Alchymistické Předměty

Klobásový jed Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Jedy

Magenergie: 23

Suroviny: 249

Základ: maso (100 mincí)

Nalezení: -

Trvání: 24 hodin/18-36 hodin

Výroba: 12 dní, doma (14 dní, doma)

Nebezpečnost: 8

Síla: 3-8/55-100 + ochrnutí

Barva/chuť/zápach: 30/60/40

Popis:

Trvání: 24 hodin/18-36 hodin
Použití: požití

Kapalný jed barvy hnědo-okrové, chutě a vůně nekořeněných klobás.

Jed působí při požití za 18-36 (16 + 2k10) hodin a působí 24 hodin. Síla jedu je 3-8/55-100 (2+1k6/50+5k10). Ztráta životů je tedy v průměru 1 život za 2 směny, dle hodu na sílu jedu.

Příznaky otravy: Otrava-neúspěch v hodu proti pasti se projevuje ochrnutím svalstva a udušením. Otrávený je tedy zkroucený a promodralý.

Ochrnutí způsobí postih v boji -3 v útoku i obraně, postih -3 v hodu na past týkající se obratnosti nebo síly. Léčba jedu je pouze symptomatická léčbou ztracených životů. Vzhledem k ochrnutí může otrávený pouze první směnu při nástupu účinků jedu sám na sobě aplikovat nějaký druh léčby, ať na odstranění ochromení, nebo ztrátu životů. Oběť jedu, která přežila, je poté bez následků.

Pokud jed či část jedu požije více tvorů, pak se upravuje pouze síla jedu. Požité množství, menší než jedna desetina dávky pouze úměrně poraní s vedlejšími účinky v podobě podrážděného žaludku (-1 v hodech na zvracení či průjem). Jed se rychle dostává do těla a tak nepomůže vyvolání zvracení.

Alchymista (pyrofor na 6. úrovni) ze 100 mincí masa, zkaženého v uzavřené nádobě, pracně vyextrahuje za pomoci magenergie a surovin botulotoxin a následně ho několikanásobně přečistí. Ve výsledku dostane flakónek jedu (roztoku jedu ve vodě), který může někomu vlít do jídla či pití. Tento jed po 24 hodinách na vzduchu ztrácí své otravné účinky.

Pokud je alchymista expertem (pyrofor na 16. úrovni, údaje v závorkách), pak za dvojnásobných výrobních nákladů (45 magů a 498 surovin) získá daleko čistší produkt s nápadností 0/0/0 a výroba mu trvá o dva dny déle (14 dní).

Výzkum, vývoj a použití jedu má smysl pouze tam, kde maso zpracovává na uzené výrobky (klobásy, párky, buřty) nebo neprodyšně uzavírá do sklenic či konzerv.

Nepovinná pravidla:

Vzhledem k možnému dopadu ochromení na manipulaci s předměty lze použít tuto past v délce trvání pokusu přibližně od jednotek kol do jedné směny:
Nebezpečnost 5, použitá vlastnost síla/obratnost; úspěch při manipulaci/neúspěch při manipulaci.
Velké (objekty, cokoli velikosti meče, džbánu; zbraně): použitá vlastnost síla.
Malé (mechanizmy, flakónek, šperky, nůž, dýka): použitá vlastnost obratnost.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

smycma: Ty chuťové látky tam jsou stále, jen jsou přebity jinými látkami. Při extrakci prostě přejdou do výsledného jedu také. Pokud mi nevěříš, zkus se zeptat cemiků na extrakce organickými rozpouštědly.
Mimochodem, napsal jsem zkažené bez přístupu vzduchu (á la nafouknutá konzerva), což je naprosto jiné, než shnilé maso nechané někde na polici v teple.


 Uživatel úrovně 5

Folcwine: nejen, že je doba za jak dlouho a jak dlouho jed působí uvedena v tabulce, ale ještě jednou pro jistotu v textu:
"Jed působí při požití za 18-36 (16 + 2k10) hodin a působí 24 hodin. Síla jedu je 3-8/55-100 (2+1k6/50+5k10). Ztráta životů je tedy v průměru 1 život za 2 směny, dle hodu na sílu jedu."

U jedů platí, že příznaky otravy jsou otravou samotnou (DrD je většinou zohledňuje jen ztrátou životů a nežeší "předzvěst" jedu). U botulotoxinu ani předzvěst není - otravu zjistíš právě ve chvíli, kdy ti jed postihne nervy (= křeče).

Je to konverze reálného jedu do světu pravidel Dračího Doupěte, nic víc, nic míň.


 Uživatel úrovně 0

No je to myslim si dobrej nápad jediné co se mi nezdá jak lze ze shnilého masa a tím myslím uplně shnilého získat onu chuť kořeněných klobás jinak je to pěkný, stručný, použitelný.


 Uživatel úrovně 5

Máme tu moc magů a surovin stojící, dlouho se destilující a vysoce účinný jed. Dílko nepřináší nic jiného, než jen další obdobu mambího jehu (trochu oslabenou) k jehož výrobě není potřeba žádný základ o kterém by se dalo hovořit, že je to základ (5kg klobásek je v porovnání se skoro dvěma týdny výroby zanedbatelná položka).

Požití jedu ve hře a praktické uplatnění je sice zpochybnitelné, nicméně jed může sehrát svou roli. Taktéž pár drobností s pravidly (Jed je dlouhodobý a není napsáno, zda může postava poznat ještě před vypuknutím příznaků jedu, že byla otrávena. Jak rychle jed působí atp.) Celkově ale je pravidlově dílo v pořádku a tak si i přes svou mizivou nápaditost ty 3* dle mého názoru zaslouží.


 Uživatel úrovně 0

Mnoho lidí tu již řeklo mnoho postřehů. Já osobně sem se zarazil pouze nad zmíněnou délkou výroby, ta je skutečně nepříjemně dlouhá. Kdyby se jednalo jen o přípravu, nic proti ale samotná výroba... mohlo to být trochu lépe zmíněno v textu (ale to vše již také bylo zmíněno). Dávám 4*

Shelagh: Docela ti závidím, v našich dobrodružstvích kde se objevili zloději byla asi jediným jedem kudla v zádech nebo šíp v oku. Každý má jiný styl, zloději se kterými sem měl tu čest preferovali vraždy přímo, do politických her sme se nikdy nepouštěli. Někdy toho teď trochu lituji ale osobně bych s na to netroufl, proto ani nemám pro takový jed nějaké užití, postačí mi ty z pravidel kdyby fakt bylo potřeba.


 Uživatel úrovně 5

Farin Vok atd.: tento jed považuji za obdobu extrahovaných hadích jedů z PPE.
Jak je to konkrétně nevím, zas tak často do PPE nekoukám. Moje chyba.


 Uživatel úrovně 5

V našich lupičsko-siccovských dobrodružstvích hodně operujeme s jedy, takže tenhle bude pro mne velmi přínosný jako něco nového. Příspěvek je zpracovaný tak, že ho můžu vzít jak leží, nic nemusím upravovat - a to ani cenu, protože ta zcela odpovídá nebezpečnosti a síle jedu.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy - co se týče postupné ztráty životů během působení jedu, zcela to odpovídá současnému pojetí déletrvajících jedů v v1.6 PPZ - PJ.
To, co mě teď napadlo je ovšem, jestli se jedná spíše o přírodní nebo umělý jed z hlediska hraničářského léčení. - přecejen je v tom zpousta magů a surovin.


 Uživatel úrovně 0

Cena je dle mého mínění velmi předimenzovaná - tohle by asi odpovídalo čisté syntetizaci jedu "z ničeho".
Kladně hodnotím zpracování, ale pokud je ochrnutí celkové a plné, měla by se postava změnit na nehybnou či případně vyřazenou (dle rozsahu ochrnutí).
Mechanismus postupné ztráty životů během 24 hodin - tedy 1 život za 2 směny - s možností průběžného léčení životů je lehce matoucí a praktické použití bude ošemetné, byť použije-li se správně (ala Tygr a Drak), může být zajímavé.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Strucne, jasne atd... Jen bych pripomenul, ze botulotoxin muze vzniknout i ze zeleniny [alespon v nasem svete se muze vyskytnout v nedostatecne tepelne opracovanych zeleninovy konzervach].
Jen ta cena se mi zda trochu vyssi, ale je to zrejme principem vyroby.
Asi bych radeji sahnul po levnejsim jedu :]

Nekroskop