Alchymistické Předměty

Kouřové tentononce Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 7

Skupina: Ostatní

Základ: viz. níže

Trvání: viz. níže

Výroba: viz. níže

Nebezpečnost: viz. níže

Síla: viz. níže

Barva/chuť/zápach: viz. níže

Popis:

Úvod:

Tento příspěvek byl vytvořen jako rozšíření pravidel, kterých nikdy nebude dost. Slouží převším jako ochrana před střelbou, likvidace zabarikádovaných protivníků, vytváření iluzí požárů, rozhánění demostrací a laškování v družině. Není nad krycí „mrak“ Slznou trávou, když vás podzemím pronásleduje tlupa skřetů...

Všechny druhy trav může alchymista vyrábět od 2. úrovně.

Vrh:

Trávu není možné vrhat, maximálně „prohodit dveřmi“ tzn. do maximální vzdálenosti 2 sáhů. Jednak díky tomu že je lehká, ale take může zhasnout, příp. se rozdrolit.

Nedostatek trávy pro plnohodné vykouření:

Při nedostačujícím množství trávy v prostoru se snižují účinky následujícím způsobem: Když je prostor větší, tak účinky klesají na polovinu (i past, zaokrouhluje se nahoru) a pokud je dvakrát objemnější, tak jako ve volném prostoru.

Použití v krajině:

Ve venkovních podmínkách mají všechny druhy kouřů jen minimální délku trvání a plnou účinnost mají jen v bezprostřední blízkosti zdroje.

Šíření dýmu:

Dým se rozšíří po místnosti v závislosti na velikosti prostoru. Místnost zcela zaplní do 1-6 kol po zapálení. Po zapálení má zapalující postava přibližně jedno kolo, aby se vzdálila, aniž by byla plně zasažena.

“Hýbání” s množstvím:

U všech trav lze zvyšovat a snižovat množtsví nabalováním či odtrháváním podobně jako u sena.

Pozor však na mísení vice druhů. To má vždy nevyzpytatelné účinky (závisí na zlomyslnosti Pje). Tráva se pokaždé může zachovat jinak a to I v případě, že je smísena stejně do posledního stébla.

Druhy trav:

Čmoudová tráva

magenergie 1
suroviny 7 zl.
základ drn čerstvé zelené trávy, bez hlíny
trvání viz. níže
výroba 1 směna
použití zapálení
barva/chuť/zápach -

Čmoudová tráva vytvoří zapálení hustý šedý kouř použitelný jako maskování, úkryt před střelci (PPZ) nebo prosté vykouření místnosti. 5 mincí trávy postačí na plnohodnotné vykouření 10 sáhů místnosti při standartní výšce 2 sáhy. Kouř je nutno vyvětrat, sám hustotu ztrácí pomalu. Postavě způsobuje dezorieantaci, záchvaty kašle, má nutkání se ze zakouřeného prostoru dostat a sužuje ji pocit, že se udusí pokud tak neučiní. Kdokoli se snaží v kouři bojovat získává postihy -2 na OČ a ÚČ. Pokud Čmoudová tráva zvlhne, lze vysušit a použít. Uvedené hodnoty platí pro výrobu 5-ti mincí trávy.

Vzhled: Čmoudová tráva vypadá jako seno (i se stejně chová), ovšem s barvou čerstvé trávy.

Slzná tráva

magenergie 5
suroviny 25zl.
základ 2-3 čerstvé cibule s natí, čerstvá tráva (drn, bez hlíny)
trvání viz. níže
výroba 2 směny
použití zapálení
barva/chuť/zápach -
past odl. ~6~ slzení očí na 1k3+1 kol s postihy -3 na OČ a ÚČ/slzení očí na 1k6 +1 kol s postihy -5 na OČ a ÚČ

Slzná tráva pracuje na podobném principu jako tráva Čmoudová, s tím rozdílem že na plnohodnotné vykouření 10 sáhů místnosti při standartní výšce 2 sáhy bude zapotřebí 10 mincí Slzné trávy. Nejedná se ani tak o kouř, ale spíše o opar. Postihy se průběžně s dobou trvání snižují (záleží na konrétních podmínkách). Propláchnutí očí čistou, tekoucí vodou snižuje postihy o jedna a dobu trvání o 1-2 kola. Kouř po 2 kolech ztrácí účinnost. Po zvlhnutí ztrácí Slzná tráva své účinky, v suchu vydrží neomezeně dlouho. Uvedené hodnoty platí pro výrobu 5-ti mincí trávy.

Vzhled: Slzná tráva vypadá podobně jako Čmoudová, jenom se skládá z více barev, a to hnědé, zelené, šedé a podobných odstínů.

Lektvar suchých slz

magenergie 1
suroviny 5 zl.
základ mléko (1/4 čtvrtky)
trvání viz. níže
výroba 1 směna
použití „dotyk“
barva/chuť/zápach 0/100/60

Tento lektvar neslouží k pití, ale k namazání očí (podobně jako étherický olej). Postava která tento lektvar použije (nuno použít před kontaktem se Slznou trávou) se bude moci pohybovat v oparu ze Slzné trávy jenom s postihy -1 na OČ a ÚČ. Po zasažení lektvar nijak nepomůže. Na očích vydrží působit +-1 směnu. Uvedené hodnoty platí pro výrobu 1 dávky. Po vypití způsobí ohromné nezastavitelné říhání po dobu 1 směny. Vzhled: Lektvar suchých slz vypadá obdobně jako hustší mléko.

Dráždivá tráva

magenergie 7
suroviny 35 zl.
základ „drn“ bodláčí, bez hlíny
trvání viz. níže
výroba 3 směny
použití zapálení
barva/chuť/zápach -
past odl.~6~ztráta 1k6-ti stínových životů, hluboká nevolnost, postihy -3 na OČ a ÚČ/ztráta 1k6+1 stínových životů, hluboká nevolnost, zvracení, odl. ~2~ nic/mdloby

K plnohodnotnému vykouření je potřeba 10 sáhů místnosti při standartní výšce 2 sáhy je potřeba 10-ti mincí Dráždivé trávy. Působí po dobu jednoho kola, poté ztrácí účinnost. Kouř je nažloutlé barvy. Vlhkost trávu nenávratně ničí, stejně jakou dlouhodobé přímé sluneční záření. Nevolnosti odezní do 5-ti kol. Uvedené hodnoty platí pro výrobu 5-ti mincí trávy.

Vzhled: Vyhlíží úplně obyčejné seno s místy zamíchaným bodlákem.

zápis z deníku hobita, alchymisty, jménem Tykvička:

Pátek, 2 hodiny po svačynce.

Dneska jsem znovu usylovně vjedecky pracoval. Asi hodinu. A dobádal jsem se ňekolika novích poznatků. Podařylo se mi vipěstovat zvláštní vjec. Jako obvikle jsem si pěstoval trochu trávy s použiťim pár chemykálií, aby mě to vyrostlo dříf a bily peňíze. Ráno jsem však byl zděšen. Okolo mé nádherné trávy rostla zpousta hnusné trávy! Asi za to můžou ty moje nový hnojva, čy co. Vytrhal jsem tedy pár drnů, naházel na hromadu a zapályl. Kupodivu to blaflo, ale co bylo ještě lepší, byl dým. Spousta kouře, šeďyvýho kouře. I nadávajícího souseda to za malou chvíli zchovalo. Teda moc to nevonělo, spýš vůbec, ale co. Je ze mě opravový alchimysta! Vědátor! Teď už mně musí do toho spolku ve městě pusťyt. Zýtra na to ještě mrknu a uvidím jestli by to nešlo nějak vilepšyt.


Po 6 měsících bádání byly jeho práce ukončeny, protože musel prodat veškeré své návody na výrobu trav, aby mohl splácet dluhy způsobené výzkumem a pašováním jistého, kapku druhu trávy přes hranice. Od té doby jsou známy víceméně všude. Tedy vyjma jeho samotného, jemu se doslova vykouřily z hlavy.

Za spoustu užitečnýc rad děkuji všem, kteří se k dílu vyhádřili k Moudré Sově. Snad u vás dílko nalezne využití. Chvíli mi tu leželo, snad nedělám chybu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 7

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Líbí se mi zpracování.
Jen bych asi ubral tu magenergii.


 Uživatel úrovně 0

Děkuji za příznivý ohlas.
Mno není to tam, pokud se nemýlím.
Dejme tomu 2 akce jiná činnost, tedy jedno průměrné kolo. =)


 Uživatel úrovně 8

Fafrin: Řekl bych, že obyčejná Čmoudová tráva je na tom v porovnání s Dýmem poměrně dobře, řekněme, že dým může vycházet levněji, ale tráva má oproti němu i další účinky (předpokladem je, že jsou chtěné) a větší rozsah. Celkově se mi zdá cena u výrobků dobře vyřešena.

Přehlédl jsem to, nebo v textu není uvedena časová náročnost použití v boji? Totiž jestli lze trávu zapálit a vrhnout v jednom kole, resp. jak je to s akcemi?

Použitelné. Použitelné a hezké.


 Uživatel úrovně 0

Mno u rozřazení jsem dlouho váhal, tak či tak. Názory byly rozporuplné, zůstal jsem u tohoto.
Mno asi by to chtělo zlevnit, ale zůstal bych u zlevňování té první, další asi ne. Přeci jen kouzelníkův kouř je jen kouř...
Mno pro hratelnost se mi toto zdá užitnější, tedy jak pro koho. Nic však nebrání v přepočtu. =)
Mno to s tím odkazem na boj s neviditelným protivníkem je zajímavý, škoda že se ke mě nedostalo už v dílně. Upřímně řečeno mě nic takového nenapadlo. Mno a ony postihy si PJ může libovolně dle nálady rozdělit, přeci jen na každou potvůrku to působí jinak...A sporné situace se řeší pravidlem č.1: PJ má vždycky pravdu. =)

Příběh je nenutným doplňkem a zpestřením. Netrvám na něm.

Celkově děkuji za konstruktivní kritku a pokud si najdu kousek z mého málo času, určitě to zohledním.

díky, T.


 Uživatel úrovně 0

Uvítal bych trošku jiné seřazení - nejdříve všechny trávy a pak protilektvar.
Nevím jak je to s cenou oproti kouzelnickému Dýmu, ale takováto schopnost by měla být pro alchymistu jistě přístupnější.
Počítání zadýmení bych uvítal spíše v jednotkách sáhů krychlových než v ploše při standardizované výšce stopu.
Občas by možná bylo vhodné odkázat se plně či částečně na boj s neviditelným protivníkem, přece jen se jedná o dosti podobné situace a postihy by se neměli plně sčítat. - Došlo by se tak rozdělení postihů za slepotu a za nepříjenbost kouře (kašel, pálení očí), což by umožnilo lepší řešení sporných situací(slepí, nestvůry bez očí, nestvůry s odolnou kůží...)

Příběh na konci spíše zavazí, ale neurazí.
Teoreticky by se u trav určitě dal uvést zápach dýmu.

Abych jen nekritizoval, tak naopak řešení otevřené krajiny je perfektní a jednoduché.

Celkově dobré dílko. S dobrým nápadem a kvalitním zpracováním.


 Uživatel úrovně 0

O vyvážení jsem se snažil, jsem rád že se to vyvedlo. Na druhou stranu ceny jsou pouze orientační, není problém si je upravit. Zase jsem nechtěl aby byly přílišně levné, ve velkém by se mohly stát mocnou zbraní.

Mno eventuelně by mohl, nebylo to zatím zkoušeno ;).

Mno řekl bych že tomu nebrání nic, jen sama tráva, ač svázaná do otýpek by létála hodně špatně. Potom, k šípům bych trávu moc nepřipevňoval, bude velká pravděpodobnost že zhasne díky prudění větru...

díky, T.


 Uživatel úrovně 8

Tři dýmovnice pro různé příležitosti, od zadýmování prostoru po vyhnání jeho obyvatel. Něco podobného se v každé družině může hodit - i když bych řekl, že v nějaké podobě už to stejně všichni znáte. Takže díky alchymistovi Tykvičkovi jsou tady podrobné popisy a pravidla pro jejich použití.

Všechny tři trávy mi přijdou přiměřené co do účinků, nehrozí že by rozvrátily rovnováhu hry. Na druhé straně, jejich cena je zejména pro začínající družinu značná, takže k nim asi jen tak hráči nesáhnou (pokud si ji tedy PJ nesníží).

Líbí se mi nápad s lektvarem suchých slz, který účinky dýmu kompenzuje - předpokládám, že to funguje i proti normálnímu v očích skřípajícímu dýmu?

Brání něco ve svázání trávy do otýpek, které se budou bez potíží vrhat? Brání to nějak jejímu hoření? Snadno si lze představit že takové otepi by mohly být vrhány katapulty nebo připevněny k šípům vhodných zbraní.