Alchymistické Předměty

Nesmytelná barva Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Lektvary

Suroviny: 2

Základ: inkoust (1 flakónek)

Trvání: dle dodané magenergie

Výroba: 1 směna

Barva/chuť/zápach: jako u základu

Popis:

Jak to vypadá

Barva se liší vzhledem podle základu. Nápadnost barvy je stejná jako nápadnost základu. Nanesená a zaschlá barva vypadá jako matně lesklý lak. Nezaschlá vypadá jako více rozředěné tempery.

Jak to vyrobit

Výroba je poměrně snadná, takže připravit nesmytelnou barvu dokáže alchymista od 1. úrovně. Samotná výroba probíhá takto: alchymista v kotlíku inkoust zahřeje, přidá suroviny z truhly a poté přilije množství magů dle své úvahy (nejméně 3). Jako základ lze použít i jinou látku než inkoust, ten je však nejpoužívanější. Jiný základ musí být také kapalina (např. krev – červená, sirná voda – žlutá, mléko – bílá …) Při výrobě alchymista také určí dobu, za kterou barva zaschne (za každé kolo navíc suroviny za 1 md, standardně zasychá ihned).

Jak to použít

Jeden flakónek barvy vystačí přibližně na 0,5 sáhu čtverečních jakéhokoliv materiálu. Do doby zaschnutí je plně roztíratelná a dá se třeba utřít nebo umýt obyčejnou vodou. Jakmile zaschne, začala působit magická podstata barvy. Samotné zaschnutí trvá 1 kolo. Od počtu magů se také odvíjí kvalita a výdrž. Barva se nijak nevpíjí, je to vlastně "lak".

Jak se toho zbavit

Nesmytelná barva takto vydrží na cíli zhruba 1 den. Poté se začne loupat a lze ji normálně odstranit. Barvy za více magů vydrží o tolik dní více, kolik je (počet magů navíc)/ 2. Barvu je možné umýt pouze magickým prostředkem, který vyrábí též alchymista, přebarvit silnější barvou nebo oškrábat magickou zbraní. Cena a výrobní postup odbarvovače je stejný, pouze místo inkoustu požije čistou vodu. Tato odbarvovací voda je účinná pouze pokud obsahuje více magů než barva. To platí i pro jinou barvu. Jinak na ni nemá žádný účinek. U zbraně je důležité, zda je magická, ne jak moc (je jedno jestli +1 nebo +10).

Pozn.: pokud máte ve světě bytosti, které umí obarvovací kouzla (např. šotouši, skřítci), platí pro ně stejná pravidla jako pro odbarvovací vodu.

Příklad: Alchymista Sirdar si velmi cení své truhly. Nalíčí proto jednoduchou past, která na nenechavce vyklopí nesmytelnou barvu o síle 7 magů, která vydrží 3 dny. Jednou se zloděj Trn snaží truhlu ukrást. Padne mu ale malé číslo, past neobjeví a barva ho pořádně umaže na rukou. S rukama zachumlanýma do pláště utíká k příteli, alchymistovi Hrunovi, po kterém chce, aby jej toho svinstva zbavil. Ten nelení a umíchá odbarvovací vodu o síle 5 magů. K Trnově hrůze ale mocný lektvar od přítele nijak neúčinkuje. (Jak by taky mohl..)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

20mn = 1kg...1mn = 1/20kg...-> 1mn = 50g

plný flakón 5mn..prázný 3mn...obsah tudíž 2mn...2*50 = 100ml (vody)!

moje velká chyba...sorry sorry sorry :-(


 Uživatel úrovně 0

Zrádný bosorák: vždy jsem měl za to, že obsah flakónku je 1 dl, od toho jsem odvozoval vše....pokud je to tedy špatně (ale to se mi nezdá), omlouvám se za chybu.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

1dc = 100ml...do 1 flakónku se standardně nevejde 100ml pokud má vážit tolik kolik má


 Uživatel úrovně 0

Zrádný bosorák:
na pořádnou odpověď nemám čas, ale nevidím důvod, proč by 1 deci tekutiny nestačilo na 0.5 m....

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Sephitan z Elisoru: hahaha....možná neznám sílu magie a její moci ale znám sílu matematiky a fyziky ...prsotě jeden flakón nemůže vystačit na 0,5metru čtverečního z prosté logiky!

lol...titanovým mečem prořízneš ocelový? bezva příklad...chci vidět titanový meč :-D


poslední: už vidim jak si rolník kupuje nesmytelnou barvu na nábytek: její cena by se rovnala asi jeho půlročnímu výdělku...přemýšlej taky trochu


 Uživatel úrovně 0

Pravidla, vyváženost, použitelnost.


 Uživatel úrovně 0

Já bych řekl, že takovouhle věcičku by mnozí rolníci, ale i velmoži z fantasy světů využili asi následovně, Rolník by si natřel nábytek a bylo by pak jedno jaká je v nomě vlhkost, prostě bude tak obarvený furt (Tím pádem chráněný proti plísni atd..) za to takový velmož by vzal Uniformy, nechal by je vymáčet v této barvě a hle.. vojáci mu už jen tak barvu uniformy nezmění, je jedno jak dlouho na ně bude pršet, jakým bahnem se potáhnou...

-To sou 2 logická užití této barvy
-Co se rozlohy týče.. Proč by 1 flakónem nestačil na 0,5 m čtverečního, tady asi někdo nezná sílu Magie a její moci...
-Ano sou tam nesrovnalosti ohledně many, ale když to vysvětluje v článku tak proč to hrotit..
-Jak ji odstranit je jistě velmi dobrá otázka, autor by sem mohl také přispět dílem které tuto barvu odstraní, ale asi již mělo být obsaženo zde.
-Proč ji lze seškrábat kouzelnou zbraní? Že by proto, že mají "stejnou moc" Uvažuj, nožem prořízneš máslo, Ocelovým mečem prořízneš nůž, Titanovým zas ocelový meč.. atd....
-Ceny surovin v měďácích... To budou asi nějaké kytky pro barvu, Alchymista vezme dítě, dá mu 5 měď a pošle ho pro 20 kytek.. (Třeba)


 Uživatel úrovně 0

takže:
proč je uvedeno 0 magů v ceně když je minimální cena 3 magy?

jeden flakónek ani náhodou nebude statič na 0,5 sáhu (metru) čtverečního...víš jak velká je o plocha?

ad příklad, v čem spočívá užitečnost nesmytelné barvy prosím?

jakými kouzly lze odstranit?

proč ji lze seškrábat pouze kouzelnou zbraní?

dále bych chtěl vidět nějaké suroviny v ceně měďáků :-D??


neměl sem čas číst předchozí kritiky...toť vše


 Uživatel úrovně 0

Prosím uživatele Zrádný bosorák, aby sem napsal důvody svého hlasování. Děkuji.


 Uživatel úrovně 8

Podle mě je to jednoduché a dobře pochopitelné. Je tam sice pár "kiksů", ale nic co by nějak výrazně ovlivňilo použitelnost díla - vždyť stačí jen pár opravdu maličkatých úprav. Já za sebe dávám 4*.