Alchymistické Předměty

Amarouny "jídlo v prášku Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Ostatní

Magenergie: 3

Suroviny: 5

Základ: jídlo nebo pití dle vlastní volby, vodotěsně uzavřitelný pytlíček

Nalezení: -

Trvání: -

Výroba: 1 hodina

Nebezpečnost: -

Síla: -

Barva/chuť/zápach: dle okolností

Popis:

Nejprve tedy pojem: Amarouny nazýváme jakékoliv jídlo či pití, které bylo pomocí speciálního alchymistického postupu převedeno na práškovou formu, ze které je poté možno opět získat poživatelný pokrm / nápoj.

Amarouny dělíme na dva druhy: Jednodušší - Chuťové (hodnoty bez závorek) a složitější - Kompletní (hodnoty v závorkách).

Uvedené hodnoty jsou počítány na 1/3 čenu jídla případně na jednu čtvrtku pití. Pokud chce alchymista podobným způsobem stvořit větší porce, náklady, stejně jako časová náročnost se úměrně zvýší. Z 1/3 čenu jídla případně ze čtvrtky nápoje vznikne práškovitá substance, vážící 1 minci a právě tuto substanci nazýváme "amarouny". Tu pak uložíme do onoho vodotěsného pytlíčku uvedeného v "základu", případně na pytlíček ještě napíšeme, co v něm vlastně je. Zpětně z amarounů získáváme jídlo přidáním desetiny čtvrtky vody na 1/3 čenu, u nápojů je ale přidat tolik vody, kolik má být výsledného nápoje (amarouny jí jenom pozmění). Použitá voda by měla být pokud možno čistá - jakékoliv další složky totiž mají vliv na chuť případně na poživatelnost (Je-li voda otrávená, bude otrávené i vzniklé jídlo / pití - je-li použita mořská voda, bude výsledné jídlo / pití slané...).

Pokud se amarouny setkají s vlhkostí (například pokud pytlíček dobře netěsní nebo pokud jsou uchovávány někde jinde), začnou nabobtnávat a měnit se na svou výslednou formu. Jakmile jsou v konečné formě, začnou se "kazit" - jakékoliv jídlo / pití si zachovává své vlastnosti jeden den, pak se ale během jedné hodiny změní v hromádku amarounového želé, které nemá žádnou výživnou hodnotu (ale není ani jedovaté).

Také se může stát, že se někdo pokusí amarouny sníst před přidáním vody. V tom případě začnou reagovat na vlhkost v žaludku a měnit se v konečnou formu. Což o to, u nápojů by to ještě šlo. U jídla je problém, že jídlo nění řádně rozkousáno a promíseno se slinami, tudíž je špatně stravitelné. U kompletních amarounů to může být i nebezpečné. Příslušné následky budou uvedeny u jednotlivých amarounů zvlášť.

Nejprve popíšeme chuťové amarouny. Jednodušší jsou proto, protože nezachovávají původní formu jídla, pouze jeho chuť - po přidání vody se z amarounů vytvoří 1/3 čenu nevábně vypadající kaše, která nicméně stále chutná jako původní jídlo, a lze jí dále tepelně upravovat. Objemově se vejde akorát tak do jednoho průměrného talíře. Nápoje podobné zkáze nepodléhají, nicméně přesto ztrácejí na kvalitě - mléko nemá tu správnou hustotu, pivo nemá pěnu... Pořád si ale zachovává stejnou výživnou hodnotu (obsah vitamínů apod.) Dále se nedoporučuje dělat chuťové amarouny z nějaké chuťově pestřejší směsi. Například není problém, udělat tyto amarouny dejme tomu z kuřecího stehna, protože to chutná všude víceméně stejně, ale pokud byste je udělali z kuřecího stehna s brambory, vznikne vám směs, ve které je chuť brambor a kuřete dokonale smíchána dohromady. Na druhou stranu je možné stvořit zvlášť "kuřecí" složku a zvlášť "bramborovou".

Požití prášku: Kašovitou hmotu lze pořád ještě strávit poměrně snadno, tudíž má postava pouze 12 hodin pocit těžkosti (postih -1 k ÚČ i OČ), po dvanácti hodinách se zažívací obtíže projeví jako zácpa.

Kompletní amarouny oproti tomu plně zachovávají původní jídlo / pití. Kuře s bramborem se změní v kuře s bramborem, mléko je jako čerstvě nadojené, pivo se dokonce napění...

Požití prášku: Zde velmi záleží na tom, v co se měly amarouny proměnit. Něco jiného je bramborová kaše, něco jiného je celá brambora. Postavě to může způsobit velmi závažné zažívací potíže - nejhorší případ ale je pouze 24 hodin ve stavu "vyčerpaná" - pak se amarounům postavy zželí a promění se v želé (závažné komplikace jako třeba protržení žaludku kuřecí kostí by měl PJ nasadit pouze pokud si myslí, že si to daná postava zaslouží).

Přeměna z amarounů na pokrm po přidání vody probíhá za velkého bublání a biologických zvuků a trvá jednu směnu, amarouny pro přípravu nápojů po přidání vody pouze šumí a jsou s přeměnou hotovy po jednom kole.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Co na tohle říct? většina z nás jistě zná amarouny odjinud. Já bych proti amarounům nic neměl, ale do dračího doupěte? myšlenka pokrmu, který nic neváží a snadno se z něj stane plnohodnotné jídlo je lákavá, ale nic by se nemělo hnát do krajnosti... jinak forma prášku není příliš praktická...


 Uživatel úrovně 0

To odlehčení je naprosto extrémní a představa těch komplexních mi je úplně proti srsti. Přesto hezký nápad a zpracování oceňuji 3*.


 Uživatel úrovně 8

Hodnoty v závorkách jsem už Krteckovi posílal, teď je to na něm...

Ztracená hmotnost: Před tím máš třetinu čenu vážící X mincí. Pak se udělá čáry máry fuk a je z toho lehčí prášek, který ale v sobě má pořád magicky zakomponovanou původní hmotu... No a když se přidá voda, tak to udělá zase čáry máry fuk a je z toho zase oněch X mincí...


 Uživatel úrovně 0

Unknovn - fenomén stracené hmotnosti vysvětlíš působením magie při vytváření amarounu(prášku), ale ne při spětné transformaci. (3mn za amarouny + 6 mn za vodu = 9mn jídla na čen.) Kde to nabere ostatní objemovou a hmotnostní hodnotu? U kaše naní potřeba nic přidávat, ale u komplexních amarounů bych to uvítal. Pomocí magenergie stvoří trvalou hmotu?
Ptal jsem se na barvu/chuť/zápach amarounu - takře prášek je cítit stejně jako jídlo co z něj bude? a pokud je v tom prášku jed, je to z něj cítit stejně, jako kdyby nebyl v prášku? Hodnoty v závorkách stále chybí... já je fakt chci, mě seč to líbí.


 Uživatel úrovně 1

Aritma: Zdá se mi, že bereš Dračí doupě moc vážně. Dovedeš si představit, jak bezvadně musí vypadat kuře ve vlasech krolla (a jak bude osolené, hmm, mňam)?

Nehrají se jen hry reálné a klasické, hrají se i hry zábavné, nereálné, pohádkové, fantaskní, někdy až bizarní a bláznivé. Do těchle her jsou amarouny to pravé koření, navíc se zapojením logiky (a PJe) tohle snadno zahraješ i ve hře obyčejné.


 Uživatel úrovně 0

Promiňtě tento článek mě tedy neoslovil.
Samotná přeměna je sice zajímavá (ale originalita tu není, viz zmíněný film) provedení sice funguje ale mnoho vecí nesedí (viz zmenšovaný mečoun, pojem jídlo, apod.), cena je dost vysoká a ačkliv se tím sníží nožství neseného nákladu, bez vody se stejně nenajíte, takže ponesete více vody a ta taky něco váží. Navíc, když vám spadne na zek kus chleby, dá se sebrat. Když se vám rozsype po zemi prášek, co pak?
To navozuje další otázku, co s jídlem, když není prášek všechen? Objeví se mi v případně kompletního amarounu jen kosti z pečeně? Hmm, mňamka... a že nám toho výživného ale zůstalo hodně...
Pokud se prášek dostane do kontaktu s vlhkem, začne se měnit. Když tím tedy posypu zpoceného válečníka, vyrostemu na hlavě kupříkladu kuřecí stehno? Taky to zní moc lákavě... o Nathakových kamenech a nehtech ani radši nemluvím.

Možná by to šlo popsat ale tohle rozhodně to není vhodně vytvořena a klidně si mě sežerte nebo zamarounujte, myslím, že tohle je silně nedokončené a uvažuju ještě o nižším hodnocení :-(


 Uživatel úrovně 8

Podle mě by "amarouny" měly jít udělat z čehokoliv, bude se to jen trochu lišit výrobním postupem a tím, kdo má být konečným konzumentem. Argument poukazující na to, že pro rozdílné fantasy rasy může být kritérium poživatelnosti různé (viz již zmíněné kameny), se dá totiž aplikovat i uvnitř lidské rasy - zkuste někomu s cukrovkou takto dostat do těla čistý cukr, a uvidíte, jakou to nadělá paseku...

Dále musím poukázat na jednu věc:
Nejde zde o transformaci jednoho čenu, ale jedné třetiny čenu.
Není k tomu přidávána čtvrtka vody, ale desetina čtvrtky - čtvrtka vody je potřebná pouze u nápojů.
Fenomén "ztracené hmotnosti" lze snadno vysvětlit působením magie.
Barva/Chuť/Zápach: V příspěvku stojí, že jsou stejné, jako u příslušného jídla. Toliko tedy i pro rejpaly, kteří by chtěli dělat amarouny z otrávených potravin.
Pro další rejpaly, kteří by chtěli místo vody přilévat pivo, tu mám v příspěvku pár větiček, které jim všechno vysvětlí:

Cituji (sám sebe):
Použitá voda by měla být pokud možno čistá - jakékoliv další složky totiž mají vliv na chuť případně na poživatelnost (Je-li voda otrávená, bude otrávené i vzniklé jídlo / pití - je-li použita mořská voda, bude výsledné jídlo / pití slané...).
(konec citace)


 Uživatel úrovně 5

Tuvy:

Až 135 kg mečouna zkomprimuješ do jedné třetiny čenu, dej mi vědět...


 Uživatel úrovně 1

Napadlo mne, že za jídlo se dá považovat ledacos. Podle čeho se soudí, co je jídlo?

Některé rasy mohou jako největší pochoutku okusovat žulové homole, sypat si do čaje vulkanický prach a kousání nechtů považovat za snídani. Tohle (a jiné, samozřejmě i méně extrémní) když proměním v amaroun a (obrazně i doslovně řečeno) dám někomu sežrat, nadělá paseku. Možná by tedy mohlo být alespoň v diskuzi vysvětleno, cožeto vlastně jde v amaroun proměnit.

Prostě a jednoduše - poživatelný pokrm je pojem, na který můžeme očima fantazáka pohlížet z různých úhlů.


 Uživatel úrovně 0

Legrace...

Mečoun má nějakých 135kg po vytvoření kompletního amarounu - malinký seschlý mečounek jako jednohubka na talíři místokrále a po sluplnutí se pěkně nafoukne na původní velikost...

Ať mi nikdo netvrdí, že ho ta představa nepobavila :-)
A ať mi Zombie netvrdí, že by to rozchodil jen s vyčerpáním :-)

T.