Alchymistické Předměty

Fideliovo oko Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Lektvary

Magenergie: 20

Suroviny: 1

Základ: voda, sůl, mrkvová šťáva

Trvání: viz níže

Výroba: 3 směny

Popis:

Charakteristika:
Lektvar vidění cizíma očima (vhodné např. pro identifikaci polohy hledané osoby)

Okolnosti jeho objevení:
Tento lektvar v podstatě náhodou objevil alchymista Fidelius (i když pojmenování alchymista je poněkud nadnesené a alchymisty z Rejckého cechu alchymistů by to poněkud urazilo). Fidelius hodlal objevit zaručeně účinný lektvar proti plešatění, který by byl levný a snadno dostupný. Dospěl k základním surovinám jako je fyziologický roztok (0,01% roztok soli) a mrkvová šťáva, poté na delší dobu odešel a zapomněl, co vyrábí. Po návratu uviděl rozdělaný lektvar a řekl si: „Vrazím doň 20 magů, ať to má grády!“ a při své rozevlátosti do nádobky shodil i papírek se jménem zákazníka, pro kterého měl připravit zaručeně účinný prostředek proti početí. K jeho překvapení se na nádobce vyboulila hladina tekutiny a zůstala tak. Pokrčil rameny a lektvar vypil, protože kdo je ta nejlepší pokusná osoba než on sám? Co viděl, nechám na vaší fantazii, protože onen zákazník byl vyhlášený … sukničkář.

Popis výroby:
Sám Fidelius si takto poznamenal recept: Na sto dílů vody dáme jeden díl soli, přidáme šťávu ze středně velké mrkve a zamícháme. Dále vrazíme doň 20 magů. Jestliže se nám mírně zabarvený roztok vyboulí směrem ven, lekvar polotovar se povedl. Na kousek pergamenu napíšeme jméno žádané osoby (třeba je pergamenu opravdu malého, aby příliš neškrábal v hrdle) a vhodíme doň. Pak lekvar vypijeme. Během chvilky se dostaví žádaný vjem. Nedostaví-li se, osoba tato je již s největší pravděpodobností po smrti. Libo-li kochat se pohledem osoby déle, třeba je přidat 10 magů hned na začátku.

Výroba:
3 směny
Smícháním fyziologického roztoku soli, mrkvové šťávy a magů vyrobíme polotovar, který je možno uchovávat 1 týden při běžné teplotě, při uchovávání v chladnu 14 dní. Po uvedené době použitelnosti je polotovar nefunkční. Do polotovaru je možno během uvedené doby kdykoliv vhodit útržek pergamenu s nadepsaným jménem, poté je třeba okamžitě (tj. v následujícím kole) lektvar vypít, jinak lektvar ztratí účinnost. Je možno napsat jméno jakékoliv humanoidní postavy, která má osobní jméno, je schopna si uvědomovat sama sebe a je nemagická. V případě nejasností rozhodne PJ. Pokud existuje více osob shodného jména, rozhodne náhoda. Je také zbytečné rozepisovat popis osoby (např. elf zvaný Annárion pocházející z Lórindelu), protože lektvar vstřebá jen samotné jméno Annárion. Pokud je ve jménu nějaký přídomek nebo přístavek nebo jak se těm součástem říká, je-li to skutečná součást jména (např. Erik von Kratz, Jan Roháč z Dubé), jeho použití je dobré. Má-li osoba více jmen či přezdívek (nebo je prostě používá či používala), je jedno, které je nadepsáno.

Účinky:
Po vypití lektvaru se dostaví smyslový vjem, kdy k6x10 kol vidíte očima nadepsané osoby. Při přidání 10 magů je doba vjemu dvojnásobná, dále již vjem prodlužovat nelze. Pokud chcete vjem ukončit dříve, je třeba se kolo soustředit na ukončování, poté vjem ustane. Vjem zprostředkovává to, co vidí samotné oko (oči), neovlivňují ho žádné dodatečné informace, které zpracovává mozek nadepsané osoby (žádné halucinace, ovlivňování kouzly apod,). Vjem je pouze zrakový, sluchem, čichem, hmatem, popř. jinými smysly vnímáte své původní prostředí. Pokud je nadepsaná osoba schopna vnímat v jiném než v běžně viditelném spektru pro člověka (např. infračervené vidění trpaslíků), vjem je stejný jako vidí nadepsaná osoba (tzn. člověk vidí ve tmě to, co vidí nadepsaný trpaslík).

Pokud je nadepsaná osoba mrtvá, žádný smyslový vjem se nedostaví.
Pokud spí nebo je v bezvědomí – vjemem je tma (více či méně černá – zkuste zavřít oči a podívat se). Pokud má nějakým způsobem změněné vnímání – alkohol, drogy, kouzla … nezatížený mozek vnímajícího bude mít vjem takový, jaký předávají samotné oči dál (tzn. např. ostrý obraz, nicméně silně rozhoupaný při silných stavech opilosti, nebo rozostřený obraz při použití drog ovlivňujících mimo jiné i zaostřování zraku, kouzla mají vliv pouze pokud ovlivňují samotné oči).
Pokud nadepsaná postava používá kouzelníkova kouzla cizí oči nebo oko, vidí pouze to, co kouzelník vidí svýma vlastníma očima.

Účinky lektvaru se dají rušit (ať již vědomě či nevědomě) - např. když se daná nadepsaná osoba vyskytuje na místě chráněném proti magii, nebo je na ni před použitím lektvaru sesláno kouzlo, které brání na ni sesílat kouzla všeobecně. Vjem pak připomíná zrnění televizní obrazovky. Např. jako ochrana působí hraničářův magický střeh a druidovo odstínění. Za den se dají použít maximálně 3, další by působil silné žaludeční potíže (tedy konkrétně ty kusy pergamenu) a žádaný účinek by se nedostavil.

Dosah:
Základní dosah je kruh o poloměru 5 mil, za každý přidaný mag další míli. Ale musí to být připraveno předem, do hotového polotovaru nelze magy přilévat.

Pozn.: Lektvar je herně vyzkoušený, občas je velmi přesný („Hele, kouká na obchod řezníka Špejlíka, který je za rohem!“), občas zoufale nekonkrétní („Celou směnu nic než stromy“).

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Připadá mi to podobné démonu vidění toho co je (jesti takový nějaký existuje, pravidla tu nemám), ale je to se superslevou, ikdyž omezení to taky má. Netuším však, jak si ten lektvar přeloží to jméno z papírku a zajímalo by mě, kdyby vypil ten lektvar člověk, jenž neví co je tam psáno a danou osobu nezná, jestli by to fachalo stejně. Podmínil bych to použitím kusu biovzorku šmírované osoby, než papírkem s jejím jménem. Nápad obstojný.


 Uživatel úrovně 0

chvalitebné Mgr. Holger : :))))


 Uživatel úrovně 0

Ta stravitelnost pergamenu je individuální, mě by třeba ten ústřižek vůbec neublížil :-)


 Uživatel úrovně 8

No, ono tam (pokud nepočítáme magii) nic tak nestravitelnýho neni... mrkvovou šťávu já piju skoro denně. A my starý alchymisti víme, že magie tělu jen prospívá. To musim vědět sám nejlíp, nebojte, mám to pod kontrolou...


 Uživatel úrovně 5

Ikluždafovo prasátko: Je zajímavé, jaká se rozpoutala debata ohledně stejných jmen. V podstatě jsem jen přemýšlela, co by se stalo, kdyby se objevili dva jedinci se stejnými jmény, protože při hře se vždycky snažíme dávat unikátní jména, takže takový případ při hraní u nás ještě nenastal (a hráči se snažili zjistit pravá jména).
Ohledně vypití lektvaru bez papírku máš zcela pravdu.


 Uživatel úrovně 0

Drahá Shelag, už v Dílně se mi to líbilo a sem rád, že si to tam dala. Ohledně těch much - souhlasím.

Přemýšlel sem mezi 3 a 4, ale za Dílnu, dám jak dám.
S pozdravem Terátor.


 Uživatel úrovně 0

Je to sice super nápad, ale ty jména jsou dost zmatený. Prostě se mi zdá uhozený, že je to úplně náhodnej výběr podle jmen. Na druhou stranu to neni až taková katastrofa, protože lektvar má jen omezený dosah a tak i kdyby se Jestřáb jmenovalo 30 lidí, v dosahu jicj až tolik nebude.
Když to vypiju bez papírku, předpokládám, že se nic nestane. A taky se to vypití bez papírku nepočítá do vypitejch Fideliových očí za den, protože jak píšeš, tak nevolnost se dělá právě z pergamenu.


 Uživatel úrovně 5

Killman: Asi jsme si příliš neporozuměli. Moje poznámka k "pravým" jménům se týkala obecného chápání síly pojmenování některými národy či kulturami v našem, reálném světě a byla reakcí na Tvou poznámku, že takhle magie nefunguje.
Co se týče působení lektvaru v herním světě, podle mého výkladu skutečně stačí jakékoliv pojmenování osoby, které jí dal někdo jiný či jen ona sama (to falešné jméno). V tom je právě také omezení působnosti lektvaru - píšu to v odstavci Výroba: pokud existují osoby stejného jména, jen náhoda a PJ rozhodne, na koho to slovo padne.
A pokud se ti takové působení nelíbí, předělej si ho, vždyť Ty máš hru v rukou, ať už jsi hráč, nebo Pán jeskyně. C'est la vie ... :-)


 Uživatel úrovně 0

Shelagh: Protiřečíš si. Nejdřív na mě vyrukuješ s pravými jmény a potom napíšeš, že stačí i falešné jméno nato aby lektvar působil. Pokud se hraje na pravá jména a na lístku by muselo být pravé jméno, pak je to OK, ale s falešným jménem je ten účinek kravina.
Co by se asi stalo, kdyby někdo chtěl působit na osobu známou jako jestřáb, přičemž pod tímto jménem je známo na světě 30 různých osob?


 Uživatel úrovně 8

Jo mně se to líbí.