Alchymistické Předměty

Lektvar rychlých nohou Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Lektvary

Magenergie: 25

Suroviny: 6

Základ: voda

Trvání: 6 směn

Výroba: 1 den, doma

Barva/chuť/zápach: 0/99/25

Popis:

Lektvar rychlých nohou

V některých krajích je známější jako Šaratica, trpaslíci znají tento lektvar pod názvem Rychloser. Lektvar rychlých nohou je často poslední nadějí dobrodruha v nesnázích. Pokud se všechno zvrtne a jedinou záchranou je rychlý útěk, není pro prchajícího dobrodruha nic lepšího, než lektvar, který „urychlí jeho krok“ a zanechá supící pronásledovatele daleko za ním.

Lektvar je bezbarvý, má však charakteristickou, mimořádně odpornou nasládlou chuť a slabě voní podmáslím.

Postup výroby

Základem tohoto lektvaru je obyčejná voda, obvykle se vyrábí ¼ čtvrtky, tedy pět flakónků najednou. Vezmi polovinu objemu vody, rozpusť v ní deset kostek cukru, přidej špetku soli, ždibec tymiánu, smotek koňských žíní a lžíci vepřového sádla. To je první složka lektvaru.
Ponech ji stát v chladném a suchém prostředí alespoň šest hodin.
Vezmi koňskou moč a odpař ji naprosto dosucha, zbude ti malé množství bílého prášku. Opakuj postup, dokud nebudeš mít dvě lžíce tohoto prášku, smíchej je se třemi šmouly magenergie a lžící rostlinného oleje. Přidej hruškovou šťávu, podmáslí a nech směs stát alespoň tři hodiny na ostrém slunci. Poté obě složky lektvaru smíchej.

Účinky

Na dobu 6 směn po vypití lektvaru se pohyblivost postavy zvyšuje na 21/+5. Kromě toho se uvažované naložení snižuje o jeden stupeň. Únava přibývá postavě poloviční rychlostí. Po uplynutí této doby však na postavu přichází mimořádně silný průjem, ať už z lektvaru nebo z prožité hrůzy. Pokud není v dosahu jakéhokoliv sanitárního zařízení (střeva udrží svůj obsah maximálně 3 kola), hrozí znečištění oděvu a veřejný posměch, pokud se průjem odehraje na veřejnosti. Kromě toho postavě přibývá i zbytek únavy, která by mu přibyla v „nestínové“ podobě.

Příklad:

Barbar Hrun utíká z beznadějného souboje s dvěma obry. Protože dobře ví, že běží o svůj život, vytáhne z váčku za pasem Lektvar rychlých nohou a vypije ho. Poté se rozbíhá k životnímu výkonu. Obři mají pohyblivost 18/+3 a vytrvalost 21. Vydrží běžet přes dvě směny (126 kol), potom jejich pohyblivost klesne na 15/+2 a mohou klusat dalších 7 směn. Za 2 směny běhu urazí 9 mil, za další 4 směny poklusu dalších 11 mil, celkem tedy 20mil.
Hrun má pohyblivost 19/+4 a vytrvalost 15. Protože mu únava přibývá polovičním tempem, vytrží běžet celkem 180 kol, tedy 3 směny. Za tuto dobu urazí 14mil, za další 3 směny, kdy kluše s bonusem za pohyblivost +2 urazí dalších 8 mil. Potom je nucen usednout do křoví a vyprázdnit svá střeva. Má však náskok 2 mil, což by mu mohlo a nemuselo stačit. Oproti běžnému příkladu se však jeho šance na přežití rapidně zvýšila, protože se dá předpokládat, že obři nebudou kvůli jednomu barbarovi běhat půlmaratón. Nyní tedy nechme Hruna dřepět a potichu vychvalovat vlastnosti tohoto podivuhodného běhavého lektvaru.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

no nejni to zrovna vec kterou bych se odvazil pouzit v dobrodruzstvi, ale jednou kdyz mne jisty barbar Beilien trosicku pozlobil tak sem si na neho vymyslel neco podobneho. Krasna modra kyticka ale dyz si cuchnete chyti vas poradny prujem, podle mne jakozto zacinajiciho PJ je to dobra vec pro zpestreni jistych zazitku v DrD ale pochybuji ze by se hodil i jinde.Zkusim ho zakomponovat do nejakeho dobroddruzstvi, ale nevim jestli se to ujme.
davam 2*, protoze ocenuji dobry napad, ktery by mohl o neco zpestrit DrD.


 Uživatel úrovně 0

Tak....

Dávám tři hvězdičky z těchto důvodů....
Líbí se mi zpracování...
Skvělej nápad a promyšlení...
No..ta průjem je divná...
Ale hlavně.. Hlavně se mi na tom nelíbí to, že mne moc neoslovilo.. Jako PJ, ani jako hráč bych to nikdy nepoužil.......

Salem


 Uživatel úrovně 0

Všechny připomínky a názory už byly řečeny.Dávam 3


 Uživatel úrovně 0

připomínky, které mě napadly již byly opakovaně vyřčeny, takže v tomto ohledu budu mlčet - jen uvedu, že využitelnost lektvaru mi ale přijde velká (ne, tak, že bych se to odvážilh ho jako postava vypít, to bych se radči nechal sežrat nějakou potvorou) - ale jako vtipná scéna, kdy tajemný malý alchimista z dálného východu nabízí družině tento lekvar a vychvaluje ho "móc doblý, móc lychlý, dám sleva, čišta padešát" a někdo se pak bude zajímat o ingredience nebo ho nedejbože použije... Nebo zápletka, kdy onen nešťastný lektvar použil NPC zadavatel úkolu a najímá si družinu, aby našla zrůdného nažloutlého alchimistu, dostala z něj, z čeho a jak to svinstvo dělal a pak ho poslala na prohlídku "expozice utopenců na dně ve starých docích"... myslím, že využitelné je to dostatečně + bonus za vtipnost příspěvku :-)


 Uživatel úrovně 0

Hlasuji 3, protože si myslím, že tento příspěvek má v základu na 4(nápad, zpracování, výroba, příklad, použitelnost, vyváženost - i když zde bych to musel porovnat s pravidly a např welfovými lektvary, mlhovinou, či obří silou)
Bohužel zmetení pojmů, které vzniká kvůli nedokonalému souladu hlavičky a textu, použití šmoulu, a např nedotáhnutí pasti na Odl či podobně, mě nutí dát tři.
Než se však začnete ozívat, rád bych vás upozornil, že mé průměrné hodnocení je někde kolem 2,4.


 Uživatel úrovně 3

Krteček: Ne, nepodceňuji inteligenci uživatelů. Jenom ti dávám najevo, že v tom máš bordel. Když bys to tam napsal, ale takhle nikdo nepochopí, jestli se to vztahuje k jedné dávce, nebo k více.

Průměr lektvaru není tři hvězdičky, ale 3,23* (když jsem to psal, byl průměr 3,48*) - osobně jsem se v mém případě přiklonil k vyššímu hodnocení, než jsem původně chtěl.


 Uživatel úrovně 0

Ktrecku: I tak můžeš počítat stím že prostě slunce svítit nebude a natom by to závislé být nemuselo... Je to prostě zvláštní... A jestli je toto popis pro jednu dávku (6 flakónků) tak to potřebuje sakra málo surovin natož kolik jsi napsal věcí do postupu výroby... Jinak je dílo opravdu stručně, dobře popsáno ale jak vydíš vždy se najdou chyby a stím se musí počítat... ;-)


 Uživatel úrovně 0

Takže:
V postupu výroby píšeš, že lektvar se připravuje z 1/4 čtvrtky vody. Alchymista nejprve uvaří lektvar a teprve pak jej rozlije do flakonků. Ale šlo by to (samozřejmě při nižším poměru přísad a magenergie) aby si vyrobil lektvaru jen do jednoho flakonku? Kolik by to potom stálo? 1/5 původní ceny (5 magů) nebo opět celých 25 magů.

Dále máš trochu zmatek v popisu výroby. Píšeš, že jednu polovinu objemu vody smícháme s tím a s tím, ale zapoměls napsat co s druhou polovinou (logicky smícháme s dalším druhem přísad pro vytvoření druhé směsi) takže pozor na to. Někdo by si mohl myslet, že už ji nebude potřeba.

Příprava lektvaru se mi zdá poněkud zbytečně komplikovaná (a to nemluvím o podivnosti některých přísad :).

Jinak dobrý příspěvek (nevěřím, že by se alchymista málem nepodělal už jen při míchání :) dobře využitelný při častém strategickém ústupu do předem připravených pozic. Jen tak dále.

S úctou Alexej.


 Uživatel úrovně 5

Salmar:

Beru, že se ti lektvar osobně nelíbí, ale hodnotil jsi 3* a lektvar má průměr 3*. Neprotiřečíš si trochu?

Údaje jsou psané pro jednu dávku lektvaru, vyrábí se obvykle větší dávka najednou. Co je na tom nepochopitelného? Nepodceňuj inteligenci uživatelů.

No jo, vytvořit jiný předmět. Za 25 magů uděláš léčivý lektvar Chodce Jana, který je dražší na suroviny a navíc se dá pít jednou za týden. Nebo lektvar obří síly, ale ten není všemocný. Ba ne, jsou chvíle, kdy je nejlepším řešením útěk, a k němu se hodí tento lektvar nebo třeba Mlhovina.

To, že bys tento lektvar nepoužil, ti brát nemůžu. Je to tvoje věc, já bych sem zase mohl psát zkušenosti družinky, která už se takhle vzdálila z horké půdy. Nicméně nebudu z diskuze dělat teleshopping.


 Uživatel úrovně 3

Obávám se, že tento lektvar je přehodnocen výš, než by měl být jeho průměr průměrnosti. Ale s tím nic neudělám, hlasování je věc jednotlivců a ať tak každý čenní dle svého nejlepšího rozumu..

Krteček:
Obávám se, že v hlavní tabulce informací na začátku díla máš obrovský zmatek. Tím, že jsi řekl, že se normálně vytváří 6 lektvarů najednou jsi jasně zmátl situaci. Průměrně nadaný čitatel/uživatel neví, co kam patří.

Ne, opravdu si myslím, že lektvar je ve svém základu moc drahý (magenergie), tipoval bych na něj něco kolem 10-15 magy. Jak píšeš, je to lektvar nejvyšší potřeby pro útěk, ale to se postavě vyplatí vytvořit nějaký jiný alchymistický předmět, který by její situaci řešil lépe, jistojistě a spolehlivě, ke všemu bez následovného průjmu. Celkově by z toho postava vyšla s lepším skore a nápaditěji (pravděpodobně). Na rovinu přiznávám, že tento lektvar bych nikdy jako postava nevytvořil - nevyplatí se mi to a hlavně bych ho asi ani nepoužil.