Předměty

fajka "mieru" Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Obyčejné předměty

Síla zbraně: 6-6 + zvl.

Cena: 200

Malý dostřel: 4

Střední dostřel: 7

Velký dostřel: 10

Váha: 10 mn

Popis:

Príbeh

Na bále u kniežaťa Achašvéra sedel v kútku mladý človiečik a zdanlivo nezaujate sa hral so svojou mierne nadrozmernou fajkou. Pristavil sa pri strážach a niekoľko krát si s nimi potiahol. Po chvíli, keď si všimol, že stráže pomaly klipkajú očami, vedel, že musí konať. Našťastie práve v tej chvíli sa knieža v tanci unavil a šiel si na chvíľu sadnúť. Jeho stôl bol neďaleko vchodu. Náš milý človiečik si ho obzeral dlho, predlho, bafkajúc pri tom stále z fajky, s ktorou sa akoby mimovoľne hral oboma rukami. V momente, keď knieža jeho pohľad po dlhšej chvíli opätoval, bolo už neskoro. Človiečik v rýchlom slede za sebou fúkol dvakrát do fajky, knieža sa s malou rankou na krku zviezol v bezvedomí pod stôl, pri dverách sa utvoril veľký oblak dymu a keď sa po dlhšej chvíli rozplynul, nebolo po našom človiečikovi už ani stopy... teda až na mŕtve knieža. Stráže pokojne spali ďalej, až kým ich nevyrušili zmätený návštevníci bálu. Svoju hrdosť a nakoniec ani hrdlo sa im nepodarilo zachrániť ani rozprávaním o skvelej ukľudňujúcej hudbe a víne z kniežacieho archívu. Zaspať jednoducho v službe nesmú...

Vzhľad

Fajka "mieru", o ktorej píšem, vyzerá na pohľad podobne ako indiánske fajky mieru. Na dlhom (cca. 30-45 coulov), rovnom a trošku hrubšom krku, než je obvyklé (polomer 0,4 - 1 coul), je pripevnená asi 5 coulov vysoká, valcovitá veža s polomerom asi 1,5 coulu. Fajka býva celá z hliny (alebo aspoň celý jej povrch), niekedy aj z dreva a výnimočne má aj kovové časti viditeľné. Tvar veže a zdobenie bývajú rôzne. Prípadné závesné ozdoby, alebo niečo podobné je možné, ale nie príliš časté, upútava to totiž pozornosť a tú si majiteľ väčšinou nepraje. Váži trochu viac, než by sa od takto veľkej hlinenej fajky čakalo, nie však až toľko, aby to vzbudilo podozrenie u neznalého človeka. (10-25 mn)

Mágia?

Fajka samotná je nemagická, je to iba veľmi precízna mechanická práca najšikovnejších remeselníkov. Jediná mágia, ktorá sa v nej môže vyskytovať je magický prášok (viď nižšie), prípadne útočný démon vo fúkačke – nutno v každej zvlášť (tiež vysvetlené nižšie) alebo jed v projektyloch či veži.

Mechanizmus

Na tom konci náustku, ktorý ide do úst je posledný asi polcoulový kúsok rotačný. Do úst mieri jedna dierka v strede náustku, kdežto do krku fajky už mieri na kraji (na tom, kam ju majiteľ natočí). Krkom fajky ide po krajoch niekoľko trubíc (štandardné sú aspoň tri, najviac zatiaľ bolo vyrobených deväť, ale to chce mimoriadne zručného výrobcu a dobrý materiál). Rotačný náustok je mierne ozubený, takže sa presne zastaví na tých miestach, kde je ústie do trubice (ale majiteľ sám musí vedieť, ktorej). Každá z týchto trubíc má svoju funkciu, niektoré funkcie sa vyskytujú iba raz, iné viackrát. Všetko vnútorné vybavenie je z kovu a hlinou či drevom na povrchu je iba potiahnutá pre nenápadnosť.

Otočenie rotačným náustkom trvá jednu akciu v RSS – v ZSS je majiteľ schopný za jedno kolo otočiť náustok a použiť danú trubicu. Na držanie fajky pri akejkoľvek akcii, okrem mierenia (viď nižšie) stačí jedna ruka, na rýchle otočenie náustkom treba použiť druhú. Keď nezáleží na čase, je možné fajku chytiť medzi posledné tri prsty a dlaň a palcom a ukazovákom otočiť náustkom, to samo ale trvá celé kolo (2 akcie) a pre činnosť je potom ešte nutné si fajku prechytiť blišie k veži - má to význam, keď je druhá ruka zamestnaná, alebo proste keď si myslíme, že držať fajku v oboch rukách je príliš nápadné.

Trubice

Fajka:

Jedna trubica vedie do veže fajky, je to klasická fajková trubica, teda sa cez ňu fajčí. Tieto sa občas vyskytnú dve, pričom veža je rozdelená na dva polpriestory a v jednom môže byť obyčajný tabak, v druhom napr. omamná látka, slabý jed (aby neotrávil celú miestnosť už z veže), psychotropná látka apod. (využité v príklade na uspanie stráží).

Fúkačka:

Ďaľšia diera (a tých môže byť a často aj býva viac) je fúkačka. Tá ústi v spodnej časti veže malou dierkou do priestoru (tieto dierky bývajú často zakomponované do nejakého obrazca, aby neboli nápadné) Nabíja sa špeciálnymi na to určenými malými kovovými projektylmi. Tieto pojektyly bývajú buď iba kovové, alebo (častejšie) je v nich aj špongiovitá hmota, ktorá nasiakne jed (tie sú náročnejšie na výrobu, ale keď už mám na takúto fajku...). Samotný útok fúkačky je 6 - 6 (ľahko zasiahne, ale projektyl je malý a príliš nezraní), dostrel 4/7/10. V prípade tejto fajky je ale často možné mieriť. To sa dá, keď má strelec aspoň tri kolá čas, počas ktorého sa terč nepohybuje (napríklad konverzuje so strelcom a netuší, že ten sa ho chystá zastreliť). Vtedy sa jednak obrana obete ráta ako obrana nehybného protivníka (nevie o strele) a jednak útočnosť je iba -1/-2/-4 podľa dostrelu (strelec nasmeruje na miesta, kde aj malý zásah spôsobí veľké škody - nutná aspoň elementárna znalosť anatómie a to sa na blízko robí ľahšie). Na mierenie je tiež nutné držať fajku obidvomi rukami. Nabíjanie ale trvá aspoň 6 kôl (2 kolá odšróbovať náustok 1 kolo za každý nabitý projektyl a 3 kolá zase zašróbovať), preto je užitočné mať vo fajke viac fúkačkových dier. Tieto diery majú v časti při ústach akúsi záklopku, takže nehrozí vdýchnutie projektylu či zablokovanie rotačného náustku.

Prášok:

Iná možnosť je trubica naplnená nejakým magickým práškom. Ten dokáže do fajky vpraviť iba sám alchymista pri výrobe (prášku, nie fajky), pričom potrebuje ešte 1 mg, 1 zl surovín a 1 smenu na zapečatenie trubice tak, aby sa prášok samotný nevysypal, ale aby sa pri fúknutí obe blanky pretrhli. Najčastejší je prášok dymu (použitý v príklade). Iné možnosti sú práškové jedy, omamné či psychotropné látky, tie sú ale trošku ošemetné, pretože majiteľ fajky nie je nijak obránený proti ich účinkom (ani proti prášku dymu, ale s tým počíta a cestu má väčšinou dopredu premyslenú). Nasleduje niekoľko príkladov.

Alchymistycký predmet – prášok dymu

  • magenergie: 5 mg + 1 mg za každý ďaľší deň trvania (max. 10 mg)
  • suroviny: 10 zl
  • výroba: 6 smien
  • trvanie: 2 dni (+ pridaná magenergia)
  • základ: jemný popol z nemagicky spálenej bavlny

Alchymista vyrobí asi 0,5 mn (do jednej trubice vo fajke „mieru“ je možné dať max. 1 mn) prášku a uschová ho priamo vo fajke, prípadne v inej uzavretej nádobke – tam môže aj viac, následky sa sčítavajú – buď rozsahom alebo trvaním zamorenia. V momente, keď sa prášok dostane do povetria, rozptýli sa a vznikne dymová clona, v ktorej nie je vidno ďalej, než na špičku vlastného nosa. Jedna takáto dávka vystačí v uzavretej miestnosti o objeme 50 kubickych siah (cca. 4 x 4 x 3) na 30 kôl zadymenia. V prípade menšej či väčšej miestnosti sa čas mení úmerne k objemu miestnosti. Na otvorenom priestranstve (alebo v miestnosti väčšej ako 250 kubických siah (cca. 7 x 7 x 5)) je zamorené okolie fajky o polomere 3 siahy a to na 1 – 10 kôl podľa intenzity prúdenia vzduchu (v nevetranej kráľovskej trónnej sieni 10, na veternom hrebeni hôr necelé 1 kolo, aj to iba po smere vetra). Všetky rasové špeciálne schopnosti (infravidenie, hobití čuch, ultrasluch) zostávajú v zamorenej oblasti funkčné. Pri vdýchnutí prášku dymu sa postave na 10 kôl zahmlí pred očami, zraní ju za 1-2 ž a nutne bude potrebovať vypláchnuť ústa aspoň čtvrtkou tekutiny.

Pri trubici s práškom existuje nebezpečenstvo (alebo zámer), že niekto, kto fajku drží a nevie, o čo ide, si potiahne ako z obyčajnej fajky. V tom prípade sa ochranné blanky tiež pretrhnú a dotyčný vdýchne prášok určený na iné účely. Efekt záleží od konkrétneho prášku. Znalec si vie potiahnuť tak slabo, aby zistil, že tam blanka je a nepretrhol ju, musí to ale robiť zámerne (keď sám netuší, že má nastavené niečo iné a chce si schuti potiahnuť, dopadne to rovnako). Do jednej trubice je možné pri rôznych použitiach dať ľubovoľne buď prášok, alebo nabiť ako fúkačku. Jedine fajkové trubice (či už jedna, alebo dve) sú pevné a nedajú sa použiť inak.

Alchymistický predmet – prášok ohňa

  • Magenergia: 4 mg + 1 za každý ďaľší deň trvania (max. 9 mg)
  • Suroviny: 6 zl
  • Trvanie: 3 dni (+ pridaná magenergia)
  • Výroba: 4 smeny
  • Základ: drevný popol a olej alebo iná horľavina (0,1 čtvrtky)

Alchmista vytvorí a bezpečne uzavrie asi 0,5 mn bieleho prášku, ktorý je pri kontakte so vzduchom silne vznetlivý. z tohoto množstva vznikne plamenný valec asi o veľkosti 0,5 x 0,5 x 0,5 siah (prípadne nejak zdeformovaný - napr. z fajky vyletí kužeľ až valec, ktorý bude dlhší a užší, ale rovnakého objemu), ktorý vydrží jedno kolo. Osoby, ktoré sa nachádzajú priamo v ňom zraní za 1-3 životy a je schopný zapáliť iba veľmi horľavé materiály (horľavé tekutiny a plyny ako olej, lieh, zemný plyn či podobné - 95%; látky či špagáty napustené olejom či inou horľavinou (pochodne, knôty olejových lámp, ...) - 80%; vlasy, brada, suché ihličie, seno - 60%; suché lístie, bavlnená tkanina, špagát (knôty voskových sviec) - 40%; raždie, kôra, živicou presiaknuté suché na jemno naštiepané drevo - 15% ). Pri použití väčšieho množstva stúpa zároveň rozsah aj čas horenia tak, aby ich súčin stúpal priamo úmerne množstvu (tj. štvornásobné množstvo prášku vytvorí plameň o dvojnásobnom objeme, ktorý vydrží dvakrát tak dlho, zraňuje aj zapaľuje každé kolo zvlášť). Pri vdýchnutí tohto prášku zraní za 5-10 životov na dávku popálením hrdla a priedušiek.

Alchymistický predmet – prášok malátnosti

  • magenergia: 20 mg + 3 mg za každý ďaľší deň trvania (max. 35 mg)
  • suroviny: 25 zl
  • trvanie: 1 deň (+ pridaná magenergia)
  • výroba: 3 hodiny
  • základ: nezrelé makovice

Alchymista vyrobí asi 0,5 mn zeleného prášku, ktorý keď sa dostane do vzduchu, všetkým v dosahu 4 siah od zdroja (fajky, rozbitého flakónku, ...) spôsobí malátnosť až omráčenie. Tá funguje ako pasca odl - 7 - jemná malátnosť / ťažká malátnosť. Jemná malátnosť sa prejavuje miernym spomalením reflexov - stratou iniciatívy a postihmi -1 k UČ a OČ, neschopnosťou behu či skokov . Ťažká malátnosť nedovolí človeku vôbec konať, ten sa iba zvezie k zemi a matne sleduje dianie okolo. Každých 10 kôl si zasiahnuté postavy hádžu znova, s o 1 nižšou pascou. S vyššou dávkou sa mierne zvyšuje rozsah účinku - s každou pridanou 0,5 mn sa zvýši polomer rozsahu o polovicu predchádzajúceho zvýšenia (jedna dávka - 4 siahy, 2 dávky - 6 siah, 3 dávky - 7 siah, 4 dávky - 7,5 siah, ...), a zvyšuje sa pasca o 1, max. však na 10. Po požití je pasca odl - 10(+2 za každú ďaľšiu dávku) - ťažká malátnosť/zranenie za 3-8 ž na dávku + bezvedomie. Prášok malátnosti účinkuje len na dýchajúce postavy. Majiteľ fajky a osoby, ktoré to čakajú môžu teda prvé dve kolá konať so zadržaným dychom (dlhšie vydržia bez dychu len keď sa nehýbu).

Alchymistický predmet – Montyho prášok

  • magenergia: 25 mg + 4 mg za každý ďaľší deň trvania (max. 49 mg)
  • suroviny: 100 zl
  • trvanie: 1 deň
  • výroba: 6 hodín
  • základ: vychodené tanečné topánky (jeden pár stačí na 20 dávok)

Alchymista vyrobí asi 0,5 mn čierneho prášku. Ten keď sa dostane do vzduchu, prinúti všetky postavy v okolí 2 siah od zdroja na 3 kolá tancovať, podobne ako kúzlo montyho čardáš v PPZ. pasca je tentokrát žvt - 9 - nič/tanec. Pri väčšej dávke sa zvyšuje rozsah podobne ako pri prášku malátnosti a trvanie tanca o kolo na dávku, max. 6 kôl. Pri požití je účinok na danú postavu rovnaký, len pasca je žvt - 14 - nič/tanec a trvanie dvojnásobné. Podobne ako prášok malátnosti, účinkuje len na dýchajúce postavy.

Cena a Výskyt

Tieto fajky sú jednak veľmi precízna remeselná práca a tiež nie sú zrovna predmetom chvály, takže sa príliš často nevyskytujú, a keď aj, nevie sa o nich. Dielne, schopné a ochotné ich vyrábať, ako aj alchymisti ochotný (tu je toho schopný skoro každý – aj CP alchymisti) ich plniť a neprezradiť to všetkým naokolo sa nájdu iba vo väčších mestách (napr. V Tolkienovej stredozemi v čase Froda by bola podobne precíznej práce schopná jedna dieľňa v Hobitíne, ale bez mágie, jedna v Hôrke(Bree) aj s mágiou, v Roklinke(Rivendell) by to vedeli, ale nerobili, jedna dieľňa pod Osamelou Horou, jedna v Železných Vrchoch, jedna v Edorase, dve v Minas Tirith, jedna v Dol Amroth na juhu Gondoru a ešte dve alebo tri neznáme dieľne šikovných remeselníkov kdesi v menších dedinkách + Saruman v Železnom Pase a Sauron v Barad-dur. Iba Sauron, Elrond a jeden z tých neznámych remeselníkov by ale boli schopný spraviť 9 trubicovú fajku; v súčasnej ČR by sa našli schopné a ochotné dieľne as tri - jedna štátom kontrolovaná v centre Prahy, jedna známa všetkým undergroundovým živlom na predmestí Brna a jedna neveľká a nie príliš známa kdesi v Orlických horách, o ktorej by sa človek musel dopočuť od známych + skupina pašerákov v okolí Teplic, ochotných priniesť nejakú fajku z Drážďanskej pololegálnej dielne.). Platí sa tiež okrem práce aj utajenie a risk, ktorý samotná výroba niekedy spôsobuje (záleží od konkrétneho sveta). Cena tej najjednoduchšej fajky s jednou fajkovou trubicou a dvoma inými by nemala klesnúť pod 200 zl (vo svete, kde dobrý meč stojí okolo 50) bez magického obsahu a 9 trubicová fajka s dvojitou vežou, sadou 20 projektylov so špongiovým jedovým nástavcom a puzdrom na ne sa môže pokojne vyšplhať aj nad dve tisícky (opäť bez magických náplní).


S fajkou „mieru“ mi v dielni pomáhal Alden Nahlilairon. Vďaka.

Purin

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tento předmět mne velmi zaujal, konečně něco, co je využitelné pro běžnou hru. Vlastně co můžu použít, jak se říká, i s chlupama, až na útočné číslo. Střelba z dýmky by měla být snazší než z praku, ale náročnější než z luků, tedy SZ by měla být podle toho.
Co se nápadnosti a masivnosti týče, dejte zakázku trpasličímu řemeslníkovi a je po problému :-) Ve světě, kde krolli dýmají ze sáh dlouhých tyčí se poněkud masivnější dýmka ztratí, a nebude-li ji užívat jen hobit...
Co se omezení povoláními týče, je to střelná zbraň, tedy ji alchymista a zloděj stejně zvládnou použít nejlépe. A jako s každou zbraní, alespoň v mém světě (a vím že i světech mých PJ), se s ní člověk musí učit, tedy alespoň ze začátku má na užití postihy.
A jak Zombie poznamenal, ohnivou hlínu skutečně dokáže vrhnout každý, tedy i po výcviku z dýmky by měl dokázat vystřelit (a provést další operace) každý. Jen samotnou výrobu musí zajistit specializovaný řemeslník, náplně alchymista. Neumím si představit, že by výrobu prováděl alchymista sám, příliš jemná práce s kovem, keramikou...nene, to je pro dílny podstětí.
Jedy jsou silné, ale pokud si PJ zajistí, aby byly jen pro dýmku (či pokud nemá takové hráče, kteří se pídí po silnějším a silnějším jedu, může jej nechat i pro použití ve větším množství...), nevidím v tom problém.
Za dílko děkuji a hodně štěstí do další tvorby!


 Uživatel úrovně 1

Moc se mi to líbí.

Ještě než začnu psát svůj komentář, rád bych upozornil Folcwina na to, že tato dýmka nemusí být zase až tak robustní. Samotné trubice jsou tenké a náustek je jen jeden (!), a to rotační.

Nejdřív bych rád pochválil jazyk a popisy v díle. Jsou názorné a srozumitelné. Pozor na strukturu a délku příspěvku, často tím trpí čtivost a hlavně možnost dohledání informace.

Nápad je dobrý, zvláště z hlediska hratelnosti. S touto dýmkou se dá užít dle mého názoru výborná hra, a to ať už ji vlastní epizodní postavička, nebo si ji pořídí družina. Další pěkné herní momenty nabízí drobnosti jako volnost ve výběru prášků a rotační náustek, kterým se dají hráči různě potrápit (když například neznámá osoba otočí lupičovi náustkem a hráč pak zapomene zkontrolovat, zda tam není blána s práškem).

Pravidlově se mi to zdálo v pořádku, resp. dokázal bych s tím bez problému hrát. Pravda ale je, že souhlasím s Folsem, když označuje některé přesílené části díla. Mluvím teď hlavně o parametrech dýmky jako střelné zbraně a také prášcích. To jsou ale nejsnáz opravitelné údaje.

Velmi kvalitní je dodatek o výskytu a ceně, resp. o výskytu (ten o ceně je jen orientační). Hned dvě připodobnění k známým prostředím zaručují přehled o tom, kde a jak by se měla dýmka vyskytovat.

Dále jsou tam už jen samé drobnosti, převážně vypíchnuté Folsem. Děkuji mu tedy za to, že je nemusím vypisovat. Dalších už jsem si nevšiml.

Do budoucna bych také poradil totéž, co Folcwine. Tady je vidět, že Purin je autor velice vynalézavý a hlavně že když se nadchne, promyslí si příspěvek opravdu do detailu. Stačí trochu poupravit podobu díla a další skvělé nápady na sebe nenechají dlouho čekat.

Dávám 4* a děkuju za dobré dílo, které brzy zkusím použít. A to je hlavní.

---

Zombie: U většiny prášků je jedno, kam dolétnou. Dým je přímo potřeba mít kolem sebe, ohnivý prášek také začíná působit u konce dýmky a i se zbytkem prášků je to spíš tak, že je dáš někomu potáhnout, než že je někam "vystřelíš".

Zařazení mezi obyčejné předměty chápu a podporuju. Je to náročná technická práce, pro kterou alchymista nemusí být kvalifikovaný - ten pracuje hlavně s tou magií. A já skutečně beru dýmku především jako mechanismus, alchymista už pracuje s hotovým.


 Uživatel úrovně 5

Trvání u výrobku není jeho doba použitelnosti, ale trvání účinku. Takto je např. trvání Montyho čardáše (kopie kouzla) schováno v textu.
Všechny prášky by měly být zpracovány jako klasické pravidlové jedy, neboť jimi jsou.

Foukání prachu skrz trubici - pokud to nebudou železné granule, tak dolétnou (skoro) - nikam.
Stačí se podívat, jak je u Alchymisty v PPZ/PPP řešen oblak plynu s fixírkou. A i to je naivní pojetí - praktický dostřel je malý i přes to, že nad reálnými možnostmi fixírky a pod.

Takže bych to viděl spíš na past s použitou vlastností obratnost a silou uhnul oblaku/neuhnul, než přímou střelbu.

Zbraň se zapisuje síla zbraně/útočnost (6 - 6 vypadá jako rozsah od šesti do šesti)

Použitelnost předmětu - jedině pokud má "střelec" čas na přípravu předem.
Mířit trubičkou (foukačkou) 30 sekund na nehybný cíl? "Nenápadně"? Pracně nabíjet? Když se podívám, jak střílí indiáni Jižní Ameriky, tak se mi to opravdu nezdá.

Nevím, proč je to "obyčejný předmět", když podstatnou část práce kolem předmětu zajišťuje alchymista (i když si myslím, že je pečetění 1 magem dost drahé).
Ohnivou hlínou může házet taky kdokoli ...

Ps: bavlna je téměř čistá celulóza. Kdo ji někdy zkoušel zapálit ví, že po ní nezůstává prakticky žádný popel (pod 1% popelovin).


 Uživatel úrovně 0

Ako sa zdá, čo do hodnotenia sme sa s Folcwinom zhodli, tiež to vidím na 3,5. Ako vidno, dal som 4* a to síce preto, lebo ide o autorove prvé dielo a skoro všetky chyby sú spôsobené skôr nevypísanosťou, ako nelogickosťou (9-trubicová by bola hrubá podľa hrúbky projektilu, vyzerala by síce masívne, ale s vhodným maskovaním...), to je niečo, čo sa proste nedá nijak získať a ani v dielni sa na to nedá opraviť, chce to proste skúsenosť.

K vlastnému dielu asi toľko, že sa mi pozdáva originálna (aspoň pre mňa) myšlienka. To, že je predmet využiteľný sa rozumie samo sebou.

K Folcowmu bodu 10) podotknem len to, že v pravidlách už je mechanizmus, ktorý rieši nebezpečnosti a sily jedov pre rôzne triedy veľkosti.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 5

Fajfka může pěkně posloužit k vzájemnému doplňování členů družiny. S fajfkou umí dobře a na správných místech využít jen zloděj, alchymista dle situace může dobře přichystávat různé zajímavé plynové a práškové směsi, jedy a podobně.

Dílo je napsáno kostrbatě, zmiňuje pravidla, která s dílem sice souvisí, ale fakticky nejsou součástí. Tím text nabobtnává a stává se po třetím prášku únavným. Některé takováto dodatková pravidla jsou dokonce v rozporu s pravidly (např. zadržení dechu se řeší hodem na dovednost “zadržování dechu”).

Vynikající nápad se zbraní maskovanou jako dýmku, ale je v díle hodně nelogičností, zvláště 9 trubicová fajka by nevypadala jako fajka, ale jako gatling. Pro příště bych doporučil sezaměřit se na o něco kratší díla a až v nich autor získá jistotu, tak se pustit do delších a složitějších. Text by dle mého šel minimálně o 1 A4 stranu zkrátit z 5 A4 na 4 A4 a stále by v díle byly všechny potřebné informace a žádná myšlenka by se neztratila.

Dílo mi yychází mi horší 4* a lepší 3*.

P.S.: Omlouvám se jménem redakce za dlouhou schvalovací dobu. Já jsem si udělal redaktorské prázdniny na státnice a celou dobu dílo posuzoval druhý redator rubriky, žel ani on neměl zrovna času nazbyt. Dílo jsem tedy včera přavzal a dnes jej schvaluji. Příště by se podobné prodlevy neměly opakovat. Ještě jednou se omlouvám za zpoždění posouzení díla.
P.P.S.: V díle jsem provedl několik minoritních změn, jako přesunutí 1 odstavce, doplnění chybějících teček na konci odstavce atp.




Podrobnější kritika (rozbor jednotlivých částí):
1) Příběh je jasně pochopitelný a ukazuje nám využitelnost.
2) U ceny fajfky by to chtělo nějakou návaznost na počet „funkcí“ nebo lépe bych počet funkcí (poloh náustku) jedné fajfky omezil, například na 3. Fajfka s více než 3 náustky už by vypadala hodně robustně a nepřirozeně. Používání fajfky bych podmínil povoláním zloděje nebo alespoň nějakým drahým výcvikem.
3) Popis jak fajfky, tak mechanismu je jednoduchý a pochopitelný. U popisu mi chybý nápadnost fajfky (všimnutí si, že s fajfkou není něco v pořádku)
4) SZ foukačky je vysoké. S ohledem na to, že je zabudovaná do neuhrabaného předmětu, jakým je fajfka, tak by mělo být podstatně nižší (SZ 1). Hlavně kvůli nesnadnému míření – přes „věž“ není takřka vůbec vidět. Zranění od střely bych omezil na nejvýše 1 stínový život + šípový jed.
5) Vyfukovací prášky jsou rozhodně dobrý nápad, dá se s nimi hodně toho vymyslet.
6) Prášek dýmu by se dal připodobnit ke kouzlu dým. Odpadlo by mnoho zbytečného textu. Pravidlové mechanismy jsou kostrbaté a překombinované. Mnohem jednodušší pravidlový princip by se jednak lépe zapamatoval, jednak by se jednodušeji aplikoval na danou situaci.
7) Prášek ohně má nestandartní zásahovou plochu. DrD má zjednodušení na celé sáhy či hexy. Dle popisu může fajfka zasáhnout pouze necelý 1 hex. Odvíjení zranění od toho, zda postava oheň vdechne, je s prominutím blbost. Proč se například v hořícím oleji nepíše, že při vdechu ohně dojde k popálení hrtatu a zranění 2k10?
8) Zápalnost se neuvádí, zápalnost je dána obecnými pravidly (viz příručka pro PJ).
9) Prášek malátnosti má dle mého příliš vysokou nebezpečnost pasti. Nevhodný je také účinek při úspěchu, pokud dotyčný uspěje. Příliš silné. Volil bych spíše nějakou uspávací variantu – není tak ultimátní a postavy budou muset více plánovat.
10) Zvyšování pasti dále přesiluje už tak silný prášek, chybý oslabení účinku s třídovou velikosti (například omezit, že postavy velikosti D mají poloviční nebezpečnost pasti, velikosti E čtvrtinový). Bojové použití prášku je hodně „smrtící“.
11) Montyho prášek má nesmyslný základ a nepochopil jsem past. Není žádná.
12) U základů nezřídka chybí množství základu.
13) Nezřídka chybý nápadnost a někdy i barva oblaků.
14) Navýšení magenergie s cílem proudloužení životnosti beru za velmi dobrý nápad.
15) Nápad s vyšším úšinkem prášku při požití je dobrý, ale žel nezřídka to vede k přesíleným jedům.
16) Oddělil bych komoru pro střelu a komoru pro prášek. Úzká „dutina“ pro střelu je nevhodná pro vybafávání oblaku. Oblak bych nechával vylétnou z věže – působilo by to více přirozeně.
17) Výpis výskytu beru jako zpestření.