Alchymistické Předměty

Výbušný lektvar Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Výbušniny

Magenergie: 9

Suroviny: 15

Základ: Rtuť, olej, ohnivá hlína (5 mn), voda

Trvání: Ihned

Výroba: 5 směn

Barva/chuť/zápach: 90 / 0 / 40

Popis:

POPIS
Jde o lektvar, který vznikne tak, že alchymista smíchá trochu rtuti, oleje, 5mn Ohnivé hlíny a vody a vše postupně přidává do flakónku. Vezme nějakou tyčku, či špachtličku a začne se směsí míchat (jako s polévkou). Směs začne bublat a vřít a poté i měnit barvu. Nakonec ( asi po dvou kolech od smíchání ) získá jasně rudou barvu s občasnými světlejšími rudými flíčky. Po dokončení výroby je lektvar chladný, ale pozor; při prudším zacházení začne bublat. I přes náznaku varu si zachová svoji chladnou teplotu. Musí se přechovávat ve flakónku. To hlavně proto, aby výsledný efekt neměl chybu.
Cena lektvaru je asi tak 15 zl a více (záleží na PJ)
POUŽITÍ

Je to jednoduché. Lektvar ve flakónku se vezme do ruky a hodí se na požadované místo nebo cíl. Po nárazu exploduje a zraní vše v okruhu 3x3 sáhy za 15-30 životů ( 2k6 +3 ). Maximální délka hodu je 25 sáhů. Lze také "odpálit" tento lektvar pomocí některých vnějších činitelů. Příkladem by mohla být situace, kdy položíte lektvar někam na zem a počkáte, až vám vaše cílená oběť přijde na místo, kam jste položili lektvar tak, abyste jej dobře viděli, ale oběť. Pak stačí hodit třeba kámen a trefit se. No... a pak je to jasné.

Lze také dát více lektvarů k sobě, třeba do torny jich naskládat dvacet a tornu položit třeba... vedle nějakého obchůdku, nebo domu. Vezměte si ještě jeden lektvar, ať už tento, nebo jiný, a hoďte jej na tornu. Pokud jde o jiný, než Výbušný lektvar, chce to pořádnou sílu do toho hodu. Pak uvidíte tu spoušť. Síla výbuchu se pak násobí číslem, odpovídajícím počtu lektvarů. V našem případě 15-30 (2k6 +3) x 20. Což by mělo znamenat, že takto připravená puma způsobí zranění okolo 600 životů!!! A můžete si být jisti, že pokud by mělo jít o nějakou sabotáž, či nájemnou vraždu, tak uspějete, ať chcete, nebo ne.

VZDÁLENOST
Od místa výbuchu musíte být ale také patřičně vzdáleni. Při použití jednoho Výbušného lektvaru je třeba být minimálně šest sáhů vzdálený od místa výbuchu, jinak hrozí nebezpečí zranění 15-30 (2k6+3) děleno současnou vzdáleností od místa výbuchu.

Dám příklad: Hodím Výbušný lektvar na cíl čtyři sáhy před sebe. Jelikož jsem v kritické zóně ohrožení výbuchem, budu zraněn jak výbuchem, tak střepinami za 15-30(2k6+3). Padne mi 2x6+3=15. Rozmezí je 15-30. Přičtu hody k6 k rozmezí. Cíle byly zraněny za 30. Já budu ale zraněn za 15-30 (2k6+3) děleno současnou vzdáleností od místa výbuchu, čili zraněn za 30:4=7,25 (zaokrouhluj nahoru). To znamená, že bych byl zraněn za 7 životů.

Pokud se jedná o silnější nálože složená třeba ze tří, čtyř a více lektvarů, vzdálenost se zvyšuje za každý další lektvar o 3 sáhy a zrnění způsobené v kritické vzdálenosti se počítá úplně stejně, jako u jednoho (akorát tedy s tím rozdílem, že způsobené zranění, které se bude dělit vzdáleností bude asi větší...).

TRVANLIVOST
Lektvar má trvanlivost jednoho týdne (7 dny pro upřesnění) od dne výroby. Pak začne páchnout a po jedné hodině (6 směn) exploduje. Pokud budou postavy poblíž jednomu lektvaru s vypršelou trvanlivostí, mohou být zraněny až za 3k6 +2 životů! Je to vzhledem k tomu, že suroviny začnou měnit vlastnosti.

TROCHA HISTORIE
Tento lektvar byl poprvé vyroben nedávno, když v jednom městě, dnes se jmenuje Astana, nastaly nepokoje a zdejší kult vyznavačů vyšší alchymie se vzbouřil proti vládě zdejšího krále. Jeden muž z tohoto kultu zradil a přidal se v soubojích se strážemi a vojáky na stranu vojáků. Tajně ukradl věci, které potřeboval a v přítomnosti vojáků a pod přísahou vyrobil tento lektvar v množství asi deseti kusů. Lektvar by poté použit proti kultu, který se ukrýval v místní obytné čtvrti města a také v kapli. Domy byly zničeny a kaple poškozena, ale kult rozprášen. Tento muž, jmenoval se Hajmur, byl poté králem Astanem III. popraven, ale předtím byl Hajmur nucen sepsat postup výroby a ten je dnes poskytován všem učenlivým alchymistům.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Snažil ses to co nejvíce propracovat, čehož si cením... Ale bohužel jsou tam nějaké závažné chyby v rozporu s pravidly. Když to srovnám s "Výbušným elixírem", je to ale rozhodně lepší... Příště zkus Dílnu.

2*


 Uživatel úrovně 0

Cena 15zl je naprosto směšná protože tolik dal výrobce za suroviny. a co cena práce, magenergie a základu?
Slzšel si někdz o pravidlech pro nepřímou střelbu v PPP? to je přesně to, co tvůj lektvar potřebuje. A možná taky lehké zdražení.


 Uživatel úrovně 0

Za cenu kterou tady uvádíš bys neudělal ani slabí čaj, natož něco co má vybuchnout. A pokud jde o praktické hledisko, neodmyslitelně a velmi to připomíná nitroglicerin. V dílně Ti měl někdo poradit přidat upřesňující čísla nebo přibližující text. Na druhou stranu, žádná spodina to také není... 3*


 Uživatel úrovně 5

Bylo zde již zmíněno mnoho výtek a nedostatků, přesto je pro mne tento předmět poměrně nadějný a ej v něm dost zajímavých prvků, které to chětlo prostě jen dotáhnout do lepšího konce. Více se nad nimi zamyslet. je zde vidět už jistá autorova zkušenost, která je sice stále ještě v zárodku, ale pomalu a jistě klíčí, což jsem rád. Autor neustrnul na jedne notě jako mnozí jiní.

O proti mnohým předmětům z této rubriky, je to nadprůměrný příspěvek a tak se přikláním k lepší známce.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím

Je to opravdu zajímavý předmět, ale má to několik ale.

1) Lektvar se mi zdá neúměrně silný ke své ceně. Příště zkus zvýšit cenu, nebo alespoň snížit sílu. Také náročnost výroby je moc jednoduchá.Taktéž by mohla být zvýšena dávka magenergie.

2) Tento lektvar je dohromady složen z vysoce výbušných a těkavých látek. Při tomhle složení by se pravděpodobně vznítil při sebemenším zatřesení.

3)Pro příklad poškození mírněného délkou bys měl používat raději poloměr. Jednodušeji se to potom počítá, jelikož všechny vzdálenosti od středu jsou stejné a né jako u čtverce např. strana a uhlopříčka. Navíc výbuch se na voném prostranství šíří stejně všemi směry, tedy žádný čtverec, nýbrž kruh.

4)Myslím, že návod na něco tak silného by se neměl dostat každému alchymistovi do rukou hned na začátku. Doporučoval bych spíše pokročilou úroveň nebo udělat návod jako cíl samostatného dobrodružství.

Je škoda, že tento předmět nebyl umístěn v dílně, nepochybně by to bylo k lepšímu. I tak dobrá práce.

Mnoho úspěchů do budoucna, s úctou

Alexej

PS: Pokud se po někom opakuji, předem se hluboce omlouvám.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora...

Asi se budu opakovat po ostatních, ale pokusí se vytknout jen ty nejneobvyklejší věci...

1)Proč může být vržena jen 25 sáhů? Třeba někdo vrhá i více...

2)Co extrémní podmínky, jak lektvar raguje?
Jak reaguje se sloučením jiných lekvarů?

3)Dá se nějak posílit?

4)přijde mi divné, že to je přesně 3x3 sáhu...Co když bude vržen v místnosti 1x3 sáhu?

Škoda...Dát tenhle lektvar do dílny, určitě by ses od každého dočkal lepšího hodnocení...

PS:Doufám, že po někom neopakuji :-)

S pozdravem Desaan


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
asi se budu opakovat ale omluv te to, nečetl jsem ostatní.

POPIS
Celkem se mi popis líbyl jak tekutina mění barvy a i teplotu. Ale nepatrně mi vadily ty přirovná ní Míchá jako s polévkou atd. 2*

POUŽITÍ
No tak tady se mi nelíbylo že to na poloměru 3x3 sáhy zraní všechny stejně. Udělal bych nějakej ten rozptyl. Pak maximální dělka hodu je trochu divné dát přesnou délku když ani nevíš jak velkou mají sílu ty dané postavy. A jestli ta délka je daná z nějakého jistého důvudu tak jsi měl říci proč.
''Což by mělo znamenat, že takto připravená puma způsobí zranění okolo 600 životů!!! A můžete si být jisti, že pokud by mělo jít o nějakou sabotáž, či nájemnou vraždu, tak uspějete, ať chcete, nebo ne.,, Tak tato věta mě doslova dostala a to tím že si můžeme býti jisti. Nemůžeme si býti jisti nikdy protože takovouto výbušninou bychom třeba jakož to sabotážní útok ani nezničily bránu (masivní pobíjenou 10x15 sáhů). 0*

VZDÁLENOST
Ta je docelal i logická. 3*

TRVANLIVOST
Ta se mi také docela líbí ale je trochu divné že lektvar zesílí. To bych tu tekutinu nechal takto pokaždé zesílit. 1*

TROCHA HISTORIE
No tak ta nebyla zase tak nutná ale budiž.
Celkový dojem 2*

Někdy u dalšího díla zase zdarec


 Uživatel úrovně 0

Takže...
1.) Je velmi nepraktické tvořit lektvar rovnou ve flakónku - pokud jej netvoříme přímo na bojišti (výroba v rámci několika kol) - a dokonce s ním pak ještě míchat. Vysvětlení nepomohl ani autor, který bohužel zapomněl napsat, zda musí být vyroben doma či ne (usuzuji však, že dle příběhu i výroby spíše ano)
2.) Možná by nebylo od věci napsat, které barvy se během výroby vystřídají (zda jsou to barvy podezřele temné či spíše pestré)
3.) Spoustu věcí ohledně výbuchu už vytýká Zombie, takže se koukni k němu
4.) Jak už píše Figraf, každý hází jinam a z hlediska pravidel DrD by mělo být tvou povinností rozepsat se o tom více a neudat jen číslo. Navíc všechny hody jako nebezpečného ovoce či ohnivé hlíny se počítají jako běžné útoky a poté zranění (je to rozepsáno v pravidlech, momentálně je nemám po ruce)
5.) Nechci odsuzovat, ale cena i magenergie není ani podle mého názoru adekvátní k síle respektive zranění (viz Zombie)
6.) Historie je opravdu nelogická. Chápal bych, kdyby král Hajmura obelstil a až po všech jeho službách jej nechal popravit... Nemohu se k tomu příliš vyjadřovat, protože jsi nám v podstatě řekl jen několik vět a to podle mne k pochopení tvého příběhu, chování krále atd. nestačí.

Jsou zde daleko lepší příspěvky, netvrdím, že by se jim toto dílko nemohlo vyrovnat, ale chtělo by to trochu víc práce. Hlasuji o stupeň lépe než normálně, protože si uvědomuji, že tvořit takovýto pravidlový příspěvek je mnohem těžší než napsat hezký článek či vytvořit nějakou variaci.

Findred z Celenu


 Uživatel úrovně 0

Opravil jsem své hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Opakuju jenom nějaký věci a to ty, co jsou závažnější. A s tim čtvercem jsem si rýpnout musel. Ono, když si pak autor přečte tu kritiku a uvidí, že to zaokrouhlování vadí jenom jednou, neveme si to tolik k srdci. Když to ale napíše víc lidí, víc se nad tím snad víc zamyslí.