Dračí Doupě [ http://www.dracidoupe.cz ]
Rubrika:
  
  

Jídlo 1

 
Autor: Robert Hooke
Hodnocení: Hlasovalo: 19 čtenářů
  Průměrný počet hvězdiček: 4.32
  
  

Jídlo 1 – prosté pokrmy

Z sytosti břicha vítězství béře zadek.
-české přísloví

Nejen kančí kýtou živ je hrdina. A v hostincích ani v šerém dávnověku nenabízeli pouze jeden či dva druhy jídla. Tento spisek představuje seznam několik zcela autentických pokrmů, se kterými by se hrdinové mohli setkat v běžné obecní krčmě, případně v domácnostech vesničanů. Většina receptů zde uvedených byla autorem před lety sesbírána od hospodyň z Valašských Klobúků. Pokrmy podle nich připravené jsou nejen jedlé, ale mnohdy i velmi chutné. Družiny, které hodně dbají na roleplaying, si tedy mohou hru zpestřit autentickým kulinářským zážitkem.

Vydatnost a orientační ceny
Pokrm1 čen představujeOrient. cena (hostinec)
starý sýr 1 miska 5md – 1 st / miska
kyselica základní 2 plné talíře 1st / talíř
kyselica bohatá (s houbami, klobásou, vejcem…) 1 plný talíř 5 st / talíř
kyselica samorostlá 4 plné talíře velmi nízká či naopak vysoká, podle situace
podlesník na zelném listě 4 placky 1st / 1 placka
zapečené brambory s pohankou 1 plný talíř 2st / talíř
kontrabáš 1 pekáče 1 zl. /pekáč
vdolek zelňák 1 - 2 vdolky 2 - 3 st. / vdolek
ovocké knedlíky 4 knedlíky 1zl. 5 st. / porce
bramborové půlky 10 větších půlek 3 st. / porce
brambory na loupačku 5 větších brambor 6 st. / porce
pučálka 1 talíř 4 st. / porce

Recepty

Starý sýr

Stařák. Důkladně prozrálý je lesklý, žlutobílý, na povrchu květákovitý, konzistence hrudkovité. Výrazně páchne (jako tvarůžky).

  • tvaroh
  • sůl
  • kmín

Tvaroh se dá do misky, nebo hrnku, ochutí troškou soli a kmínu. Důkladně se prohněte vidličkou, přikryje čistým plátnem a nechá někde v teple (za kamny) zrát. Po několika dnech je místnost prostoupena typickou „vůní“ stařáku. Jakmile získá typickou kližnatou konzistenci a květákovitý vzhled, je připraven ke konzumaci.

Kyselica

Nakyslá, mléčně zbarvená polévka. Existují stovky variant. Každá hospodyně měla vlastní recept.

  • kyselé zelí
  • hladká mouka
  • 3-4 vařené brambory
  • smetana
  • česnek
  • sůl
  • kmín

Zelí povaříme v osolené vodě (ideálně ve vodě, odlité z kys. zelí), přidáme rozčtvrcené vařené brambory, utřený česnek, sůl, kmín a vaříme, dokud vše nezměkne. Potom zavaříme zásmažku z mouky a smetany.

Varianta – bohatá kyselica

Hutnější, vydatnější forma kyselice. Kromě základních ingrediencí obsahuje navíc hříbky, uzeninu, vejce, ...

Varianta – samorostlá kyselica

Nakyslá, řídká, mléčně zbarvená polévka. Jídala se za války a bídy.
Ve vodě, odlité ze zelí, se uvaří brambory, kmín, sůl a troška mléka. Toď vše.

Podlesník na zelném listě

Kulaté placky, připomínající vzhledem naše bramboráky. Ze spodní strany mají otisknutou žilnatinu zelného listu.

  • 6 vařených brambor (středních)
  • 4 syrové brambory
  • 1/2 l kyšky
  • zelné listy podle počtu porcí
  • 100g sádla
  • sůl

Vařené i syrové brambory se nastrouhají, osolí, a s kyškou se rozmíchají na těsto. Z těsta se udělají placky velikosti zelného listu. Každá placka se položí na omaštěný zelný listy a peče ve vyhřáté troubě několik minut.

Zapečené brambory s pohankou

Prostý pokrm, určený spíš k zaplnění žaludku než jako pochoutka. Mohl se podávat rovněž jako příloha.

  • vařené brambory (podle počtu osob)
  • pohanka (úměrně bramborům)
  • 1/4 l smetany
  • 1/4 l kyšky
  • 100g másla

Pohanku necháme ve vodě nabobtnat. Brambory povaříme ve slupce, oloupeme, posypeme pohankou a zalijeme smetanou a kyškou. Dáme zapéct co trouby. Po zapečení omastíme rozpuštěným máslem.

Kontrabáš

Honosnější varianta předchozího receptu.

  • brambory
  • pohanka
  • sůl
  • cibule
  • česnek
  • klobása/uzené maso

Uvaříme 1 kg oloupaných zemáků a zvlášť 1 hrnek pohanky. Uvařené zemáky rozmačkáme, přidáme pohanku, sůl, usmaženou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájenou klobásu nebo uzené maso. Vše dobře promícháme, nasypeme na vymaštěný pekáč a upečeme v troubě.

Vdolek zelňák

Když se neurodilo ovoce a nedaly se dělat ovocné knedlíky, pekly se zelňáky. Zelné „koláče“. Vzhledem se trochu podobají pizze, ale jsou menší a co do surovin prostší.

  • zelný kvásek
  • zelí (hlávka)
  • máslo
  • krupice
  • cukr
  • koření

Ze zelného kvásku se vyválejí dvě placky. Čerstvé nebo kysané zelí se rozseká nadrobno a podusí na másle. Přidá se jíška z jemné krupice, másla a cukru. Jíška se smíchá s dušeným zelím, přidá se pepř, majoránka a podle chuti další koření. Směs se rozetře mezi obě placky, jejichž okraje se následně umačkáním slepí dohromady. Takto vytvořené vdolky se upečou v peci.

Jiná verze receptu: Vdolek se na pomoučeném plechu nechá před upečením ještě poněkud nakynout.

Jiná verze receptu: Směs se nezabalí dovnitř těsta, ale natírá se pouze na povrch placek, takže vznikne něco jako pizza. Do zelí se dá přidat rovněž slanina, nebo uzené maso.

Původní recept (doslovný záznam):
„Z řidšího zelného kvásku sa vzaly 2 kúsky těsta, natenko sa rozkůlaly válkem, byly cosi menší než včilší frgály. Hlávka zelá sa poťupala na sečku, anebo sa vzalo kyselé zelé, ale to se musélo nejprv umyť. Zelé sa podusilo na másle, nekdy enem na stařině, pěkně do červena. Z neosívanéj jemnéj krupice, másla a cukru sa udělala zátřepka, přidál sa pepř, marijánka, a jiné koření a všecko sa to dobře promíchalo a rozetřálo na pekáč, přikrylo sa druhým, kraje sa pěkně umačkaly a móhlo sa to nést do pece. Jeden zelňák sa někdy upékl aj při pečení chleba.“

Ovocné knedlíky

  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • sůl
  • 50g másla
  • 170g polohrubé mouky
  • ovoce

Tvaroh, vejce a máslo smícháme, během míchání postupně přisypáváme mouku, až vznikne vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme váleček. Z válečku se nařežou kousky a do každého kousku se zabalí po jednom exempláři ovoce. Knedlíky se uvaří ve vodě, nebo v páře (8 minut). Hotové knedlíky se na talíři polévají sladkou omáčkou, krajově zvanou ušípaný reglement.

Ušípaný reglement

  • hladká mouka
  • voda
  • sůl
  • povidla
  • máslo
  • cukr
  • skořice
  • mléko

Jedná se o omáčku, použitelnou k ovocným knedlíkům, ale například i k uzenému masu. Mléko se pozvolna ohřívá. Postupně se vmíchávají povidla, cukr, sůl, skořice a máslo, až vznikne jednolitá směs. Je nutno důkladně míchat a dávat pozor, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec lze podle potřeby zahustit moukou, důkladně rozmíchanou v chladné vodě.

bramborové půlky

  • brambory
  • máslo
  • sůl
  • kmín

Brambory se rozkrájejí na půlky a vyskládají na omaštěný pekáč. Mohou se posypat kmínem. Pečou se pomalu, asi 1 hodinu. Do čerstvě upečených bramborových půlek se nadělají dírky a nahoru se položí plátek másla. Když máslo zateče do dírek, jídlo se posolí, případně lehce pomačká a je připraveno k servírování. Podává se s mlékem.

brambory na loupačku

  • brambory
  • máslo
  • tvaroh
  • sůl

Brambory se uvaří ve slupce a tak jak jsou se servírují. Současně se servíruje máslo, tvaroh a sůl. Jedlík si každý brambor oloupe, rozkrojí, namaže tvarohem, máslem, lehce posolí a konzumuje. Opakuje podle potřeby.

pučílka (pučálka)

  • hrách
  • máslo
  • sůl
  • kmín
  • cibule
  • škvarky nebo uzené

Hrách dáme do mísy s vodou a necháme v teple 2-3 dny klíčit. Po druhém dni doléváme vodu, ale jen tolik, aby se hrách potopil. Jakmile vyklíčí, opražíme jej s máslem (1 lžíce na větší hrst hrachu). Může se na konci posolit, okmínovat, přidat škvarky či kousky osmahnuté cibulky a uzeného. Chudé rodiny pražily jen tak, snad ani máslo, které bylo drahé, nepoužívaly.




Poděkování: Sccion, Andowero, a zejména dakeyras (za recept na bramborové půlky) a Ascella (za recept na pučálku)