Alchymistické Předměty

Acirelův filtr Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Ostatní

Magenergie: 45

Základ: dvě specielně upravené skleněné lahve, přesněji viz níže

Trvání: 200 čtvrtek filtrátu

Výroba: 1 den doma

Popis:

Vzhled

Filtr má podobu jakési dvojité lahve. Skládá se ze dvou lahví, kde jedna je zmenšeninou druhé. Ta menší je uvnitř větší a je mezi nimi zhruba coul široký prostor. Lahve se nikde nedotýkají. Menší lahev de facto levituje uvnitř větší.

Funkce

Funkce filtru je velmi jednoduchá. Do prostoru mezi lahvemi se nalije tekutina nebo směs tekutin A. Do vnitřní lahve se pak nalije tekutina nebo směs tekutin B. Ze dna vnější lahve pak začne vytékat tekutina nebo směs tekutin shodná s A, která byla obsahem tekutiny nebo směsi tekutin B. Jinými slovy, z lahve odteče tekutina nebo směs tekutin, která má stejné složení jako ta, která je mezi lahvemi. Funguje na veškeré tekutiny ať už rozpuštěné nebo pouze smíchané. V lahvi vždy zůstanou nerozpuštěné pevné částice (i sebejemnější prach). Nerozpuštěné pevné částice mezi lahvemi nemají na filtraci žádný vliv.
Příklad: do vnitřní lahve se nalije voda s alkoholem. Do prostoru mezi lahvemi se nalije čistá voda. Ze dna bude vytékat čistá voda.

Princip funkce

Princip je takový, že magenergie vnitřní lahve zajistí průchodnost jejího dna. Magenergie vnitřní lahve jednak vytváří silové pole, které drží vnitřní lahev bez kontaktu s vnější, a jednak provádí výběr tekutiny, která má protéci, na základě porovnání s "mezitekutinou" a nakonec udržuje "mezitekutinu" ve stálé teplotě. Nejedná se tedy o žádného démona. Jde pouze o mechanicko-magický mechanizmus.

Postup výroby

Nejprve se vloží část magenergie do vnitřní lahve, a to po pěti mazích za směnu. Když máme vloženo 10 magů ve vnitřní lahvi, postavíme lahve na nějaké třesavé místo, nejlépe přímo na specielní třesací stroj, nebo může lahvemi třást alchymistův pomocník nebo kdokoliv jiný. Otřesy ale nesmí být takové, aby se lahve navzájem o sebe rozbily. Necháme soustavu třást a zároveň při třesení vkládáme magenergii do vnější lahve a to rychlostí 1 magu za kolo. Jakmile budeme mít ve vnější lahvi vloženo 40 magů (což je, pro představu, po necelých 7 minutách), přestaneme třást a přidávat megenergii. Nyní si můžeme všimnout, že vnitřní lahev se již nedotýká lahve vnější. Nyní vezmeme 1 1/2 čtvrtky vody a rozpustíme v ní minci soli. Tuto slanou vodu nalijeme do vnitřní lahve. Do prostoru mezi lahvemi nalijeme 1/2 čtvrtky čisté vody. Celou soustavu ponoříme po hrdlo do čisté vody. V tomto stavu vložíme do lahví zbývající magenergii, to jest do vnitřní 10 a do vnější 5 magů. Necháme stát po zbytek dne (alespoň 5 hodin). Filtr je hotov.

Konkrétní čísla, omezení a doplňující údaje

  • Základ - dvě lahve v sobě - dokáže vyrobit dobrý sklář za 80 zl (poměr cen jako v pravidlech, PJ si jistě upraví) a bude mu to trvat 1 den.
  • Filtrace jedné čtvrtky trvá 5 kol - jednou čtvrtkou se rozumí to, co vytéká jako filtrát, nikoliv to, co se vlije do vnitřní lahve.
  • Filtr je schopen odfiltrovat maximálně 200 čtvrtek tekutiny. Po vyčerpání tohoto limitu přestává fungovat - "zhasne" silové pole, které drží vnitřní lahev a dna lahví přestávají být prodyšná. Vznikne tak opět holý základ.
  • Tekutina, která se vlévá dovnitř a mezi lahve, nesmí teplotou přesáhnout teplotu roztaveného skla. Z toho plyne, že je možné filtrovat i taveniny, které tuto teplotu nepřesahují.
  • Objem tekutiny mezi lahvemi musí být 1/4 čtvrtky nebo více. Objem celého meziprostoru je 1/2 čtvrtky.
  • Objem vnitřní lahve je 1 1/2 čtvrtky.
  • Prázdný filtr váží 10 mincí.
  • Je li uvnitř roztok pevné látky, ale mezi lahvemi není roztok, ale pouze zorpouštědlo tohoto roztoku, vytéká pouze rozpouštědlo a uvnitř zůstává pevná látka. Bude na dně nanesena stejně, jako by tomu bylo při odpaření rozpouštědla. Příklad: mezi lahvemi je voda, uvnitř je slaná voda. Odteče voda a na dně zbyde sůl jakoby po odpaření vody.
  • Je-li mezi lahvemi roztok, vytéká ven stejný roztok se stejnou koncentrací, jako je ten mezi lahvemi. Příklad: mezi lahvemi je roztok soli ve vodě s koncentrací 1 mince na čtvrtku. Ve vnitřní lahvi je 1 čtvrtka roztoku soli ve vodě s kontentrací 2 mince na čtvrtku. Ven bude vytékat roztok soli ve vodě s koncentrací 1 mince na čtvrtku a uvnitř zůstane 1 mince soli.
  • Teplota tekutiny mezi lahvemi zůstává po dobu filtrace stálá.

Nalévání tekutin do lahví

Do vnitřní lahve se použije buď nějaký trychtýř, nebo stačí trocha šikovnosti.
Do meziprostoru je mozné nalít tekutinu tak, že se zašpuntuje vnitřní lahev.

Čištění

Lahve je možno čistit prakticky čímkoliv a čistí se úplně stejně, jako by šlo o jakoukoliv jinou lahev (tzn. vypláchnutí vodou či jiným rozpouštědlem, aby se odstranily zbytky a tak dále...)

Specielní situace

  • Rozbití vnější nebo vnitřní lahve - filtr ztrácí všechny své magické schopnosti a magenergie volně vyzáří do prostředí v podobě namodralé záře, která svítí 5 kol, v prvním kole má dosvit 5 sáhů, ve druhém 4 atd.
  • Absence nebo malé množství tekutiny mezi lahvemi - filtr nic nepropouští a chová se jako klasická lahev.
  • Přesáhnutí teploty (teplota roztaveného skla) tekutiny vlévané mezi lahve nebo dovnitř - dojde k explozi, která má sílu 120/60/30/15/8/4/2/1/1 + navíc zranění a efekty, které určí PJ, způsobené tekutinami ve filtru, které se rozprsknou do vzdálenosti 10 sáhů na všechny strany. Základní popsané zranění je pro postavu tolikrát menší, kolik je kvalita zbroje postavy -1 (nejméně však 1) - tedy žádná a vycpávaná zbroj zranění nezmenší, kožená na polovinu, destičková na třetinu atd. Pokud postava nemá chráněné oči, může si hodit (pokud nechce házet, znamená to automaticky neúspěch) na past obr - 8 - nic/poranění. Míra poranění je závislá na vzdálenosti od cílového hexu a na tom, o kolik nebyla past přehozena. Přesně určí PJ. Pozn. autora - zranění na cílovém hexu a vzdálenost posledního zranění od cílového hexu je stejná jako u pyroforovy rachejtle 4. úrovně. Zároveň, při 8 zlatých za mag, má filtr právě sejnou hodnotu jako nemagická rachejtle 4. úrovně.
  • Tekutina mezi lahvemi je směs a tekutina uvnitř neobsahuje stejnou směs jako je mezi lahvemi, ale určité jednotlivé tekutiny jsou shodné - filtr propouští přesně to, co je mezi lahvemi, tudíž, byť by jedna tekutina směsi mezi lahvemi byla shodná s jednou tekutinou uvnitř, nepropustí nic, pokud neexistuje naprosto stejná směs jak uvnitř tak mezi. Příklad: v meziprostoru je voda se solí. Ve vnitřní lahve je voda s cukrem. Není propuštěno nic, i když složka vody je shodná, protože se propouští přesně to, co je v meziprostoru.

Opačný filtr

Když Acirel oslavil úspěchy se svým filtrem, vyvinul ještě opačnou variantu svého filtru.

Tento filtr má naprosto stejné parametry, jako výše popsaný, ale v několika věcěch se liší:

  • funguje obráceně, tzn. to, co je v meziprostoru NEpropouští.
  • k výrobě je místo soli potřeba 1 1/4 čtvrtky oleje a vody stačí pouze 2 3/4 čtvrtky.
  • postup výroby je stejný až do práce s tekutinami. Ta se liší tím, že dovnitř vnitřní lahve se nalije směs 3/4 čtvrtky oleje a 3/4 čtvrtky vody. Do prostoru mezi lahvemi se nalije 1/2 čtvrtky oleje a ponoření do vody je již opět stejné.

Historie

Tento vynález pochází od pyrofora Acirela. Acirel byl jeden z těch aktivních pyroforů, kteří se nebojí experimentovat a vymýšlet nové sloučeniny, nástroje a mechanizmy. On se zabýval především výrobou všemožných tekutin, od jedů a protijedů přes kyseliny až po výbušné a těkavé tekutiny. Jelikož, hlavně u posledních zmiňovaných tekutin, bylo vysoké riziko, že se něco zvrtne, potřeboval najít způsob, jak z tekuté směsi odfiltrovat jen tu, kterou potřeboval. Klasické, dosud používané, způsoby nestačily jeho nárokům na čistotu filtrátu, tak se pustil do vynalézání vlastního filtru, který by mu zaručil čistotu. Řekl si, že by mu snad mohla pomoci magie. Postupoval tak, že řekne, co chce ze směsi odfiltrovat, a magie to zařídí. Jenže jak "říci" magii "odfiltruj tohle"? Dlouho experimentoval s klasickými způsoby, které upravoval přidáním magenergie v kombinaci s dalšími materiály, ale když se mu stále nedařilo, začal úplně od začátku, ale myšlenka však zůstala. Nakonec zajásal nad svým výtvorem, protože jeho snažení dospělo do úspěšného konce. Svůj vynález předvedl svým kolegům a získal si respekt a uznání a jeho filtr byl pojmenován po něm – Acirelův filtr.

Slovo závěrem, poděkování

Prosím omluvte případnou nedokonalou chemickou terminologii a kvalitu obrázku, ten má být pouze jakýsi "náčrtek" a dovysvětlení.
Také děkuji všem, kdo se vyjádřili v Dílně a odhalili tak případné chyby. Děkuji.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nápad je dobrý, líbilo se mi to ale víc bohužel říci nemohu. Alchymisty jsem zatím nehrál....a ani nevím jestli někdy budu.


 Uživatel úrovně 0

Celkem by mě zajímalo, jestli se tekutina mezi lahvemi musí dávat před každou filtrací čerstvá (myslím tím čistá tekutina, roztoky se můžou usadit a nepujdou znovu rozmíchat).


 Uživatel úrovně 0

jako jiz trochu zbehly hrac DrD a alchymista si myslim ze napad je vyborny, zajimavy a mozna ze si filtr casem poridim, ale kdyby to zpracovani bylo jeen o trochu lepsi tak bych se odhodlal i k nejvyssimu hodnoceni
4*


 Uživatel úrovně 5

Dobrý příspěvek, kterému do nejvyššího hodnocení chybí lepší zpracování.
Jednotlivé výtky opakovat po redaktorovi nemá smysl, tak dnes zkráceně: dávám 4*


 Uživatel úrovně 5

Legar: ve středověku se z měděných rud získávala měď s obsahem stříbra (černá měď) a až pak se z ní vyžíháním (oxidací) mědi získávalo čisté stříbro. Tento filtr by ti roztavenou slitinu kovů čistě a přehledně rozdělil.
Dělení roztoků solí a dalších látek je diskutabilní, protože většina solí je disociovaná - nachází se ve formě rozpuštěných iontů. Filtr propustí rozpouštědlo s rozpuštěnou látkou, která v něm stále existuje jako ionty (Na+, Cl- atd.). Tím, že autor toto téma nakousl otevřel dveře. Já jsem se snažil ukázat jednu z variant, jak to lze pochopit. Teď mne napadla ještě varianta s rozpuštěnými či zkapalněnými plyny .... :o)

Corwin45A: děkuji za připomenují, síla výbuchu se mi zdá opravdu nadsazená. Bod kritiky, týkající se přehnané síly nakonec převodem z papírové verze zapadl (odkaz na sílu výbuchu svitků).

Mavev: 3 hodiny práce.


 Uživatel úrovně 0

(1) Nápad je to podľa mňa na 5*. Logický, efektívny, jednoduchý. Skutočne sa mi páči, že sa niekto zamyslel nad tým, ako urobiť veci jednoducho a efektívne. To si veľmi cením.

(2) Nepresnosti v číslach mi nevadia až tak veľmi. Kým nie sú principiálne a predmet je kvôli nim totálne nevyvážený, neberiem ich veľmi vážne. Keby som išiel predmet použiť v dobrodružstve, aj tak by som si ich upravil podľa mojich princípov.:-)

(3) Postup výroby: Takže ak hodím (dutý) kameň do hlinenej nádoby, predpísaný čas ňou budem triasť a „pridám“ správne množstvo magenergie, vravíš, že kameň začne vnútri levitovať???!!! A keď sme už pri tom „pridávaní“ magenergie... Prečo si nepopísal, ako vlastne alchymista do fliaš magenergiu „pridá“? Kopne do nich, čím sa zvýši ich kinetická energia? Alebo ich vynesie na kopec, čim sa zvýši ich potenciálna energia? Alebo ich zohreje, čím sa zvýši ich vnútorná energia? Alebo tú energiu na ne proste naleje, a ona do nich vsiakne? Ja si myslím, že DrD a fyziku by sme miešať nemal. Rovnako si myslím, že by sme sa na DrD nemali pozerať z nášho zjednodušeného fyzikálneho pohľadu. V pravidlách nie sú nikde popísané žiadne štandardné alchymistické praktiky a postupy. Sú tam iba podmienky (suroviny, čas..) a dôsledky (výrobky, kontakt so sférou...) týchto postupov. A kým ani na stránku nik nespracuje princípy, vďaka ktorým robí magenergia vo výrobkoch to, čo alchymista chce, budem sa na postup výroby pozerať ako zbytočné predlžovanie.

(4) Teplota tavenia: Toto je dosť nešťastné riešenie. Aj keď nie úplne zlý nápad... Ale okrem toho čo napísal Zombie, iba tým pridávaš každému PJ-ovi prácu. (Z niekade vyhrabať teploty topenia.) A myslím si, že ty to malo byť skôr o uľahčení PJ-ovej práce. Nebolo by od veci nejaké jednoduchšie riešenie, ako napríklad maximálne 100 stupňov. Na kovy vymysli radšej kamenný filter.

(5) Chémia: Ako som už povedal: Nie je dobrý nápad miešať vedu s DrD. Po prvé vznikajú rozpory o ktorých tu písali všetci predo mnou. Po druhé PJ nie je chemik a nemusí poznať zloženie všetkého, čo hráčov napadne do filtra strčiť. Po tretie už ja mám na mojom svete iný základný princíp a látky sa u mňa neskladajú z chemických prvkov. Tu vzniká problém s aplikáciou a všeobecnosťou príspevky.

(6) Zombie má pravdu, že niektoré časti textu by sa dali proste vyškrtnúť. Čo je na jednej strane dobre: bez problémov som pochopil, ako to funguje. Ale na druhej strane bez týchto častí by to bolo prehľadnejšie.
Oceňujem príklady. Veľmi mi pomohli to všetko pochopiť. Bolo by dobré, keby ich tam bolo viac.

(7) Filter nie je trhavina. A na rozdiel od rachejtle, nie je prispôsobený na to, aby urobil čo najväčší damage. V prípade jeho zničenia (akýmkoľvek spôsobom) by som radšej postupoval podľa štandardných pravidiel pre zničenie magického predmetu. Zvláštne efekty nech si dorobí PJ aké chce.

(8) Obrázok je fpohode. Aj keď som výzor dosť dobra pochopil aj z popisu.

Aj keď je tento príspevok pre mňa skoro nepoužiteľný, vysoko oceňujem prístup autora (jednoduché a efektívne riešenie). Pre mňa ho od 5* delí iba tá chémia, z ktorej vyplývajú nepríjemnosti pre PJ.

... . . .. .. ...GJ!


 Uživatel úrovně 0

Většina záporů i kladů už byla řečena, jen bych se rád autora zastal u bodu 7 Zombieho komentáře.

V příspěvku je: "Funguje na veškeré tekutiny ať už rozpuštěné nebo pouze smíchané.", což chápu z chemického hlediska jako směsi (roztoky a emulze, případě suspenze, pokud se snažíme odfiltrovat pevnou látku) sloučeniny by to rozkládat nemělo, to by se také mohlo jít dál a rozložit látku na subatomární částice a ty už by nějak protekly v každém případě a hnedle bychom měli kámen mudrců.
Pokud to ale nerozkládá sloučeniny, tak ani filtrace kovů z rud nebude nijak snadná, protože jsou to ve většině případů také sloučeniny (až na zlato a pár dalších výjimek).


 Uživatel úrovně 8

Pěkné, užitečné, praktické využití magie. Nehodí se sice do každého světa (nějak si nedokážu jak si tímhle Aragorn čistí vodu), ale pokud dáváte ořednost renesančním až barokním reáliím určitě ho můžete zkusit zařadit.

Většinu chyb popsal Zombie, jen doplním že se mi nelíbý síla výbuchu. To dělá z filtru celkem účinnou bombu, navíc bez pravidlových omezení trvanlivosti, použil bych určitě nižší. Použitá magie by čistě podle převodní tabulky měla stačit na výbuch za celkový součet 130 životů a i pak bych váhal jestli to není zbytečně moc, nejde o trhavinu.

DragonRider: není příliš těžké tohohle dosáhnout pomocí "lepení skla" jeho taveninou.


 Uživatel úrovně 5

Zombie to naprosto vyčerpavajícím způsobme zhodnotil, není co dodávat.


 Uživatel úrovně 0

Tak všchny chybi byli zmíněné, jen dodám že nápad je to dobrý, ale zpracovaní už tolik ne...
Hodnotím za 3*