Alchymistické Předměty

Sampiska Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Ostatní

Magenergie: 40

Suroviny: 350

Základ: ptačí brk

Trvání: 2 roky

Výroba: 1 den

Popis:

Sampiska


výroba: 1 den
trvání: 2 roky

Potřeby pro základní výrobek:
-Brk z ocasu či křídla ptáka, nejlépe co nejbarevnějšího (páv, papoušek)
-Nálev z čistého alkoholu a velmi jemně rozemleté a řádně vylouhované suroviny za 40 magů
-Souprava magicky aktivních barev (černá, modrá, zelená, červená, žlutá)
celkem surovin za 350 zl

Potřeby pro možná vylepšení:
-magicky aktivní barvy
- 2x alkoholovo-magický nálev (10 magů každý)
celkem surovin za 200 zl

"Doporučeně předsednictvu Sdružení nezmrzačených alchymistů v Merově.
Drazí kolegové. Z vděku že mohu být ukryt pod křídly našeho cechu (samozřemně za příslušný mnou zaplacený poplatek), bych vám jako prvním chtěl představit můj nový výtvor. Zaručuji vám že to opravdu stojí za to, a že pokud se zítra (23.5.) okolo druhé odpoledne dostavíte do mé dílny, tak nebudete litovat ztraceného času.
S pozdravem Lero O’Orel"

Vzhled a tvorba základního výrobku

Samopsací brk, někdy také zvaný "Sampiska", bývá stejného tvaru jeko pero vytržené z ocasu či křídla ptáka. Většinou ovšem nepřekračuje velikosti 20 coulů na délku a 3 couly na šířku. Dá se říct, že je tvořen několika částmi. Je to hrot, kterým se píše, brk, chmýří a barevný bod, který je umístěn na druhém konci brku než je hrot a slouží jako hlavní zásobárna magenergie. Barva pera se v průběhu výroby mění, ale po dokončení, je chmýří bílé, a brk je také bílý až na ten malý barevný bod. Ten se zdá být na první pohled černý, ale ve skutečnosti ho tvoří směs barev, které byly na peru na začátku výroby. Na začátek je třeba také říct, že jeden brk reaguje pouze na jednoho člověka, který ovšem může mít klidně vícero brků.
Samotná výroba probíhá v několika fázích. Nejprve je třeba mít co nejbarevnější pero. Pokud máme pero barevné od přírody, třeba od páva, či od velmi barevného papouška, tak je to skvělé. Když ovšem pero které vlastníme tak barevné není, je třeba si ho dobarvit. Mimo jiné právě na to se používají ony magicky aktivní barvy. Jimi se doposud nebarevné, či málo barevné pero obarví na takové za které by se nemusel stydět ani již zmiňovaný páv. Rozmístění barev není podstatné, ale neměly by se příliš překrývat.
Když je pero dostatečně barevné, ponoří se do nálevu z čistého alkoholu a čtyřiceti magové suroviny, kde se nechá 4 hodiny ležet. Po čtyřech hodinách se všechna barva společně s těmi 40 magy z nálevu směstná na konec brku, vznikne barevný bod a chmýří zůstane bílé. Pero musí být barevné právě kvůli tomu, aby mohlo absorbovat magenergii z nálevu. Když je málo barevné nepřijme celých 40 magů a konečný výrobek je horší.
Bílé chmýří se poté seřízne do požadovaného tvaru, důležité ovšem je, aby se řezalo "od spoda", tedy od strany kterou se píše. Konečné seříznutí spodní strany do hrotu musí provést budoucí vlastník pera. Ten dále také musí s vyráběným perem v ruce popsat alespoň 1 pergamen velikosti A4, aby pero pochytilo jeho rukopis. V tuto chvíli je základní verze pera hotová a připravena k použití.

"Redakce deníku Zvěstovatel. Do rukou pana Hrina Kuteho.
Hrino, je to zlý. Nutně potřebuju aby si na nějaké pěkné místečko v zítřejším vydání otiskl tuhle zprávu s nadpisem: "Nový vynález Lera O’Orla!!! Stane se katastrofa podobná Vinařské???" a textem:
"Lero O’Orel si snad nedá říct. Po poslední lapálii kdy jeho výrobek, údajně určený na zjišťování kvality vína znehodnotil zásoby nejlepšího bílého za posledních 30 let se nyní Orel pokouší proniknout do světa něčím co sám nazývá "Sampiska". Jde o brk který sám píše to, na co jeho majitel pomyslí, nebo co si představí. Vypadá to sice zajímavě ale jak uvedl náš specialista na Mysl a mygii, dr.Zeh, bude mít používání tohoto brku řadu vedlejších účinků včetně vypadávání vlasů v důsledku přehřátí mozkovny a následný úbytek inteligence, tedy zblbnutí. Já se tedy ptám... Zastaví někdo Orla než se něco takového opravdu stane?"
Ten vynález je výbornej Hrino, ale když ho takhle zdrbem, tak budu mít možnost zabavit tomu Orlovi dokumentaci, a vlastně i licenci a pak to budu prodávat pod svým jménem. Procenta ze zisku máš, jako vždy, jistá.
Tvůj Kaldert G. Bastuva, druhý místopředseda Sdružení nezmrzačených alchymistů v Merově"

Použití, aneb jak to vlastně funguje

Jak jsem již řekl pero musí seříznout jeho budoucí vlastník. Je to z toho důvodu, že pero nepíše to co "slyší", ale to, co si jeho pán myslí, nebo představuje a chce to zapsat, či zakreslit. Vzdálenost do které funguje spojení mezi perem a majitelem je 7 sáhů. Překážky ji nijak nezkracují. Brk je schopen zaznamenat i to co slyší jeho pán, pokud je v dosahu a pokud opravdu myslí na to co poslouchá.
Kolik magů brk nasákne z nálevu je velmi důležité. Brk potřebuje 20 magů na to aby vůbec fungoval, tedy byl schopen se spojit se svým majitelem a psát jeho myšlenky a druhých 20 magů, keré přijmul z nálevu, jsou jeho denní magenergí, která se doplní vždy o půlnoci. Popsání jedné strany pargamenu o velikosti A4 spotřebuje 1 mag z denní magenergie. V případě, že jazyk kterým je text psán, je zapsatelný více písmy, sampiska píše písmem, kterým vlastník popsal při výrobě ten A4 pergamen. Nakreslení obrázku (který vypadá tak, jak si ho majitel umí představit) 2 magy za A4. Chce-li vlastník nakreslit něco, co právě vidí, bude to velmi přesné, a z brku se odčerpají 4 magy za A4. V tomto případě je třeba podotknout, že výtvor bude tak přesný, jak si dokáže majitel všímat detailů. Nejlepší výsledky tedy bude mít třeba malíř pujde-li o obraz, či katrograf, pujde-li o mapu. Stejně tak brk umí zaznamenat i hudební zápis, zase ovšem pouze tehdy, když si majitel tu hudbu dokáže představit. To stojí také 4 magy za A4. Pokud je pero málo barevné a přijme méně magů než 40, tak se nejprve sníží maximální hodnota denní magenergie (přijme 35, denní magenergie je 15 magů), a pokud přijme dvacet a méně, je výrobek nepoužitelný.
Brk také nepíše vše co si jeho pán zrovna myslí. Brk napíše pouze to, co jeho majitel chce aby zaznamenal (takže nejde donutit vězně seříznout špičku, popsat A4, a pak jen ve vedlejší cele číst na co vězeň myslí...), ovšem pokud je majitel v průběhu psaní nějak vyrušen, je určitá malá pravděpodobnost že mu "ulítne" nějaká nadávka, a brk ji zaznamená.
Příprava na psaní je velmi jednoduchá. Na rovnou, pevnou plochu se položí pergamen, vedle něj kalamář a pero se položí horní stanou na pergamen, kde se má začít psát, zatímco hrotem se dotýká kalamáře. To je pro něj znamení, že je čas pro psaní. Je možno psát na mírně se pohybující podložce (loď, jízda na slonovi), ale zase ne příliš (jízda na koni, loď v bouři).

"Redakce deníku Zvěstovatel, do rukou šéfredaktora
Vážený pane šéfredaktore. Nedělám to běžně, ale teď opravdu musím. Musím si stěžovat na autora článku "Nový vynález Lera O’Orla!!! Stane se katastrofa podobná Vinařské???", jistého H. Kuteho. Ten člověk vůbec nevěděl o čem píše! Krom toho, jeho údajný specialista dr.Zeh, vůbec nepracuje v oboru o kterém se mluvilo!! Pane šéfredaktore, měl jsem osobně tu čest, setkat se výtvorem pana Orla, a mohu vám zaručit jménem svým i celého institutu, že to co tam ten člověk psal jsou naprosté blbosti. Vlasy nevypadávají, inteligence neklesá, a vůbec nejsou zaznamenány žádné vedlejší účinky. Jan náš institut si od pana Orla, jen co si to vyřídí s vedením svého cechu, nechá udělat na 30 těchto úžasných per. Bylo by od vás přinejmenším fér, kdyby jste se panu Orlovi veřejně jménem vašeho deníku omluvil, a uvedl věci na pravou míru.
S úctou C. I. Aiter, vedoucí výzkumného institutu v Merově, obor Magie a její působení na Mysl"

Možná vylepšení

Sampiska se dá vylepšit dvakrát. Vylepšení se vždy se aplikují na již zhotovený "základní výrobek" a vždy jde o to, čím (myšleno náplň) se bude psát.
Nejprve se musí určit barva, kterou se bude chtít psát. Máme na výběr ze základních pěti (černá, modrá, zelená, červená, žlutá), ale prakticky se dá namíchat jakákoliv. Řekněme, že chceme, aby Sampiska psala červeně. Vezmeme magicky aktivní barvu (v tomto případě červenou), potřeme jí bílé chmýří a necháme zaschnout, "zažrat se". Když je barva zaschlá, vloží se pero do desetimagového- alkoholového nálevu a nechá se 55 minut louhovat. Po 55 minutách je chmýří opět bílé a na brku, v místě, kde končí chmýří a dál je jen hrot je malá tečka z té barvy (červená) a devíti magů. Poslední mag je rozmístěn po celé ploše chmýří.
Toto je první vylepšení. Díky němu není nutné používat kalamář. Je ovšem třeba potřít chmýří barvou (teď už nemusí být magicky aktivní, ale musí mít stejný barevný odstín jako tečka u hrotu) která se spotřebovává, když se píše. Barvu drží na chmýří právě ten jeden mag, který je tam přítomen, a ten také brání, aby se barva rozpatlala do okolních předmětů. Tečka u hrotu stahuje barvu z chmýří pera a přesměrovává ji do hrotu. Když barva ubývá, je vidět přesná hranice, kde ještě a kde už není. Úbytek je rovnoměrný po celém peru, vždy od kraje do středu. Jedna dávka u průměrně píšícího člověka vydrží 14 dní, pak je chmýří třeba znovu přebarvit.
Po utvoření barevného bodu u hrotu je možno Sampisku vylepšit podruhé. Nyní nebude potřeba ani doplňovat barvu na chmýří. Když je druhý barevný bod hotov, naneseme magicky aktivní barvu stejného odstínu jako je ten bod na chmýří, a necháme zaschnout. Po zaschnutí vložíme Sampisku do druhého desetimagového- alkoholovho nálevu, a necháme působit pouze 30 minut. To způsobí, že se magy z nálevu natáhnou do barvy na chmýří, ale ta se již nestačí stáhnout do bodu na brku. Pokud by náhodou alchymista v tomto nebyl přasný, a nechal Sampisku v nálevu déle, začne se tvořit třetí bod, který je umístěn přesně uprostřed brku. Tento bod nemá žádné využití, pouze zmenšuje zásobu barvy, která potom třeba nebude stačit. Psaní a úbytek barvy probíhá podobně jako při prvním vylepšení, ovšem s tím rozdílem, že není přesně viditelně, kde na chmýří barva je a kde už není. Netvoří se přesná hranice, chmýří bledne rovnoměrně po celé ploše čím míň je v něm barvy. Také není třeba barvu doplňovat, ta to udělá magicky sama při každém úplňku a novu.

"Paní Lokosa O’Orlová, Klikatá třída 25, Merov
Milá maminko, píši ti z slunečného ostrova Kirto. Je tu nádherně. Palmy, slunce, moře... Prostě úžasně.
Tak se mi to konečně povedlo. Udělal jsem první opravdu dobrou věc. Chvíli to sice vypadalo špatně, to když ten pisálek napsal ty bláboly, ale díky panu Aiterovi vše nakonec dopadlo dobře. Noviny se mi veřejně omluvily a toho pisálka dokonce vyhodili za "uveřejnění neověřených informací". Pan Aiter si u mne dokonce nechal udělat 32 mých samopisek pro svůj institut. Trvalo dlouho, než se mi tam těch 32 lidí vystřídalo. Cech se mnou podepsal smlouvu, ve které Samopisku označil za "Prodejnou", a já jim prodal dokumentaci k výrobě za 1000zlatých, 50 procent budoucího výdělku a zrušení členských poplatků. I díky tomu jsem teď tady na Kirtu.
Měj se pěkně, pozdravuj tátu. Už se těším až vás uvidím. Tvůj Lero."

Dodatky

Magicky aktivní barvy

Magicky aktivní barvy, jsou barvy s malým obsahem magenergie v sobě (řádově 1-2 magy na 1 čtvrtku (1000 coulů krychlových)). Tyto barvy jsou vyrábeny běžným způsobem, a až na konci je do nich přidána magenergie pomocí velmi jemně rozemletých surovin. Vyrábějí se kvůli tomu, že se lépe vážou na svůj podklad, a mají lepší magickou vodivost.

Orientační tabulka barevnosti per ptáků a jejich schopnost absorbovat magenergii

PtákZráta maximálního počtu absobovaných magů
Papoušek, Páv0
Ledňáček Obrovský-5
Husa Velká-10
Strakatá slepice (bílo-černá)-15
Datel černý-35
Bílá Holubice-35


Pár otázek, a pár odpovědí, které se mi již nepodařilo začlenit přímo do textu


Umí sampiska pravopis? Dělá překlepy?
Překlepy nedělá, pravopisné chyby se vyskytnout mohou, ale většinou pouze pokud pisatel píše jiným, než rodným jazykem, nebo pokud je na tom jazykově opravdu špatně.

Dá se používat např. v kombinaci s magickým okem, které zprostředkovává majiteli druhotný obrazový vjem, chce-li vlastník znázornit co skrze něj vidí?
Ano, lze to, ale zase i zde platí pravidla o všímavosti.

Poděkování

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomohli, nebo si to v Sově alespoň přečetli, zvláště pak uživatelům Naj II., Alcator, Lucas The Great a Tuvy.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 29

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Velmi dobré, včera jsem si toto dílko vytiskl 8-). Má to nápad a zpracování je také velmi dobré. Kdybych stihl hlasování, dal bych nejméně 5 8-).


 Uživatel úrovně 0

Trošku v tom vidím inspiraci Prattchetem (respektive Leonardo da Quirm a jeho plnící pero). :-) Hezký příspěvek. Nic víc říct nemůžu.


 Uživatel úrovně 0

Aerotroll: Sampisku samozřemě může použít někdo jiný, než alchymista... Sampisku použije ten, jenž napíše tu A4 při výrobě. Jinak samozřejmě lze psát i normálně...Díky za tvé hodnocení

CM.


 Uživatel úrovně 0

V pohode príspevok, ale čo sa stane ak sampisku bude chcieť použiť niekto iný, ako alchymista, ktorý ju vyrobil?! A dá sa používať aj normálnym spôsobom?! Inak dobrý príspevok 5 hviezd!


 Uživatel úrovně 0

Aifargonos:
1) Myslím, že už jsem to někde říkal (pokud ne, omluv mne, začínám v tom mít docela guláš...). Jsou to suroviny, z nichž lze vydestilovat magenergii v hodnotě 40 magů... O tom, zda to lze takhle použít jsem již diskutoval dole se Zombiem...
2) Hodnota o průměrně píšícího člověka jiý padla v diskuzi zcela jistě, ještě to zpracovávám (ale vzhledem ke vztažení na svět myslím že číslo okolo 140 A4 by mohlo být akorát...)
3) Uhh, tak to mi uteklo... A jak tak sleduju tu diskuzi, tak mi toho uteklo opravdu dost. No, i zde bylo mšleno oněch "14 dní" tedy 140 stran A4.
4)Děkuji
5)Děkuji

Děkuji ti za tvůj komentář

CM.


 Uživatel úrovně 0

(1) Čo sú to suroviny za 40 magů???
(2) Aký je to průměrně píšícího člověk?? Vôbec si neviem predstaviť, koľko asi popíše taký průměrně píšícího člověk za 14 dní. A minie sa tá náplň, aj keď perom nebude nik 14 dní písať??? Podľa mňa je oveľa lepšia závislosť na množstve napísaného textu, alebo popísaného papiera.
(3) Aké množstvo papiera je možné popísať po druhom vylepšení medzi splnom a novom. Napísal si, že sa náplň míňa, a že sa to prejavuje iba na blednutí zafarbenia, ale nenapísal si, kedy sa minie.
(4) Páči sa mi, že už v texte máš odpovede na nejaké pripomienky.
(5) Páči sa mi ozvláštnenie pomocou listou. Že to tematicky pasuje.

A keď to zoberiem celkovo, chýbajú tomu iba tieto dve malé chyby (bod (2) a (3)), aby som to bez mojej úpravy mohol ako PJ použiť. Ale nie sú to až také zásadné chyby, aby som tomu nemohol dať dobré hodnotenie.

..GJ!


 Uživatel úrovně 0

Favrin:

1) Jo, chybka se vloudila...
2(b :)))Zcela s tebou souhlasím... A myslím že ani v textu jsem netvrdil něco jiného. Píše takovým fontem, kterým je popsána "výrobní" strana. Já vycházel z předpokladu, že když reaguje na myšlenky (které jsou "bezchybné") bude sama psát bezchybně. Asi by mohla být past na znalost jazyka, ale to by příliš zdržovalo hru... Vynechal jsem ji.
3) Takový vyslýchající novinář, chtěl-li by dělat něco takového tak ani omezení za překážky by mu v tom nezabránilo. Když o tom tak přemýšlím, tak jsem mohl dát podmínku že to musí být v jedné místnosti a bylo by po problému....
4) Sampiska... dle vzoru propiska... :)
barva... Vždyť tam ty dva týdny zhruba jsou... (někdy víc, někdy míň.)
5) Zde jsem očekával, že když nepíšu že je ve schnutí nějaká vyjímka, tak se to bere jako když schne normální inkoust. Tedy, schne to jako normální inkoust.
6)Tohle mne, ani nikoho v sově bohůmžel nenapadlo. Dalo se to pěkně rozepsat... škoda. Tedy...

Je-li provedeno i druhé vylepšení, a chmýří je záměrně (zbraní nůžkama) poškozeno, začne se upouštět horká barva (horká kvůli unikající magenergii) a po 4 hodinách skončí chmýří zcela bílé.

Je-li přezíznut brk kdekoliv jinde než v barevných bodech, nic strašného se nestane, a během 14 dnů se za mírného tepla magenergie samovolně uvolní, a barevné body zaschnou.

Je-li brk přezíznut v barevném bodě nastává "barevný výbuch", kdy okolí v poloměru 5 sáhu je ohozeno horkou barevnou směsí, jež zraní vše co zasáhne za 1-6 životů za 1 sáh2. Případné zasažení citlivých míst samozřejmě zraní za víc.

7) Tvůj názor. Mě už to přišlo přeplácané... Opravdu jsem nad tím uvažoval. Krom toho nebráním ti upravení si do stavu, kdy ti to bude vyhovovat...
8)Brk samozřejmě lze využít běžne. Majitel nic takového nacítí.

Díky za tvou kritiku.

LG:
Díky

CM.


 Uživatel úrovně 0

Takže, předmnět je kvělý, skvěle vzužitelný, se skvěle spracovaným, skvělým, nápadem.... má však několik věcí, které mi dosti vadí...
1)v horní tabulce je mg./den uvedeno "0" (to zas tolik nevadí, jen to beru popoředě....
2)20 mg. / den je strašně moc, vzhledem k tomu že dodaná magenergie odpovídá asi tak první sféře, moudřejší by byl jeden, postupně spotřebovávaný... prvotní denní magenergie se u předmnětů běžně nevkládá hned při prvním kroku výroby - ale to je opravdu detail...
2) vzhledem k povaze předmnětu předpokládám, že funguje na bázi napojení na majitelovu mysl a nemá žádnou vlastní inteligenci (démon), tudíž by brk nemněl mýt větší pysatelské schopnosti (kromně rychlosti) než sám pisatel/malíř - neznalost písma, překleypy, gramatické chyby, chibějící čárky... Žádná bezchybnost (pokud pisatel není bezchybný), psát by mněl fonten, stylem a písmem momentálně zvoleným pisatelem, brk neumí psát - je to jen pomůcka vedená myslí autorovou...
3) nemohu se v žádném přípaďe stotožnit s neexistencí překážek, takový investigativní novinář/vyslíchající good cop si pěkně za stěnou připraví brk a bez tohoto náčiní v ruce z oběti vytáhne daleko víc...
4) sampiska zní divně:-)
Normální člověk, kromně toho, že je to nedefinované, je hrozně dlouhé.... barva není brkem nenášena tak jemně, výdrž bzch odhadl tak na jeden týden pečlivého studenta, maximálně 2.
5) za jak dlouho barva vyschne?
6) co se stane při poškození brku (hypoteticky) - přece jenom, kýbl barvy a 50 - 20 mg (ne li víc)
7) mrzí mne nevyužitá možnost vícebarevného pera..
8) lze brk používat běžným způsobem? cítí majitel nějak, je li brku zabraňováno ve psaní...
Už mne nic nenapadá, ale mohlo by to stačít...
Škoda, mohlo to být 5*


 Uživatel úrovně 0

Zombie:

1) Ok.
7) Ok. Z hlavy to nedám. Teď někdy budu měnit bombičku, takže si budu dělat čárky za každou stránku a pak oznámím výsledek...

Lucas:
Děkuji.

M_o_D:
Spokojen? :)


 Uživatel úrovně 5

CrazyMys: děkuji za vysvětlení, tyto detaily jsou důležité při sporných okamžicích hry.
1) magenergie - na světě nezáleží, dúležitá je kompatibilita s oficiálními pravidly. Každý PJ si to pak může převést na svůj svět.
7) a tento student popíše kolik stran za 14 dní? Já například plnícím perem nikdy nepsal, takže si to nedokáži představit.