Předměty

Koruna Snů Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 5

Skupina: Artefakty

Cena: 550

Sféra: 11

Váha: 10 mn

Popis:

Koruna snů

Tento předmět byl vytvořen k ozvláštnění interakcí mezi hráči v družině. Je to předmět manipulativní, nebezpečný a jeho používání by mělo být ostatním hráčům utajené.

Historie:

Artefakt vytvořil legendární hrdina Křivák, jehož jméno a pověst je dodnes předmětem vášnivých debat. Záleží na vypravěči, jeho první atrefakt pochází z dob bujarého mládí, kdy se ještě proháněl po světě jako nájemný alchymista, žoldák, zloděj a kušiník. Ve světle jeho vrcholného díla působí jako pouhá hračka, ale ve své době to bylo mistrovský kus plný invence, kreativity a samolibosti. Říká se, že Křivák při řešení nějakého bezvýznamného problému v dávno zapomenutém malachitovém dole, narazil na podivné pavouky, které dělníci nikdy nedokázali z dolů vyhnat. Po návratu do blízkého města se trochu zajímal v místní knihovně a ke svému úžasu zjistil, že popis a chování tvorů, které na vlastní oči viděl sedí na vzácnou odnož snovačů, na Snovače královského. Tento téměř neznámý druh má královnu, která dokáže pracovat se sny a představami svého okolí, ovládá tak pohntky a cíle lidí a díky tomu přežívají i tam, kde by je vojáci dávno vyhubili. Křivák se podle legendy dohodl s nějakým místním stařešinou, že mu pomůže za úplatu zbavit doupě obtížného hmyzu a pavouky z jeskyní ještě s pomocí nějaké družiny vypálil. Říká se, že se potkal s tenkrát mladým hraničářem Rulandem, dnes známým spíše pod přezdívkou „ Šedivák – Prokletý lord dračího štítu“ a také s legendární vypravěčkou pohádek které se ve své době říkalo „Baronka prášilka“. Tyto pověsti ale nejsou potvrzené, protože pochází ještě z dob před Jarnulfovskými válkami, a to ještě před prvními útoky obřích vážek. Křivák prý vyjmul ze spáleného škvarku královny orgán známý jako Mentální jícha a ten použil k výrobě své koruny snů. Ale možná je to také jen pověst.

Vzhled:

Koruna snů vypadá na první pohled jako běžná čelenka z černého železa. Je bez ozdob a drahokamů, bez rytin a run. Na čelence jsou jen jakési kovové kuličky, rozeseté pravidelně po celém obvodu. Na první pohled ale není vidět že čelenka má na vnitřní straně vlasovité jehlice, které končí jednou stranou onou kuličkou a hrot je zapíchnut až do mozku. Jehlic je celkem dvanáct, a srdce artefaktu je týlová jehlice zabodnutá do míchy nositele. Jehlice jsou ocelové, velmi ostré a velmi tenké. Čelenka není tím hlavním, jen propojuje jehlice a chrání je před otřesy a nárazy a prudkými pohyby hlavy.

Výroba:

Pro výrobu je zapotřebí všech základních ingrediencí popsaných v PH, je doporučené vyvolat démona ze sféry Laviah – moc nad myšlenkami. Navíc potřebuje ocelové jehlice, železnou čelenku a Mentální jíchu královny Snovače královského. Zbytek dovymyslí PJ – například jak zakomponovat získání Jíchy v dungeonu do příběhu. Zajímavostí je, že aplikace čelenky není možná autoakupunkturně, je třeba zručného Theurga alespoň 16 úrovně, který by pomohl vyrobený předmět nasadit. Osazení Koruny snů zraní za dalších 30% aktuálních životů ze zbytku po zranění artefaktem. „Pacient“ další týden trpí migrénami a blbou náladou.

Nošení:

Nositel je se svojí čelenkou neustále, nikdy ji nesundavá. Jakékoliv manipulování a pokusy sundat čelenku velkým násilím, končí smrtí nositele. Pokusí-li se ji někdo jemě sundat, například zloděj ve spánku, zjistí logicky že to prostě nejde. Navíc to asi spáče probudí.

Zakladni provozni vlastnosti:

Koruna snů rozšiřuje mysl svého nositele a dává mu schopnost vytvářet představy a bludy. Koruna funguje a reaguje pouze na tvory, kteří v jejím okolí spí. Tito musí být nejméně v okruhu 20 sáhů od nositele. Přesná vzdálenost nehraje roli. Jak je zřejme nositel koruny zůstavá častecne aktivni i během svého vlastniho spanku. Sice nevidi své okolí a nemuže reagovat na nic stejne jako jakykoliv jiny spac, ale sni sny ktere muze ovladat. Tedy ve svych snech si uvedomuje ze sam spi a presne vyciti a muze reagovat na space ve svem okoli. Pokud nositel spí, pozná kdyby v dane vzdalenosti 20m spal jeste nekdo cizi, nespícího ale nevycítí.

  • Vyciti ve spanku spici tvory do 20m
  • Uvedomuje si behem spanku svuj stav, a přesto si odpočine
  • Muze se probudit, má-li k tomu důvod
  • Pokud nějaký mág nebo magická bytost bude chtít napadnout nositele Koruny snů mentálně, může tak dle libosti učinit, ale po celou dobu se bude cítit nepříjemě až na zvracení. Bude mít mžitky a možná hodí i šavli. Je to dáno rušivým působením kovu v mozku nositele. Na herní hodnoty útočícího mága to ale nebude mít vliv, jen na jeho psychiku. Tu může posoudit PJ a upravit chování svých CP (Schopnost mentálního útoku samotného nositele Koruna nijak neovlivňuje)

Hloubka průniku:

Koruna dava moznost pusobit na sny lidi dle vule jejiho nositele. Cim je jeji pusobeni dlouhodobejsi, tim hloubeji pronikne na dno jeho podvedomi. Rozeznavame deset úrovní hloubky proniknutí.

  • 1 úroveň – zmatené sny
  • Požadavky: 1 společně strávená noc
  • Nositel může vytvořit sen a predat jej spoluspáči. Tento sen nesmí mít logické prvky ani návaznosti. Musí ale částečně vycházet z předcházejících událostí.
  • 2 úroveň – snový průvodce
  • Požadavky: 5 společně strávených nocí
  • Nositel ve snu spoluspáče vytvoří Avatara, který postavu spícího snem provází. Sen je plný zmateností a stale bez logiky. Avatar ke spáči promlouvá
  • 3 úroveň – sladký spánek
  • Požadavky: 7 společně strávených nocí
  • Působením koruny lze prodloužit spánek až o polovinu a nechat spáče si odpočinout jako v královském loži. Také je ale možně mu spánek zkrátit, rušit či poznamenat nočními můrami.
  • 4 úroveň – dejavu
  • Požadavky: 10 společně strávených nocí
  • Ve spánku lze uložit do mysli spáče až tři věci či události, které pokud následující den potká či prožije, bude k nim tíhnout díky intenzivnímu pocitu dejavu.
  • 5 úroveň – změny v zálibách
  • Požadavky: 13 společně strávených nocí
  • Spáči lze ukazovat sny při činostech, které mu způsobují radost, nebo naopak nechuť. K takovým bude i během svého bdělého stavu zaujímat podobný vztah. Neznamená to že je vykoná či nevykoná, ale bude-li moc,i raději to udělá cestou která je mu příjemější i za cenu drobných obtíží.
  • 6 úroveň – ukryté vzpomínky
  • Požadavky: 16 společně strávených nocí
  • Je možné ve spánku zasunout jednu vzpomínku, která se pak za bdělého stavu projeví jako dávno ztracená, když nastanou podmínky k jejímu vytanutí na mysli. Vzpomínku i přesné podmínky vytanutí musí hráč definovat PJ a pak zajistit aby se tak stalo. Hráč se stejně pak zachová podle sebe, ale svojí vzpomínku bude mít stále na mysli. PJ prezentuje vzpomínku jako nápovědu.
  • 7 úroveň – změny v chování
  • Požadavky: 19 společně strávených nocí
  • Pokud je předložen sen o určitém druhu chování plný těch správných emocí, může pak PJ doporučit hráči aby se tento den choval odlišně, podle nastavení snu. Aby například takzvaně vstal špatnou nohou, prostě den blbec. Tento sen ale může být i pozitivní a způsobit např neutuchající nadšení přes nástrahy osudu způsobené vrtkavým osudem.Změnu v chování určí nositel koruny, nesmí ale příliš ovlivnit děj.
  • 8 úroveň – ztracené schopnosti
  • Požadavky: 22 společně strávených nocí
  • V noci se spáčovi zdá, že vyniká v nějaké dovednosti. Pokud se o ni přes den pokusí bude až překvapen jak dobrých/špatných výsledků bude dosahovat. PJ buď dá hráči jednorázový bonus/postih nebo mu jej sám bude připočítávat, je-li to schopnost hodnotová. Jedná-li se o řemeslnou dovednost, výsledek bude poznat v kvalitě provedení. Pokud Hráč schopnost běžně neovládá, bude ji ten den umět na stupni průměrně. Stejně tak mu může jednorázově spadnout o dva stupně, trvale se ale nezhorší.
  • 9 úroveň – až na dno
  • Požadavky: 26 společně strávených nocí
  • Sen o vytrvalosti nebo o slabosti otevře ve spáči příští den nečekanou výdrž, nebo z něj učiní vyčerpanou trosku. Na všechny hody, které se týkají odolnosti nebo výdrže má příští den spáč bonus či postih +5/-5
  • 10 úroveň – Spánková střela
  • Požadavky: 30 společně strávených nocí
  • Je to zbraň použitelná za bdělého stavu v boji. Noc před použitím je třeba tuto zbraň aktivovat snem o bílém slunci. Mezi nositelem Koruny a jeho kolegou, se kterým jej pojí desátá úroveň, tedy alespoň 30 společných nocí, se začne v boji tvořit žlutobílá koule. Od obou prýští směrem do koule bílé světlo. Pokud je v dosahu 20 m od nositele Koruny další spoluspáč s minimální 1 úrovní vlivu, automaticky se zapojí a z jeho hlavy do koule prýští světlo také. Všichni zapojení jsou v této fázi bráni jako vyřazení protivníci, fakticky totiž usnou. Po jednom kole transformace koule nositel koruny vrhne Spánkovou střelu do vzdálenosti 20m na své protivníky, ta vybuchne a zasáhne žlutobílým světlem vše v okruhu 20 m. Spáči vyrábějící kouli jsou proti zásahu imuní, ale trvá jim kolo výstřelu nežli se zcela ze svého spánku vzpamatují (dokouzlívání). Zasažení si hází proti odolnosti zda usnou či nikoliv. Tento spánek je schopný uspat i magické bytosti, elementy a dokonce zklidní i tvořícího se bhuta. Není ovšem účiný na nemrtvé, jejich věčný spánek je již narušen. Spánek trvá 2k6 směn a je natolik hluboký, že běžné metody buzení nezabírají. Lektvar Megacloumák ale funguje vždy. Nebezpečnost pasi se určí: (10+součet úrovní hloubky všech tvůrců spánkové střely)/2

Příklad:

Družina má šest hráčů. Jeden je nositelem koruny a protože se u hraničáře Rulanda dostal na hloubku 10, rozhodne se mu následující noc vykreslit barvitý sen o výbuchu supernovy. Hodí se to, jdou příští den ztrestat obra Bumbáce. V boji se ale ukáže, že informace o obrovi byli dosti zkreslené a Bumbác si chová smečku skřetů a skurutů jako svoji osobní ochranku. Když padne statečný Námel v boji do bezvědomí, rozhodne se nositel Koruny vyzkoušet novou zbraň. Mezi ním a Hraničářem Rulandem se začne transformovat koule. Kdyby byl ten hráč s 10 úrovní hloubky Námel, nebylo by možné kouli stvořit, je totiž v bezvědomí. Celá družina na toto kolo ztuhne, skřeti toho využijí a štastnou náhodou srazí do bezvědomí i již zraněnou Melisandru. V příštím kole je střela vypuštěna. Zasaženi jsou všichni protivníci a část členů družiny. Jedním z nich je i Čestmír, který je v družině pouhý den a transformace se tedy neúčastnil. Nebezpečnost se tedy vypočítá (10+Ruland10+Baronka 6)/2=13. Námel a Melisandra se nepočítají, byli před nebo během transformace v bezvědomí, Čestmír neměl dostatečnou hloubku. Všichni skřeti okamžitě padnou a usnou. Skuruti popadají také, ale jejich kapitán to ustojí. Obr měl sice špatný hod, ale díky vysoké odolnosti neusne. Čestmír je alchymista s vysokou odolností, ale i přes to ho spánek zmůže a je z boje vyřazen. Zbývají tedy tři členové družiny na Obra Bumbáce a jeho kapitána skurutů. Kdyby Melisandra s hloubkou 5 nebyla během transformace vyřazena, byla by past na odolnost 16 a to by složilo i vola.

  • Všechny účinky Koruny mají na probuzené spáče vliv pouze jeden den, mimo poslední úrovně – Spánkové střely. Ta se dá ale také použít jen jednou denně.
  • Společně strávenou nocí se myslí usnutí dvou, přičemž jeden je nositelem koruny
  • Trvání snu je ve skutečnosti v řádu minut, spáči se ale může zdát že trval celou noc.
  • Během jedné noci lze s Korunou snů utkat pouze jeden sen.

Hlídky:

Pokud některý z družiny je na hlídce po celou noc, není počítaný mezi spáče (pokud tedy na hlídce neusne). Stejně tak nositel Koruny snů na hlídce nemůže vytvářet sny a zároveň hlídat.

Odhalení:

Nositel Koruny snů její existenci většinou pečlivě tají a skrývá. Je ale určitá velmi malá šance, že bude odhalen. Každý chodec nebo druid během zaostření vůle, nebo kouzelník či mág během své koncentrace mají šanci 5% že ten den nezískají žádnou magenergii, ale mají intenzivní pocit že jejich magická síla plyne do hlavy nositele Koruny snů okolo které se otáčí a jiskří. Je to samozřejmě pouhá iluze a sen. Nositel Koruny v žádném případě nemůže využít ztracenou magenergii jiných povolání. Ty mohou svoji manu ztratit a “cosi nečistého” na nositeli Koruny odhalit pouze v případě že je na 20 sáhů od nich vzdálený, tedy v akčním radiusu Koruny.

Sen:

Sen není magického rázu, artefakt koruny magický je.

Obrana proti Koruně snů:

Proti účinkům koruny je možné se bránit svitkem “ochrana před sny”, kouzlem usni, nebo jakýmkoliv kouzlem způsobujícím magický spánek. Alkohol, drogy a prášky na spaní požité před spánkem o třetinu zvýší požadavky na počet společně strávených nocí.

Účinky na elementy, magické bytosti a Bhůty: Magické bytosti pokud nepřekonají spánkovou střelu také upadnou do určitého druhu mrákot. Je-li jejich forma nehmotná, vypaří se tam odkud vzešli. Jsou-li hmotní zůstanou ležet dokud se neprobudí. U elementálů je to stejné. Sylfa zmizí, ale Udina se rozteče po podlaze do kaluže vody. Salamandr zmizí, ale Gnóm se rozsype do hromady kamení. Gnóm a udina se po určitém čase spánku opět zhmotní, není-li tedy jejich podstata příliž rozrušena. (Hromada kamenů rozkopána, louže vytřena a vylita z okna…atd.). U Bhutů lze zasáhnout spánkovou střelou stejným mechanismem jako s bílou střelou, tedy pouze během jejich tvorby. Bhutové kteří neuspějí se rozplynou, ti kteří uspějí si spánkové střely a jejího sesilatele nevšimnou.

Komunikace:

Nejlepší formou komunikace mezi PJ a hráčem, je formou předem domluvených kódů. Hráč si dopředu pro sebe i pro PJ připraví tabulku kde u každé hloubky má předem připravená témata snů nebo typy akcí. Hráč pak jen Pošle PJ papírek s kódem a PJ barvitě převypráví sen, případně vhodně zareaguje v dannou chvíli kdy sen začne být relevantní. Není nic nápadnějšího, než když hráč sepisuje slohovou práci, dá ji PJ a ten z ní předčítá sen. Tak by to rozhodně vypadat nemělo. Druhou možností je pokud si hráč připraví varianty s celým zněním snu předem na papír a dá je před hrou PJovi. Ten pak předá skrytě sen k přečtení pouze dotčenému hráči a doplní efekty.

Přesvědčení:

Tento artefakt je vhodný pro zákoně vyhraněné hráče, a to jak zlé tak dobré. Umožňuje jim prosazovat jejich přesvědčení a zároveň nebýt družinou exkomunikován. Je vhodný pro hráče kteří hrají mimo běžné hry ještě druhou hru, skrytou a vyhovuje jim nevědomost jejich společníků. Nemusím podotýkat proč tento atefakt vymyslel právě alchymista Křivák.

Zhodnocení:

No je to silný, já vím. Ale zase na druhou stranu než se dostanete ke spánkové střele užijete si dost legrace i s těmi slabými efekty. Na závěr přidávám jeden příběh, který už jsem sice kdysi zveřejnil, ale sem se více než hodí. Je o tom co se stane když ani Koruna snů nezabere:

Sejdou se takhle jednou v nebi Horalka, dva krollové, goblin, barbar a kudůk a společně čekají u nebeské brány. Po chvíli se s vysloveně otráveným výrazem ve tváři ze země do nebe dokodrcá nějaký další kudůk. Sv. Petr má už dnes zavřeno, do knihy ho musí zanést jeho zástupce Archanděl Vedroel.

  • AV: „Takže jméno…?“
  • Kudůk: „Křivák“
  • AV: „Jak jste skonal?“
  • Křivák: „Elementární. Bylo to elementární“
  • AV: „No jistě, i teď je to elementární údaj, jinak bych se na to neptal”
  • Křivák: “Aha, tak tedy byl jsem pohlcen”
  • AV: “Zvíře, prosím specifikujte konkrétní druh. Je to nařízení oblačných druidů”
  • Křivák: “Větrný vír”
  • AV: “Hm…mám to. Výr to je nějaký druh sovy ne?”
  • Křivák: “To teda jo…rozhodně jde blbě uspat.

AV chvíli listuje knihou a srovnává záznamy.

  • AV: “Poslyšte, neměl jste tu být už včera ráno? V osudovníku se píše něco násilném deliktu s gobliny?”
  • Křivák: “To je zlodějská cháska, ale nestálo to za řeč. To se dalo rozchodit”

AV ještě chvíli listuje

  • AV: ”Mate pravdu, je to tu zaškrtané. Ale stejně jste tu měl být nejpozději včera navečer???”
  • Křivák: “Zdržení na hranicích, kontrolovali nám všem přesvědčení. Chtěli mě poslat do pekla…”
  • AV: “A co děláte tady?”
  • Křivák: “No to víte, mám tam nějaké známosti. Nakonec mě nechtěli”
  • AV: “Tak už běžte, a opovažte se nám destilovat Božskou manu”
  • Křivák: “Hmmm (a sakra)”

Skupinka čekajících vřele přivítá Křiváka a poplácají ho po zádech.

“Budeš to tady vést, jsi z nás nejstarší. Už ti bylo 19 lev(t).”

Všichni zajdou k pomníku a šikovný Muška vytesá nové jméno.

  • PAVEZA
  • HUGO
  • BAF
  • MUSKA
  • JANTAR
  • AFEQT
  • KRIVAK

Napsal VEDRO

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 5

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Ja to ocenuji hodnoceni pana Zdenála a prispevek jsem si peclive precetl. Ale stejne bych mel asi vetsi zajem kdyby tento predmet nekdo pouzil ve hre nez se trápit s tim co bylo napsano a uz neni. No, nechtel bych aby se to stalo mrtvym predmetem....

NV


 Uživatel úrovně 5

Jestli o to ma zajem Vedro, tak to vystrachej a posli mi to, ja to znovu postnu. S pristupem to ma clovek hned, ale tak je jasne ze pokud ho nemas je to trochu na dlouhe lokte psat adminovi, domlouvat se co to bylo za dilo a komantar a tak...


 Uživatel úrovně 8

Ehhh... tak asi by to šlo, ale vzhledem k tomu, že diskuse pod původním příspěvkem v podstatě byla složená z jednoho příspěvku tvého a jednoho příspěvku Dakeyrasova (a zbytek narážky na divně vypadající hodnocení a uzavřené hlasování), tak v tomto případě asi bude rychlejší to napsat znovu...

Uznávám, byla to z mé strany lenost a pitomost smáznout starou verzi a nepřekopírovat diskusi (jakkoliv se zdála být nerozvinutá) a sám vím dost dobře že psát něco podruhé už tak docela není ono, takže pokud na tom trváš, nechám zplnomocněné osoby koment z DB vyštrachat ;-)


 Uživatel úrovně 5

A nejde to nějak přesunout? Já vím blbá otázka. Ale to je fakt otrava. Pokud je cesta jak to odněkud dostat, hodně bych se za to přimlouval. Nevisí to někde v DB?


 Uživatel úrovně 8

Dával, ale tehdy bylo tady ještě pod alchymistickými předměty, kdežto teď je to pod prostě jenom předměty ;-)


 Uživatel úrovně 5

Nedával jsem sem už nějaký komentář?


 Uživatel úrovně 5

Tak znova :)

Toto dílo se pouští na tenký led ovládání postav v družince a nutností změnit způsob hraní, než jaký hráč chce pro svou postavu a musí ji hrát jinak. Pokud jde družince o to zahrát si, jedná se o prvek skutečně spestřující hru a může hráč pomáhat tím že bude vkládat pozitivní sny, případně snad i nějakou výuku. Naopak a což podle mě bude častější důvod pro použití je egocentrický způsob, kdy se bude snažit hráč ovládat postavy kolem sebe.

Síla:
počet nocí mi přijde jako hodně slabý, hlavně s rostoucími úrovněmi. Z počátku to nevadí a je to dobré pro svižnou hru, ale později by to mělo růst, aby se třeba postavy snažili ovlivnit situaci tak, že s terčem mají strávit delší dobu, než měl terč třeba v plánu (bohatý kupec cestující jen část společné cesty, dočasná stráž u nějakého šlechtice, ...)
Navíc u spánkové střeli se dosahuje brutálního účinku, protože družinka na takové úrovni spolu hraje dlouhodobě a neplánuje se, že se hned tak rozpadne, takže být spolu měsíc není takový problém a pak 5 členná družina uspí kohokoliv.

Také není vyřešena problematika snižování vlivu. Jestli stačí pouhá noc odděleně od nositele, nebo to klesá postupně.


 Uživatel úrovně 8

Tak, máme tu dílo původně z rubriky alchymistických předmětů - Požádal jsem autora o přeposlání z důvodu chyby v matrixu která způsobovalo chybné zobrazení hodnocení.

Tady to máte - Dílo je tak jak bylo, nyní by již žádné problémy ohledně hlasování vyvstat neměly, takže se do toho s chutí dejte ;-)