Alchymistické Předměty

Jed tichého krvácení Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Skupina: Jedy

Magenergie: 3

Suroviny: 40

Základ: 13 hladových pijavic

Nalezení: viz níže

Trvání: ihned / 1kolo

Výroba: 1 den; doma

Nebezpečnost: 6

Síla: normální zranění +1k6 životů /

Barva/chuť/zápach: 40/80/0

Popis:

Jed tichého krvácení

Nalezení pijavic – v kalné vodě 20% při hledání. Pokud se do nohy ponoří krvácející končetina (nemusí být vaše) pijavice připlují samy a šance na nalezení se tak zvyšuje na 80%.

Použití - krev

Základní informace:

Jedná se o bojový domorodý jed, který se do těla vpraví ránou. Jed, aby se mohl v těle plně projevit, musí být nanesen na zbraň sečného, drtivého či bodného typu, jelikož jen na tyto zbraně se vejde dostatek jedu. Na hroty šípů a šipek se vejde o dost menší dávka, která by neměla ten správný účinek, respektive účinek by nebyl vůbec patrný.

Jed se skládá ze dvou hlavních látek získávaných z pijavic – anestetikum a hirudin. Alchymista jej dokáže vyrobit od 5 úrovně. Jed vypadá jako načervenalá (barva rossé) tekutina o kapalnosti medu s chutí masa.

Výroba spočívá z rozdrcení 13 živých hladových pijavic, které v sobě mají dostatek oněch dvou hlavních látek. Do tlouku se k nim přidá magenergie a ještě další magické přísady, které nejsou pro dílo zase tak směrodatné. Po smíchání těchto ingrediencí vznikne načervenalý jed, který se vejde do jednoho klasického a běžného flakónku.

Anestetikum způsobí, že zraněný necítí bolest dané rány. Respektive ví, že ránu utržil, ale nevěnuje jí tolik pozornosti.
Hirudin způsobí, že krev se v ráně nesráží a tedy krvácí zvesela dál.

Působení

Zranění, do kterého se dostane tento jed, můžeme pomocí herních mechanismů vyjádřit následovně:

Pokud byla postava zraněna alespoň za jeden život, hází si proti pasti na odolnost ~6~ normální zranění+1k6 životů/normální zranění+3k6 životů po dobu N směn. N znamená počet přidaných magů k základní ceně 3 magů. Pokud alchymista do jedu přidá 1 mag (celkem 4) bude jed, v případě úspěchu, účinkovat jednu směnu. Pokud by přidal 5 magů, bude účinkovat po dobu 5 směn. Číslo N odpovídá minimálně 1 a maximálně 5.

Takto zraněná postava bude jednak každou směnu přicházet krvácením o 3k6 životů a dále anestetikum v ráně způsobí, že jí nevěnuje takovou pozornost. Nevěnování pozornosti zranění se herně dá docílit tak, že PJ nahlásí postavě menší zranění, než ve skutečnosti utržila. (pokud je hráč férový, může mu klidně říct „ztratil jsi 50 životů, ale cítíš to jako 5 životů“). Anestetikum je velice silné a tak se počet nahlášených ztracených životů děli 5 až 10 (dle úvahy PJ a typu zranění (DrD neošetřuje, neošetřuji já))

Pokud ovšem útočník nezpůsobí velké zranění, nemusí smutnit. Stačí zranění za jeden život a neúspěšný hod otráveného proti pasti, díky kterému začne zraněný tímto jedem krvácet každou směnu. Někdy se na takové zranění nemusí přijít hned. To, že si postava všimne svého neustálého krvácení, záleží na mnoha faktorech. Pokud se zraněný nachází v krvavé bitvě a všude je spousta krve, rozhodně si té své nevšimne. Pokud má tržnou ránu od ramene k pozadí, bude to jistě jiná situace, co se všímavosti týče. Nechci ubližovat čtenářům díla rozsáhlými (a zbytečnými) herními mechanismy a tabulkami a tak se spokojím s faktem ,že všímavost je vážně na úvaze PJ.

Léčení zranění infikovaných tímto jedem

Léčení zranění, do kterých se dostal tento jed, je mnohdy poměrně obtížné. Pokud se léčí nemagickou cestou, pomůžou jen obvazy, ale to pouze zbrzdí krvácení a ztráta životů se sníží o jednu třetinu životů (zaokrouhleno nahoru), které by bez obvázání postava ztratila. Nejlepší, co pro takto zraněného můžete udělat, je ránu zaškrtit, ale ani to není zdaleka konečné, neboť do končetin i těla musí proudit krev a tak zaškrcení nesmí být úplné, proto ránou stále může téct krev, ale o třetinu (zaokrouhleno nahoru) méně. V součtu obou technik se dá krvácení snížit na jednu třetinu z původního krvácení.

Příklad: Válečník Karilikangarua byl zraněn a zasažen tímto jedem, který byl velice silný a to až na 5 směn. Již je po boji a tak se věnuje léčení. Každou směnu by měl krvácející ránou přijít o 15 životů. Ránu si obváže, tedy bude ztrácet jen 10 životů. Karilikangaruovi to ale dojde, jelikož vidí prosakovat obvazy a cítí jistou slabost. Proto se rozhodne ránu si ještě zaškrtit. Tato úspěšná operace, při níž použije šátek zabitého orka mu ztrátu sníží na 5 životů za směnu po dobu 5 směn (celkem 25 životů, nepříjemné, ale lepší než původních 75 životů).

Léčení v podobě magické je mnohem účinnější. Pokud se do rány napatlá nějaká léčivá mast nebo se vypije lektvar či se použije ozdravné kouzlo (stačí to nejzákladnější), jed bude „neutralizován“ a tak rána nebude nepřirozeně krvácet. Další dávka léčivých mastí, lektvarů či kouzel zhojí utrženou ránu.

Příklad: Válečník z předešlého příkladu má příliš stupidní jméno, tedy přejdeme třeba k jeho kamarádům orkům. Ti jej otrávili a čekali, až zemře opodál. Ovšem, když se rvali o kořist, jeden ork Uhlum-kuhlum byl také zraněn sečnou zbraní infikovanou tímto jedem. Ovšem on byl chytrý. Nechal se vyléčit od šamana, který mu kouzlem zastavil krvácení (zhoj lehká zranění) a pak se nechal uzdravit dalším kouzlem.

Závěrečné poděkování

Na závěr bych chtěl poděkovat hlavně všem lidem, kteří si toto dílo přečetli a kterým se i líbilo. Snad jim přinese spoustu zabitých nepřátel.

Ovšem, bylo by špatné zapomenout na všechny lidi, kteří mi pomohli radou či kritikou při tvorbě díla. Tento dík patří hlavně těmto lidem: Alden Nahlilairon, Skočdovovsa a Gallóglach, dále taky člověk velmi neznámý - UnknowN, a rozhodně ne v poslední řadě - můj nejšedší a nejmagičtější rádce Shadowmage.

Pravopis je mi hanbou a ještě větší hanbou by bylo zapomenout na Saragona, který je mým vytrvalým kontrolorem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 8

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím. Přečetl jsem to a došel jsem k tomuto názoru: Je to použitelné, není to zbytečně dlouhé, jsou tam všechny důležité informace.

Další krásný den že?


 Uživatel úrovně 5

Hmmm, domorodý jed. Mám takové ráda, ale cizích se většinou bojím. Většinou mají tendenci být přesílené. Ze zkušenosti většinou zloději (a nejmenovaní hraničáři jejichž prvá reakce na nově získané kouzlo přírody vypěstování si vlastních šípů za pomoci magenergie je, jestli když budou pěstovat z jedovaté rosliny, bude to šíp jedovatý...a PJka je již mírně znechucena...) chtějí všechno napatlat na šíp a střílet hezky zezadu a dělat strašlivá zranění. V obou většinou mě tento příspěvek naštěstí zklamal. Až na ten jeden mag na přidání dalšího zranění je to dílko držící se při zemi, pěkné, dobře čtivé, dobře využitelné. Zajímavý nápad nemagického léčení, líbí.
Ad Fafrin a Neutralizuj jed - není v popisu kouzla psáno, že se léčí pouze přírodní jed? Tento je zařazen jako alchymistův, tedy základní hraničářské neutralizace by na něj neměly platit, platí pouze vzhledem k jeho specifičnosti, že jej vyléčí i základní léčebné kouzlo a hojivá mast, tedy je alchymisticko-přírodního rázu.
Kvituji jednoduchost a hratelnost na úkor realističnosti (kritizované velké krvácení i z jednoživotové ranky, na druhou stranu i mnoho životů se dá odebrat drobným zraněním velmi citlivého místa, tak proč ne naopak...).
Má zkušenost je, že jednodušší a jasněji definovaná díla s větším prostorem pro RP a fantazii hráči (alespoň ti mí) přijímají lépe, pro hru jsou využitelnější.
Past není nijak vysoká pro domorodé použití. Nevlídné krajiny orků a bažinných pijavic disponují většinou jedinci odolnými, při přímém střetu se s jedem dostanou do styku především válečníci, kteří mají odolnost do vínku, takže ač se neuspěje a není se dost chytrý na to, aby se šlo kňourat k šamanovi, stejně šance na smrt místních moc není. Zajímavější to je, jestliže jsou orkové ve válce s elfími mágy...Pokud je to jed nastavovaný jimi samými proti nim samým, je naopak dost slabý na svou cenu. Průměrnému lidskému neválečníku v 60% skoro neublíží)pravda 1k6 každou směnu pro někoho nemusí být málo, ale většinou směna je dost dlouhý časový úsek na to, aby s tím okolí postavy mohlo něco dělat...), alchymistovi ublíží jen tomu mezi lidmi podprůměrnému až tragickému.
Jediný důvod, proč nehodnotím naplno jest, že zas TAK oslnivé a geniální to není, "prostě další jed", tentokráte naštěstí umírněnější, nemegalomanský, vtipně napsaný, s velkou vahou RP (která jej zase posouvá nad ty "další jedy" a vytahuje nad průměr).
klan Pijavice děkuje za příspěvek :-)


 Uživatel úrovně 4

Plž: to mělo asi být do vody.
a ten nápad s původním zraněním se mi líbí.

Jed je podle mě v pořádku, když si navýším ty přidané magy za brutálnější krvácení...





 Uživatel úrovně 4

Jak se dá do "nohy" ponořit krvácející končetina? (Hned druhá věta příspěvku)

Možná bych sílu jedu vyřešil jinak a to zopakováním původního zranění nebo jeho části. Tedy jsi li zraněn za 1 život nepřestaneš krváce a budeš ztrácet 1 život za směnu. Jsi-i zraněn za 20 životů kažnou směnu přijdeš o dalších 20 až do konce působení jedu. Eliminuje se tím výtka že vykrvácíš z říznutí do malíčku.

Zatím jsem si nerozmyslel hodnocení.

Plž




 Uživatel úrovně 8

[ Nula tam je jenom vidět, ale na výsledné hodnocení nemá vliv. Všechno je zřejmě tak, jak má být, už jsem několikrát viděl podobnou situaci. ]


 Uživatel úrovně 5

Samurai:
Jak jsem psal, přínos je pro dobrého PJ je rozhodně kladný. Avšak může stačit něco málo opomenout (i dobří PJ občas na něco zapomínají) a může se to docela zvrtnout tak, že hrou nebude nikdo nadšen. Příklad s Jarvikem byl extrémní príklad toho, jak jde dílo špatně pochopit a nesloužil ani tak tobě jako autorovi, jako spíše případným nováčkům, kterým nemusí být všechny úskalí po prvním přečtení zřejmé.

Jedná se o jed se dvěma účinky, takže bych se ani nebránil dvěma hodům - jeden na účinek krvácení (háže hráč) a druhý hod na postřeh (háže PJ, ale hod jde nahradit RP).

V RS jsem dal možnost schválit bez hodnocení, v seznamu děl se mi to hlásilo jako "dílo nehodnoceno", ale zde již je hodnocení 0, zeptám se u AV kde je chybka. Rozhodně ta moje nula tam nepatří :).

P.S.: Jsem rád, že se drtivá většina kritiků nebojí napsat nějakou slovní kritiku (vůbec nevadí že krátkou). V tomto vidím zlepšení, jen tak dále :)


 Uživatel úrovně 0

Dílo jsem si přečetl a je velice zajímavé rád ho ve hře použiji :) pokud my to Shadowmage dovolí :D :D ale k dílu : Hodně se my tam líbily ty příklady i z humorem jakým jsi to pojal ... Zajímavý je zpusob výroby je tak jednoduchý až složitý ( stěma pijavicema) . jen jedna malá chybka podle mě zranění by se mohlo snížit na 2x6 ikdyž záleží na lvl alchimisty( pyrofora) , alchimista 5 lvl nekokáže třeba ztoho vytáhnout jako pyrofor lvl 22 takže bych u lvl 5 u alchimisty snížil jen to zranění ale naopak u pyrofora už by to zranění mohlo být vyší ( záleží na přidanách magách) . dílo se my líbilo rád jsem si ho přečetl :)


 Uživatel úrovně 5

Nápad zajímavý, ale je to na úrovni pravidlového berserkra (jak poznamenal Folcwine - velmi snadný zabiják postav).
Nelíbí se mi zejména ignorování zranění. Pokud by nevnímali postavy tak silně, jak píšeš, tak už by analgeticko-anestetický účinek jedu byl tak výrazný, že by po chvíli upadli do spánku či bezvědomí a v něm by vykrvácely. Chápu, co jsi tím, Samurai, chtěl sdělit, ale domyšlení důsledků tomu schází.
Na druhou stranu, funkční to je, dostatečně stručné pro mé použití taky, takže díky.


 Uživatel úrovně 8

Zajímavé.

Mně se toto dílo četlo lépe než Morterův antiantijed, přestože Morter koncentroval na menší prostor více informací. Tohle je prostě čtivější.

Oproti Morterovu antiantijedu tedy vidím lepší čtivost a dojem, ale méně komplexní zpracování a také asi o něco méně použitelný nápad.

Negativum vidím jen v tom špatném čísle, to zvyšování trvání je opravdu příliš levné, ale neberu to jako chybu... je to jen číslo. Drobnými pozitivy jsou zvláštnůstky jako hledání pijavic. A účinkování jedu mi přijde zajímavé pro hru, že to přecijen nějak ozvláštní a není to jen "další jed".

Jsou to krásné tři hvězdičky, ke čtyřem chybí málo...


 Uživatel úrovně 0

Mně se dílko líbí. Nápad je vynikající a ani zpracování bych neodsuzoval, ba naopak (vyvážený kompromis mezi strohým textem a "románem", ve kterém se ztrácí to podstatné).

Jako největší chybu vidím množství zranění, která je schopen jed způsobit, přijde mi to opravdu hodně, zejména při delším působení jedu. Stejně tak prodloužení trvání o směnu za pouhý jeden mag je dost velkorysé.
Ohledně rozlišení dodatečného zranění v závislosti na velikosti rány (viz Folcwine): třeba říznutí do paty není skoro cítit a krvácí jako vzteklý, takže to bych taky neviděl jako chybu.

Další chybkou je absence nějakého mechanismu pro všimnutí si zranění, ale podle mě se to dá vyřešit kapkou roleplayingu...

Věci zmiňované výše jsou ale pro mě kosmetického rázu, upravit hodnoty pro velikost zranění by snad mohl PJ zvládnout. Proto ode mě ****