Alchymistické Předměty

Žabí život Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Lektvary

Magenergie: 8

Suroviny: 27

Základ: Celá hlava ľubovoľnej žaby

Trvání: 2-7 smien (1k6+1)

Výroba: 2 smeny

Barva/chuť/zápach: 100/100/100

Popis:

POPIS:

Lektvar Žabí život je veľmi výrazná tmavozelená tekutina, dosť hustá, tekutosťou pripomínajúca med, obsahujúce jemné hrudky. Zápach sa dá prirovnať k slabšiemu zápachu močariska no väčšinou ide hlavne o pach žaby, ktorej hlava je použitá ako základ. Jeho chuť je trochu trpká, trochu horká, ale vždy veľmi dobre rozoznateľná, pretože je výrazná; trochu pripomína chuť púpavy.

PÔSOBENIE A VYUŽITEĽNOSŤ

Tento lektvar pôsobí v 2 rôznych fázach a v každej z nich sa dá v podstate využiť:

1. fáza (pozitívna fáza)

Po požití (vypití) lektvaru sa do dvoch kôl naplno prejaví jeho efekt a takto pôsobí po dobu 2-7 (1k6 + 1) smien od vypitia.

Lektvar prispôsobí počas prvého kola telo požívateľa na nasledovnú zmenu, čo sa prejaví slabším pálivým pocitom na celej pokožke a v pľúcach a navyše počas celého kola požívateľa neuveriteľným spôsobom bolí hlava a srdce, kvôli čomu je na toto kolo považovaný za vyradenú postavu! Ale pozor, je to len pocit, takže v skutočnosti nijak tento lektvar počas prispôsobovania neškodí hlave ani srdcu!

Celé toto pôsobenie spôsobí spomalenie tepu srdca, avšak telo je na túto zmenu „upravené“ a preto z toho požívateľovi nič nebezpečné nehrozí, práve naopak - po nasledovnú dobu pôsobenia je už možné naplno využívať všetky výhody plynúce z požitia lektvaru (bolesti prestanú okamžite) a to sú:


a) TELO POTREBUJE MENEJ KYSLÍKA, z čoho plynie, že vydrží dlhšie bez dýchania. Vydrží dokonca 5-krát dlhšie, než za normálnych okolností (čo môže mať ozaj skvelé využitie pri plávaní pod vodou...).
b) PRISPÔSOBENIE SA VONKAJŠÍM TEPLOTNÝM PODMIENKAM, čiže telo vydrží väčšie výkyvy teploty, ako za normálnych okolností. Dokonca bez problémov vydrží priame pôsobenie dosť silného mrazu (-10°C) na holé telo a nemá potrebu chladiť sa ani pri teplotách do 50°C (no v prípade nižších respektíve vyšších teplôt, ako sú tie tu uvedené už môžu nastať problémy! Telo sa ale naďalej bude správať tak, akoby teplota okolo bola o 20°C príjemnejšia - či už jedným, alebo druhým smerom – než v skutočnosti je.).
c) VONKAJŠÍ PREJAV TELA - Neverili by ste, aké je jednoduché s týmto lektvarom „naoko umrieť“ :-). Telo schladne, pokožka zmodrie (nie je prekrvovaná) a tep sa stane takmer nehmatateľným. Ak zadrží požívateľ dych, od mŕtveho ho rozpozná len málokto a aj to by mal byť poriadny odborník... (určovať presnú nápadnosť toho, či postava zistí, že je požívateľ živý, by mohlo byť zložité, ale aspoň pre inšpiráciu – obyčajný človek má tak [0 + stupeň inteligencie]% na to, aby odhalil pravdu. V prípade, že ide o nejakého hraničiara, môže mať tak o 10-20% zvýšenú šancu, v prípade nejakého ozajstného odborníka – doktora a pod. – môže byť tento bonus aj o dosť vyšší).
Zatiaľ išlo všetko pekne a príjemne, takže, tu je (sú) háčik(y):

Čím je telo unavenejšie, tým je menej schopné vydržať nejakú činnosť so spomaleným tepom! Preto si každú smenu pôsobenia lektvaru musí požívateľ hádzať proti pasci Odl ~ [(okamžitý stupeň únavy * 4) -3] ~ Úspech: lektvar pôsobí normálne/ Neúspech: pôsobenie prejde do 2. fázy pôsobenia (viď nižšie).

Po skončení pôsobenia 1. fázy lektvaru nastáva opäť jedno nepríjemné kolo, ktoré sa dá tiež nazvať „kolom pravdy“. Požívateľa opäť rozbolí všetko, čo som menoval vyššie a v tomto kole je považovaný za vyradeného. Navyše si musí hodiť proti pasci Odl ~ [(okamžitý stupeň únavy * 4) -3] ~ Úspech: lektvar prestane pôsobiť/ Neúspech: pôsobenie prejde do 2. fázy pôsobenia (viď nižšie).

OKAMŽITÝ STUPEŇ ÚNAVY: (odvodené z pravidiel pre únavu postáv – PPP - Pohyb pod širým nebem - Tabulka Únavy) - jeho hodnotu určuje tabuľka:
STAV POSTAVYOKAMŽITÝ STAV ÚNAVY
svieža (neunavená)1
unavená2
vyčerpaná3
úplne vyčerpaná4
vysilená5

2. fáza (negatívna fáza)

Táto už teda nie je tak príjemná, ako tá prvá. Všetky funkcie tela sa totiž začnú vracať do normálu, okrem tej najdôležitejšej – tepu srdca. To stále funguje pomalšie, ako zvyčajne a preto začne mať telo problémy z toho plynúce:


a) MALÉ PREKYSLIČENIE TELA, teda potreba dýchať rýchlejšie, viac zhlboka a z toho plynúce závraty a nevoľnosti.
b) PODCHLADENIE TELA, pretože nie je dostatočne prekrvené a zahrievané.
c) KÓMA - z dvoch vyššie uvedených problémov automaticky prichádza tento tretí. Vzhľadom k nedokysličovaniu tela a všetkých orgánov sa postihnutá postava začne „vnútorne dusiť“. To sa prejaví veľmi rýchlym unavovaním postavy! Každá činnosť pridáva postave body únavy päťkrát rýchlejšie. Dokonca aj v prípade, že postava oddychuje, body únavy jej neubúdajú, naopak pribúdajú rýchlosťou 1 bod za 3 smeny. V prípade, že postava dosiahne stupeň vysilenia, upadá (podľa pravidiel na únavu) do bezvedomia – kómy.
d) SMRŤ... v prípade neposkytnutia pomoci postava, ktorá upadne do vyššie spomenutej kómy behom doby 1k6 hodín umiera!
*(tu nechávam prostriedky liečenia plne na PJ a jeho systémy... dá sa to riešiť napríklad hraničiarskym Uzdrav Nemocného alebo rôznymi inými spôsobmi... treba však dbať na to, že v období väčšiny DrD svetov nie je veľa nemagických ciest, ako zrýchliť tep srdca!)

JED

Práve vďaka 2. fáze je tento lektvar možné použiť aj ako JED! Navyše, podobne, ako u liečivých lektvarov, Žabí Život nie je požívateľný 2-krát v krátkom časovom období po sebe a teda v prípade dvojitej dávky sa dá ako jed využiť bezproblémovo!

V prípade, že niekto požije 2 dávky lektvaru Žabí Život v priebehu 3 hodín, druhá dávka spôsobí, že telo nebude prispôsobené, ale tep sa zníži aj tak (čo znamená vlastne okamžitá druhá fáza lektvaru po vypití druhej dávky).

Na rozdiel od druhej fázy je však v takomto prípade o niečo nepríjemnejšia pasca, proti ktorej si postava hádže a to: Odl ~ [(okamžitý stupeň únavy (viď tabuľka vyššie) * 4) +2] ~ Úspech: „jed“ nebude pôsobiť/ Neúspech: okamžité prejavenie sa druhej fázy.

HISTÓRIA

(tí, ktorým sa nechce, nemusia čítať :-))
Záznamy vytvorenia prvého Žabieho Života alchymistu Saelina:

1. deň ultimáta
Pitva žaby prebehla úspešne... Jej neuveriteľné schopnosti prispôsobiť sa prostrediu sú pravdepodobne spôsobené pokožkou...

Postup:
Ako základ používam pokožku ropuchy zvlečenú pri vysokej teplote zaživa, prikladám za hrsť prípravkov uchovaných z akademických hodín. Všetko zalejem čistou vodou z akademického prameňa a pomaly prikladám magenergiu, kým zmes dostatočne nezhustne.

Zmes sa zmenila na pevnú, voľne tvarovateľnú hmotu, pripomínajúcu trochu hlinu. Jej farba je tmavohnedá až čierna, smrdí po spálenine a chutí... nepožívateľne.

(takmer nečitateľná poznámka za okrajom: 2. deň ultimáta som premárnil s neuveriteľnými bolesťami brucha – táto hmota je skoro dokonalé preháňadlo)

3. deň ultimáta
Opätovná pitva žaby... neúspešná – žiadne nové poznatky

4. deň ultimáta
(veľmi nečitateľne písané, akoby v zhone:) ten, kto toto číta, možno číta mnou posledné napísané slová... neverili by ste, čo vznikne, ak sa vám dostane živá žaba do styku so surovou magenergiou...

5. deň ultimáta
Laboratórium mám úplne zničené, takmer mi neostali žiadne prostriedky, ale som rád, že som prežil tú ozrutu... No aj tak, pravdepodobne už k ničomu nedospejem a na konci ultimáta aj tak umriem... ZBOHOM SVET!!!

6. deň ultimáta
JE TO JASNÉ! Všetko, čo umožňuje žabám prispôsobivosť, je ich nervová sústava. Neviem, či mi vystačia prostriedky, ale keď chytím nejakú žabu, určite to vyskúšam... lepšie ako kvôli tomu hlúpemu ultimátu umrieť...

7. (posledný) deň ultimáta
Základ – hlavu skokana – zalejem vodou z akademického prameňa... po smene pridávam po dobu ďalšej smeny postupne základné alchymistické suroviny a moje posledné magy pri jemnom zahrievaní nad plameňom sviečky...

Zo zmesi vznikla zaujímavá, trochu hustejšia, tmavozelená tekutina, zapácha po vodných riasach a podobne chutí...

Skvelý efekt! Takmer nahý sa prechádzam v zimnom prostredí a necítim chlad. Navyše, zistil som, že nemusím dýchať tak veľmi, ako normálne a zadržaný dych udržím aspoň 2-krát tak dlho, ako obvykle. Tento efekt som nečakal, ale len dvíha kvalitu môjho výtvoru. Pravdepodobne som vytvoril lektvar a splnil ultimátum...
Teraz si idem užiť tento skvelý pocit a zaplávať si v akademickom jazere...
(posledný záznam o Saelinovej existencii...)

POĎAKOVANIE

Moje najväčšie poďakovanie patrí užívateľom Plž a Zombie za ozaj dobrú pomoc s chybami v príspevku!!! :-)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Jsem si všiml, že většinou hodnotili hlavně slovensky píšící spoluobčané, to skoro vypadá, že je slovenština pro čechy nepřelouskatelná - v novějších dílech je již mnohem více příspěvků :-)

Chybí zmínka o tom zda a z jaké vzdálenosti vidí poživatele trpaslík s infraviděním a také alespoň orientační past na odhalení smrti.

Na ty účinky stojí lektvar příliš mnoho magů ( ve srovnání třeba s lektvarem mlhovina nebo s éterickým olejem, které mají navím mnohem všestrannější použitelnost ).

Pominu-li "historii" ( kterou stejně do hodnocení nikdy nezahrnuju ) je dílko až moc krátké a chybí mu občas základní informace a celkově mě připadá nedotáhlé do konce, proto dávám 3*.

S pozdravem
Folcwine


 Uživatel úrovně 0

Slovenské dielko, Žabí život. Nápad určite dobrý, a to sa cení, no nejaké menšie pripomienky by sa, žiaľ, našli.


Niektoré vetné konštrukcie sú čudne postavené, napr. "no v prípade nižších respektíve vyšších teplôt, ako sú tie tu uvedené už môžu nastať problémy! Telo sa ale naďalej bude správať tak, akoby teplota okolo bola o 20°C príjemnejšia - či už jedným, alebo druhým smerom – než v skutočnosti je." Tak nastanú problémy alebo nie? :-)

Pri požití tohto lektvaru ako jedu, sa hádže proti pasci a ako úspech je uvedené "„jed“ nebude pôsobiť" - nepôsobí jed a pokračuje sa prvou fázou alebo sa vôbec účinky lektvaru neprejavia (nič sa nestane)?

Osobne sa mi tvoje formátovanie html veľmi nepáči (ak to nespravil redaktor, potom si túto poznámku nevšímaj :-)), robí to zmätok. Neberem v úvahu pri hodnotení.

Zopár gramatických chybyčiek, ale prežiť sa to dá. Neberem v úvahu pri hodnotení.

To je odo mňa asi všetko, ako som už spomínal, žabí život je vcelku dobre spracovaným dielom (fázy, využite ako jedu), ktorý predovšetkým má veľké možnosti využita... Hodnotím za 4*.

Andros


 Uživatel úrovně 5

Igi:
Barva/chuť/zápach: nwejde ani tak o konkrétní čísla, jako o poměr - z popisu se nezdálo, že všechny 3 vjemy mají stejnou intenzitu.
Mě se formulace zdá kostrbatá (připraví na změnu) - místo ní bych napsal třeba "lektvar postavu změní" nebo "nápoj postavu přemění na ..., což se neobejde bez počátečních příznaků ...".
Když vydržíš s kyslíkem 5x déle, to znamená, že ho máš 5x víc, nebo že ho spotřebováváš 5x pomaleji. Tenhle lektvar je spíš druhý příklad -> vše, co je spojené s O2 by mělo být posuzováno z hlediska 5x delší časové osy, při zachování stejných postihů, poranění atd. Nebo by tyto postihy a poranění měly být 5x menší.
( Člověku teprve dochází kyslík v plicích a krvi a už se dusí - tělo přejde na několikanásobně méně vydatný anaerobní režim, mozek ne -> následky)
-10°C by mohlo například znamenat o 1-2 body menší poranění ledovými kouzly - u těch silných to nehraje roli, u těch slabých už ano.
Dýchání kůží mi vytanulo automaticky, jakmile jsem zjistil, že v tom figuruje žába. V reálném světě si tak přilepšuje k nadechnutému vzduchu a to je jeden z důvodů, proč vydrží déle pod vodou. Proto jsem se ptal.


 Uživatel úrovně 5

No, vrhnem sa teda na odpovede :-) :

Zombie:
1) Nenápadnosť zápachu: Myslím si, že žaby dosť zpáchajú, preto som to dal tak vysoké... Ale je to hlavne môj (autorov) subjektívny názor na zápach, takže ak sa PJ-ovi nezdá (alebo hocikomu), môže si to kedykoľvek zmeniť... (podľa mňa ide ozaj o detajl :D )
2) Prepočet pasce: Som matematik (žiaľ ?) a tak toto nie je môj prvý príspevok, kde by bol trochu problém s prehľadnosťou výpočtu... veľmi sa za to ospravedlňujem, ale nech sa ako snažím, niektoré veci nezjednoduším dostatočne... :-(
3) Prispôsobenie tela: Veď o to ide! Lektvar telo prispôsobí a preto cíti jeho požívateľ nepríjemný pocit... čo sa ti na tom zdá "nešťastná formulácia"???
4) Menej kyslíku: Pri topení ide práve o ten čas... 5-krát dlhšie vydrží a potom začne byť zraňovaná klasicky, ako pri topení normálnom... keď už raz kyslík dôjde úplne, nezáleží na tom, či ho niekto potrebuje menej alebo viac, vždy mu jeho "absencia" ublíži... (si myslím)
A čo škrtenia týka - to ma nenapadlo. A pravdepodobne by to ovplyvnilo dosť, no momentálne nemám možnosť to sformulovať na presné pravidlá, takže to nechám na PJ...
5) Odolnosť voči "teplotným" kúzlam: toto je vec, na ktorú som mal myslieť a nemyslel som - chyba!!! No myslím si, že v konečnom dôsledku ľadové a ohnivé kúzla sú až tak silné, že táto "ochrana" proti chladu a teplu by nebola dostatočná na znižovanie prípadného zranenia...
6) Mŕtvolný vzhľad: Tento lektvar NEUMOŽŇUJE dýchanie pokožkou, aj keď to tak u žáb je... Preto žiadne prekysličenie pokožky nie je... Nikdy som netvrdil, že lektvar urobí z človeka úplnú žabu - prevezme len niekoľko vlastností, nie všetky... Prečo by mal???
7) Prechod medzi bodmi a)b)c): Postava medzi nimi neprechádza, na postavu pôsobia všetky skoro naraz! (iba som napísal, že V PODSTATE z prvých dvoch vyplýva ten tretí, ale aj to nie celkom!)
8) Nedokysličenie vs. podchladenie: Áno, je pravda, že podchladená postava už má menšiu spotrebu kyslíka a tak ho nebude potrebovať toľko a vlastne prestane mať probémy s jeho nedostatkom... No stále je nedokysličená! Len sa to menej prejavuje...
9) Kóma: - je až následok toho, že postave začnú pribúdať rapídne body únavy... Takže počas kómy už nemajú ako tie body pribúdať. Pribúdajú pred ňou!
10) Vytažení z chladných spárů smrti: To je pravda... zanedbal som prípad, že by sa z toho nejakým spôsobom postava predsa len dostala... Dosť veľká chyba... :-( Ale vymenoval si správne niektoré prejavy...
11) Ultimátum: Skrátka nejaké mal... v skutočnosti nehralo nijakú rolu okrem toho obmedzenia času na prípravu, takže som sa nad ním ani ja nezamýšľal :-)))

=========

A je veľa hodín a mňa strašne rozbolela práve teraz hlava, takže ostatným odpovediam sa budem venovať až niekedy pri najbližšej príležitosti... ďakujem za pochopenie :-)

S úctou Igi.


 Uživatel úrovně 0

Přestane lektvar, dostane-li se tělo do 2.fáze někdy působit? Vypadá to totiž, jako by nezbívalo, než postavu dopovat kouzlem odstraň únavu a doufat, že někdy přehodí past...

Jinak pěkné, nemám výhrady.


 Uživatel úrovně 2

Dobrých lektvarů není nikdy dost. Využitelnost je podle mě velká, ale ničím vyjímečným neviniká.

HN


 Uživatel úrovně 0

Velmi zajimava vecicka.dobry napad, gratuluji


 Uživatel úrovně 4

Lektvar se mi líbí, napadá mě k němu ještě pár otázek:

1) Tělo potřebuje méně kyslíku, ten, kdo požije lektvar tedy vydrží 5x déle bez dýchání.
- Bude také mnohem lépe snášet řídký vysokohorský vzduch? Asi ano.
To ve spojení s adaptací na chlad dává lektvaru nové možné využití.

2) V negativní fázi se funkce těla vrací do normálu, činnost srdce na obvyklý výkon jako poslední.
- Nejsou projevy lektvaru způsobeny hlavně právě zpomalením srdce?
Takový ten neznatelný tep určitě, proto si myslím, že je nelogické, aby se nejprve obnovoval běžný tep, spotřeba kyslíku a tělesná teplota a až nakonec činnost srdce. Pokud srdce pracuje stále pomalu, není asi důvod, aby se tyto věci měnily. Až se zrychlí srdce, zrychlí se tep, zvýší teplota atd. Nejsem lékař, ale takhle by mi to přišlo reálnější.

Uvítal jsem odstavec o využití lektvaru jako jedu, jednoduchým a logickým způsobem nám tu vznikl další využitelný záludný prostředek.

Zpracování se mi líbí, je to tak akorát dlouhé a příběh na závěr je čtivý, oceňuji, že to alchymista nevyrobil napoprvé, pochopil jsem to tak, že jde o studenta, který skládá nějakou závěrečnou zkoušku a má týden na přípravu svého "diplomového" výrobku (ultimátum). Pokud při přechodu do negativní fáze ještě plaval v jezeře, buď mu země lehká...

Shrnutí: Využitelné, vcelku dobře vysvětlené, nepřesílené i nápadité. Kvalitní.

S úctou Shadowmage


 Uživatel úrovně 0

V té pozitivní fázi píšeš o tom že se tělo chová jako by bylo 20 stupňů pořád v rozsahu od -10 do +50. Jak to bude vypadat když teplota klesne níž respektive ještě stoupne. Bude tělo pořád takové jako při 20 stupních nebo už začne cítit chlat (teplo). Jestli ani tyto teploty nepocítí pak by to mělo mít další následky např omrzliny, které se projeví (uberou životy) až v tu chvíli kdy lektvar přestane působit (přejde do druhé fáze).

Jinak se mi přispěvek líbí a i jeho využitelnost ve hře je velmi dobrá a rozmanitá. Ještě mimo diskusi by mě zajmalo jak skončil Saelin to jezero mu asi neprospělo :)


 Uživatel úrovně 5

Nápadnost zápachu by mohla být nižší ve srovnání s barvou a chutí (50-75%).
Přehlednosti pomůže, když v tabulce únavy bude rovnou vyplněná nebezpečnost pasti jak při konci účinku (N1, 5, 9, 13, 17), tak nebezpečnost jedu (N 6, 10, 14, 18, 22). Osobně bych výpočet nebezpečnosti trošku zploštil, ono být vyčerpaný je už samo o sobě zlé (plus postihy z toho vyplývající).

Pozitivní fáze:
Formulace "lektvar přizpůsobí tělo poživatele na následující změnu" se mi zdá nešťastná, chápu to tak, že lektvar svého pijáka přizpůsobí (-> což se neobejde bez pálivého pocitu).
Menší spotřeba kyslíku - bylo by vhodné zohlednit u poranění při škrcení a topení (nižší).
Má odolnost vůči teplotám do -10°C vliv na poranění ledovými kouzly ? (žába zmrzne, aniž by byla poraněna. Ale také se nehýbe :o)).
Projev těla je vhodnou kombinace Vodního dechu a Mrtvolného vzhledu :o) Ovšem vzhled mi nesedí. Podle Historie vzniku lektvaru / reálného světa žába dýchá kůži - tedy i ten, kdo lektvar pozřel. Proto bych spíš očekával prokrvení kůže, než její nedokrvení.

Negativní fáze:
Není určeno kdy a za jakých podmínek postava přechází mezi body a) b) c) (doporučuji to nechat jen jako popisky postupného vyčerpávání).
Nedokysličení (cyanóza, methemoglobinémie - tělo by mělo dostávat malé průběžné poranění až do získání potřebného kyslíku; více trpí mozek).
Podchlazení těla i mozku má za následek menší potřebu a spotřebu kyslíku => po dobu podchlazení se postava vyčerpává (se všemi důsledky - bez pomoci zemře na podchlazení-vyčerpání), ale netrpí následky předchozího - nedostatku kyslíku.
Kóma - hluboké bezvědomí - z kómatu je obtížné kohokoli probrat, natož aby se sám hýbal (a dostával za to body únavy).
Smrt - pokud je postava ještě podchlazená, je možné, že by umírala déle, než 1-6 hodin (odpovídá smrti z vysílení). Vytažení z chladných spárů smrti by mohlo mít nějaké nepěkné následky (pomalejší regenerace, nižší odolnost, amnézii, sníženou inteligenci a tak dále. - vše víceméně dočasné v řádu týdnů).

Příběh z vzniku lektvaru: zajímalo by mne, co to bylo za ultimátum :o)