Alchymistické Předměty

Zimotřas Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Jedy

Magenergie: 3

Suroviny: 10

Základ: trpasličí koření a jed zmije

Trvání: ihned / 5 směn

Výroba: 2 hodiny, doma

Nebezpečnost: 10

Síla: 2-12 / 4-24

Barva/chuť/zápach: - / - / 10

Popis:

...v malém útulném hostinci na konci městečka Brafdorfu, které je známo svou strážní věží to žije. Mnoho strážných dostalo dnes, první den v roce volno. Jsou zde již od deváté hodiny večerní a zábava je v plném proudu. U jednoho stolu sedí spokojený šedivý rychtář s hlavním velitelem strážnictva. Oba jsou z lidského rodu a před sebou mají korbele piva. Starý rychtář právě praví: ,,Tak ty by si chtěl býti mým nástupcem, Kalhurfe?“ ,,Samozřejmě“, odvětil velitel rázným hlasem , ,,vzdám se svého nynějšího postu a budu kandidovat!“Náhle vešel do obrovské místnosti krčmy mladý muž. Byl to rychtářův mladší syn Hubert. ,,Ááá, Huberte, jak rád tě vidím“, promluvil starosta hned, jak jeho syn došel ke stolu, ,,zrovna dopíjíme, dones nám další“. Pozornější zrak si mohl všimnout šibalského mrknutí v oku starého lišáka. Hubert poodešel k výčepu. Dal si natočit tři korbely piva a nepozorovaně do prvního vylil obsah malého flakónku. Dvojice se mezitím živě bavila dále a velitel se dozvěděl, že též starší syn rychtářův se chce stát vedoucím malého městečka. Hubert brzy dorazil, dal veliteli první korbel s tekutinu a usedl po boku svého váženého otce. Témata hovoru se měnila a čas plynul. Trojice se bavila o válce na východě, obchodní krizi na severu, ženách, včerejším ohňostroji pyrofora Tadewara a řeč došla i na strašlivou zimu v tomto ročním období. Na Kalhurfovi to bylo vidět. Halil se do svého modrého oděvu a klepal se zimou. Výrazný mráz však tento den nepanoval. Náhle se u živého a veselého rozhovoru zhroutil na zem. Celý bílý ve tváři a se studenýma rukama. Dlouho jej křísili, ale nepovedlo se jim jej probrat. Byl mrtev. Nikdo nijak výrazně netruchlil, jelikož velitel neměl rodinu a o jeho rodičích nikdo z oddílu ani měšťanů nevěděl. Avšak nikdo též, kromě rychtářovic, neslavil úmrtí vojevůdce. Právě Hubert se svým otcem měli největší podíl na jeho smrti, ale vina se dávala krutému mrazu...

Zimotřas je jed, který se využívá ve spojení s nápoji, zvláště slaví úspěch v alkoholu. Pokud jej někdo pozře, již nemůže následující průběh nijak ovlivnit. Díky vysoké nebezpečnost je používán hlavně proti slabším postavám. Je to čirá kapalina, bez chuti (chuť nápoje, ve kterém je nalit) a s velmi lehkým pachem spáleniny.

Jestliže je osoba podnapilá, zvětšuje se nebezpečnost o 1, pokud je silně podnapilá, tak o 2. Osobě, která jed požije začne být asi po 3 směnách obrovská zima, po dalších dvou směnách se zhroutí a ztratí životy. Během tohoto procesu má postih -3 k ÚČ i OČ a zárověn též ke svým vlastnostem (síla, odolnost...). Navíc jestliže se jedná o krolla, trpaslíka nebo hobita, Má vždy jen 80% šanci na využití své schopnosti (popřípadě -20% k pravděpodobnosti). To samé se používá i u kouzelníka a jeho oborů při vyvolávání kouzel, hraničářových mimosmyslových schopností a stopování, alchymisty, zlodějových schopností atd. Pokud to přežila, lze ji probrat bez větších potíží. Bohužel pro ni, je jí následující 3 směny stále ještě nepříjemně (postih -1 k ÚČ a OČ, snížení o 10%...)

Nejlépe jí bude u ohniště-pochopitelně s plápolajícím ohněm nebo u krbu, také peřiny nejsou k zahození. Její stav může vyvolat nachlazení. Past-nebezpečnost 5, použitou vlastností je odolnost, síla-nic/nachlazení. A co se týče odhalení. Povést se může odhalit jed jen postavě s Lakmusovým papírkem či chodec by mohl získat podezření při bližším ohledání oběti (asi 20%). Postava, která útok přežije má asi 50% šanci, že jí příjde její nečekaný stav podezřelý a může pátrat po příčinách. Navíc se pravděpodobnost snižuje nebo zvyšuje dle teploty (nikde na vývěskách nebude napsáno 10°C atd., ale PJ by měl vědět, jaká je zhruba teplota).

-30°C a méně = -20%
-29°C až -10°C = -10%
-9°C až +10°C = stávající pravděpodobnost
+11°C až +30°C = +10%
+31°C a více = +20%

Tento jed je velmi vzácný, dědí se z generace na generaci a všichni jej opravdu neznají. Na tom se promítne i jeho cena (350 zl).

Příprava:(tohle již není k pravidlům, ale přečíst si to mohou Ti, co mají rádi legraci)
V pyroforově dílně už je vše pečlivě připraveno na malé stoličce. Pracovní stůl je čistý a připravený jako před posledním výrobkem. Tohle je poslední objednávka v tomto týdnu. Ty ohnivé hlíny včera Vám daly ale zabrat. No nic, práce je práce. Do ruky si berete láhev s kozím mlékem (5 md). Naléváte tekutinu do obrovského modrého hrnce jako vždy. Po chvilce dumání se natáhnete pro červené víno (5 st) a přidáváte jej do hrnce. Lehce promícháváte a Váš výrobek získává narůžovělou barvu. Poté nakrájíte několik hub Drafultek (2 st) a hodíte je do hrnce. Nedlouho potom připojujete zelenou kapalinu. Jedná se o jed zmije (2 st, nebo vlastní zásoby). Váš výtvor začíná bělat, jelikož houby se již rozpustili. Hrnec jste přesunuli nad oheň v krbu. Magickým způsobem přicházíte o první mag, který jste vlili do jedu. Do bublajícího roztoku přidáváte usušený tymián (5 md), zázvor (1 st) a trpasličí koření (5 zl). Sundáváte hrnec z ohně asi po třech směnách. Do této chvíle jste pracovali asi hodinu a jste tedy v polovině práce. Necháte výtvor chvíli vychladnout a mezitím rozmělníte husí játra (2 st) a posypete je černým pepřem (2 st). Vléváte do jedu další dva magy a tím jej úplně zchladíte. Přidáváte husí játra s pepřem a kostky ledu. Do své práce jste zapojili i vodu. Výsledkem je čirá tekutina. Přidáváte několik alchymistických tobolek (3 zl). Posledním přídavkem je rybí tuk (5 st). Nyní dáváte hrnec znovu nad oheň. Necháte tekutinu převařit a po pár hodinách ji dáváte už dávno studenou do flakónků a skleniček.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Díky Texi za tvé hodnocení. I já jsem našel několik chyb hned poté, co se to tu objevilo. Popřemýšlím o druhé verzi, kterou bych mohl umístit do MS a příště se pokusím si dát větší pozor. Kritika mi nevadí, ba naopak. NIKDY NEMŮŽEŠ BÝT SEBEVÍC SPOKOJEN a toho já se řídím, takže jsem naopak velmi rád, že jsi mi předal trochu svých osobních zkušeností a dojmů i přesto, že nejsou zrovna lichotivé.


 Uživatel úrovně 0

Takže...
1. Příběh se celkem hodí, jelikož celkem ukazuje na vlastnosti jedu.
2. no pravděpodobností je tam požehnaně na objevení nemoci, ale chybí mi tam něco jako léčba! (jestli jsem ji tedy nepřehlídl-zase)
3. Výroba je dobře popsaná a hlavně stručně, ale přece jen mi tam nesedí ty závorky: (5 md), (2 st), atd.
nějak to za prvé nechápu a za druhé je to tam nějaký divný radši říct normálně množství!
4. kdo a proč to vymyslel?
5. celkem silné a ta cena...
6. ty životy takovéty věci kolem toho jsou na tu cenu taky opravdu hodně...nějak vyvážit a asi bych tam nedával žádné mágy, nebo jich tam dal více.
Už tě za to kritizovalo hodně lidí a tak jsem další!:-)>

Průměrný příspěvek...

Tex.


 Uživatel úrovně 0

P.S. Pořád přemýšlím a přepočítávám tu cenu surovin a vychází mi 10 zl (jestliže neberu ohled na ten jed zmije), asi už stárnu, ale z matematiky jsem měl výbornou, Melkore. A keby sa niečo stalo, ozvi sa!


 Uživatel úrovně 0

"Děkuji Vám, že jste zavítali do mé skromné dílničky," řekl s úsměvem mladý alchymista. Jsem velmi potěšen, ale teď k těm nedostatkům. Nejsem takový znalec pravidel, abych věděl jak je to s pyrofory, jedy a jejich cenou. Myslím však, že správný Pj si stejně cenu poupraví dle svého uvážení nebo situace v družině. O protijedu budu přemýšlet. Ještě jednou děkuji, jelikož je to můj druhý příspěvek a první schválený. Autor Findred z Celenu


 Uživatel úrovně 0

melkor unlimited - jistě máš na mysli Magdalenu Dobromilu Rettigovou...

T.


 Uživatel úrovně 5

Ad Cena - Hlava deravá si konečne vzpomenula. AK by sa mala cena tohoto jedíku počítať podľa pravidiel pre pyrofora, tak aj bez navyšovania nebezpečnosti by jeho cena nemala ísť pod 50zl.

Noeh
a čo by to prechladnutie robilo postavám ... pochybujem že dáky hrdina ktorého prenásledujú monsteri by si dákeho prechladnutia vobec vsimol :-))

FYI: Na také obyčajné prechladnutie sa dá umrieť. Hrdina - nehrdina, zubatá berie všetkých a všetko.


 Uživatel úrovně 5

Melkor:
1) súhlasím
2) ja vždy vychádzam z popisu v texte pretože aj mne sa veľa krát stalo že som nejaké veci zmenil počas písania a potom som to zabudol zmeniť v základnom popise.
3) Originalita pri výrobe poteší a určite spestrí hru ... počkaj si na moj príspevok do predmetov MAGICKÉ RUKAVICE POSLEDNÉHO ÚDERU .... tam koňským sadlom potieram drahokami aby do nich ľahšie vsiakla magenergia :-))
4) Dobrý nápad - a čo by to prechladnutie robilo postavám ... pochybujem že dáky hrdina ktorého prenásledujú monsteri by si dákeho prechladnutia vobec vsimol :-))

NOEH


 Uživatel úrovně 5

Nie celkom tradičné a v celku vtipné poňatie jedu bez väčších chýb v spracovaní.

1) Cena: Ak budem brať do úvahy účinky jedu, tak tá cena nie je prehnane nízka, ale mohla by byť aj vyššia.
Celkom opačný výsledok však vyjde, ak uvážime, že základná nebezpečnosť jedu vyrobeného pyroforom na 6. úrovni je 6. Na zvýšenie na hodnotu 10 by potreboval strašnú spústu surovín a veľa, veľa magie. Takže tá cena je smiešne nízka.

2) Cena: V tabuľke je uvedená jedna cena, v detailnom popise výroby po zrátaní nákladov na suroviny vyjde iná cena, a samozrejme za predaj sa účtuje omnoho vyššia cena.
Z ktorej ceny mám vychádzať pri posudzovaní primeranosti ceny k výslednému účinku?

3) Popis výroby: Celkom sranda. Pripadá mi to ako úryvok z diela "Marie Dobromily Retigové".
Len mám taký dojem, že z tých surovín vyjde pomerne výživná polievka a nie jed :-)

4) Prechladnutie: Doplnil by som úpravy nebezpečnosti pasce na prechladnutie podľa teploty okolia.


 Uživatel úrovně 0

S cenou to bolo povedané... a mohol si tu dať nejaký ten protijed, aby to bolo kompletné...


 Uživatel úrovně 0

Pekné. Dobrý nápad. Nemám nvé pripomienky. Že to je lacné, už bolo povedané. Akurát na koniec receptu si mohol dať: "Podávajte ako aperitív, vmiešané do..."