Alchymistické Předměty

Lektvar přízračného soumraku Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Lektvary

Magenergie: 31

Suroviny: 66

Základ: netopýří krev, popel z int. tvora (1/2 čtvrtky)

Trvání: 4 - 6 směn

Výroba: 2 směny

Barva/chuť/zápach: 75/-/-25

Popis:

Lektvar přízračného soumraku je též někdy zván lektvar soumračného poledne, lektvar mrtvého stínu nebo lektvar černého či mrtvého dne. Někdy i jen prostě černý lektvar.

Výroba

Samotná výroba připomíná spíš tajemný rituál, než solidní alchymii. Nutno ji provádět mimo sluneční svit, jinak se nezdaří, jediným přípustným osvětlením je oheň nebo měsíc. Magické osvětlení se většinou nepoužívá, ale nemělo by mít negativní vliv. Samotná výroba vypadá takto: doprostřed křídou nakresleného pentagramu (není to podmínkou, spíše se jedná o dobrý zvyk) se postaví stříbrná miska. Nelépe je do ní nalít krev přímo podřezáním netopýrů na místě, stačí však i dříve nasbíraná krev ve skle, která se nedostala na slunce (v případě, že krev není čerstvá, se ovšem snižuje pravděpodobnost úspěchu o 5%). Do ní se hned přidá pět magů a pak se dá na lehký oheň. Jakmile se budoucí lektvar zahřeje a začne z něj stoupat trochu narudlý dým, je třeba do něj za stálého míchání přisypávat popel z tvora s inteligencí větší než 1 společně s alchymistickými surovinami. Pak se přidá zbytek magenergie a následuje něco, co dosti ztíží nenápadnou výrobu. Z lektvaru totiž začne vycházet hustý černý kouř, s mršinným zápachem. Postavy s nižší odolností mohou i omdlít, jsou-li blíž než 5 sáhů. Je to past Odl ~ 3(1) ~ nic/nevolnost (mdloby). Alchymista může použít svůj bonus proti jedům, ale pokud se mu přesto během výroby udělá nevolno, pravděpodobnost úspěchu se sníží na polovinu. V okamžiku, kdy se z lektvaru přestane kouřit, je hotov, ovšem je třeba ho do pěti kol slít, než se začne odpařovat.

Vzhled

Ačkoliv lektvar samotný je kapalina, vzhledem připomíná spíš něco mezi kapalinou a plynem, vypadá jako by se v "ničem" honily pruhy černého až šedivého kouře. V nich je po delším zkoumání možno rozeznat kroutící se tvář tvora, jehož popel byl použit.

Účinek

Jakmile flakónek otevřeme, vyvalí se ven během pěti kol ohromné množství černého kouře, takové, že pokryje plochu kruhu s poloměrem padesát sáhů. Ačkoliv je skrze kouř celkem dobře vidět, všechny zdroje světla se najednou zdají být nevýrazné a studené. Na slunce je možno se dívat normálně bez poškození zraku. A občas jakoby se kouř seskupil do jakési tváře a pak zase rozptýlil zpět. Ale hlavně: nemrtvé (a ostatní podobné tvory) v tomto oblaku denní světlo nezraňuje a stejně tak tvorové nezvyklí na denní světlo (skřeti apod.) nemají žádné postihy. Tvorové, které sluneční svit zabíjí ihned (přízrak apod.), zemřou či se rozplynou až za 2-7 kol. Dosti podivné účinky má na tvory používající infravidění, tím je totiž možné zahlédnout velmi chladné siluety zvláštních pokroucených postav, pokud se ovšem k nim přiblížíte na méně než pět sáhů, zmizí. Nic se v oblaku nezobrazí infraviděním tepleji jak lidské tělo. Ultrasluch funguje normálně. Samotný oblak vydrží 4-6 směn, během nichž se snaží držet na místě, ale silný vítr ho může pomalu (rychlostí chůze až běhu) odfoukávat. Po uplynutí 4-6 směn se oblak rozptýlí.

Využití

V některých kulturách tento lektvar používají astronomové k pozorování slunce, většinou však jeho účinků využívají temní mágové a velitelé skřetích armád. Legendy, že oblak vzniklý účinkem tohoto lektvaru má mršinný puch, nejsou založené na pravdě. Samotný oblak je totiž bez zápachu, o ten se většinou postarají přítomní nemrtví nebo skřeti.

Lektvar přízračného soumraku může vyrábět alchymista od první úrovně.

Poděkování

Moje poděkování za pomoc s témto lektvarem patří Legarovi, Tobšovi a Nathakovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Oblak se po 4-6 směnách od použití rozptýlí. To, že je to v textu zbytečně dvakrát, je trochu matoucí, ale už s tím nemohu nic dělat.


 Uživatel úrovně 0

Moc Pěkné-jen ten vítr by dle mého názoru měl mít větší vliv...


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Mě to pití napadlo, kvůli tomu, jestli by se to dalo nějak využít ke hře... třeba v předstírání "Vau, bojte se mě všichni, já jsem zlý démon":-) Vzhledem k odpovědi by to nefungovalo, ale jako nápad to nebylo špatný:-)

Já považuji za správné, když si navzájem v Moudré sově radíte.... výsledkem by mělo být co nejkvalitnější dílo. To, že bude za to někdo ohodnocen je už vedlejší efekt. V pravidlových rubrikách jde o to, aby tu bylo ke stažení co nejvíc co nejkvalitnějších děl. V pravidlových je to fajn... v článcích a na hřbitově to už naopak neuznávám. Tak se kolektivní díla vyskytují také...


 Uživatel úrovně 0

Popravdě - ačkoliv to nemůžu říct o tomto lektvaru, protože jsem jeho cestu nesledoval - poslední dobou mi díla vycházející z dílny přijdou taky jako kolektivní díla.

Vzhledem k ceně lektvaru myslím, že by měl být i okamžitě po jeho použití vítr schopný ho rozehnat (pokud fouká) - oproti výrobě od 1. stupně a dlouhému trváním by to bylo vyvažující.

T.


 Uživatel úrovně 1

Zombie: Jestli označíš každé dílo které prošlo MS za kolektivní práci, nemůžeš už skoro nic hodnotit. Asi jsi to špatně pochopil (co naplat, to se některým stává).


 Uživatel úrovně 0

Zombie:

Kolektivní dílo koho? Nás, co jsme pomáhali v MS? Nebo čí?


 Uživatel úrovně 5

50 sáhů poloměru jsem objevil až při druhém čtení - holt když jsou všechna čísla vyjádřena číselně a to nejdůležitější naopak slovně ...

"Samotný oblak vydrží 4-6 směn, během nichž se snaží držet na místě, ale silný vítr ho může pomalu (rychlostí chůze až běhu) odfoukávat. Po uplynutí 4-6 směn se oblak rozptýlí. "

Z toho vyplývá, že po 2+1k3 směnách se oblak začne rozpadat a rozpadá se dalších 2+1k3 smě, nebo jsi to číslo jen zopakoval ?

Nehodnotím (mezi 4 a 5), neboť to považuji za kolektivní dílo. Co ta sebechvála, Nathako ?

Zaobírat se pitím lektvaru je hnidopištví, páni kritici - pijete taktéž lektvar (jed) Jablečné vůně ?


 Uživatel úrovně 0

Zdravím, díky za ohlasy.

Co se týče zlomení účinku, žádný příliš jednoduchý způsob neexistuje. Jestli se nemýlím, kouzlo rozptyl kouzla nemá na následky lektvarů vliv, takže tato nejsnažší varianta odpadá.
Butové vzduchu haqové by sice mohli být schopni zevnitř oblak roztrhat, ale v praxi je takové lámání účinků nereálné (ovšem u analogického lektvaru pro týdenní obléhání města by to už smysl mělo).
PJ si ovšem může samozřejmě nějaký způsob v závislosti na okolnostech vytvořit (předmět, svitek s kouzlem...), jehož získání (zničení) samo pak může být dobrodružstvím nebo tažením...
Toť vše, co mě doposavad k lámání účinku napadlo :-)

A teď k pití. Teda ono to pití by právě mohl být problém, když lektvar se velmi rychle vypařuje, i když by to asi šlo líp než chlastat megacloumák. Každopádně pokud by se to postavě povedlo, obávám se, že by to spíš skončilo takhle: postavě se z nosu valí kouř, rudne, zakucká se a kašle kouř, podlomí se jí nohy... i když nepřátele by to zastrašit mohlo, kdyby se zděsili, jaká to postavu postihla strašlivá kletba :-)

Gallóglaigh


 Uživatel úrovně 0

Bezchybnatý.


 Uživatel úrovně 8

Je to až fascinující... výborný popis při otevření lektvaru a následného dýmu... úchvatnou scenérii teď mám před sebou... tenhle lektbar se mi velmi líbí. Zrovna tak temná příprava, prostě další temná lahvička do mé skrovné sbírky. A jelikož je to hle velmi použitelné, 5* budou dostatečnou odpovědí na autorovu snahu :)