Alchymistické Předměty

Lektvar dechu Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Lektvary

Magenergie: 13

Suroviny: 21

Základ: šťáva z jahod

Trvání: 3 směny

Výroba: 1/2 směny

Barva/chuť/zápach: 100/30/100

Popis:

Lektvar slouží coby fantaskní náhrada plynové masky. Po dobu trvání upraví dýchací soustavu postavy, aby si ze vzduchu brala pouze neškodlivé látky, škodliviny se filtrují a vydechují, aniž by postavě způsobily újmu. Díky tomuto se příjemce lektvaru může pohybovat v zamořeném prostředí. Postava není obdařena schopností nedýchat, čili lektvar není alternativou kouzla Vodní dech. Postava pod jeho vlivem stále potřebuje alespoň minimum vzduchu. Stále dýchá i kůží, ovšem i zde jsou škodlivé plyny oddělovány.

Pokud je příjemce lektvaru vystaven vlivům dechových jedů, nedusí se, je imunní proti negativním složkácm těchto jedů, ale veškeré vnější-nedýchací-kontaktní účinky jedů na něj mají vliv. Např. Slzný plyn ač se rozptyluje ve vzduchu stále způsobuje slzení (podle pravidel se jedná o kontaktní jed).

Pokud postava přijímá škodliviny trávícím ústrojím, lektvar ji nijak neochrání (tedy i postava pod jeho vlivem může být otrávena jedem v jídle - nejedná se o žádnou univerzální ochranu před otravou).

Lektvar je účinný i proti magickým oblakům z oboru materiální magie.

Trvání lektvaru by mělo postavě zajistit ústup ze zamořených lokalit, či v rychlosti provedené zneškodnění nezdařené alchymistické výroby, kdy se do ovzduší uvolnily jedovaté výpary.

Lektvar v této formě dovede vyrobit alchymista od prvé úrovně. Pyrofor od 6. úrovně dovede jednak prodloužit trvání lektvaru (+ 3 magy a 5 zl surovin za směnu), druhak vytvořit jednodušší verzi mající vliv pouze na konkrétní plyn. Taková je levnější o 4 magy a 7 zl surovin.

Pouze pokud je lektvar vypit před očekávanou otravou – vstupem do zamořeného prostředí – má plné účinky. Může však být vypit i v průběhu otravy, tehdy v žádném případě neslouží jako protijed a veškerá újma, kterou postava díky jedu utrpěla, zůstává. Pouze pokud na zamořeném místě setrvává, není zraňována dále. V případě, že dechové jedy působí se zpožděním (až po reakci v těle, např. Puchčoud, PPP), lektvar neodfiltruje již nadýchané škodliviny, pouze chrání před opětovným nadýcháním - tyto jedy se projeví naplno.

Jde o hustší sirup temně červeného zbarvení, nevýrazné chuti, ale silné vůně po jahodách. Ve světě, oblasti či roční době kdy se jahody nevyskytují lze základ nahradit jinými ovocnými šťávami, zavařeninami…

Lektvar je využíván v alchymisticky rozvinutějších hornických oblastech jako prevence před udušením důlními plyny – každý z horníků či alespoň jejich předáci jsou flakónem tohoto lektvaru vybaveni. Údajně pochází z dílen trpasličích alchymistů, kteří jej tvoří v podstatně levnější variantě z hlubinných surovin, které pro aktivaci potřebují i méně magenergie. Avšak pro tvory nepřivyklé hlubinnému prostředí není tato verze plně bezpečná. Proto lidští alchymisté zdokonalili/pozměnili recepturu na jahodový základ, který vyžaduje větší množství magenergie (lektvar je však nesrovnatelně chutnější). Dále hlubinné suroviny jsou v obvyklých herních prostředích velmi drahým dovozovým zbožím, které zpětně cenu lektvaru navyšuje.

Trpasličí varianta je dostupná jako „lektvar záchrany“ i pro běžné kopáče, kteří jej fasují spolu s ostatními ochrannými pomůckami při vstupu do důlních prostor, po ukončení směny jej zase odevzdávají. Záleží na rozvinutosti herního prostředí, jak velkou cenu má život a zkušenosti obyčejného horníka, zda-li se mu vyplatí lektvar poskytovat.

Vřele se doporučuje mít jakoukoli variantu tohoto lektvaru ve výbavě, pokud míníte zkoumat podzemí, kde hrozí úniky jedovatých plynů.

Nabízí se využití v prostředí „divokého dolování“, kdy každá kopáčská rodina nebo jednotlivec těží sám za sebe, je zde vysoká konkurence, kopáči si svým dolováním mohou vydělávat nejen na živobytí, ale výměnou za vytěženou horninu/drahocennosti získávat např. pár dní života pro sebe či svou rodinu navíc. Svého života si cení každý, proto se každý bude snažit mít tento lektvar ať koupený nebo ukradený konkurentům. Zajímavá je motivace, kdy na horníkovi a tom zda něco z podzemí získá je závislých několik životů a pokud by při výronech nebezpečných plynů zahynul či byl postižen, přijde o život i rodina.

Obvykle tento lektvar u sebe mívají i alchymisté pracující na nebezpečných pokusech, kdy hrozí uvolnění jedů do ovzduší. Dále je povinnou výbavou „požárníků“, kteří zasahují na místech magických katastrof. Nabízí se detektivní zápletka – vyšetřování smrti, která je zdánlivou nehodou, ve skutečnosti může jít o vraždu při podstrčení špatného lektvaru. Či může jít o skutečnou nehodu, pokud byl lektvar uvařen s fatálním neúspěchem a podezření na možnou vraždu je pouhým podezřením.

Nejčastějším využitím mezi dobrodruhy je při boji s nepřítelem vybaveným jedovou alchymií či nestvůrami vypouštějícími jed.

Trpasličí varianta
Magenergie7
Suroviny13 zl (mimo hlubinné prostředí 29 zl tytéž suroviny
Základsliny mecholupce hlubinného, 1/2 čtvrtky (cena až 10 zl mimo hlubinné prostředí)
Nalezení30% hlubinné prostředí, mimo něj nelze
Trvání3 směny
Výroba1/2 směny
Nalezení30% hlubinné prostředí, mimo něj nelze
Nebezpečnost6
Sílaúčinky lektvaru/vyzvracení lektvaru a silná nevolnost projevující se postihem -1 UČ, OČ po dobu 1 směny
Nápadnost50/100/70

Pasti na nevolnost čelí pouze postava netrpasličího či nehlubinného původu. V této formě se jedná o vazkou hnědozelenkavou kapalinu velmi výrazné plesnivé chuti se zemitými tóny, silné vůně připomínající saponát a tlející ořechové listí.

Mecholupec hlubinný je tvor s inteligencí 0, jakýsi mezistupeň mezi rostlinou a hlenem. Vzhledově připomíná Hlen zelený s tím, že má povrch porostlý štětinkami vyvinutými z mechu. Od pohledu jde o velmi nacucané polštáře „hlenomechu“. Tvor mimořádně pomalým tempem rozpouští horninu pod sebou z čehož získává živiny. Na podráždění reaguje roněním dráždivých slin, které slouží za základ lektvaru. Jako podráždění se bere i nasvícení silným zdrojem světla.

Sliny způsobují vyrážku, jejich vypití v neupraveném stavu může požahat postavě jazyk tak, že několik dní není schopna přijímat potravu (pouze tekutou), u méně odolných hrozí dušení (mohutné natečení a zdřevění jazyka). Pravidlově se jedná o past Odl~3(9)~ nic/požahání/dušení.

Pro instruované sběrače slin s ochrannými pomůckami není tato činnost nikterak nebezpečná.

Tento výrobek se účastnil soutěže O zlatého alchymistu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jak sem psal v přihlášce "koukám sem už hodně dlouho ale až teď sem se nějak rozhoupal a registroval se"
Musím říct že jméno Ascella se pro mě stává zárukou kvality.
Nepochybuji že zlatého alchymistu vyhraje.
Jen pár drobností mě zarazily tak proto 4*.
Konkrétně to je to co říkal Dakeryras : zbytečně zdlouhavé a pomalu jsem se v tom ke konci ztrácel. Nemyslím si že je vždy nutné psát slogany. Viděl jsem tu pár děl která jsou krátká, ale mají vše co potřebuji ke hře, a to je přesně to o co mi jde.


 Uživatel úrovně 8

Máme tu víťaza súťaže o Zlatého alchymistu.

Príspevok je to nadmieru pekný. Krásne napísaný, dobre vysvetlený a pravidlovo ošetrený. Obsahuje aj niekoľko bonusov, ktoré ja osobne veľmi odceňujem. Predmet sám o sebe je však "len" nadpriemerný, a jeho využiteľnosť závisí hlavne od sveta. Ja osobne si ho v mojom svete predstaviť viem, ale zase len s úpravami. Je však málo predmetov, ktoré sa dajú do sveta strčiť len tak a preto to tu nemôžem nejako extra vyčítať. K pravidlám predmetu nemám žiadne výhrady, a tie ani tak veľmi nehodnotím, lebo sú myslím, že použiteľné a správne.

Celkovo sú to odo mňa 4*, možno sa čudujete, lebo tento príspevok vyhral súťaž O zlatého alchymistu, ale ja to poviem takto: Tento príspevok bude mať 5* aj tak, a ja to nepokazím keď dám 4*.

Nedávam ich taktiež preto, lebo by sa mi nepáčil, ale originálnosť a využiteľnosť tam svoje spravili.

Každopádne Ascellu veľmi chválim, je potešenie toto čítať :).
Veľa šťastia do ďaľšej tvorby.


 Uživatel úrovně 5

Děkuji za schválení a velmi příznivé hodnocení.
Samotnou mne překvapilo, že takto základní předmět na serveru není zpracován.
Pro mou družinu je to „povinný“ předmět, kterým alchymista vybavil každého člena a nejednou se osvědčil (na bitvu v puchčoudu družina vzpomíná).

Cena je vysoká, Globíkovi nic nebrání ji snížit. Nebo prodloužit dobu trvání do 6 směn adekvátně jiným podobným proměnným lektvarům z pravidel (Metamorfóza, Mlhovina…). Cena vznikla trojitým převodem, což není zrovna ideální řešení, takže pro můj svět funguje (resp. nikdo si nestěžoval), pro pravidla je vysoká. Cenu zlatky mám vyšší, dostupnost alchymie taktéž, tedy cenu surovin plavidlových lektvarů snižuji na jednu třetinu, obdobně jsem cenu tohoto zvýšila třikrát.

Inhalační rouška není zlý nápad, klidně si jej v takovýto trvalý předmět převeď, osobně bych asi stanovila četnost použití odvislou od vložených magů alla talismany. Argumentem pro veřejnost je, že dýcháme i kůží a škodliviny se mohou dostat do těla i tak, byť asi nijak závratně, ale takto mi argumentovala družina, když byl původně nastaven lektvar jinak. Mým vlastním důvodem je nadstavba pyrofora Lektvořič – specialista na výrobu lektvarů na úkor rachejtlí. Lektvary má posílené, nebo za menší náklady dovede totéž co neposílené. A Lektvořiče mám v družině, potřebovala jsem, aby předmět mohl dále vylepšovat nad základní verzi. Je to jednoduché, píšu nejprve pro sebe a až posléze zkouším, zda by se něco nemohlo hodit i veřejnosti. Takže nebudu vymýšlet předmět „trvalý“, když ho pan Gra-San stejně nebude ochoten vyrábět (moc jednorázových magů), kdežto na lektvar si troufne za (skoro) každé situace. (za devět úrovní nevyrobil jediný předmět trvalejšího charakteru, lektvarů stovky, i proto jsem mu na 6. úrovni lektvořiče navrhla).

Jahody máš pravdu Same, že očištění moc neevokují, ale chtěla jsem něco běžného v „typických“ fantasy světech a současně i v mnou hraném „mediteránu“ a vzpomněla jsem si na fantastické tuniské jahody. Ty pravda očistné byly. Když jsem byla se školou před pár lety v Tunisku na exkurzi, nějaké slečny neodolaly, koupily celou bedýnku, „umyly“ je pouze v balené vodě, a střeva se jim pořádně pročistily, ale to je jiný případ :-) Uvažovala jsem o zázvoru, který umí protáhnout, ale protože základ jsem vymýšlela pouze pro účel publikace, přizpůsobila jsem se „evropským“ světům. Opět ti nic nebrání pro vlastní použití změnit. (Popravdě já na základy kašlu, zbytečná administrativa a hře to zpravidla nic nedá, pokud se nejedná třeba o dobrodružství o hledání nějaké vzácné přísady, evidovat magy a suroviny bohatě stačí…).

A ke Corwinově poznámce o vytlačování kyslíku – vidíš, to je zajímavý postřeh, uvazovat nad tím mne vůbec nenapadlo a ani družina se dvěma chemiky neprotestovala. Možné to je. Pokusím se zjistit. Ale hratelnost nad realističnost, tak k čertu s tím :-)

Dlouhé to je, o tom žádná. Ale snažila jsem se seč to šlo text krátit, učesat aby to bylo co možná nejčitelnější a vše podstatné dát do prvního odstavce. Nemyslím si, že bych uvedla cokoli nadbytečného (nemám ráda povídky v pravidlových dílech,lepší dát tipy na použití a zápletky), ani že bych tam měla nějaký "hluchý" text. Za délkou díla si stojím.


 Uživatel úrovně 8

Dakeyras: Všechno co potřebuješ ve hře je v prvním odstavci. Několik dalších odstavců dává odpovědi na případné otázky, které by v diskuzi mohly padnout (a obvykle padají), co má autorka dělat když nechce být kritizována za to že nevysvětluje každý detail? Zbytek jsou rady pro zapojení do hry, což je rozhodně mnohem lepší než třeba oblíbené "motivační příběhy". V tomhle případě bych rozhodně neviděl délku jako problém, nezdá se mi že by Ascella schválně natahovala text nebo psala nerelevantní nesmysly. Navíc díky dobré struktuře příspěvku není problém si třeba při tisku vybrat jen to potřebné.


 Uživatel úrovně 5

No tak dva lektvary ale v podstatě stejný účinek...


 Uživatel úrovně 5

No mě osobně přijde dílo až příliš dlouhé na to co to dělá. Nečte se to špatně, ale když jsem se jen podíval jak je to dlouhé, než jsem začal číst, tak jsme čekal něco víc. Ascella je zvyklá psát spíše delší díla, jako třeba její sluneční prsten, kde se to hodí, ale něco takového podle mě nepotřebuje víc než odstavec textu.
Předmět jako takový je užitečný a originální v tom, že tu nebyl, ale mě třeba úplně zaráží, proč je to lektvar a ne třeba rouška, která by inteligentněji osvětlila princip fungování. Když už to piju, tak bych očekával, že to pomůže třeba i proti jedům, které použiju.


 Uživatel úrovně 0

Já myslím, že je dílo je dovedeno do stavu dokonalosti. Nikde nic nechybí ani nepřebývá, není to strohé ani dlouhé, takové dílo bych si přál do pravidel. :)

Samotný předmět je dobře použitelný pro běžné hráče. Byť jsou náklady trošku vyšší, pro začínající alchymisty, brzy se to vyrovná. On Globův svět vždycky třel bídu s nouzí. Myslím, že trvání je dostatečné pro opuštění zamořeného prostoru, tedy doufám, v zájmu zasažených postav. Příjemně potěší i 2 varianty lektvaru, jež nabízejí možnost dobrodružství.

Nezbývá než se těšit na další tvorbu.
s úctou, Glob.


 Uživatel úrovně 8

Je až překvapivé, že se tady zatím podobný lektvar neobjevil, jak je vidět dobré a přitom jednoduché nápady stále ještě nejsou vyčerpány. Ochrana postav před jedy sice není něco co by družina potřebovala každý den, ale na druhé straně alchymista by podobných věcí měl mít v rukávu spoustu, už jen proto že jemu samotnému může podobné nebezpečí hrozit.

Líbí se mi snaha udržet lektvar v rozumných mezích, tedy především fakt, že chrání před jedy, ale dýchání sám o sobě nezaručí. Jinak řečeno, v okolí postavy musí být pořád nějaký kyslík, pokud se dostane někam kde není, lektvar k ničemu nebude. Tady bych se ale trochu pozastavil nad využitelností v dolech. Nejsem si tím moc jistý, ale mám pocit že při otravě plynem během dolování je nejčastější problém že je vzduch vytlačen oxidem uhličitým, a proti tomu lektvar nepomůže. Možná se ale pletu a otravné plyny jsou větší nebezpečí.

Dále jsem rád za členění popisu - prvních pár řádek dá jasnou představu o možnostech a použití lektvaru, teprve pak se dostane na řadu "omáčka", především pak celkem zajímavé rady ohledně využití ve hře. Dobrá práce.

Celkově se mi lektvar velmi líbí, za danou cenu by možná mohl účinkovat i o něco déle, ale alespoň nehrozí že by byl "přesílený". Výborná práce, jen víc podobných.