co nejvíc cenu nákladů a navíc alchymista při doplňování nikdy netuší, kolik v rušičce zbývá magů (jen je doleje do max., víc než max jich rušička nevezme).

S tím souvisí ona řada vylepšení, které mimochodem minimalizují toto riziko (1%).

Vylepšení:

aneb nic není dost dobré...

Za dlouhou dobu, co se Rušička používá byli pyrofoři s to vymyslet pěknou řádku vylepšení, zde uvedu jen některá:

"Relé volé"

Jde o mechanismus, který je s to nastavovat intenzitu (a tedy dosah) bručení a popřípadě ho i vypnout. Tento mechanismus vytvoří na povrchu jednoduché kolečko, které má několik poloh.
Základem je, že za každých 10 sáhů navíc spotřebovává přístroj více o 1 mag denně. Pokud je přístroj úplně vypnutý, spotřebovává 1 mag týdně (ten ve skutečnosti nespotřebuje, ale vyprchá).
Výrobní cena stoupá v tomto případě o 5zl + dalších 5 zlatých za každých 10 sáhů, které má navíc přístroj zvládnout. Současně stoupá i váha přístroje (10 mincí na 10 sáhů) a úměrně se zvětšují i jeho rozměry.

"Usměrňovač"

Velice složité zařízení, které podstatně mění funkci přístroje. Bručení dokáže "zaměřit" stejným způsobem jako pyroforovy vějířové rachejtle v prostorovém slova smyslu. Toto vylepšení zvládají až pyroforové na 12. úrovni. Vylepšení nijak neovlivní denní spotřebu magenergie.
Cena se zdvojnásobí, rozměry a váha taktéž.

"Tišítko"

Do rušičky přidá bavlněné vrstvy izolace (magicky upravená bavlna), které způsobí, že rušení je daleko méně vnímatelné a o to více otravné. Past na odhalení rušení se zvedá z 5 na 8. Cena stoupne o 10zl.

"Pulsator"

Obzvláště ošklivé "vylepšení".

Zakázáno: Asociací výrobců rušítek a rušiček, cechem pyromanů hlavního města Brrn, Mágovskou Univerzitou, všemožnými cechy kouzelníků, Druidy lesa, chodeckou společností přátel svišťů, Nebeským křečkem BOem, králem, Druidy ohně a zkázy i osazenstvem blázince v Řepích.
Staví na tom, že každá meditace i zaostření mysli trvá určitou dobu, v průběhu které dojde k určité kumulaci magenergie v hlavě dotyčné osoby a taky na tom, že toho tato osoba nenechá, dokud nemá plné zásoby.
Nebručí tedy neustále, ale jednou za určitý interval (určí tvůrce) vydá velice silný bručivý skřek, který způsobí, že jakákoliv meditující osoba v jeho dosahu je z meditace brutálně vytržena a veškerá do té chvíle nasyslená magenergie jí v hlavě shoří - plné zranění - 2 životy za každý mag. Toto nepostihne osobu, pokud má magy, ale nemedituje.
Vytvořit toto dokáže pyrofor až od 10. úrovně. Cena stoupne o 30zlatých + 5magů navíc je potřeba vložit do strojku. Spotřebovává 4 magy denně.

"Trip"

Velice veselé vylepšení, které vymyslel veselý pyrofor Hippík, známý mezi veselými pyrofory jako "Veselá Houba Hippík".
Rušičku přetvořil na "Orbík"(viz. film Spáč (1973)). Sice i nadále naprosto znemožňuje meditujícím a zaostřujícím postavám získat tímto nějaké magy, ale místo nepříjemného rušení jim navodí silné, vždy příjemné, psychedelické stavy. Navíc celé zařízení pro lepší efektivitu místo do ošklivé krabičky zabalil do stříbrné koule (nálevka je skryta uvnitř, kouli je třeba rozmontovat), která je schopná stejný stav navodit i nemagickým povoláním - ovšem pouze při přímém kontaktu (doteku). V takovém případě nemusí ani magická ani nemagická povolání zkoušet meditovat, efekt se projeví každopádně.
Vylepšení je schopný vytvořit pyrofor na 16. a vyšší úrovni, stojí 300 zlatých a 30 magů navíc. Váha zůstává na 20 mincích. Navíc je k přepálení Lazuritu potřeba minimálně 5 různých drog (listí mudrců nepočítaje), každé alespoň 1 minci.

"Kapacit"

Jednoduché vylepšení kapacity magenergie přidáním více přepálených Lazuritů do olověného pouzdra. Za každý takto přidaný Lazurit se úměrně zvyšuje cena.
Také se zvýší spotřeba magů - za každý další přidaný Lazurit o 1 mag týdně (vyprchávání magenergie).

"Zoubky"

Na povrchu krabičky jsou navíc čtyři výstupky. Na první pohled je vidět, že nejsou součástí povrchu, ale vystupují zevnitř přístroje (v krytu jsou na ně 4 dírky), a tyto výstupky jsou konci čtyř tyček - mají pouze signalizační funkci. Pomocí napojení přímo na zásobárnu magenergie signalizují její (přibližný) stav. 4 nahoře jsou 100%, jedna zapadlá 3 nahoře 75%, dvě dírky a dva výstupky 50%, jediný vykukující výstupek je kolem 25%.
Tyto hodnoty jsou velmi orientační (+/- 10%), jisté je pouze, že na 10% zásoby magenergie jsou již všechny zapadlé.
Toto vylepšení zvýší výrobní cenu o 10zl a zvládne ho pyrofor hned od 6. úrovně.

Poděkování v tomto případě patří Unkownovi, za jeho vytknutí několika chyb.

T.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

budu trochu šťoura, ale nemůžu si to odpustit...proč loupat vajíčko pneumatickým kladivem? Vše už tu tak nějak bylo zmíněno...jen bych možná doporučil pro srovnání dílko jednoho zajímavého autora v rubrice předměty a které se zove Morganit..je to sice starší věc ale řeší stejnou problematiku.

F.


 Uživatel úrovně 0

Beru tedy zpět, špatně jsem si to přečetl, díky za vysvětlení.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy

Takže čim je postava odolnější, tím to bude účinkovat déle? Nemělo by to spíš být naopak, že¨čim je postava odolnější, tím ji to méně zasáhne?

Za tu větu děkuju. Vrtalo mi to hlavou.

S úctou
Found


 Uživatel úrovně 0

Found - díky za hodnocení.
Efekt tripu přetrvává 1k6-bonus za odolnost hodin. (nikdy není nižší než 1 směna).

Zmiňovanou větu říká v příběhu na začátku kouzelník.

S pozdravem z dovolené s Mojitem v rukou
T.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,

vím, že moje hodnocení bude vyšší, než to průměrné, ale ať si to čtu, jak si to čtu, nemůžu v tom najítu chybičku, která by mi pomohla to celé zhodnotít, dávám proto plný počet.

Jen pár poznámeček:

Ten trip je opravdu dobrý ... Jen by mi zajímalo, jak dlouho by trval účinek, jestli jen do konce meditace, nebo by byl "zhulený" ještě hodně dlouho

Teď jen taková drobnůstka ... Na začátku . . . to "ať je zticha!" říká ten mág, nebo ty okolo něj?


 Uživatel úrovně 0

To Hubert: Děkuji za hodnocení. Ano, kouzelníka téměř nic ze zaostřování vůle nevyruší - ani krollové válčící všude kolem něj. Pokud mu ale jeden z těchto válčících krollů jednu taky praští, už ho to vyrušit dokáže.
Rušička ale staví v základu na tom, že kouzelníka ruší ve chvíli, kdy se pokouší zaostřovat - tedy neumožní mu pořádně se soustředit, protože ho rozptyluje. Pro tento účel je konstruovaná.

Snad je tato odpověď uspokojující.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Ale jinak je to zajímavá věcička. Líbí se mi ten nápad, je to i pěkně zpracovaný...


 Uživatel úrovně 0

Menčí připomínka, doteďka sem žil v domění, že když kouzelník zaostřuje vůli, tak ho při tom NIC nevyruší, jak je v pravidlech. A to ani když se kolem něj třeba řežou krollové, bo ani když na něj někdo zaútočí. Tak jak by moh zvuk toto zaostřování vyrušit???


 Uživatel úrovně 0

Folcwine - Díky, pobavil jsi mě. Krásně a bravurně jsi dovršil piedestal, který si tu stavíš. Stůj si na něm, když chceš.

Jen škoda, že jsi se, jak jsem radil, s tímto nepřesunul k Ringu - pobavil bys možná více lidí.
S úsměvem a díky
T.


 Uživatel úrovně 5

Tuvy:
Už začínám přicházet na kloub tvé destrukční rétorice.
Na konstruktivní kritiku (tím nemyslím jen svou, ale i Fafrinovu, Zombieho a Harwenovu) jsi odpovídal různými způsoby, jedním lepším než druhým:

1) Odpovídáš "no a co, že je to přesílené, vždyť "je to přece zakázané"/"já jsem stanovil, že magie funguje takto, tak co řešíš"!

Pokud někdo rozvíjí kritiku někoho jiného nebo doplňuje o další postřehy, přejdeš k bodu dva:

2) Už jsem na to desetkrát odpovídal, ale já budu hodný a zopakuji ti tu samou věc po desáté,...

Bod dva je zvláště vychytaný, protože tím ze sebe děláš andělíčka a z toho druhého mamlase, ale to tu máme ještě další kalibr.

3) Na komplexní kritiku odpovídáš jen na jeden bod a když kritik vytýká jen jeden bod, tak se divíš, proč strhl tolik hvězd, když našel jen jednu chybu

4) To by bylo a kdyby někdo ještě prudil a nacházel i na mé bezmyšlenkové výlevy dostatečné obměňující se odpovědi tak jej smetu tím, že je to offtopic, protože jsem líný si přečíst, na co vlastně odpovídal.

5) Klasická zbraň kterou se dá vedle primární pálit sekundárně, je nařknutí kritika, že je zaujatý, neví o čem mluví, prostě že je to hlava vymazaná. Tímto samo s sebou zameteme, že to vlastně také dělám a jsem na koni, muhehe.




A teď vám řeknu, proč jsem se namáhal a psal všechny ty, jak se zdá, zbytečné příspěvky níže. Chtěl jsem vědět, jak se taková likvidační rétorika vyvíjí a jaké asi následují po sobě kroky. Přece jen nechat se spálit zde na netu nebolí tak, jak se nechat spálit v reálu. Také vím, že snažit se dokázat likvidačními rétorikovi, že nemá pravdu jen přilívá olejíček na jeho ohýnek.

Když už jsem se dostal až sem, tak mě už vůbec nebude mrzet záporná reputace, za tento nehorázný offtopic.