Alchymistické Předměty

Hasicí přístroj Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Ostatní

Magenergie: 3

Suroviny: 20

Základ: křídan, kyselina Utrogova

Nalezení: u alchymisty:-)

Trvání: neomezené do použití

Výroba: 3 hodiny

Popis:

Nejdříve si vyrobíme nádobu, do které pak dáme látky, které budou uvedeny v následujících částech tohoto svitku. Tato nádoba musí mít tvar frakční baňky (první tato baňka byla vyrobena v roce 916 učeným mistrem věd pyroforských panem Sfagedem Užkou), jen bude asi čtyřikrát až pětkrát větší.
Těm, kteří nevědí, jak výše jmenovaná nádoba vypadá, mohu jen říci: „Nepokoušejte se udělat si tento přístroj a nepokoušejte se ani o nic z vznešených věd alchymistických. Je totiž již základní naukou poznat laboratorní pomůcky. Na školách se toto učí ještě před jakýmkoli praktickým cvičením. Věnujte se proto raději jinému povolání, živte se například mečem, jen ne, proboha, alchymií!“
Rád bych ještě poznamenal, že není vhodné vyrobit ji ze skla. Mnohem lepší je použít odolného kovu, protože při použití v ní vznikají velké tlaky. Do této nádoby vsypeme tři až čtyři mince křídanu. Opět mohu jen poznamenat, že ti, kdož neznají tuto látku (právě v alchymii hojně využívanou), měli by zvážit své budoucí zaměření a zkusit štěstí jinde.
Na křídan nakapeme 20 kapek vody obohacené třemi magy.
Do zkumavky (jak se ustálil název pro úzký podlouhlý flakónek) nalijeme další nezbytnou alchymistovu látku, a to kyselinu Utrogovu. Je jasné, že zředěnou, v tomto případě je desetiprocentní.
Takto upravenou zkumavku zasuneme opatrně do nádoby a upevníme (nechceme, aby se rozbila). Doporučuji připravit si upevnění předem, protože nádoba má (nebo by měla mít) poměrně úzké hrdlo. Celou nádobu pak zazátkujeme. Veškerou manipulaci provádíme opatrně!
V případě, že bychom chtěli tento přístroj použít, obrátíme nádobu vzhůru nohama a rychle jí protřepeme. Z druhého, užšího ústí pak pod velkým tlakem začne tryskat pěna, která hasí zhruba dvakrát, možná i třikrát lépe než voda. Tento vynález nikdy nepoužívejte k hašení osob! Došlo by k jejich poleptání.

Svitek Angrina, profesora alchymie na univerzitě v Osiriu

Tak tedy (už mne omrzelo používat takže), jednalo se o popis hasicího přístroje (jak jste si jistě všimli už z názvu), který se zcela jistě bude hodit všem alchymistům, zvláště pak pyroforům (pro které je téměř nepostradatelný). Opravdu doufám, že víte, jak vypadá frakční baňka, protože mé umění popsat vzhled věcí je na velmi malé úrovni.
Přesto se o to pokusím a budu se modlit, aby tento popis někomu pomohl k pochopení tohoto příspěvku. Pořád se však domnívám, že lepší bude, když vyhrabete učebnici chemie a frakční baňku spatříte na vlastní oči.
Tato baňka je vlastně flakónek s kulatým dnem a ještě jedním vyústěním na boku, podstatně užším. Používá se například při destilaci, kdy je napojená na chladič.
Tento výše uvedený přístroj hasí asi jednu směnu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mohl jsi se o vysvětlení pokusit. Co je to frakční baňka, si ještě jakž takž představit dokáži, ale měl by jsi více přiblížit kde najít křídan a kyselinu Utrogovu. Já vím, znalci oboru budou jistě vědět, ale co ostatní? Říkáš tedy, že se na DrD obor alchymie hodí jen ti co rozumí chemii. Já osobně jsem chemií tak tak proklouzával a je to jedno z mích nejoblíbenějších povolání.
Tento lektvar mi rozhodně nepřipadá jako přístroj jak to máš v názvu.

Nápad originální a velmi praktický, zpracování dobré (na pár “nedovysvětlení“)
Tak jak bych to shrnul? Docela povedený lektvar.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý výrobek asi se bude hodit všem alchymům/pyroforům. A jestli na něj nebudou chtít plejtvat magy a suroviny, tak si budou muset vystačit s pořádnou lopatou a bednou písku.
Námět na diskusi: Dal by se tím hasit ohnivej drak? Jsem elektrotechnik, takže o chemii vím skoro prd.


 Uživatel úrovně 0

Ehm.Moje srdce se zaraduje, když je tu zmínka o chemii (že bych jí studoval :-)). Nápad je originální, zpracování výtečné. Škoda, že mi Zombie vyfoukl myšlenku. Taky jsem si chtěl rejpnout. No snad někde jinde...

Power: Hydrogenuhličitan sodný není těžké připravit (dělali jsme ho v laborce). Mimichodem má širší upotřebení, než v jaru...


 Uživatel úrovně 0

Power: třeba znají, ale pod jiným jménem. Hraje to nějakou roli?
Kromě toho, co si myslíš že mne inspirovalo k tomuto příspěvku a co si myslíš že nahrazuje voda obohacená magenergií?


 Uživatel úrovně 0

Glain: myslíš že ve světě drd znají NaHCO3 (jar) protože když ve frakční baňce smícháš jar s HCL tak máš taky hasící přístroj


 Uživatel úrovně 5

1) je to velmi dobre udelany
2) ne vsichni sou dobry v chemii a treba hrac studujici na vysoky skole chemii a bude chtit neco vyrobyt PJ rekneme ma matiku tak to ze hrac zna chemii a vi jak to udelat jeste neznamena ze to a) zna postava b) ma to stejny nazvi c) uz to bylo obeveno d) to co mi delame chemii se v DRD da dost dobre udelat magii
3) chtelo by to dat nejaky parametry ty frakční baňky proste dylku a tak
Mas 5 je to dobre udelany


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Oni nemají stejné názvosloví. Oni nemají vlastně skoro žádné (tedy, nemají ho systematické, názvy jsou přidělovány podle objevitele).


 Uživatel úrovně 5

BTW: HCl vždy bude chlorovodíková nebo solná kyselina, už jen z faktu, že její neutralizací pomocí NaOH vzniká slaná sůl (NaCl). Pro rejpaly: ok, vím že když budu neutralizovat hořečnatou zásadou, tak ta sůl bude hořká :o)))))


 Uživatel úrovně 0

Elleas: Vzorec kyseliny Utrogovy je HCl. V našem světě bychom řekli že je to kyselina chlorovodíková, ale v DrD světech se asi naše názvosloví moc nepoužívá, stejně jako periodická tabulka prvků, takže je pochopitelné, že kyseliny se tam nerozdělují jako u nás. Stejně tak tam nemají chem. rovnice, což znamená, že je ani oni nemohou psát. Proč by měli být vůči tobě v nevýhodě?
Termínem oni jsem myslel alchymisty z mého světa.


 Uživatel úrovně 0

No ehm Chemii moc nemusim. Postup výroby ja trochu zmatenej jak furt odbočuješ k tomu, aby to nedělali. Jinak to docela ujde 3*