Alchymistické Předměty

Štíří jícha Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Jedy

Magenergie: 12

Suroviny: 108

Základ: 3 jedové ostny trnitého štíra

Nalezení: 3x10%

Trvání: 3 kola /6 kol

Výroba: 6 směn

Nebezpečnost: 9

Síla: 2-7/10-15

Barva/chuť/zápach: 60/75/30

Popis:

Tento jed umí vyrobit alchymista pyrofor od 6té úrovně.

Jed se používá na zbraně (Použití: krev)

Jed působí v ráně za 6 kol po dobu 3 kol. Síla jedu je 2-7/10-15.

Vzhled: mléčně bílá kapalina, svíravě hořké chuti, slabě kyselého zápachu.

Příznaky otravy: Otrava jedem se projeví nejprve kapkou krve z nosu či krvavou slzou v koutku oka 1-6 kol po zásahu jedem. Času před plným propuknutím jedu tedy mnoho nezbývá. Poranění krevních vlásečnic a cév se projevuje v podobě krvácení z očí, uší, nosu, úst; z kůže obecně při sebemenším tlaku.

Výroba: pyrofor vypreparuje jedové žlázy ze 3 jedových ostnů trnitého štíra, ne starších 12 ti hodin. Ze žláz vymačká jed, zfiltruje ho a v roztoku surovin s magenergií nechá vykrystalizovat. Krystalky zachycené opětovnou filtrací rozpustí v dalším roztoku surovin s magenergií (ochrana jedu před rozkladem), vysráží nečistoty, odfiltruje je a čistý roztoku jedu odstaví. Po jeho uklidnění vyvolá krystalizaci jedu malým přídavkem surovin se špetkou magenergie, výsledné drobounké krystalky odfiltruje, pečlivě vysuší a převede do flakónku s připraveným kapalným médiem pro jeho uchování a snadnou manipulaci (nanášení).

Trnitý štír je druh štíra obřího, který se vyskytuje na jižních svazích a náhorních rovinách hor. Proti tomuto jedu má částečnou (50%ní) imunitu. Nalezení je ryze orientační - když jste na lovu štírů, tak se jedná o bezpředmětné hodnoty.

Tento druh štíra, jed a jeho příprava jsou známy zejména mezi trpaslíky v trpasličích horách - masivu vulkánu MontSerratu. Jedu též říkají Krvavá slza i Krvavý pot podle příznaků otravy. Obyvatelé hor jej používají jen v boji se škodnou, nikoli na lovnou zvěř, neboť považují maso zvířat zabitých tímto jedem za nevhodné k jídlu kvůli nahořklé chuti (což není pravda, ale zkuste vyvrátit staleté tvrzení).

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

"Jed působí v ráně za 6 kol po dobu 3 kol." Prosím blíže specifikovat (působí tedy 3 kola nebo 6 kol, nebo snad dávka na 6 kol působí 3 kola?) Jinak je to velice pěkné dílko.


 Uživatel úrovně 0

Slovane, protijed neznám, PJ se nám o něm nezmínil :-) Ani nevím, jestli lze připravovat protijedy na alchymistou upravené a vyčištěné přírodní jedy. Zas tak se v jedech nevyznám.
Ve fantazii je možné vše, takže nic nebrání si vymyslet proti jed. Ale bude k něčemu? Jed je rychlý a ne moc silný, pokud by někomu hrozila smrt otravou, tak ho při počtu životů snad zabije i ta rána, co mu vpravila jed do těla ...


 Uživatel úrovně 1

Je proti tomu nějaký protijed? Pokud ano, je teoreticky použitelnej při okamžitém použití po prvním příznaku. Dá se čekat, že v oblastech jako masiv vulkánu MontSerratu tohle bude známá věc a někdo by něco takého chtěl vyrobit. Jinak pěkně popsáno, stručné, ne však světoborné. Gratuluji. Tě pic.


 Uživatel úrovně 0

NeznáMý, neutíkej od tématu - ve svém komentáři sis odporoval a já chci od tebe vysvětlení.
K tomu se nám to zvrtlo v já o voze a ty o koze.
Já: Jedy jsou vždy pastí s hodem na odolnost.
Ty: efekt, či spíše síla jedu "...škrtni si X životů"

Copak je u tebe zvykem mlátit prázdnou slámu? :-(

Jed, který zraňuje. Jed, který zraňuje, protože ho alchymista vyrobil z jedu štírů. Který, kupodivu, také zraňuje. Aby nezraňoval, když ho štíři mají na lov kořisti.


 Uživatel úrovně 8

Ale určitě existují i originálnější (pravidlové) efekty než "...škrtni si X životů" :-)


 Uživatel úrovně 0

Milý NeznáMý, ty opravdu nechceš málo, když vypíchneš v jedné větě tři zajímavá témata jedu a zároveň zkritizuješ, že je to "jen další hoď si na odolnost". U jedů se jaksi vždy v pasti používá odolnost ;-)


 Uživatel úrovně 8

Břečťan: Asi jsi mě špatně pochopil - neříkal jsem totiž, že příspěvku omáčka chybí, ale že jeho klady jsou v té omáčce, která už tam je. Tzn. chtěl jsem říct, že jediný přínos tohohle jedu je právě v těch zajímavých příznacích, zajímavém výrobním postupu a zajímavých surovinách, protože jinak na něm není nic zvláštního a je to jenom další jed typu "Hoď si na odolnost... Škrtni si X. životů". Takže jo, máš tři hvězdičky za představivost při psaní příznaků apod., ale aby to bylo na víc, tak bys musel nějakou představivost uplatnit i v pravidlové části díla.


 Uživatel úrovně 5

Štíří jíchu vidím na 3-4* (řemeslně zpracovaný jed, který volně čerpá z živočišné říše a bestiáře DrD PPZ).
Myslím si, že tam je vše, co má jed mít + pár dokreslujících informací o výrobě a o tom, jak zapadá do něčího (hodně obecného) herního světa.
Je mi jasné, kde pro stručný, úsporný styl psaní autor bral inspiraci - stačí se podívat na můj Toxikon a Klobásový jed :o)
(tato kritika byla psána na Folcwinovu prosbu a zároveň s kritikou na jed " Bronzový popel")

Ps: osobně jsem spíše skeptický, takže bych hlasoval spíše níže, než výše.


 Uživatel úrovně 0

Vám se tedy člověk moc nezavděčí, což? ;-)
Milý Shadowmage, Trnitý štír má jedových ostnů stejně, jako každý normální štír. Jeden. Zato trnů na svém pancíři má dostatek, aby mu po něm nehamtali bosonozí krollíci, jak nám Altar chce nakecat v ilustracích expertů. :-P

UnknowNe, je to jed na zbraně. To jediné má s kurare společné. Mám ti sem psát i básničky o těch pěkňoučkých štírečcích? Zraňuje. Pokud ti to nestačí, tak si přečti příznaky otravy.
Napovím ti, že s trochou fantazie může být otrávený považován třaba i za opravdu ošklivě nemocného a toho přece do města (do chaloupky) nechceme, že?

O Hlavu Zlatého Draka? Vy myslíte tu práchnivějící vycpaninu, které se v zákulisí říká "soutěž v oblíbenosti"? Co s ní?

Corwine, Folcwine, Shadowmage, děkuji vám za věcné připomínky. Stejně tak i rýpalům a mlčící většině :-)
Protijedy na uměle vyrobené jedy myslím nejsou, i když tohle je umělý jed tak na půl - nemá hraničář - Expert něco v zásobě?


 Uživatel úrovně 4

Rád bych autora pochválil za přehledné zpracování a vyváženost příspěvku. Mimo toho ještě příspěvěk nabízí typické prostředí, kde PJ může jed použít. To je plus.

Opravdu nevím, jestli mám dát 3 nebo 4 hvězdy. Jedu na jednu stranu nic nechybí, ale není tu ani nic, co by mě nějak silně inspirovalo či překvapilo v dobém smyslu slova (viz UnknowN níže). To ale není problémem příspěvku, ve své stručnosti si vystačí sám. Asi by ode mě bylo nefér dát o hvězdu méně jen kvůli délce, protože jed má všechny náležitosti, co jedy mít mají. To, že v poslední době bývaly jedy v rubrice zpracovány obsáhleji, není opět chybou autora. Takže dám motivační 4 hvězdy za kvalitní dílko, s tím, že ale pro OHZD zřejmě budu preferovat dílo jiné, autor to jistě pochopí. Přeju mu do budoucna další úspěšné příspěvky.

A ještě se zeptám: kolik tak těch ostnů štír trnitý má? Zní to jako puntičkářství, ale když už družina nějakého uloví, jistě je bude zajímat, na kolik dávek jedu jeho tělo alchymistovi postačí...