Alchymistické Předměty

Elfibeiův bystroň Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Lektvary

Magenergie: 6

Suroviny: 33

Základ: čirá kořalka (např. nebarvená slivovice, vodka)

Trvání: 6 směn

Výroba: 1 směnu

Barva/chuť/zápach: 30/100/80

Popis:

Elfibeiův bystroň na první pohled vypadá jako čirá tekutina vonící dosti specifickou vůní, která připomíná hlavně kořalku z níž byla vyhotovena, jen je o něco sladší. Podobně je to i s chutí, která je též sladká, což způsobuje snazší polykání lektvaru a jeho příjemnější chuť.

Obecný popis:

Lektvar působí do několika kol po pozření a jeho účinky lze citelně poznat. Postava jako by znovu prozřela - vidí velice ostře, v prvních chvílích, pokud není na lektvar zvyklá, pociťuje i bolest očí. Z uší, jakoby jí vytáhl špunty - slyší růst i trávu. Též začíná působit i jakýsi šestý smysl, který jakoby ji, dvojnásob v temném prostředí, našeptával přesné tvary předmětů a přítomnost osob v jejím prostředí, což může mít i za následek, že postava tu a tam může mít falešný pocit, že jí někdo sleduje.

Pravidlově se schopnosti

  • + 15% bonus k hledání objektů i mechanismů
  • + 15% bonus k náhodnému objevení
  • + 15% bonus k naslouchání
  • + 1 bonus k iniciativě (nevztahuje se na berserkra či hypnotizovanou bytost apod., neboť ti pod vlivem lektvaru nejsou).
  • Postava má bonus (záleží na PJ, ne příliš mnoho!) co se týče jakéhokoli překvapení či tušení léčky (naopak zloděj, jenž se za touto postavou plíží bude mít postih (cca 15 nebo 30% při jednoduché dávce - dávkování viz. níže).

Po vyprchání účinků je postava v jakési kocovině, která trvá 1 směnu a během níž má postih -5% k hledání a naslouchání i náhodnému objevení.

Dvojitá dávka, časté užívání, předávkování, nežádoucí účinky, návykovost

Tyto hodnoty platí pouze při standardní dávce. Je ovšem možné požitím dvou lektvarů najednou bonusy postavy zdvojnásobit. Ovšem má to jisté úskalí a tím je možnost předávkování. Lektvar bystrosti je nebezpečný tím, že pracuje se smysly postav, které jsou dosti citlivé. Pokud postava denně spotřebuje více než jednu lahvičku (platí i pro „dvojitou dávku“), je 30% šance (hází si PJ, postava neví, zda je účinek žádoucí či ne), že při konzumaci lahvičky druhé se postava předávkuje, a to může mít za následek až těžké halucinace - neustálé pocity léčky za každým rohem, pronásledování, vidí všude tajné dveře (nevylučuji možnost úspěšného objevení) atd. - mísí se jí skutečnost s vlastní představou. Hod provádí PJ, doba trvání je stejná, ovšem při předávkování trvá kocovina celý den a postihy jsou - 15%. Při každém vícerém použití narůstá pravděpodobnost předávkování o 20%. Fatální neúspěch nechám na PJ.

Trvání nežádoucích halucinací v případě předávkování je shodné s dobou trvání chtěných účinků lektvaru.

Lektvar se též příliš nesnese především s lektvary, jejichž základem je alkohol a s alkoholem vůbec. Při kombinování v témže dni hrozí např. nevolnost, zvracení atd. Kombinování lektvaru v době, kdy ještě aktivně působí je obzvlášť nebezpečné (ponechám na fantazii PJ).

Lektvar je též silně návykový.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Felix Jaeger: protože charizma je síla vůle - na vůli závisí, zda odoláš vábení dát si další dávku, nebo ne. Vznik závislosti může řešit past s použitou vlastností charisma (psychická závislost mysli na prožitku) nebo odolnost (fyzická závislost těla-metabolizmu na látce). Tak či onak, ta past tam chybí, za tím si stojím.


 Uživatel úrovně 0

ad Zombie:"Lektvar je též silně návykový." Při hře to znamená co ? Vyjádři to alespoň nějakou pastí, nejlépe s použitou vlastností charisma.

Proč zrovna charisma?


 Uživatel úrovně 5

Většina výtek, byla řečena přede mnou, zopakuji jen ty dle mého nejzávažnější:

- mnoho šedé v mlhy v podobě "nechávám na PJ". Nejde mi ani tak o to, že nemáš zpracována přesná pravidlové principy, jako o to, že nejsou pořádně ani rámcově nastíněny.
- vyšší citlivost má i své negativní stránky - lehčeji způsobí oslepení (ať už prasátkem nebo třpytivou září)

Nápad lektvaru (zintenzivnění smyslů) je dle mého dobrý, nic podobného v pravidlech není. Samotné zpracování je dle mého průměrné - neřeší se zlepšování zlodějských smyslů, neřeší se boj ve tmě, neřeší se postihy za zvýšené vnímání smyslů. Kladně hodnotím dvojitou dávku a postihy za ni - nový nápad přístupu pro zvyšování dávky. Pro vyšší hodnocení bych si představoval komplexnější zpracování, takto je to jen nadprůměr.


 Uživatel úrovně 5

"Lektvar je též silně návykový." Při hře to znamená co ? Vyjádři to alespoň nějakou pastí, nejlépe s použitou vlastností charisma.

"Lektvar se nesnese s jiným alkoholem" + 30% šance předávkování: Pro všechny postavy stejná šance, bez závislosti na odolnosti. Vyjádři to alespoň pastí s použitou vlastností odolnost.

Herní mechanizmy doporučuji pro zajímavost srovnat se zlepšením zlodějových smyslů v PPE.

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :o( Pravidla standartně obsahují:
Dvojitá dávka a vícenásobná dávka = dvojnásobné a delší trvání účinku.
Předávkování a návyk řeší pravidla taktéž, v sekci pro PJ.

Čirá kapalina má podle mne velice nenápadnou barvu, od 0% do 5%. (Hledáš zabarvení ? Hod k%-> Podle tebe to nemá žádné.)

Cena je podle mne úměrná délce trvání. Autor mohl připoměnout / zahrnout, že v případě zbystřených smyslů, hlavně zraku, postavě hrozí oslepnutí, ohluchnutí a pod.

2** za nedopracované herní mechanizmy. Nejasné mělo být vysvětleno v textu článku, ne až v reakci na kritiku :o(
Promiň, ale samotný nápad to nevytrhne, pokusů o zlepšení toho čionoho atributu postavy jsem už viděl ...

Ps: nesnáším "záleží na PJ" - ty jsi autor, ty určuješ, co se v tom či onom případě stane! Sepsat zádrhele umí každý, ale popsat je tak, aby se daly odehrát, to je práce pro autora!

PPS: použitelná je podle mne první polovina, ta druhá je dost nepopsaná. Tu první si napíšu do 5ti minut, tu druhou abych dopisoval půl hodiny.


 Uživatel úrovně 0

Opravdu pěkné.

Jen:
Principy DrD moc nepodporují dvojnásobení účinků kouzel či lektvarů (nedá se říct, že bych v tomto s DrD stoprocentně souhlasil), takže to trochu se systémem jako takovým hapruje. Ale je pravda, že v tomto případě by prodloužení účinky nebylo ono.

Co bych vytkl spíše je pevně daný bonus. Jestli lektvar ovlivňuje bystrost té které postavy, možná by bylo dobré aby byla použita právě takto. Podle mého názoru by bylo lepší postřeh zdvojnásobit (u náhodného by se muselo asi použít jiného násobení ;))

Dále: jak kocovina ovlivní bojeschopnost? A vůbec, co udělá lektvar s postavou, která chce bojovat? Když dostává bonus +1 k iniciativě, může mít více akcí za kolo (tedy např. více útoků). Ale nikde v popisu účinku lektvaru jsem si nevšiml, že by lektvar zvyšoval rychlost. Možná by byl lepší bonus do obrany (recipient lépe tuší odkud směřuje útok, lépe si všimne, že je na něj útočeno atp.)

Ad předávkování: a co třeba hod na odolnost?

(jinak omlouvám se, pokud se opakuji ;))

Nápad jinak skvělý ;) Jak řekl Skřetoštěp něco takového tu chybělo ;)

Lazi


 Uživatel úrovně 5

Zdravím vás. Děkuju za hodnocení a ohlasy. Pokusím se teď alespoň trochu ispirativně odpovědět na některé otázky a připomínky:

1) příklady fatálních neúspěchů: halucinace můžou trvat celý týden, postava na čas ohluchne, dostane panický strach a uteče odhdivši veškeré vybavení v rukou, neboť se jí bude zdát, že se na ní blíží její noční můra ze všech stran atd - vždy by to měly být mnohem silnější halucinace, kterým bude bezmezně věřit.

2) s lektvarem sovích očí by se snést měl, ale určitě by to PJ neměl připustit automaticky - vždy je šance, že se to podělá - záleží na PJ, neboť se v případě současného použití jedná opravdu o velký tlak na smysly postavy.

3) ano, návykovost je srovnatelná s megacloumákem.

4) nevidím důvod, proč by měl být ponus pro NO nižší? Když příjde do mísrtnosti s tajnou schránkou postava pod vlivem lektvaru, její smysly jsou napjaté ako struny a všímá si jakýchkoli podivností - tedy bonus by mohl být spíše větší...

5) čich a ultrasluch zůstanou v zásadě stejné - ano, možná by PJ mohl v případě např. nejasných "obrysů" být trochu shovívavějí a více upřesňovat, stejně tak infravíďo bude jasnějších barev, ale to jsou spíše kosmetické změny. V zásadě zvostává vše při starém.

To vypadá, že to bude všechno. Ještě jednou dík za hodnocení a zas někdy pa..


 Uživatel úrovně 0

Výborně,
další mezera v pravidlech DrD je zacelena. Nic na podobném principu jsem v pravidlech (myslim) není.
Lektvar je dobře zpracovanýa co do efektu výborný.
rád bych toho napsal více ale opravdu jsem nenašel nic, co by se dalo vytknout.
:)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

dílko se mi velice líbí. Je pěkně zpracované, dá se velice dobře použít a de facto není co vytknout. >Chyby< nejsou dle mého natolik závažné, aby tropily ve hře zdržování nebo zaměstnaly PJe horečnatým zamýšlením. Hodnotím 5*, které si dílo zaslouží,

s úctou,

Tobša


 Uživatel úrovně 0

Není co kritizovat. (Resp. mohla by se objevit aplikace na schopnosti povolání - Šestý smysl, rasové schopnosti, Imitace, možná i něco dalšího (vidění magenergie, naslouchání kouzlům, zaslechnutí mentálního souboje - nejsou založeny na běžných smyslech), ale to jsou body navíc.)

Corwin - pravidla pro větší dávky lektvarů v pravidlech jsou. Prodlužuje (zdvojnásobuje) se doba trvání, nikoliv efekt. Tak to prostě je, právě kvůli tomu, aby se lektvary nedalo jednorázově přílišně posílit. Tomuto lektvaru to promíjím, protože není určen k boji a má velmi dobře zpracovaná negativa takového použití.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Dílo je krátké a dobře se čte, nápad je kvalitní.
Co bych k tomu asi dodal:
-Lektvar je silně návykový, takže navyklá postava bude pít asi 1 denně. Je možné, aby měla postava po dlouhé konzumaci nápojů i nějaké trvalejší problémy se smysly?
-Postavě se po požití lektvaru zlepší všechny smysly. Tohle jde už trošku od díla, ale je tedy patrné že hobiti dostanou bonus ke schopnosti čich a krollové k ultrasluchu?

To je asi tak vše, dílo hodnotím známkou kvalitní.

S pozdravem Zerrion