Alchymistické Předměty

Síla přírodního hořčíku Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Ostatní

Magenergie: 5

Suroviny: 5

Základ: šíp, hořčík, smůla

Trvání: dočasné, 6 měsíců

Výroba: 1 hodina doma *

Popis:

Historie:
Již Sv. Wiseman ve svých naukách praví:
„Cvičte rozdělávání ohně
Oheň je k přežití životně důležitý. Poskytuje teplo, ochranu, způsob signalizace, uvádí vodu do varu a umožňuje přípravu a uchování potravy. Musíte se naučit rozdělat oheň v jakýchkoliv podmínkách. Nestačí jen znát všechny způsoby, je třeba, abyste je mistrovsky ovládali.
Stojí za to si zapamatovat trojúhelník ohně. Jeho tři strany představují VZDUCH, TEPLO a PALIVO. Pokud začne jedna ze stran chybět, trojúhelník se zhroutí a oheň uhasne.“
Dále v žalmu Pazourek a ocel uvádí výbornou vlastnost kovu zvaného hořčík, píše doslova:
„Pazourek je kámen, který se vyskytuje v mnoha částech světa. Pokud se o něj prudce udeří kusem oceli, odlétávají jiskry, které zapálí troud. Zubatá čepel dokáže vytvořit více jisker než obyčejný nůž a měla by patřit k vaší výstroji. Kus hořčíku s pazourkem po stranách je ještě účinnější nástroj – hořčík velmi prudce hoří. Z kusu hořčíku nejprve odřežte štěpinky na troud a potom pilkou na pazourku vyvolejte jiskry.“

Popis:
Šípy se zápalnými hroty - hořlavá hmota je nanesena na kovovém hrotu.

Popis výroby:
Vyrábí pouze pyrofor.
Pro výrobu potřebujeme šípy s kovovými hroty, na které Sílu přírodního hořčíku naneseme, a dále čistý hořčík, který nastrouháme na jemné štěpinky tak, aby šly snadno zapálit plamenem svíčky. Takto upravený hořčík vsypeme do porcelánové misky, nebo mísy a pozvolna přidáváme magenergii, přičemž na každý 1 přidaný mag přidáme do směsi 0,2 cmn (1 centimince = 0,5 g) sirníku železa a 5 ml alkoholu. (* Je možné vyrobit větší objem směsi – např. na celý toulec šípů a vyrábět tak větší množství Síly přírodního hořčíku, výroba se tím výrazně neprodlouží, proto považujte 1 hodinu za konečný čas, ať již vyrábíte 1 šíp, nebo dvacet.) Pokud vám do této doby ještě nic nebouchlo, můžete si oddechnout, toto byla nejnebezpečnější část přípravy. Mezitím si nechte rozehřát pryskyřici a namočte v ní hroty šípů, na které chcete aplikovat Sílu přírodního hořčíku. Až trochu vychladnou, naneste na ně směs, kterou jste si předtím pracně připravili, rovnoměrně rozetřete na hrot šípu a nechte cca 2 směny zasychat. Tím je výroba ukončena.

Popis účinků Síly přírodního hořčíku na živé tvory:
Není pravdou, že Síla přírodního hořčíku tělu prospívá či dokonce pomáhá….
Síla přírodního hořčíku je typ zápalného šípu. Použití je následovné – šíp zapálíme a vystřelíme. Jeho hrot hoří tři kola, magenergie je vázána na hořčík, proto při zapálení nedojde k výbuchu, ale k pomalému hoření hořčíku. Po zasažení cíle hrot hoří dále (díky dodané magenergii i bez přístupu vzduchu) po dobu trvání, v každém kole tak způsobí zranění za 3 - 8 životů svému cíli. Délka hoření v cíli je dána dobou zasažení po zapálení. V každém případě však mezi zapálením hrotu a zásahem cíle uplyne jedno kolo. (Z toho plyne, že v těle protivníka bude šíp hořet max. 2 kola.) Takový šíp pálí jako čert, takže zasažený si hodí proti pasti: použitá vlastnost - odolnost; síla pasti - 7; účinek: nic / snížení bojovnosti na polovinu, tentýž hod se opakuje i v druhém kole, pokud šíp ještě hoří. Tato vlastnost nefunguje na berserky, navíc bojovník zasažený tímto šípem si hází proti pasti, zda se nestane berserkem (to se ví, že ho to pěkně naštvalo) - síla pasti je v tomto případě 5, použitá vlastnost inteligence. Rány způsobené Silou přírodního hořčíku jsou vypálené, špatně se léčí, tzn. že se zranění způsobená hořením léčí dvojnásobně delší dobu. Výjimkou je léčení pomocí hraničářských kouzel – zde je léčení normální.
Nevýhodou Síly přírodního hořčíku je, že při hoření vydává intenzivní světlo, které zhoršuje míření při střelbě ve tmě či pološeru. Střelec má v tomto případě -1 na útok, navíc má v dalším kole postih -1 na iniciativu, protože se déle rozkoukává.
Pokud je Síla přírodního hořčíku jednou zapálena, hoří i pod vodou.
Jednou použitý šíp se Sílou přírodního hořčíku již nelze znovu použít.

Popis účinků Síly přírodního hořčíku na neživou hmotu:
Jde o šípy zápalné, takže uvedu pravděpodobnosti vzniku požáru od Síly přírodního hořčíku:
Země (kde nic nestojí) – vznik 25 %, šíření 5 %, zhasne rychle, poškození 1
Dřevo – vznik 40 %, šíření 85 %, zhasne pomalu, poškození 1
Hlína – vznik 20 %, šíření 20 %, rychle zhasne, poškození ½
Kámen – vznik 1 %, šíření 15 %, rychle zhasne, poškození 1/3
Střecha – vznik 40 %, šíření 75 %, zhasne pomalu, poškození 1

Naše obchodní motto:
„Síla přírodního hořčíku ochrání váš organismus!“ – teda pokud střílíte vy.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Raukó - ad 6 měsíců - inu tady se projevila moje nepraktická alchymistická povaha - ano 6 měsíců lze tyto šípy uchovat - za předpokadu, že budou ležet na regálu v laboratoři, hlavice naolejované s ochranným filmem. Ale přiblblí válečníci s tím běhaj někde v toulci, a pak si stěžují, že to 6 měsíců nevydrželo - doporučuji vadný výrobek poslat zpět výrobci k posouzení - nejspíš se jim ale dostane této odpovědi: "Zákazník - uživatel předmětu nedodržel podmínky pro užívání předmětu a způsobil tak jeho poškození, které se projevilo jeho nefunkčností. Doporučujeme příště číst příbalový leták."

6 měsíců u tvrdé krusty mi jinak nepřipadá zas tak moc - ale je pravda, že v toulci k jejímu odírání dochází.


 Uživatel úrovně 0

Mily predmet, dobre pouzitelny, moja otazka je: vidim, ze doba pouzitelnosti je 6 mesiacov. Myslim, ze by tam take nieco malo byt, pretoze pri noseni sipov v tulci a skakani vsade-mozne sa sipy opotrebuvavaju a je teda dost pravdepodobne, ze horcik po nejakom case opadne. ALe moja namietka je, ze 6 mesiacov je prilis vela. Ja by som tam dal nieco okolo tyzdna az 1 mesiaca. Uvedom si, ze magenergia, ktora bola do predmetu pridana, nesluzi na predlzenie trvania, ale na horenie bez O2, ako si napisal. Takze si myslim, ze to je prehnane.
Ostatne pripomienky mi velmi nenapadli, a okrem toho Zombie ich uz urcite vychytal, takze ja uz sa iba priklonim ku hodnoteniu- ved ho vidis. ;o)
S pozdravom,
Raukó


 Uživatel úrovně 8

lordOdol: to odvození od litru je dáno tím, že jsem si zrovna nemohl vzpomenout na jednotku objemu - čtvrtku. Ano, zkratka mčv by byla jistě působivější...

pro chudáky nedostupné - jistě, zvlášť pokud vezmeš přepočet 1 mag = 20 zl... ale to už tak s magickými předměty bývá...

fíl špás
Holger


 Uživatel úrovně 5

Podle me se magie nemusi vubec stydet si nejaky kyslis vytvorit ci premenit z okoli, je-li treba. Nebo ho muze byt vyuzivano nejakym zpusobem efektivneji. Magie je docela malo popsana v pravidelch, takze nejni jasne, co presne umi, ale nidke nejni receno, ze by nemohla udrzovat ohen, aby horel. Kdyz ho muze treba i sama zapalit atp.

Jinak se mi to docela libi.
Uvod, dobre rozepsany postup pripravy, nechybi nic duleziteho (nebo presneji nic, ceho bych si vsiml), jen by prisla vhod cena horciku na jednu davku...
Mimochodem: Zajimava volba jednotek - hmotnost odvozena od minci, objem od litru :-)

Jinak je to docela pouzitelne, i kdyz mozna pro neprilis bohate dobrodruhy cenove nedostupne ci neekonomicke. Ale proc ne :-)
Ucinky jsou zajimave a rekl bych docela promyslene, hodnoty zapalnosti v oku nemam, takze neposuzuju.

Vzhledem k tomu, ze jsem nenasel nic, co bych nejak vytykal a prispevek je prinosny a promysleny, davam plny pocet...


 Uživatel úrovně 0

souhlasím se Sazlem....


 Uživatel úrovně 0

velmi pekne ale jen v pripade ze strilim :-)


 Uživatel úrovně 0

Hmmmmmmmm
Nezajímavé, ale jinak vcelku propracované.


 Uživatel úrovně 0

Dobre... ale pokud je horcik zapaleny dokaze teplem rozkladat vodu a to i v tkani :-) na vodik a kyslik... to jeste zesily ohen... ale nas PJ mne to nesezere :-)


 Uživatel úrovně 0

Fakt dost dobrý


 Uživatel úrovně 0

je to dost dobrý, ale to hoření i když je šíp zapíchnutý a ke směsi nejde vzduch, bych nevázal na tu magenergii, přidal bych nějaké okysličovadlo.