Alchymistické Předměty

Hygienisovy lektvary Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Lektvary

Základ: -

Trvání: -

Výroba: -

Popis:

Žil byl kdysi alchymista Hygienis. Ten byl natolik posedlý udržováním tělesné čistoty a svěžesti, že vyzkoušel spoustu různých technik a metod, až začal zkoumat lektvary a přípravky, které by mu v tom pomohly. Nebudeme to dramatizovat, ve svém bádání uspěl! Objevil celkem 8 lektvarů, které pro tento účel slouží, dnes jsou známy souhrně pod názvem Hygienisovy lektvary.


Roztok proti pocení
Nároky: 1. úroveň
Základ: mořská voda (1 flakónek)
Suroviny: 5 - 10 zl.
Magenergie: 1
Výroba: 2 směny
Barva/chuť/zápach: 0/50/50-100

Připravený roztok je bezbarvá kapalina s konzistencí a vlastnostmi vody. Při požití hrozí silná nevolnost a horečky. Pokud se však nanese na pokožku, po dobu 2K6+2 hodin zabraňuje jakémukoliv pocení, resp. pocení omezuje a zbytek vstřebává. Nejčastěji se nanáší do podpaží, na zátylek, na čelo, na nohy a do rozkroku. Do kůže se brzy vsákne, takže na pohled není nic poznat. V závislosti na přidaných surovinách se mění síla vůně lektvaru, může jen mírně vonět či dokonce drobně zapáchat, při více použitých surovinách už však může nádherně vonět. Lektvar lze použít pro zamezení ztráty charismy při určité činnosti. V případě, že se někdo potí kvůli nervozitě, může tento lektvar zabránit prozrazení například při přestrojení. Jeden flakónek vystačí přibližně na týden každodenního používání (tzn. jeden lektvar = sedm dávek).


Roztok pro vybělení zubů
Nároky: 1. úroveň
Základ: 5 mn drceného obilí
Suroviny: 3 zl.
Magenergie: 2
Výroba: 2 směny
Barva/chuť/zápach: 20/20/20

Mírně mdlá kapalina mléčného vzhledu a konzistence a podobného zápachu. Při požití se nic neděje. Aplikuje se přímo v ústech, kde během pár sekund dokonale vybělí zuby (jsou-li v ústech nějaké). Jeden flakónek je na jedno použití, zuby vydrží bílé přinejmenším 3K6+6 dní, než se na nich znovu začnou objevovat známky zažloutlosti (takže vybělení je jednorázové a postupem času zuby opět žloutnou). Lektvar bělí pouze zuby, žádné další kosti.


Lektvar proti pachu z úst
Nároky: 1. úroveň
Základ: Dešťová voda (1 flakónek)
Suroviny: 4 zl.
Magenergie: 2
Výroba: 4 směny
Barva/chuť/zápach: 0/75/50

Bezbarvá, řídká kapalina s nepříjemně hořkou chutí a jemně štiplavým zápachem. Aplikuje se požitím, 1 flakónek vystačí na 4 použití. Po vypití bude trvat dvě směny než lektvar začne působit, od té doby nebude tomu kdo jej vypil po dobu 2K6+8 hodin páchnout z úst, dech nicméně nebude ani nijak výrazně vonět. Efekt závisí také na síle zápachu, který musí lektvar přebít, občas pomůže jen odstranit to nejhorší, v běžných případech ale zápach odstraní docela. Kapalina je hořlavá. Předávkování nehrozí ani v případě vypití celého flakónku, teprve poté.


Roztok pro odstranění puchýřů
Nároky: 2. úroveň
Základ: 5 mn kořenů rostlin
Suroviny: 6 zl.
Magenergie: 3
Výroba: 5 směn
Barva/chuť/zápach: 0/0/100

Bezbarvá, hustá kapalina bez chuti, avšak odporně páchnoucí po zkaženém mase. Nanáší se přímo na puchýře, které během jedné směny zlikviduje (puchýř zmizí a nahradí ho mladá kůžička, která pod puchýřem běžně je). Tato procedura nicméně může být bolestivá, zvláště je-li puchýř již veliký. Dle velikosti puchýře je také třeba nanášet. Tento lektvar zabírá pouze proti puchýřům z chůze, z popálenin, nikoliv na mozoly či jiné kožní problémy. Látka je sama o sobě neškodná, pouze při požití hrozí nevolnost (Odl ~ 4 ~ dávení/mírná nevolnost).


Roztok pro mytí vlasů
Nároky: 1. úroveň
Základ: 10 mn kůry citrusu
Suroviny: 4 zl.
Magenergie: 2
Výroba: 3 směny
Barva/chuť/zápach: 75/0/75

Modrá kapalina bez chuti, krásně vonící po citrusech. Používá se při mytí vlasů, kdy se smísí s vodou a aplikuje na vlasy. Pomáhá je čistit a zbavuje je mastnoty daleko spolehlivěji a rychleji než voda. Vlasy pak vydrží čisté a silné 1K6-1 dní. Při požití se obsah žaludku okamžitě vrátí zpět.


Tekuté mýdlo
Nároky: 1. úroveň
Základ: flakónek vody
Suroviny: 3 zl.
Magenergie: 2
Výroba: 2 směny
Barva/chuť/zápach: 100/50/100

Jasně fialová, velmi příjemně po koření vonící tekutina. Při mytí se nalije do vody, kterou se omýváme, případně se rozmíchá ve vaně nebo jej rozetřeme na mokré tělo. Velice spolehlivě pomáhá odstranit špínu, která pak s tekoucí vodou mizí. Tělo po koupeli příjemně voní. Požití nevyvolá žádné problémy, může sloužit i jako pití, ale zas tak skvěle nechutná.


Krém na pokožku
Nároky: 1. úroveň
Základ: flakónek mléka
Suroviny: 3 zl.
Magenergie: 2
Výroba: 3 směny
Barva/chuť/zápach: 0/100/0

Tento krém vyzkoumal Hygienis především pro elfy. Je to průhledná, velmi hustá a krémová tekutina. Nanáší se na pokožku, především pak na obličej a na ruce, kde ji okamžitě zjemní a hydratuje. Pokožka je zklidněná a jemná, příjemná na dotyk. Účinek trvá 1K6 dní, na jedno nanesení se spotřebuje celý flakónek. Krém není jedovatý, ale chutná odporně.


Krém na chodidla
Nároky: 1. úroveň
Základ: flakónek mléka
Suroviny: 2 zl.
Magenergie: 1
Výroba: 2 směny
Barva/chuť/zápach: 0/100/0

Tento krém vyzkoumal Hygienis především pro hobity. Látka je opět průhledná, hustá a odporně chutnající. Používají ji ti, kteří chodí bosi. Po nanesení na chodidla je učiní odolnějšími, umožňuje šlapat na ostré kameny, kůže ztvrdne. Zároveň celý den příjemně chladí. Na jedno použití (na obě nohy) vystačí zhruba třetina flakónku. Účinek trvá jeden den, vhodné pro dlouhé cesty.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mne podoba clanku uplne vyhovuje.

Podla mna je uplne zbytocne popisovat extremne pripady a to este aj pravidlovo.
Popravde ma to otravuje citat.

Aj tak si myslim, ze to co tu ma cenu je napad "kozmetika" a autorov pohlad na prevedenie do sveta DrD. Pretoze ako poznam PJ-ov kazdy si cenu, suroviny pasce a vychytavky upravi sam.

Pri cervenom krizi sa tiez nepise, co sa stane ked ho niekomu chrstete do oci, alebo ked vytiecie do torny. To sa asi da domysliet.
Keby mali tieto pravidla existovat a riadilo by sa podla toho, asi by som ani DrD nehral. Pravidla su tu pre hracov a nie hraci pre pravidla.

Zombie: Ja viem pochopit, ze niekto tuto potrebu (mat vsetko pravidlovo) ma. Ale aj tak si myslim, ze Tebe skratka vadi, ze to tam nieje (vsetko) a nie to ze by si to tam naozaj potreboval mat.


 Uživatel úrovně 5

Ale no tak...

tyhle super-mega-zábavné invektivy si propříště schovejte někam, kde je lidi ocení. Třeba do diskuze na novinky nebo na idnes.

Nebudu diskuzi promazávat a dokonce ani reputačně oceňovat. Pokud jde o návrh jisté Zombie na udělení -10 repky, mohu k tomu podotknout jediné: moc si fandíš ohledně své společenské nebezpečnosti.

Tímto vyhlašuji stop stav na diskuzi o osobních vlastnostech diskutujících. Diskuzní přípsěvky jsou zde ponechány jako svého druhu odstrašující příklad, jak to vypadat NEMÁ.

Váš Krtek


 Uživatel úrovně 5

Kousavě-ironická odpověď



Milý Nathako,
tímto Ti děkuji za neobvykle přesné taxonomické zařazení mé osoby.

Jistě se na mnoha názorech neshodneme, nicméně si za svými názory stojím a doufám, že počkáš, vychladneš a mou kritiku pojmeš jako upřímnou snahu zlepšit dle mého názoru prachbídnou kvalitu jednoho každého kosmetického přípravku Hygienise.

Poníženě se Tvému blahorodí omlouvám, když neplesám nad oktetem "Dodělej si Pídžeji“, ale já opravdu, ale opravdu netuším, co se skrývá v zákoutích Tvé jiskřivé mysli pod "silná nevolnost a horečky" či "procedura nicméně může být bolestivá". Omlouvám se Ti, že jsem se prachbídně ulejval za školou, když se probíraly základy Telepatie. Má neúčast na seminářích z jasnovidectví je ještě trestuhodnější.

Lichotí mi 6-14 řádků (podle toho, jestli je to Times nebo Courier) tvého vzteku nad mým upozorněním na blbinu masti ve flakónku. Zvláště, když vzápětí lituješ, že vůbec reaguješ :D

Pokud se ti nelíbí kritiky, tak nedávej díla ke kritizování. V případě, že se mi chceš pomstít, uvítám tvé (ne)objektivní a (ne)věcné (ne)analýzy chyb v mých příspěvcích. Pevně věřím, že jsi schopen (všeho).

Vzdávám se hodnocení Tvého charakteru a duševního zdraví, neboť tato činnost mi jako laikovi nepřísluší. Nechávám to na profesionálech, určitě se s nimi pobavíš :D

Ps: v zájmu zachování Tvé duševní vyrovnanosti doporučuji Ti tuto reakci vůbec nečíst, rovnou vytisknout, nastříhat do pruhů šíře cca 8 cm, slepit, namotat do role a ... Další použití si zcela jistě dovedeš představit sám. Pozor na ostré hrany.

PPs: omlouvám se, že se v tomto případě schovávám za "RoulPlejing" a neudávám náležitosti pasti na pořezání s použitou vlastností odolnost, nebo nedejbože sílu zbraně okraje improvizovaného toaletního papíru v kombinaci s kvalitou zbroje Tvého velectěného pozadí.

Napsáno na sytě bílém papíře s nápadností 120%, slabé vůně koření XYZ nápadnosti 15% (za XYZ si dosaďte: levandule, šeřík, pikantní pepř, feferony) a chuti nápadnosti 365,25%ní, kterážto je chutí sušeného jazyka skřeta po konzumaci drcených kobylek. Ať je jakákoli.

Pro ostatní: za jakoukoli reputaci jakékoli barvy a matematického znaménka děkuji, vždyť se jedná o na serveru módní věc – žvást o ničem, ironicky parodující, urážlivý útok na osobu a podnět k "Flame". Při psaní reakce na reakci (která ostatně byla jen reakcí na mou kritiku Nathakova díla) jsem se totiž tak skvěle bavil, že mi nebude vadit ani vymazání mé virtuální existence z tohoto a pěti dalších serverů :D

Nelíbilo se vám, jak stručně se vyjadřuji, tak to máte místo krátké věty: "Nathako, tebe ser***, že jsem si dovolil obětovat hodinu a hodit kritické oko na tvé bláboly" :D
(a za tohle dostanu -10 repky)

Skríííík, kríííík.
Jdu vyplenit akvárko, právě jsem totiž dostal strašnou chuť na čerstvé rybičky :P
Kríííík, sríííík.


 Uživatel úrovně 5

Suchá odpověď


(Dle vzkazu v poště Nathaku Warriora má odpověď nezajímá, podle svých slov se nechce rozčilovat.)

Ve své kritice jsem napsal jak své názory (např. zařazení díla), tak upozornění na to, co považuji za chyby v díle. Nehodnotím Nathaku Warriora jako personu, hodnotím pouze jedno z jeho děl. Uvítám, když ke mně bude přistupovat stejně a pro příště se vyhne osobním útokům.

Odpověď na Nathakovu reakci a pokračování kritiky jeho díla.
Že označím každý z mého pohledu NEKVALITNÍ příspěvek za vítězství formy nad obsahem, ty tomu říkáš "plný okecávek". Tak k tomu se hrdě přiznávám, neboť po hodině čtení a zjišťování, o autorovi šlo (asi 5*****), dalšími na pokusy dodělat, co měl dodělat on a ne čtenář, a konverzí do herního světa (odpadnou hlavně legendy či citáty z autorova světa) nakonec zjistím, že mi zůstalo několik vět, neoriginálního nápadu.

Zpět k tvé tvorbě: líbila by se ti více formulace "hromada nástřelů, jejichž zpracování vypadá, jako by o ně autor neměl vůbec zájem"? Protože ty jsi ještě stručnější než stručný styl!

Znám osoby, které sní a vypijí cokoli či bytosti, které mají žaludek jak na vodě. Buď v následcích konzumace Tvých/Hygienisových lektvarů nemáš jasno nebo je ti to jedno, hlavně že jsi nadrtil kopu řádků. Jinak by jsi nenapsal u:
Roztok proti pocení: Při požití hrozí silná nevolnost a horečky
Nevolnost nám tu pořád nejspíš hrozí z dálky pěstí - bez pasti, bez popisu, bez délky trvání, bez projevu na herní mechanizmy.

Roztok pro vybělení zubů: "Při požití se nic neděje."
A to vybělí zuby za 1-10 sekund!

Roztok pro odstranění puchýřů: "při požití hrozí nevolnost (Odl ~ 4 ~ dávení/mírná nevolnost)." Hurá, past! Ale bez návaznosti na konkrétní herní mechanizmy, takže zase nic, byl to jen planý poplach :o(

Roztok pro mytí vlasů: "Při požití se obsah žaludku okamžitě vrátí zpět."
Zase zvracíme, tentokrát automaticky bez žádné pasti.

Tekuté mýdlo: " Požití nevyvolá žádné problémy, může sloužit i jako pití, ale zas tak skvěle nechutná."
Chci vidět borce, který vypije deci tekutého mýdla a NIC! to s ním neudělá.

Když už se vymlouváš na RolePlaying, tak aspoň zachovávej stejnou fazónu a neudávej v jedné části neurčitou možnost a v další zase nenakusuj použití pasti!

Bělení: pokud o něčem z reálného světa píšeš, že jde nebo nejde, měl by jsi být připraven, že se tě ostatní zeptají "PROČ ?". Zvláště, pokud o tom ví více, než ty (Chemicky se bělí nikoli potah skloviny, ale látky do skloviny vpité – sklovina je odolnější, než kost. Mechanicky se bělí nános na povrchu a tomu je jedno, jestli je na sklovině, kosti nebo třeba kusu kamene.)
Mám-li sekundové bělidlo na zuby, co mi brání ho zkusit! použít třeba na jméno na glejtu, skvrny od vína po včerejší pitce nebo ho někomu cáknout do očí. (Např.: bělí zuby za 1 kolo, dopisy rozpíjí za 6 kol, )

Herní mechanizmy: Stejně, jako pravidla neřeší reznutí, tupení a lámání zbraní, ničení předmětů. A pokud je už řeší, tak k tomu poskytnou i konkrétní herní mechanizmy, jako je třeba chodcovo ničení zbraní. Na nohách má každý z nás vrstvu odumřelé zrohovatělé kůže. Proto se mi jaksi zdálo jasné, že pokud mi díky lektvaru nevadí ostré kamení, lektvar funguje právě zde. Omlouvá se, zda jsem špatně pochopil, tvou nevyslovenou myšlenku. Měl jsi ji popsat výstižněji v díle a ne se kroutit až v reakci na kritiku.

V našem světě je spousta látek, které nejsou určeny ke konzumaci a přesto je lidé omylem či úmyslně konzumují a div se, umírají. Například plody vraního oka (oblíbené mezi dětmi) či rulíku, dým ze semen durmanu nakomany-experimentátory, okena bezdomovci, tabák nikotinisty ...

Víš, lektvar Rudého kříže, který v nákladech vyjde zhruba na 50 zlatých a o který alchymista začne smlouvat někde na stovce, na rozdíl od tvé kosmetiky má jeden příjemný účinek – polomrtvého až umírajícího obyvatele ihned postaví zázračně na nohy. Až na výjimky trvale. Takže se i chudé rolnické rodině na něj vyplatí škudlit a ranhojiče či babku kořenářku využívat na problémy řekněme "ceny zlaťáku".
Mimo to byla prodejnost určena i ostatním kritikům, kteří se jí zaklínali ve chvalozpěvech tvého díla.

Kořenářku a lazebníka jsem zmínil jen proto, neboť dle mého názoru do tebou tak milovaného RolePlayingu dělají Hygienikovy lektvary díry. Však jsem tučně zvýraznil, že se jedná o "RP". Tak mne nebij za to, že jsou nějak velcí, z hlediska torny neskladní, potřebují jíst, pít, někde bydlet atd., protože o tom jsme se bevavili a doufám, že bavit nebudeme.

Divím se, že mi zrovna ty dáváš kapky z pravidel DrD, když sám dobrovolně v diskuzi u Předmety – Keyblade z 29.12.2007 přiznáváš, že jsi je ani nečetl, ani je neznáš a pravděpodobně je ani nemáš v držení.

Smiř se s tím, že když tvoříš pro pravidla Dračího doupěte, tak na ně musíš navazovat. Pokud chceš tvořit bez čísílek, zjevně Dračí Doupě, ADaD nebo GURPS nejsou vhodnými místy.


 Uživatel úrovně 0

Já bych chtěl vidět obě dvě reakce tady...ale možná jsem sám :-DDD


 Uživatel úrovně 5

Nathaka Warrior: Pokud se chceš hádat, kontaktuj mne poštou. Odpověď na tvou reakci z 18:39:59 07.05.2008 je již nachystána. Vyber si mezi suchou k věci a kousavě-ironickou . <konec OT>


 Uživatel úrovně 5

Omlouvám se, "nechivivěřit, že" je relikt z přeformulovávání věty. Proto ho ignorujte, prosím.


 Uživatel úrovně 1

Zombie, jsi delfín.

Ad Obecně:
Nevidím důvod dávat lektvary (navíc takto krátké) zvlášť, když jsou de facto založené na stejném nápadu i principu. Krom toho by to bylo nehorázné nahánění děl, rozdělit šest lektvarů na pár řádků do šesti děl. "Rozděl dílo do šesti jiných" je žvást.
Rozšiřovat tady má každé dílo, proto to přece ještě nemá co dělat v rubrice Alchymista, jsou to lektvary a nic jiného (žádný nový herní mechanismus, žádné nové postoje, pouze nové Alch. předměty). "Dílo patří do rubriky Alchymista" je žvást.

Ad Konkrétněji:
Dobře si rozmysli, kdy o popisu lektvaru na tři řádky hovoříš jako o chudém. Zvlášť u tvé osoby, která na serveru každý příspěvek delší než jedna stránka označí za slohové dílo, balast, okecávání, text navíc atd., je to dost divné. Pro toto dílo jsem zkusil stručný styl, mně osobně tu vyhovuje, vsadil jsem na jednoduchost, proto nevím, proč "chudé". Možná někde chybí jedna dvě informace, ale chudé to rozhodně není. Napasoval jsem co nejvíc informací do co nejkratšího textu a těch informací tam není málo.

Ano, mast z flakónku nedostanu. Hluboce se omlouvám za fatální chybu v textu, propříště si dám pozor, abych použil ve všech svých dílech správné nádoby na správné látky. To je pedantská výtka: Copak ty musíš mít na rohlíku napsáno "Kousnout zde", aby ses najedl? Považuješ hráče DrD za takové pablby, že budou ve hře řešit, jak tu mast dostanou z flakónku? To je tak těžké to přejít a uvažovat jako člověk? Pro tebe asi ano. A já nevím, proč se rozčiluju nad takovou kravinou.
Roztok pro vybělení zubů: Protože nebělí vnitřek zubů, ale jejich povrch. Právě tu sklovinu, kterou kosti nemají. Nebo co já vím... zuby jsem nikdy nebělil, ani jsem nezkoumal, jaké reakce tam probíhají, a ani to nikdy dělat nebudu. A nebude to dělat ani nikdo jiný, jen aby si byl jistý, že tento lektvar nepůsobí na kosti.

Herní mechanizmy: Odvážím se tvrdit, že péče o tělo, hygiena, a vše ostatní kolem toho jsou víceméně roulplejingová záležitost. Určitě víš, co to je. To je takové to hraní bez čísel, kdy jde víc o prožitek ze hry než to tvoje počítání. Zkus to někdy pochopit.
Připadá mi celkem logické, že krém na kůži bude fungovat jen na živou kůži. Navíc nepíšu, že mast na nohy kůži ztvrzuje, pouze že NOHY učiní ODOLNĚJŠí, pro což bohužel pro chudáka Zombieho není vytvořen žádný mechanismus, leda bych odečítal body únavy za cestování (, které nikdo stejně nepočítá). Což jsem asi "mohl" napsat. Jinak ale tvůj dotaz, zda se dají tyto lektvary navzájem neutralizovat a jestli se dají prohodit, je asi jediný rozumný v celé tvé kritice. S tím jsem počítat měl a měl jsem lépe vypsat, kde a jak která ta mast působí.

Roztok proti pocení: Tady znovu: Já ti NE-BU-DU vypisovat čísla pro hrozící nevolnost, když je to jen roulplejingový, málo pravděpodobný efekt. Každému blbečkovi stačí říct, že když to vypije, bude mu blbě. Jako jed je to nepoužitelné (krom toho existuje milion jiných látek, ze kterých mu bude blbě víc, stačí začít kousat do nalakovaného stolu, olizovat klávesnici nebo vypít motorový olej - v našem světě, u nich může třeba žužlat zrezlou sekeru, taky chceš u artefaktu znát past na otravu, když se postava rozhodne artefakt sníst? Tyto lektvary prostě nejsou určeny k pití.).
Shrnuto: Jednoduše chceš, aby dílo myslelo na VŠECHNO a zároveň to VŠECHNO zapsalo do čísel a mechanizmů. S TEBOU BYCH NIKDY NEHRÁL, ani kdybys byl jediný hráč DrD na světě.

Co se týče prodejnosti, domnívám se, že sto lidí z pěti tisíc je ještě moc. Možná těch deset nejbohatších, což mi tak vyhovuje, poněvadž kolik lidí bude používat léčivé lektvary, které jsou ještě dražší? Všechny lektvary v DrD jsou předražené, nevyužitelné nikým jiným než družinou, neprodejné alchymistou (snad jedině té družině na vyšší úrovni) a nezapasovatelné do světa. Situoval jsem tedy své lektvary do stejného alchymistického prostředí a mám ten pocit, že doel jsem jasně napsal, že to lze upravit, stejně jako to upravuji pro svou hru já. (Hlavně v mé hře nebude stát jeden mag 8 zlatých. Už jen ta představa, že alchymista si za pár minut vydestiluje z nějakých psích jater tolik zlata, kolik nevidí sedlák celý život, je komická.)
Ad senzorické vlastnosti: Ahá. To máš asi pravdu, že je to subjektivní. Ale podle toho cos psal by bylo nejlepším řešením vzít všechny možné rasy, povolání, CP a bestie, které se mohou v DrD objevit, a vypsat odlišné reakce. "Trpaslíkům se lektvar jeví jako celkem příjemně vonící kapalina a elfům zase... " a to s každou senzorickou vlastností zvlášť. Podle mě stačí vědět, že lektvar voní po koření, a když tvé postavě koření nevoní, prostě mu řekneš, že cítí koření.

Ad kořenářka a lazebník: Kořenářku a lazebníka nemůžeš nosit v batohu.

P.S.: Klidně mě ubijte za to, jakým tónem to píši, ale Zombie je delfín nad všechny delfíny, který jedná, myslí a píše tak nesmyslně, že se dá uvažovat o tom, zda by nebylo lepší jeho účet ignorovat. Jeho připomínky považuji za projev psychické poruchy, která Zombieho nutí vyžadovat pravidlovou past na obratnost i pro riziko, že se hobit propadne do záchoda kvůli příliš velké díře, která ho nutí vyžadovat přesné formulace tam, kde je špatně napsané byť jediné slovo (jako kdyby to nepochopil bez toho) a která ho nutí uvažovat nad tím, zda je v díle zahrnuto řešení veškerých problémů, které mohou při hraní s tímto dílem (ba dokonce snad i bez něj) nastat. Kreativní činnost za jeho redaktorování musela být teror.


 Uživatel úrovně 5

Tento souhrn "kosmetiky" je pro mne velkým zklamáním. Proč? Pokusím se rozvést v následující kritice:

Obecně:
Jednotlivě jsou výrobky o ničem (s bídou za 1*), dohromady to není o nic lepší.
Podle mne by tento souhrn měl být rozkouskován a vložen jako jednotlivé příspěvky (pak by se ukázala jejich nedotaženost), nebo jako celek zařazen do sekce Alchymista, když už mají rozšiřovat.
Omlouvám se autorovi za studenou sprchu, ale shrnout osm reklamních tvrzení současnosti a nechat je alchymistou realizovat snadno, rychle a relativně levně (tedy až na tu magenergii) ?
A objevné ? Kdepak. Však se podívejte na něco 5 let starého: ID 283 Šampón „Clear & Clean“ v této rubrice (zařazeno jako ostatní).

Konkrétněji:
Podívám-li se na ně jednotlivě, jsou chudé, až běda a přesto obsahují chyby: například mast z flakónku nedostanete a pokud ano, dopadnete jako s lahví kečupu (Krém na pokožku - "spotřebuje celý flakónek")
Roztok pro vybělení zubů - proč nebělí i kosti, které na rozdíl od zubů nejsou kryté odolnou neporézní zubní sklovinou? Bělidlo by je mělo vybělit daleko lépe a snadněji (nechivivěřit, že)

Podtrádám alespoň zmínku o herních mechanizmech, neboť si dovedu představit použití výše uvedených výrobků tak, že pořádně zaškodí:
Například: cestovateli či krásce prohodit Krém na pokožku a Krém na chodidla -> jeden bude trpět rozbitými chodidly (zvýšená náročnost cesty?, poranění?), druhá bude mít tvář s hrubou kůží (charisma, potažmo krása podstatně klesne). Lze tyto lektvary použít k vzájemné neutralizaci ? A co takový zjemněný či ztvrzený kožený řemen, zbroj nebo tuhá kůže nějakého monstra (válečný nosorožec, krokodýl, jeskynní medvěd, drak)?
Například: Roztok proti pocení - "Při požití hrozí silná nevolnost a horečky". Jak hrozí? Z dálky pěstí, nebo konkrétní nebezpečností, použitou vlastností (asi jed, tj. odolnost), délkou trvání a postihy při hře? Vůně je udána jako značně variabilní, proto podle mne vůbec nebrání použití roztoku k otravě.

Senzorické vlastnosti (Barva/chuť/zápach) jsou popsány subjektivně či neurčitě.
Například jedno a to samé Tekuté mýdlo bude jinak vonět elfovi z vonných palouků, trpaslíkovi z kovárny a skřetovi z bažin. Též výše uvedená vůně Roztoky proti pocení.

Domnívám se, že prodejnost předmětů za účelem zisku je hodně problematická (interakce s CP/obyvatelipřivýdělek)- v pěti případech magenergie cenu zvedne nejméně o šestnáct zlatých, v dalších dvou o nejméně 8 a v jednom nejméně o 24, než je cena surovin. Aniž by byl za použití magenergie nějaký herní bonus. Srovnejme s Rudým křížem, který za 10 zlatých a 5 magů, tedy zhruba dvojnásobek nákladů ihned vyléčí 3-8 životů.
Výsledné ceny při prodeji začínají někde nad dvaceti zlaťáky, BEZ marže pro alchymistu a případné další obchodníky. Proto si myslím, že pravidelné používání si může dovolit stěží! horní stovka obyvatel velkého města (cca 5000 obyvatel).
Orientačně si běžný měšťan vydělá něco nad jeden zlatý denně, sedlák ani to ne.
Úvaha: naškudlit minimálně 19 zlatých na to, aby se mě či obradované zjemnila pokožka (Krém na pokožku) s rizikem, že to bude trvat jen krátce (1-6 dní )? Plýtvání.
Při hraní postav návštěva babky kořenářky či lázní s lazebníkem přinese srovnatelné účinky, za cenu daleko nižší. Dovedu si představit situaci, kdy postavy nebudou potřebovat ve městě nic, než nové šípy, hromadu surovin a pár zásobníků s magenergií, takže PJ s háčkem v podobě klepů v lázních ostrouhá.

Ps: nebijte mne za to, jakou formou to píši, ale věnujte pozornost tomu, co píši. Dlouho jsem váhal, co a hlavně jak napsat. Věta "Souhrn zpracováním odfláknuté kosmetiky za neprodejné náklady" se mi zdála příliš hrubá, proto jsem se snažil rozepsat konkrétní body a postřehy, byť ne všechny.


 Uživatel úrovně 5

Na rozdíl od schvalovací kritiky se mi zdá magová a hlavně surovinová náročnost malá s ohledem na dobu trvání. Magy ujdou, ale suroviny by měli být cca v desítkách zlatých - na kosmetické ptákovinky bych si představoval buď hodně surovin nebo exotický základ. Zvolil jsi běžný základ, tak by to chtělo přidat těch surovin, také bys dostal jemnější členění ceny než pomocí magenergie.

Množství základu je nezřídka zbytečně velké - 10 mn kůry je půl kila - dle mého přehnané množství.

Předešlá dva body ani pořádně za chyby se označit nedají. Dílko je to rozhodně zajímavé a 4* si určitě zaslouží už jen za množství kosmetiky (lektvarů). Aby to bylo za 5*, tak bych si představoval, aby to do DrD systému zapadalo, ne aby to byl jen RP doplněk, který s pravidly pracuje jen okrajově. Alespoň trocha teorie, jak se kosmetika pravidlově na postavě projeví, by mohla být.