Alchymistické Předměty

Lahodný nektar Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Lektvary

Magenergie: 40

Suroviny: 50

Základ: Ovocný sirup či štáva (1/2 flakónku)

Trvání: viz níže

Výroba: 3 hodiny

Barva/chuť/zápach: 80/100/30

Popis:

Co je Lahodný nektar

Lahodný nektar je neuvěřitelně chutný nápoj, který ovšem v žádném případě není určen k ochucování či nedejbože pravidelné spotřebě, spíše naopak. Jediný doušek totiž způsobí, že budete chutí nektaru naprosto uneseni a budete chtít další. Málokdo ovšem ví, jak nebezpečná závislost na něm vzniká.


Vzhled

Lahodný nektar je nápoj příjemný už od pohledu. Tekutina syté, teplé barvy zralých pomerančů. Neprůsvitná, až nadpřirozeně působivá. Ve tmě dokonce slabě září, ovšem ne tím odpudivým světélkováním, ale teplou, hřejivou září. Ačkoliv je relativně řídký, teče pomalu a velice lepí. Občas je těžké od něj odtrhnout oči. Při zahřátí z něj stoupají červeně zbarvené páry.


Výroba

Doporučuje se vyrábět v noci či k večeru (nebo jednoduše v zatemněné místnosti), protože podle toho, zda nektar začne zářit či nikoliv, poznáme, jestli byla výroba úspěšná. Při výrobě pak postupujeme zhruba takto: Připravenou ovocnou šťávu několikrát prolijeme přes cedník, aby byla úplně čistá. Poté přidáme na flakónek sirupu pět středních lžic medu (nebo jiného sladidla, případně cukru). Necháme pět minut odstát a zopakujeme slazení nektaru ještě dvakrát, pokaždé necháme zase odstát. Poté často mícháme, zatímco dodáváme nektaru příslušnou magenergii. Pak se nechá znovu zhruba dvacet minut odstát a přidají se pevné suroviny, které se v nektaru rozpustí. Ty jsou volitelné podle světa, vejdou se do oněch čtyřiceti zlatých a bez výjimky se jedná o kusy (asi 5 mn) něčeho s velice výraznou (nejlépe kladně) chutí (kousky ovoce, například, ale klidně i maso, zelenina, pečivo). Magenergie obsažená v nektaru je bez větších problému rozpustí do zbytku sirupu.


Vlastnosti

Primární vlastností je samozřejmě božská chuť. Kdo již Lahodný nektar ochutnal, nebude šetřit superlativy. Chutově se mu zkrátka nic jiného nevyrovná. Nejlepší je, že chuť nektaru se vždy mění podle toho, kdo jej pije, aby byl vždy spolehlivě "božský". Další vlastností je příjemná vůně, jemně připomínající čerstvé kvítí. Nektar není hořlavý, je těžší a hustší než voda. Má ale krátkou trvanlivost, po měsíci uchovávání v chladu se kazí, při obvyklé teplotě už během prvního týdne. Bude ovšem chutnat pouze humanoidům, ostatní (například zvířata) tento nápoj nebudou považovat za nijak výjimečný, dokonce ho zamění za obyčejný sirup. U nikoho krom humanoida také nebude nápoj vzbuzovat závislost, což je hlavní účel lektvaru. Další podmínkou pro působení lektvaru je inteligence vyšší než 1.


Dochucení

Při výrobě je možné lektvar dochutit libovolným vzácným či magickým kořením. Lze použít až tři druhy koření, každý jednou. Mezi tato koření můžou patřit klasické mandragory, dračí maso, exotické koření, květy orchideje a podobné bizarnosti. Takové dochucení může efekt lektvaru ještě zvýšit, ovšem může ho také snížit. Při každém pokusu o takové přilepšení je třeba rozhodnout libovolnou kostkou, zda dochucení efekt podpoří a chuť bude ještě silnější, nebo zda dochucení chuť zkazí. Šance jsou 50 : 50. Úspěšné dochucení zvýší past (jak past nutkání, tak past vzniku závislosti) o 1 a neúspěšné sníží o 2. Past je vypsaná níže.


Použití

Nektar působí pouze při pozření celé dávky (jednoho flakónku). Většinou ale stejně jen málokdo přestane pít, jakmile ucítí na jazyku jeho chuť. Jediným cílem je vyvolání silné závislosti. Při prvním požití lektvaru je zde pouze silné nutkání co nejdříve sehnat další nektar, které má nebezpečnost Odl+Int~8~nepodlehne/podlehne nutkání. Při dalším už to jde velice rychle, Odl+Int~10~nevzniká/vzniká závislost, přičemž pokud oběť uspěje proti pasti, ale přesto někdy v budoucnu bude Lahodný nektar znovu pít, bude past pokaždé o 2 vyšší. Pokud uspěje oběť proti pasti o více než 5, pozná, že se jedná o nápoj vzbuzující silnou závislost (a pravděpodobně již tedy znovu nektar nepožije). Závislost na Lahodném nektaru probíhá následovně: každý den je třeba alespoň jedna plná dávka, nicméně nároky se již nestupňují. Pokud se jediný den nedostane dávky, dostaví se abstinenční příznaky v podobě pocení, nachlazení a nevolnosti. Ty ovšem rychle sílí, druhý den je obtížné byť jen vstát z postele, a od třetího dne je ležení v posteli doprovázeno zvracením, třesavkou, zimnicí. Nemoc postupem času pomalu sílí, po několika dnech může být i smrtelná (po dvou týdnech každé ráno past Odl~7~nic/smrt), to ovšem pouze v případě, že o nemocného není důsledně pečováno (obklady, pití, teplo, klid). Takže, dokud se nemocný nevyléčí či nezemře, bude nemocný.


Zbavení závislosti

Pro zbavení závislosti je třeba podat tentýž nektar s drobnou úpravou. Při výrobě postupujeme stejně, pouze místo surovin s velice výrazně dobrou chutí přidáme alespoň 5mn surovin, řekněme, chuti opačné. Opět se musí jednat o pevné substance, které magenergie rozloží. Nejčastější složkou této drastické protiléčby jsou takové chuťovky jako výkaly, kosti, vnitřnosti, hlína či bahno. Nektar získá příchuť právě oné substance, navíc znásobenou. A po takovém nápoji oběť Lahodného nektaru dočasně (zhruba na dva dny) přejdou naprosto všechny chutě, navíc jí zmizí závislost. Po ony dva dny nebude nic jíst ani pít, poté se bude již normálně léčit z abstinenčních příznaků jako z běžné choroby, což nebude trvat déle než týden.


Využití

Využití má lektvar mnoho. Můžete s jeho pomocí vydírat závislého šlechtice, můžete s ním obchodovat a vydělávat slušné peníze, můžete s ním také jen někoho připoutat na lůžko s poměrně tvrdými abstinenčními příznaky. Závislost na chuti nektaru je tak silná, že jsou pro ni lidé schopni vraždit, aby získali svou denní dávku. Psychické stavy, do kterých se dostávají závislé oběti nektaru, jsou taktéž herně využitelné.


Dodatky

Informace o lektvaru kolují mezi alchymisty běžně, jeho léčba je známá téměř stejně. Mezi běžným lidem je znám méně, většinou navíc pouze jako Božský nápoj, jehož vedlejší účinky nejsou šířeny. Informace o protilektvaru lze najít v knihovnách poměrně běžně. Jako tvrdá droga je nektar ovšem, pochopitelně, ve většině zemí striktně zakázán. Cena tak může stoupat, stejně jako klesat, v závislosti na momentální poptávce a dostupnosti velice rychle.



Děkuji Tobsovi, Spizemu a Hamsterovi za pomoc v MS.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Podle mě lektvar, který s dobrým PJ může být užitečný. Sám jej užívám pro svou studentku Rynae na řešení problémů v družině :) Pokud jí někdo štve, tak mu to podá a on je pak na ní závislý.
Jenomže z toho popisu to vypadá jako všemocné, ikdyž se to tak netváří. Lektvar na ultimátní závislost a vydírání. Tak by bylo dobré zdůraznit asi pro PJ, že by měl s tímto nakládat opatrně. Zvednout tomu dostupnost věci aby si jich družinka vážila pokud nějaký najdou. A nebo aby Alchymista začínající tohle nemohl vyrábět, ale musel si ve hře nějak složitěji obstarat recept.

Jinak pěkné dílko, zvlášt pro zlé postavy :)


 Uživatel úrovně 1

Svou diskuzí už tu sotva budeme někomu překážet, takže jen pojď do mě! :)

Je to pravidlové a je to správné, já také bez ironie řekl, že to chápu. Dnes bych to samozřejmě napsal stejně. Učím se průběžně.

Cítím, že mlžím. Cítím, že tam nemám čísla. Já jen nechápu, proč ti ke hře nestačí znát ten prostý fakt, že pokud nebudeš potlačovat příznaky abstinencí vyvolaných problémů (takže těmi obklady, které se dávají na teplotu a zvracení, copak já tomu rozumím?), je tu šance na úmrtí (ztrátu moc životů).

Ale vzhledem k mé úrovni znalostí v oblasti abstinenčních příznaků a nemocí, připadá mi lepší mlžit. Protože pokud tomu někdo nerozumí stejně jako já, odehraje to s mlžením stejně jako já. A pokud tomu někdo rozumí, snadno si doplní potřebná čísla, která, kdybych se je snažil napsat já, jedině zvořu.

Nebudu se tajit tím, že nejsem zarytý číslotepec a hraji raději slovní popisy. Snažím se ale vše napsat tak, jak je dle pravidel správné, jen občas toho ještě nejsem zcela schopný.


 Uživatel úrovně 5

Naopak, uvést Odl~7~nic/x+yk6 je zcela pravidlové právě proto, že to jde využít v souvislosti s různými léčivými kouzly a lektvary, nebo dalším poraněním (souběh jedů např.)

"Ale tam nejde jen o jídlo a vodu, ale především o teplo, obklady, bylinky, prostě péči o nemocného, ne základní potřeby."
Pokud nebudeš v teple, budeš se léčit hůře, ale neumřeš.
Pokud nebudeš mít obklady (jaké?, teplé, studené), budeš se léčit hůře, ale neumřeš.
Pokud nebudeš mít bylinky (jaké? v jaké formě?), budeš se léčit hůře, ale neumřeš.

Cítíš ten rozdíl ? Místo konkrétního faktu mlžíš obecnými řečmi o "péči".

Pokud by taková byla pravidla, tak by stačilo říci: vyrazil jsem na skřety, pobil jsem je, Pane Jeskyně, naval mi 10 úrovní. Přeháním ? Ale samozřejmě ;)


 Uživatel úrovně 1

Zombie: Ale tam nejde jen o jídlo a vodu, ale především o teplo, obklady, bylinky, prostě péči o nemocného, ne základní potřeby.
Chápu, že by lépe vyhovovalo past transformovat ze "smrt" na "ztráta 10xK20 živ."... Samozřejmě přeháním.


 Uživatel úrovně 5

"ovšem rychle sílí, druhý den je obtížné byť jen vstát z postele, a od třetího dne je ležení v posteli doprovázeno zvracením, třesavkou, zimnicí. Nemoc postupem času pomalu sílí, po několika dnech může být i smrtelná (po dvou týdnech každé ráno past Odl~7~nic/smrt), to ovšem pouze v případě, že o nemocného není důsledně pečováno (obklady, pití, teplo, klid). Takže, dokud se nemocný nevyléčí či nezemře, bude nemocný"

Bez zajištění základních potřeb postava umře stejně, vždyť jsou v pravidlech pasáže, týkající se hladovění. Tak či tak, ani nemoc, ani žízeň a hlad tě nezabií "instatntně", způsobí ti ztráty životů a nárůst únavy.


 Uživatel úrovně 1

Zombie: Ale na past proti smrti si házíš, jen pokud dáváš těm drastickým abstinenčním příznakům volný průchod. Jakmile ležíš a aspoň o sebe pečuješ, smrt ti nehrozí.
Kibe: Však je to taky drahé, ne?


 Uživatel úrovně 0

Dobrý, ale trochu moc silný


 Uživatel úrovně 5

Nathaka Warrior: jak jsem pochopil, ty uvádíš pouze minimální dostatečný počet udržovacích dávek - jedna na den. Pokud lektvar vyvolává blaženost, tak budu pít, dokud neprasknu nebo nedojsou zásoby. A budu pít hned, jak mne přejde blaho po vypitém lektvaru, abych si prodloužil účinek. Klasická závislost - tento začarovaný kruh jde překonat vůli.

Nadto klasické závisloti na lektvarech už v pravidlech popsány jsou (PPZ - PJ), co na ně navázat ? ;)

Každodenní házení vůči smrti z hlediska statististiky znamená, že umřete hned, nebo nanejvýš po pár dalších hodech (dnech). Obvyklé nemoci i otravy s časem klesají, jak se tělo snaží zotavit. Samozřejmě, že to nemusí přežít - to když jsou úhrnné škody příliš vysoké. (Př: mám 10 životů, přijdu o 5, druhý den o 4, další o 3 atd.)


 Uživatel úrovně 0

Asi.. asi máš pravdu vůbec jsem neuvažoval nad tím kolik mageenergie v tom lektveru je pak už by se tyto ať už vedlejší nebo smýšlené účinky spojené s abstinečními příznaky daly brát jako logické omlouvám se za svou nepozornost a znova zauvažuji nad svým hodnocením.


 Uživatel úrovně 1

Podívej, je to lektvar, do kterého je vražené obrovské množsví magenergie. Připadá mi více než přiměřené, že vyolává tak obrovské nutkání získat a vypít další lektvar. A připadá mi více než přiměřené, že pokud ho nedostaneš, nastanou příznaky. Jenom na tobě záleží, jestli si zvolíš, zda lektvar vznikl primárně pro chuť a obrovská závislost je špatný vedlejší efekt, nebo lektvar vznikl se záměrem vyvolávat závislost a tedy je to v podstatě jed. Každopádně nevím, proč by závislost vyvolaná chutí nemohla způsobovat takové abstinenční příznaky, pokud závislost vyvolává umělě a to s poměrně velkou silou, kterou čerpá z vložené magenergie a surovin.