Alchymistické Předměty

Ondolie Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 41

Skupina: Ostatní

Základ: -

Trvání: -

Výroba: -

Popis:

Ondolie

Popis:

Tato rostlina je 20 - 40 coulů vysoká. Má mnoho drobných lístků vyrůstajících z rozvětveného stonku. Na konci stonku jsou modré kvítky, které se po odkvětu změní v bobule stejné barvy a velikosti. Kvete každý rok v pátém měsíci. Bobulí bývá 1k6. Pomocí bobulí se samozřejmě rostlinka rozmnožuje. V každé jsou také obsaženy 1 - 2 magy.

Výskyt:

V polích magického působení - II. pásmo (jinde hyne na nedostatek magenergie). Mírný pás.

Použité části:

Bobule, jejich šťáva (0,0005 čtvrtky).

Sklizeň:

7. - 8. měsíc.

Hmotnost:

1 mn. / 100 ks

Nalezení:

1 x 75% (nalezení keříku, když hledá v magickém poli)

Účinek:

Šťáva z plodů těchto bobulí je velice nebezpečná a jedovatá. Člověku (myšleno člověk, elf, skřet…) stačí potřísnění z jednoho plodu a už může dojít k intoxikaci. Při potřísnění se po 5-ti kolech hází past na Odl - 7 - nic / zkamenění. Při průniku jedu do krevního oběhu se past zvyšuje na 9 a účinek přichází již po 3 kolech. Pokud nějaká postava bobuli sní, nemá prakticky šanci. Past je 12 a účinek se projeví do 2 směn. Šťáva se často používá na otrávené šípy, šipky a oštěpy. Na jeden šíp (šipku) postačí 1 bobule, na široký meč 4 atp. dle úvahy PJ. Kapalina ze zbraně steče za 1 směnu. Při požití šťávy v jakékoliv podobě se počítá past jako při potřísnění. Pokud se podá dvojnásobná dávka (snězení 2 bobulí, dvě zranění jedem), tak se past vždy zvyšuje o 1/3 ze základu (čtyřnásobná dávka = dvojnásobná past). Stejně tak se past i snižuje (1/3 původní dávky = snížení o 2/3). Je proto patrné, že čtvrtinové a nižší množství dávky již není nebezpečné. Zkamenění lze odstranit patřičným hraničářským kouzlem apod.

Zařazení jedu:

Jedná se o jed přírodní, magický. Magenergií v něm obsaženou je proto deformovaný. Zranitelnost je "H".

Mechanismus a popis účinku:

Při potřísnění se v druhém kole postavě zdá, že jí znecitlivělo potřísněné místo. Ve třetím kole začíná tuhnout a postava ho již nemůže ovládat, jedná-li se například o prst, nebo jazyk. Ve čtvrtém kole zasažené místo ztvrdne v kámen a zšedne. Do konce pátého kola se kámen rozšiřuje rovnoměrně rychle od zasaženého místa po celém povrchu těla a zároveň i do útrob. Díky tomu, že tento proces je docela pomalý, tak jsou oběti často spatřeny v dosti krkolomných pozicích s děsivými výrazy v obličeji. Po průniku do krve se v prvním kole postavě zdá, že jí v okolí rány nějak nastává tlak (je to tlak v krevním řečišti). V druhém kole již jed rozšíří impuls po celém těle a postavě se zdá, že na ní něco velice tlačí. V posledním kole pak naráz (asi za 2 sekundy) ztuhne v kámen. Při snězení záleží velice na podmínkách. Musí se vzít v ohled, co již bylo v žaludku, jestli mela postava hlad, jestli to hodně zapila atp. Jsou různé aspekty, které mohou účinek uspíšit i zpomalit. Nejdéle však do dvou směn stěna bobule praskne a v tu chvíli začne v jednom kole postavě žaludek těžknout. V dalším kole se dostaví bolest břicha (tlak na střeva a jiné vnitřnosti) a ve třetím kole začne postava kamenět zevnitř a nakonec se to projeví i navenek. Při žádném kamenění nedojde k jakémukoliv poškození a pokud je potom postava odkameněna, tak na ní samostatný zkameňující postup nezanechal žádné následky.

Bobule jako potrava:

Ano, některá zvířata mohou tyto bobule jíst. Záleží na PJ, ale mělo by se jednat o zvířata z magickeho pole, nebo zvířata nějak s polem spjatá, aby byla odolná jedu. I někteří ptáci se jimi můžou živit. Fantazii ponechám na Vás. Stává se ale občas, že neznalé zvíře bobule okusí a to se pak naskytne družině podivná podívaná, když je někde v lese (u magického zřídla o kterém nevědí) zkamenělá srnka. Také se již jednomu alchymistovi naskytl žalostný pohled na jeho keřík Ondolie, který si pečlivě pěstoval ve svém osobním zřídle, když ho spatřil celý ozobaný a okolo se povalovali zkamenělí ptáci.

Uchování a skladování:

Pokud se bobule rozmačká (např. za účelem pomazání zbraně), tak šťáva vydrží cca 6 - 12 hodin, pak se zkazí (únik magenergie) a již neúčinkuje. Bobulky (pokud se nepoškodí kožovitá slupka) lze uchovávat asi 1 týden, jinak ztrácejí na účinku - opět z důvodu úniku magenergie. Zakonzervovat se dá šťáva z bobulí dvěma způsoby:

  • Alchymista přidáním 1 magu a 1zl surovin zaručí konzervaci ve vzduchotěsném flakónku na 1 rok. Toto lze kumulovat. Šťáva má sytě žlutou barvu a lehce nahořklou chuť (80/30/00).

  • Dále lze jed vymacerovat (účinná látka se dostane z bobule do kapaliny) do čistého lihu v poměru minimálně 20 bobulí na 1 čtvrtku. Uzavřený v láhvi bude mít tento nažloutlý roztok, který má nahořklou alkoholovou chuť a zápach jako ethanol (40/90/40) trvanlivost cca 3 - 18 let. Když se zkazí, tak se tekutina zbarví dohněda, ještě více zhořkne a bude zapáchat hnilobou (85/95/65). Jedna čtvrtka tohoto lihového extraktu bude odpovídat 10 dávkám. Před použitím se zpravidla zakoncentrovává volným odpařením na 1/10.

  • A nakonec tu máme nejjednodušší uchování - ve vodě. Šťáva je s vodou nemísitelná (ještě se k tomu vrátím) a má vyšší hustotu. Za normálních podmínek proto klesá na dno flakónku. V otevřené nádobě vydrží asi měsíc, pak se voda začne kazit a to neblaze působí i na šťávu. V uzavřené nádobě, kde je minimum vzduchu (flakónek naplněný až k hrdlu) vydrží cca 4 - 10 měsíců, dle kvality vody (destilovaná je lepší) a podmínek skladování. Vrátím se ještě k mísitelnosti. Jeden zkušený alchymista při studii tohoto jedu zjistil, že při zahřátí na teplotu okolo 50°C se vodná a "šťávová" fáze spojí a celý roztok se odbarví. Chuť, barvu i zápach má tento roztok stejný, jako voda. Jev lze ale pozorovat pouze do objemových poměrů 1:3 (šťáva:voda). Zmíněný alchymista již tenkrát navrhl využití v otrávených horkých nápojích (čaj, káva), ale zároveň varoval nad maximální možnou teplotou.

    Obecně se jed uchovává ve skle. Pokud se zakonzervovává tak malé množství, jako je šťáva magenergicky, tak se jed plní zpravidla do malé ampulky, nebo do pipety, jejíž konec se poté zataví (pozor na teplotu).

    Manipulace:

    Jelikož je kapalina obsažená v bobulích extrátě nebezpečná, tak se při manipulaci zpravidla používají rukavice a ochranné pomůcky.

    Stálost:

    V jakékoliv podobě, kromě magického konzervátu tento jed nesnese vysoké teploty a již při zahřátí na cca 60°C na dvě kola ztrácí účinek. Magicky konzervovaný vydrží teploty do 80°C. V nízkých teplotách se vede o něco lépe a snese teploty do -10°C, pak zamrzá. Jako magický konzervát snese -15°C, alkoholový extrakt až -80°C a vodné uchování je pouze do 0°C. Lehce kyselé prostředí mu nevadí, ale silné kyseliny ho ničí.

    Protijed:

    Jediným dosud známým protijedem je žluč Huňáče modrého, která vcelku úspěšně eliminuje účinky. Při potřísnění kůže se musí zasažené místo potřít alespoň 0,01 čtvrtkou žluči na jednu dávku jedu. Past se díky tomu sníží na 2. Pokud není podán dostatek, tak se sníží o tolik na co stačí. Při vniknutí do krevního oběhu se musí postupovat obezřetně. Vpravíme do krevního oběhu cca 0,001 čtvrtky žluči/ dávku jedu, ovšem pozor! Má to vedlejší účinky past na Odl - 4 - 1-3/ 2-7 životů. Past se tímto sníží na 5. Poslední případ je nejjednodušší. Postava musí vypít alespoň 0,1 čtvrtku/ dávku jedu. Pokud se nepozvrací - past na Odl - 5 - 1-3 životy/ zvracení, tak má vyhráno, protože žluč úplně eliminuje bobule a nemusí si házet proti pasti. Pokud postava bude chtít bobule vyzvracet, tak je zde pravděpodobnost, že se jejich natrávená slupka poškodí a dojde k intoxikaci potřísněním. Po šesti kolech se tato pravděpodobnost za každých dalších šest kol zvyšuje z 0 vždy o pět procent. Huňáčova žluč je velice odporná, tmavě modrá hustá kapalina, páchnoucí zkaženým masem (95/80/80). Vystupuje jako slabý jed (viz výše). Z jednoho dospělého jedince dokáže hraničář či alchymista získat 0,5 čtvrtky žluči. Díky autokonzervaci pomocí vlastní obsažené magenergii (10 - 20 magů) se nekazí a vydrží neomezeně dlouho. Samozřejmě pokud tuto magenergii alchymista oddestiluje, tak žluč ztrácí své účinky.

    Námět na dobrodružství:

    Alchymista se najme družinu, aby mu donesla keřík, nebo bobule. Družina narazí na podivnou paseku, kde je několik zkamenělých zvířat okolo zvláštního keříku. Skupinu napadne domorodec a někoho poraní a ten zkamení. Zbytek družiny ho musí ochránit a přivést zpět k životu. Nějaký hodnostář ve městě zkameněl a je na družině, aby vypátrala proč. Dalo by se jich vymyslet i více…

    Závěr:

    Žluč huňáče jsem si vymyslel. V pravidlech je uvedeno, že zdrojem magenergie jsou játra. Nechám to na každém PJ zvlášť, ať si určí, který že živočich bude obsahovat protijed a v jaké formě, nebo jestli vůbec nějaký protijed existovat bude. Pro hráče Asterionu doporučuji tuto vlastnost přidat nějaké myšlenkové bytosti, jelikož huňáči se na Asterionu nevyskytují. Mnoho zábavy při hře s touto rostlinou přeje Megahu.

  • Přidáno:

    Přečteno: 0

    Hlasovalo: 41

    Autor:

    Diskuze

     Uživatel úrovně 0

    Menší dotaz:Možná jsem nepozorný,ale alchymista megenergii destiluje ze štávy bobule,nebo z bobule jako celek?


     Uživatel úrovně 0

    Mno tk mě se to líbí a nevidim důvod, proč bych neměl dát 5*. Hlavně taky proto, že hraju za Alchymistu :-)


     Uživatel úrovně 0

    jo dost dobrý 5*


     Uživatel úrovně 3

    Nešikovná formulace:

    Hned v úvodu píšeš o tom, že k otravě může dojít kontaktem s kůži, s krví nebo s žaludkem (potřísnění, poranění, pozření). U prvních dvou uvádíš, že se jed projeví po pěti, resp. třech kolech.

    Pak ale při popisu pozření píšeš, že se účinky projeví po dvou směnách.
    To, co mi na tom připadne nejasné je, že nejdřív píšeš o tom, kdy si hráč háže na past, zatímco u pozření mluvíš o tom, kdy se projeví účinky, takže to může vyvolat dojem, že nejdřív chvíli trvá, než se háže na past, a teprve pak začne běžet lhůta, než se projeví účinky (něco jako "Pozřeš to, pak pět směn chodíš normálně, pak začneš cítit divnou bolest v břiše, a po dalších dvou směnách se proměníš v kámen".

    Ty objemové jednotky jsou hrozně nešťastné... 0,0005 je polovina standardní kostky cukru, tzn. nějakých šest, sedm kapek.
    Velmi bych se přimlouval, aby se v případě potírání čepelí zbraní kalkulovalo s objemem čtvrt litru a výš - k rozetření cca 40 kapek po čepeli bys potřeboval "rozfoukávání" (dotknout se toho nesmíš a když to zkusíš rozetřít látkou, tak se do ní asi kapky vsají...)


     Uživatel úrovně 0

    Textoris: Uz jsem nedoufal, ale dekuji, ze sis na me udelal cas.

    ad 2 - 1 bobule odpovida 0,0005 ctvrtky a to odpovida 1 davce.
    ad 3 - ale tam bych opravdu jen opisoval knihu, tezko si vymyslim neco navic. Je to asi jako bych u nove sermirske finty popisoval, co to vlastne finty jsou, nebo u nove rachejtle opsal uvod k rachejtlim z pravidel...
    ad 4 - Ano, pokud dostanes sipem do zaludku, tak se dostane do krve, protoze se prve smaci hrot v krvacejici rane. Pokud ale bobuli snis, nebezpecna latka se uvolni jiz v zaludku a nez by se zacla jakkoliv vstrebavat, tak reaguje se zaludecni stenou (jako s kuzi, ale lepe) a zacnes kamenet.
    ad 5 - mas pravdu, nebude. Nejlepsi ucinek to ma napriklad na kopi, ostepu, nebo sipu, kde se do tela dostava "cely" hrot a tim padem i vsechen jed. Vydrz jedu je v "Uchovani". Jinak kolik se toho potre jsem nepsal, jinak viz diskuse s Holgerem. To je na kazdem PJ, co uzna za vhodne. Davka le 0,5 ml, tak si musi predstavit, kolik tim toho potre, aby byl ucinek jisty. Secen zbrane nema moc cenu potirat. Nejvice se uplatneji bodne zbrane (i sipy a sipky).
    ad 6 - No pozenmi rostliny jsou zpravidla zelene a nikdy jsem neslysel, ze by nemohla byt stejna barva kvetu i plodu...
    ad 7 - viz podoba - bobule = bobule, stava = 0,0005 ctvrtky, macerat = 0,1 ctvrtky, zakoncentrovany macerat = 0,01 ctvrtky. Vse je v textu...
    ad 8 - hmotnost bobuli viz diskuse s T. Jinak co se ti zda tivne? Dal bys vic, nebo min? je to hnotnost cerstve boble a nezapomen, ze z ni mas 0,0005 ctvrtky stavy.

    Asi s tim nic nenadelam, protoze prispevek uz je jednou napsany i s temi ucinky, takze se asi nechapem, protoze to nejspis kazdy mysli jinak. Pouziti je v nametu na dobrodruzstvi...

    Ja tohle ujasnovani neberu jako hadku, ale vidim, ze te to uz omrzelo a ze jsi jiz vse co jsi chtel sdelil a asi uz budes dale neoblomny. Ja jsem s vysvetlenim docela spokojeny, ale trvam si na svem. Uzavirame debatu a tesim se na dalsi prispevky na obou stranach a na debaty o nich... ;o)

    Zdar Megahu


     Uživatel úrovně 0

    Ok, takže už jsem dokopal k tomu dostat se na hodku na net!:-)>

    1. Nezajimavy ano, ale vrtalove jsou vrtalove a pisu, ze je to jen drobnost..uplne malinka!:-)

    2. Ok! Jako, ale kolik ctvrtek je pouzitych, jo?!

    3. Vím, ž je tov pravidlech, ale přeci jen jako z pohledu RPG by se o tom dalo něco rozepsat...možná by to bylo zbytečné, ale kdyby se to dobře zpracovalo, tka by to mohlo bejt....lepší!?:-)>

    4. Hm...no jo, ale když dostaneš šípem do žaludku, tak stejně se to nedostane do žaludku, ale do krve ne, takže i když to sníš, tak se dostane ta látka do krve ne?!

    5. Potřít by se tím dala, ale když na to dáš skoro neviditelnou vrstvu, tak to podle mého asi nebude mít velikánský účinek, ne?! Myslím si, že tam nějaká ta vrstva musí být a když tam natřeš jen opravdu malinko, tak to sechne a je to fuč....jak dlouho to na tom meči vydrží....psal si to v textu?! (Nějak jsem to možná přehlíd!) To máš jako s kurare...jeden flakónek na 10 šípů to je v opravidlech...nebo slespoň já to tak používám...něco tam o tom bylo napsáno....jo ted jsem se kouk a je tam napsáno, že čím víc toho na ten meč natřeš, tak tím je menší či větší ne nebezpečnost ale účinek..je to na straně 46 PPZ průvodce hrou 1.5 jako příklad u nemagických-jedy! Takže by se to mohlo taky nějak takhle použít i tady ne?!

    6. Ok, tak jsem to nějak přehlíd..nebo špatně pocopil...tak jaké jsou lístky...např. zelené? Květy modré? no jo, když je tomu tak, tak budiž, ale podle mě nezůstává květ stejný jako pak plod, ne? Ale ne nechci se v tom vrtat v biologii a v botanice nejsem zrovna zběhlý, takže....!:-)
    To nevadí, že by přitahovala okolí sice by tam nebyla ta...fotosyntéza či cosi, ale přeci jen když to roste na nějakém magickém poli, tak...no nevím..magie je nevyspitatelná!:-)

    7. No ale kolik toho je...? Možná bych měl číst pozorněji, ale přeci jen by se to mělo dát jako pravidlo pochopit lehce, aby to pochopil i takvý blbec jako jsem já!:-)>

    8. Potom nevím jestli jsem to psal, ale aby nějakých 50gramů vážilo 100ks obulí mi je trochu divné...

    No jako nápad dobrý, riginalita jak říkáš taky...prostě, ale nejde ani tak o chyby jako o použitelnost příspěvku...osobně bych to nepoužil a prosě z mého pohledu se mi to celkově moc nelíbí...sice tu nic takového není a to že s tím nic nenaděláš bych neříkal, jelikož jediný kdo s tím může něco udělat si ty jako autor!:-)>

    Ok...nechci se už hádat. Možná jsem se s hodnocením unáhlil...Celkově bych se obhájil asi tak, že by to celekově bylo na 4* a jelikož je to pro mně nepoužitelné a jak jsem říkal nějak mi to nešmakuje a asi bych to nepoužil a je to takový možná trochu obyčejný...nevím nevidím v tom nic nového s prominutím, ale je to můj osobní názor. V mnoha věcech si mi to vyvrátil trochu, ale budiž už jsem hodnotil v tu dobu jsem hodnotil doma trochu víc takovýhle příspěvků z alch. předmětů a možná, že jsem to i trochu srovnával, takže jsem hodnotil jak hodnotil. Pokud se cítíš ukřivděn, tak se ti omlouvám, ale je tomu tak a minulos je nezměnitelná.

    Tímto bych naší debatu uzavřel! Ne že bych chtěl utíkat, ale nevím co dál zde kritzovat...svůj názor jsem napsal! Takže mnoho štěstí a úspěchu v dalších příspěvcích a rád se na ně podívám!:-) Za tuto debatu Máš u mně +1 repky (už nemám body, takže...)

    Tex.


     Uživatel úrovně 0

    No, mně se to opravdu líbilo....


     Uživatel úrovně 0

    Tex: Casu samozrejme vyckam, jen aby se to stalo. Staci mi bohate vysvetlneni, resp. reakce na moji reakci a to pokud mozno ve vsech bodech. Dik a zdar.
    Megahu


     Uživatel úrovně 0

    megahu: příspěvek jsem četl asi 3x doma a v klidu jsem si to všechno přehodnotil a měl jsem důvod je tomu už několik dní či týdů a tak si nepamatuji přesně tvůj příspěvek, tak mi dej chvíli čas na promyšlení než si ho přečtu znova, ano?

    Takže se tu ted mozna chvili pres prazdniny neobjevim a mozna to bude chvili trvat, ale doma si to jeste jednou pozorne prectu a pokud to byl muj omyl, tak se ti omluvim a vyrovnam se ti repkou, ok? Ale myslim si, ze jsem mel asi duvod!

    Takze vyckej casu....!:-)

    Tex.


     Uživatel úrovně 0

    Tex:

    ad 1 Ehm, kde roste? No necekane v zemi. Nejak nevim co myslis. Myslim ze vyber pudy je jiz docela nezajimavy.
    ad 2 Mozna je trochu zavadejici "jejich stava", ale je toim myslena stava z jedne bobule.
    ad 3 Tak to je jiz problem pravidlovy a pokud jsi strhaval hodnoceni za tohle, tak to neni chyba na me strane. Pole magickeho pusobeni jsou popsana v PPE PPJ.
    ad 4 V tomto pripade jde o to, ze reakce probiha s jakoukoliv casti tela. Kuze te proti vnejsim vlivum chrani vcelku obstojne, je na to delana. V rkvi mas zase obranne latky, ktere eliminuji jed. Vnitrnosti jsou ale proti temto vlivum jedu dost nechranene, pokud to porovnas s kuzi a s krvi. Proto je pri kontaktu stavy s vnitrnostmi nejvyssi past - to samozrejme plati pro pozreni a pokud nekdo dostane sipem do zaludku, tak se to neuvazuje. Zbytecne by to ztizilo system.
    ad 5 Ano, objemove to je asi 0,5 ml, coz neni zas tak malo. Potirani zbrani jsem jiz resil nize, jen zopakuju, ze si to muze PJ upravit - napsal jsem to k tomu. Ja bych rekl, ze na pouha cepel mece (asi tak do hloubky 3mm) by se tim dala potrit...
    ad 6 Jak jsi prisel na to, ze jsou listky modre. Cti prosim pozorne. Bobule jsou modre, kvery jsou taktez modre a listky jsou napriklad zelene. Ono se moc rostlin s nezelenymi listy (bez chlorofilu) asi nevyskytuje (nevim) a pokud by mela jinou barvu listu, tak by asi pekne pritahovala okoli.
    ad 7 Opet nemohu poradit nic jineho, nez cist pozorne. Davka je jina podle podoby podani. Tedy zalezi na tom, jestli pouziju stavu, bobuli, nebo nejakym zpusobem zakonezrvovana.

    Pouzitelnost rostliny je tam dokonce popsana! Ucinky se nelibi? No s tim nic nenadelam. Jine ucinky = jina rostlina = jiny prispevek. Co se tyce originality, tak to opravdu neni zadny prukopnicky napad, ale zadna takova tu jeste neni.

    Takze si myslim, ze jsi to trochu podhodnotil, ale pockam si na reakci.

    Megahu