Alchymistické Předměty

Lykantropický lektvar Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Lektvary

Magenergie: 50

Základ: krev lykantropa, pekřín promněný

Trvání: 1 směna za každých 20 magů při

Výroba: 5 směn, doma

Barva/chuť/zápach: 100/10/-25

Popis:

V jednom starým svitku pergamenu, který byl schován ve Achymistické knihovně na jedné z nejlepších škol pro toto povolání bylo napsáno:

Lykantropové jsou pro člověka již tisíciletí veliká hrozba. Jsme si již naprosto jisti, že jejich kousnutí či jiné podobné zranění jimi způsobené vyvolává úděsnou chorobu, kterou nedokáže nikdo léčit. Učenci se rozhodli říkati této nebezpečné chorobě lykantropie, ale já mám jiný názor, neb tato choroba jen na člověka působí. Nemá toněco společné s tím že lykantropové v lidské podobě nikdy jako elf nevypadati. Není snad člověk z lykantropa zrozen? Když jsem došel k tomuto závěru, rozhodl jsem se dál dostati než teorie učených. Chtěl jsem být lepší než vědci a dostat se na nějaký lykantopický rituál. Mají snad lykantropové své učené knihy? Nejsou snad lepší než my? Hmyzodlaky jsme již vyhubili, ale je i mnoho jiných druhů lykantropů.

Pustil jsem se do toho hned ten večer a zjistil jsem, že dostat se k lykantropům o úplňku bez poranění není nemožné. Jako základní surovinu jsem použil krev z lykantropa, koupil jsem si krev vlkodlaka, neb oni nejvyspělejší lykantropové. Jako další surovinu jsem zvolil Pekřín Proměnný, neb pomáha na proměny. Napadlo mě, že kdybych přidal ještě pár magů, proměna by mohla vyjít, ale já nechtěl být vlkodlakem na dobro, musel jsem si uchovat zdravou mysl, abych si vše pamatoval a nechytil při vypití lykantropii. Přidal jsem tam tedy ještě výluh z Dobromyslu zahuštěný 50 magy, což z tmavé lykantropické krve udělalo čirou tekutinu, která se leskla jako rtuť. Přelil jsem ji trožku do flakónku, pomodlil jsem se ke všem svým bohům, aby mi to vyšlo, a vypil jsem tekutinu. Zamotala se mi hlava a já jsem měl pocit že se zhroutím, náhle mě začalo bolet celé tělo a začaly mi praskat šaty, mé tělo se zvětčilo a orostlo srstí ucítil jsem zvláštní pach, hned jsem věděl že za dveřmi uklízí moje hospodyně, ani jsem nevěděl jak jsem se to dozvěděl, ale ani jsem o tom nestihl přemýšlet, ucítil jsem totiž hroznou bolest a cítil jsem jak se zase smrskávám.

Když bolest skončila, z proměny na mě zbylo jenom potrhané oblečení. Byl to veliký úspěch, věděl jsem ale, že takovýto samostatný lektvar mi je k ničemu, pokusil jsem se tedy přidat do lektvaru dalších 20 magů, zkouška tentokrát dopadla lépe, proměna sice byla stejně bolestivá, ale už jsem zůstal v proměně delší dobu. Na 1 směnu jsem byl vlkodlakem, který ví co dělá, a to bylo něco neuvěřitelného. Za tuto směnu jsem zjistil, že jsem získal i nějaké vlkodlačí schopnosti. To že budu moct používat své drápy a zuby jako zbraň mi bylo jasné hned, ale s tím, že budu i jako vlkodlak cítit a skákat, a kdoví co ještě mě nenapadlo. Když jsem se stal zpátky člověkem, přidal jsem do lektvaru dalších 20 magů, a proměna tentokrát travala 2 směny, znamená to tedy že za každých 20 magů přidělaných do lektvaru zdelšuje jeho účinost o 1 směnu. S tímto lektvarem jsem přišel za vládcem, a ten mi dovolil ho testovat na vězních. Při těchto testech jsem zjistil, že záleží i na rase osoby která se v lykantropa proměňuje.

Snad jen člověk to má možnosti vyrovnané. Když jsem nechal proměnit ve vlkodlaka Barbara, byl vlkodlak poněkud uroslejší a silnější než obvykle. Vlkodlak-hobit byl zase jako menší vlkodlak slaboch, který uměl skákat výš a rychleji než jsem to kdy udělal já, a já ten lektvar zkoušel dost dobře. Když jsem pak svému vládci předal výsledky mého testu, vládce mě jmenoval ředitelem na nejlepší škole v jeho zemi. Sem ukládám také svoje poznámky mého bádání. Stačí už snad jen dodat to, že tato proměna se velice rychle požívá při boji, a že se v této proměně může jakákoliv osoba vetřít mezi ostatní vlkodlaky.

O. P. F. Gramdich - ředitel Alchymistické školy

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Gryffintom: v té době alchymii schvaloval i Terátor. Z hleska použitelnosti tohle dílo považuji za velký nedodělek - "PJ, dodělej si sám".


 Uživatel úrovně 5

Kdybych hlasoval, dal bych nejspíš 3*
Vadí mi tam, že jsi to mohl vysvětlit ještě i normálně ,,pravidlově". Příběh je dobrý, chybí ti tam ale ten popis - chuť, barva a pach nelze vyjádřit jen číslem...

S pozdravem a úctou...zerafel


 Uživatel úrovně 0

Pro Firefanatica:
Měl by ses kouknout na:
"Základ: krev lykantropa, pekřín promněný"
V textu je také napsáno:
"Jako základní surovinu jsem použil krev z lykantropa, koupil jsem si krev vlkodlaka, neb oni nejvyspělejší lykantropové."
Tyto dvě věci mluví o tom, že záleží na krvi lykantropa, v jakého se promění.

To jsi asi přehlíd, ale to se občas stává...


 Uživatel úrovně 0

No, chtěl bych říct především zombii, že ty chyby tam jsou omylem, protože takhle jsem si to napsal do moudré sovy, pak opravyl a znovu poslal. Když jsem to posílal do rubryky, dali to sem, takže proč by to měli vyhodit?


 Uživatel úrovně 0

Shledávám svůj názor opačný ku Firefanaticově, nicméně hodnotím stejně :) . Nápad mi nepřipadá nikterak ohromující a využitelnost si u svých sádlo-máslo hráčů dokážu představit až do nepřijemných detailů (už to vidím, jak lektvar pro přeměnu na pouhé jedno kolo lejí do nebohých vesničanů...). Za to podání volným textem je mi velmi sympatické. Konečně jednou něco bez okovů tisíců matematických operací. Vše podstatné z toho čtenář zví, zbytek snadno domyslí - fajn.
Ale ta stylistika... Je to takové nedomrle humpolácké, krom toho jsem zavilým odpůrcem pravopisných chyb! Takže taky dvě.


 Uživatel úrovně 0

Nápad je to celkem dobrý, ale použitelnost nic. Myslim že by tě moje češtinářka zabila. Jinak hodně zdaru při další tvorbě


 Uživatel úrovně 0

Už dlouho jsem se zabýval myšlenkou pěstovat si lykantropii u své postavy, nicméně tento lekvar bych asi nikdy nepožil...


 Uživatel úrovně 5

Tento příspěvek bude v dohledné době smazán !
Autorovi:
1) Přepsat do spisovné češtiny, z hrubek mi zkolabovala kontrola pravopisu ve Wordu!
2) Rozčlenit text na logicky odpovídající pasáže.
3) Lépe popsat základ, kolik krve, kolik „Pekřínu“, doplnit Pravděpodobnost v procentech a místo nalezení základu (základů) lektvaru.
4) Uvést celkovou potřebu magenergie při výrobě, taktéž vše c podobě surovin (to je to ostatní, co není základem lektvaru).
5) Do buněk tabulky uváděj základní hodnoty a případná rozšíření lektvaru uvést do textu!
6) Přečíst Pravidla pro začátečníky, Alchymista.
7) A to hlavní: nejprve ze všeho PŘEČÍST KONCEPCI RUBRIKY !!! (Ty vykřičníky tam nejsou pro nic za nic)


 Uživatel úrovně 0

No, je to celkem dobře napsané, ale jako celek mi to nějak nesedí a nemám z toho dobrý dojem. To je ale subjektivní a někomu se to může líbit. Vytkl bych tomu:

1.: Proč je to Lykantropický lektvar, když mění jen na vlkodlaky? Buď je to vlkodlačí lektvar, nebo bude záležet na tom, čí krev se do lektvaru přidá.
2.: Aby mohl nějaký alchymista bádat, musí být na hodně vysoké úrovni a ten by takhle nehazardoval se životem. Našel by si nějakého "pokusného králíka". Nejspíš vězně, nebo otroka. Vem si, že špatně udělaný lektvar s takovouto magenergií by pravděpodobně zabil, v tvém případě by byla nákaza lykantropií jistotou. To by nikdo neriskoval.
3.: Podle mně je to předražené. Dát 170 magů za to, že jsem hodinu vlkodlakem se mi vůbec nezamlouvá. Kromě toho, doba trvání by měla záležet spíš na množství toho Dobromyslu, ne na přidané magenergii. Kromě toho nevím, proč by chtěl být kdokoliv příčetný vlkodlakem. Spektrum využití je myslím více než mizivé.
4.: Chybí mi tam příklad, ale to tu skoro nikdo nedělá, takže tenhle bod neber moc jako výtku.
5.: Jak závisí vlastnosti vlkodlaka na rase? Měl bys tam na to mít nějakou tabulku.


Hodnocení:
Nápad: 100% ... Tady smekám
Zpracování: 40% ... Je to velice čtivé, ale jsou tam dost vážné nedostatky. Hodně se mi příčí ta cena.
Použitelnost: 5% ... S touhle cenou a dobou trvání je to naprosto nepoužitelné.

Celkem: 48% ... 2* - Ostatním se to zjevně zamlouvá víc, ale bohužel.

Čtivě napsané a se skvělým nápadem. O.K., to ti neupírám, ale tím to taky končí. Dát to do čísel se ti vůbec nepovedlo. Upřímně, já být redaktorem, tak bych tu cenu buď změnil, nebo bych ti to vrátil s tím, abys to zlevnil a doplnil tabulku ohledně rasy a výsledných vlastností vlkodlaka. Takhle jsi tu vlastně uveřejnil jen námět a pokud by to náhodou někdo potřeboval, bude si to muset značně předělat a hodně toho dodělat. Řekl bych, že jsi udělal jen to jednoduché a složité vymýšlení čísel jsi prostě vynechal, protože se ti do toho nechtělo. Chápu, sám tvořím a do tabulek se mi vůbec nechce, ale jestli to má být po uveřejnění bez dodělávek použitelné, tak si s tím tu práci dát musím. Pro příště. Souhlasím se Sirem Hymperhyem, že to mělo být spíš v ČaE, než v lektvaru. Terátor říká, že to tam všechno je, ale já to tam prostě nenašel.

Doufám, že se neurazíš - to rozhodně nebylo mím cílem. Příště si musíš vzít argumenty ostatních víc k srdci (v MS). Věřím, že nadále to bude lepší. Pokud někdy budeš chtít pomoc, napiš mi do pošty. Já ti pomůžu rád. Ostatní mě teď možná budou mít za arogantního idiota, ale tohleto fakt ne. Sorry. Nemůžu si pomoc. Tohle je prostě katastrofálně nedodělané. Potenciál tématu je mnohem větší.


Se značným zklamáním...





Firefanatic


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý postup při popisu, rozhodně splňuje účel informovat o působení a být čtivý. Je tam sice pár stylistických nedostatků, ale to se stane. Zařazovat ovšem do svitku pojem „směna“ je dost neobratné, lepší by bylo napsat „několik minut“ a pod celé dílo popsat co se myslí tím pojmem. Také si myslím, že by se měl lektvar skládat z dalších surovin, jednoduše proto že se mi na svou cenu zdá moc silný.

Dílo se mi přes pár slohových zádrhelů a suroviny líbí.