Dračí Doupě [ http://www.dracidoupe.cz ] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rubrika: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jídlo 1 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Autor: | Robert Hooke | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hodnocení: | Hlasovalo: 19 čtenářů | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Průměrný počet hvězdiček: 4.32 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jídlo 1 – prosté pokrmyZ sytosti břicha vítězství béře zadek.-české přísloví Nejen kančí kýtou živ je hrdina. A v hostincích ani v šerém dávnověku nenabízeli pouze jeden či dva druhy jídla. Tento spisek představuje seznam několik zcela autentických pokrmů, se kterými by se hrdinové mohli setkat v běžné obecní krčmě, případně v domácnostech vesničanů. Většina receptů zde uvedených byla autorem před lety sesbírána od hospodyň z Valašských Klobúků. Pokrmy podle nich připravené jsou nejen jedlé, ale mnohdy i velmi chutné. Družiny, které hodně dbají na roleplaying, si tedy mohou hru zpestřit autentickým kulinářským zážitkem. Vydatnost a orientační ceny
ReceptyStarý sýrStařák. Důkladně prozrálý je lesklý, žlutobílý, na povrchu květákovitý, konzistence hrudkovité. Výrazně páchne (jako tvarůžky).
Tvaroh se dá do misky, nebo hrnku, ochutí troškou soli a kmínu. Důkladně se prohněte vidličkou, přikryje čistým plátnem a nechá někde v teple (za kamny) zrát. Po několika dnech je místnost prostoupena typickou „vůní“ stařáku. Jakmile získá typickou kližnatou konzistenci a květákovitý vzhled, je připraven ke konzumaci. KyselicaNakyslá, mléčně zbarvená polévka. Existují stovky variant. Každá hospodyně měla vlastní recept.
Zelí povaříme v osolené vodě (ideálně ve vodě, odlité z kys. zelí), přidáme rozčtvrcené vařené brambory, utřený česnek, sůl, kmín a vaříme, dokud vše nezměkne. Potom zavaříme zásmažku z mouky a smetany. Varianta – bohatá kyselicaHutnější, vydatnější forma kyselice. Kromě základních ingrediencí obsahuje navíc hříbky, uzeninu, vejce, ... Varianta – samorostlá kyselicaNakyslá, řídká, mléčně zbarvená polévka. Jídala se za války a bídy. Podlesník na zelném listěKulaté placky, připomínající vzhledem naše bramboráky. Ze spodní strany mají otisknutou žilnatinu zelného listu.
Vařené i syrové brambory se nastrouhají, osolí, a s kyškou se rozmíchají na těsto. Z těsta se udělají placky velikosti zelného listu. Každá placka se položí na omaštěný zelný listy a peče ve vyhřáté troubě několik minut. Zapečené brambory s pohankouProstý pokrm, určený spíš k zaplnění žaludku než jako pochoutka. Mohl se podávat rovněž jako příloha.
Pohanku necháme ve vodě nabobtnat. Brambory povaříme ve slupce, oloupeme, posypeme pohankou a zalijeme smetanou a kyškou. Dáme zapéct co trouby. Po zapečení omastíme rozpuštěným máslem. KontrabášHonosnější varianta předchozího receptu.
Uvaříme 1 kg oloupaných zemáků a zvlášť 1 hrnek pohanky. Uvařené zemáky rozmačkáme, přidáme pohanku, sůl, usmaženou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájenou klobásu nebo uzené maso. Vše dobře promícháme, nasypeme na vymaštěný pekáč a upečeme v troubě. Vdolek zelňákKdyž se neurodilo ovoce a nedaly se dělat ovocné knedlíky, pekly se zelňáky. Zelné „koláče“. Vzhledem se trochu podobají pizze, ale jsou menší a co do surovin prostší.
Ze zelného kvásku se vyválejí dvě placky. Čerstvé nebo kysané zelí se rozseká nadrobno a podusí na másle. Přidá se jíška z jemné krupice, másla a cukru. Jíška se smíchá s dušeným zelím, přidá se pepř, majoránka a podle chuti další koření. Směs se rozetře mezi obě placky, jejichž okraje se následně umačkáním slepí dohromady. Takto vytvořené vdolky se upečou v peci. Jiná verze receptu: Vdolek se na pomoučeném plechu nechá před upečením ještě poněkud nakynout. Jiná verze receptu: Směs se nezabalí dovnitř těsta, ale natírá se pouze na povrch placek, takže vznikne něco jako pizza. Do zelí se dá přidat rovněž slanina, nebo uzené maso. Původní recept (doslovný záznam): Ovocné knedlíky
Tvaroh, vejce a máslo smícháme, během míchání postupně přisypáváme mouku, až vznikne vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme váleček. Z válečku se nařežou kousky a do každého kousku se zabalí po jednom exempláři ovoce. Knedlíky se uvaří ve vodě, nebo v páře (8 minut). Hotové knedlíky se na talíři polévají sladkou omáčkou, krajově zvanou ušípaný reglement. Ušípaný reglement
Jedná se o omáčku, použitelnou k ovocným knedlíkům, ale například i k uzenému masu. Mléko se pozvolna ohřívá. Postupně se vmíchávají povidla, cukr, sůl, skořice a máslo, až vznikne jednolitá směs. Je nutno důkladně míchat a dávat pozor, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec lze podle potřeby zahustit moukou, důkladně rozmíchanou v chladné vodě. bramborové půlky
Brambory se rozkrájejí na půlky a vyskládají na omaštěný pekáč. Mohou se posypat kmínem. Pečou se pomalu, asi 1 hodinu. Do čerstvě upečených bramborových půlek se nadělají dírky a nahoru se položí plátek másla. Když máslo zateče do dírek, jídlo se posolí, případně lehce pomačká a je připraveno k servírování. Podává se s mlékem. brambory na loupačku
Brambory se uvaří ve slupce a tak jak jsou se servírují. Současně se servíruje máslo, tvaroh a sůl. Jedlík si každý brambor oloupe, rozkrojí, namaže tvarohem, máslem, lehce posolí a konzumuje. Opakuje podle potřeby. pučílka (pučálka)
Hrách dáme do mísy s vodou a necháme v teple 2-3 dny klíčit. Po druhém dni doléváme vodu, ale jen tolik, aby se hrách potopil. Jakmile vyklíčí, opražíme jej s máslem (1 lžíce na větší hrst hrachu). Může se na konci posolit, okmínovat, přidat škvarky či kousky osmahnuté cibulky a uzeného. Chudé rodiny pražily jen tak, snad ani máslo, které bylo drahé, nepoužívaly. Poděkování: Sccion, Andowero, a zejména dakeyras (za recept na bramborové půlky) a Ascella (za recept na pučálku) |