Kouzelnická Kouzla

Kúzla zvukov *viz.nižšie* Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Ostatní

Past: viz.nižšie

Popis:

Kúzla zvukov

Kúzla zvukov je set kúziel rôzneho typu, ktoré majú niečo spoločné so zvukmi. Buď sami nejaké zvuky vyvolávajú, alebo k nim niekoho donucujú, či zvukom bránia. Kúzla sú určené na praktické, rýchle využitie, nie je na nich nejaký ťažký mechanizmus, ani zložitý popis.

Rázová vlna

*Onda de Man*

pasca: Odl~10~

magenergia: 35 magov

dosah: 10 sáhov

rozsah: všetky postavy v dosahu

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: ihneď

obor mágie: ČP

Kúzelník výkrikom vyšle od seba do okruhu 10 sáhov vlnu, rýchlejšiu ako zvuk. Tá vytvorí veľmi hlasný tresk, ktorý omráči postavy, ktoré neuspejú v hode proti pasci a zraní ich za 2-12 životov. Útok na nich sa berie ako útok na vyradeného protivníka. Postavy, ktoré uspejú budú len ochromené na 1-6 kôl a zranené za 1-6 životov. Útok na nich sa berie ako útok na nehybného protivníka. Vlna, ktorú kúzlo vytvorí sa dokáže odrážať od stien. Vtedy však slabne a nebezpečnosť pasce na odolnosť sa znižuje o 1 za každú stenu, od ktorej sa odrazila. Ak sa odrazí od jednej steny letí ďalej už len do vzdialenosti 9 sáhov (pri ďaľšom náraze len do vzdialenosti 8 sáhov atď.). Smer, do ktorého vlna letí je náhodný, resp. na PJ.

Sám kúzelník nie je kúzlom postihnutý. Za 5 pridaných magov, može kúzelník odstrániť jednu postavu z pôsobenia kúzla, aj keď je v rozsahu kúzla (takto môže z pôsobenia odstrániť hockoľko postáv).

Antizvuková bublina

*Heagrim*

magenergia: 10 magov za polomer 1 sáh

dosah: podľa magenergie

rozsah: 1 bublina

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: 1 smena

obor mágie: EO

Kúzelník vyčaruje okolo seba neviditeľnú bublinu, ktorej je on stredom, a ktorá sa pohybuje spolu s ním. Bublina zamedzí odpočúvať kúzelníka a družinu( postavy zvonka, nepočujú zvuky z vnútra bubliny), ale taktiež ho chráni pred kúzlami ako Nadzvuková vlna, Zvuková vlna, Rázové vlny alebo Tlampač (a iné podľa úvahy PJ), teda na úrovni bubliny sa zastaví všetko vlnenie a zvuk. Trvanie kúzla sa dá predĺžiť o 1 smenu za každých pridaných 10 magov. Cez bublinu sa dá normálne prechádzať, ale ten, kto je v jej vnútri nepočuje čo sa deje zvonka (čo je dosť nevýhoda). Bublina sa dá zrušiť kúzlom ako je Zlom kúzlo, alebo Rozptyl kouzla.

Rázové guľa

*Onda de Furto*

pasca: Sil~8 (10, 12)~

magenergia: 25 magov (50 magov, 75 magov)

dosah: 100 sáhov

rozsah: polomer 5 sáhov (15 sáhov, 30sáhov)

vyvolanie: 3 kolá

trvanie: ihneď

obor mágie: EU

Kúzelník z ruky vystrelí malú červenú guľu o priemere 10 coulov, ktorá obrovskou rýchlosťou vletí na kúzelníkom určené miesto, kde vybuchne vo vlnu obrovskej energie a tlaku. Sila, nebezpečnosť a rozsah výbuchu rázovej vlny záleží podľa pridanej magenergie. Pri 25 magoch je pasca s nebezpečnosťou osem, na to, či postavy spadnú( kvôli obrovskému tlaku, ktorý vlna vyprodukuje), má rozsah výbuchu 5 sáhov a postavy, ktoré neuspejú budú zranené za 10 - 35 tieňových životov (5k6+5). Pri 50 magoch je zranenie 20 - 45 (5k6+15), rozsah a nebezpečnosť pasce sú podľa tabuľky, a pri 75 magoch je zranenie 40 - 65 (5k6+35), rozsah a nebezpečnosť podľa tabuľky. Rázová guľa a jej výbuch zraňuje typom zraniteľnosti B.

Veľké ucho

*Hear Ear*

magenergia: 15 magov

dosah: 0 (dotyk)

rozsah: jedno ucho

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: 10 kôl

obor mágie: PO

Kúzelník môže použiť toto kúzlo na seba, alebo na inú postavu. Postava bude počuť po tomto kúzlo 5 násobne lepšie (ak počuje dobre do vzdialenosti 10 sáhov, počuje s týmto kúzlom dobre do vzdialenosti 50 sáhov). Kúzelník môže použiť na toto kúzlo dvojnásobnú magenergiu, aby zvýšil dosah sluchu 10 násobne, ale tým sa sníži trvanie o 5 kôl. Veľkým uchom sa nedá zlepšiť ultrasluch.

Falošný zvuk

*Trapy Trapy*

magenergia: 5 magov za jeden zvuk

dosah: 10 sáhov

rozsah: -

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: ihneď

obor mágie: ČP

Kúzelník môže tímto kúzlom vyčarovať na hocakom mieste v okolí desať sáhov zvuk. Kúzelník môže presne určiť, odkiaľ bude zvuk pochádzať, ak na dané miesto vid (zvuk sa vytvorí len tak, bez nejakého pôvodcu). Toto kúzlo sa hodí na odlákanie pozornosti, napríklad stráži atď. Podmienkou je, aby kúzelník aspoň raz v živote ten zvuk počul (napríklad padanie skál, výbuch, vrčanie zvieraťa atď.).

Imitant

*Sanus Etamorfosis*

magenergia: 20 magov

dosah: dotyk

rozsah: 1 postava

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: 1 smena

obor mágie: PO

Kúzelník môže tímto kúzlom zmeniť jednej postave hlas. Hlas postavy môže po zmene znieť úplne tenko, hrubo, môže znieť aj ako škrekot škretov. Hlas môže byť zmenený len na hlas nejakého humanoida, ktorého hlas kúzelník aspoň raz počul. Hlasu môže kúzelník za 2 magy naviac pridať nejaký efekt, napríklad, že zneje ako ozvena v jaskyni atď.

Kúzelník môže toto kúzlo zoslať aj sám na seba. Vtedy je magenergia polovičná (aj magenergia za efekt).

Šušťanie

*Muffliato*

pasca: Int + Odl~9~

magenergia: Žvt + 5

dosah: 10 sáhov

rozsah: 1-5 postáv

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: 5 kôl

obor mágie: PS

Kúzelník tímto kúzlo jednej, alebo maximálne piatim postavám vnukne do uší nepríjemné šušťanie, ktoré na postavu pôsobí veľmi rušivo. Postava, ktorá neuspeje proti pasci, okamžite zhodí všetky predmety, ktoré drží a prikryje si uši. Po celú dobu trvania sa nedokáže brániť ani útočiť. Postava, ktorá proti pasci uspeje taktiež počuje šušťanie, ale nepôsobí to na ňu tak rušivo, a má len postih -1 ku všetkým hodom na útok a obranu.

Pravdomluva

*Uon Defrim*

pasca: Roz+Int~10~

magenergia: 3x Žvt

dosah: 5 sáhov

rozsah: 1 postava

vyvolanie: 2 kolá

trvanie: 1 smena

obor mágie: PS

Kúzelník vyšle tímto kúzlom tenkú zvukovú vlnu, ktorá donúti postavu, ktorá neuspeje v hode proti pasci hovoriť 1 smenu pravdu na každú otázku, ktorá sa jej položí.

Hlasový prenos

*Fraeg Farta*

pasca: Roz + Int~8~

magenergia: 2x Žvt +5 za kolo

dosah: 10 sáhov

rozsah: 1 postava

vyvolanie: 1 kolo

trvanie: podľa dodanej magenergie.

obor: PS

Kúzelník dokáže tímto kúzlom preniesť svoj hlas postave do hlavy tak, aby ho počula iba ona. Postava, ktorá neuspeje proti pasci bude okamžite počuť jeho hlas a zachová sa podľa svojej inteligencie (buď sa splašene pozerá okolo, alebo sa vyľaká atď.). Kúzelník totižto nepotrebuje slová hovoriť nahlas, stačí ak ich hovorí vduchu. Na toto kúzlo sa však potrebuje sústrediť, a nemôže bojovať, či vykonávať inú činnosť. Podmienkou správne zoslaného kúzla je, aby na postavu videl. Za každé kolo trvania kúzla musí kúzelník vložiť 5 magov, tie môže vkladať postupne.

Tlampač II

*Ramatkakol*

magenergia: 20 magov + 10 magov za kažú míľu naviac

dosah: dotyk

rozsah: územie o polomeri 2 míľ a viacej

vyvolanie: 2 kolá

trvanie: 1 smena

obor magie: ČP

Toto kúzlo je obdoba kúzla Tlampač, ibaže pri tomto kúzle môže kúzelník nechať znieť aj hlas inej postavy, alebo zvuk predmetu( napr hudobného nástroju, atď.). Ostatné pravidlá sú ako u Tlampača, teda hlas je počuť na zasiahnutom území všade rovnako.

Poďakovanie: Za pomoc v MS ďakujem Nikdovi, Agganistovi a hlavne Andowerovi, ktorí mi prispel s mnoha nápadmi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Já si nemůžu pomoct, ale ten hlasový přenos mi spíše připomíná telepatii Galadriel z Pána prstenů. Jinak dobrý nápad, díky.


 Uživatel úrovně 8

Chytlavá melodie
*Singalongus*

Magenergie: 10 magů
Past: Int ~ 7 ~ 0
Dosah: 0
Rozsah: Kruh o poloměru 10 sáhů
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 6 kol
Obor: MA+PS

Popis:

V oblasti kolem kouzelníka začne tiše znít podivně vtíravá hudba - každý kdo ji uslyší, má tendenci začít si ji pobrukovat, reprezentovanou pastí v popisu kouzla. Toto kouzlo bývá nejčastěji používáno jako jedna z metod rušení základní neviditelnosti (pobrukování podobně jako mluvení způsobí ukončení kouzla).


 Uživatel úrovně 5

Nebudu se moc vyjadřovat k mišmaši kouzel, které ůdajně pojí dohromady zvuk.
Osobně jsem čekal, že to bude buď několik sonických EU kouzel a několika sonických obran EO s případnými bonusy z IL.

Rázová vlna 0*
Kouzlo je naprosto špatně s vyvážením. Není to tak úplně autorova vina, ale velkou část je i na pravidlech. Zdejším problémem je, že není nijak závislé na úrovni. Jde tak vyřadit z provozu postavy na 36. úrovni jedním kouzelníkem dejme tomu na 12. úrovni. Kouzla typu svaž postavu jsou sice také OP, ale u nich aspoň není možnost "zrušit" postavy na o poznání vyšších úrovních.

Kdybych měl poradit, tak bych asi pro podobná kouzla zavedl past ROZ ŽVT. Což by se porovnala úroveň postav a za každé 4 úrovně rozdílu by se nebezpečnost upravila o 1.

Další obrovskou chybou (osobně bych jej označil až za fatal) je nemožnost se vyhnout účinku kouzla. Ikdyž postava uspěje, je znehybněna a může být na ni veden útok s útočností x8, což je pro všechny krom válečníků takřka automaticky R.I.P. Jde tak velmi snadno vytvořit variantu kouzla, kdy to družiníky nezasáhne, ti pak daných 1k6 kol ochromení nepřítele využíjí k takznavým coup-de-grace útokům.

Třída kouzel rozhodně EU, rozhodně ne ČP (kouzlo nemá s časem nic společného).

Kouzlo je kompletně špatně, nenašel jsem na něm jediné pozitivum, proto 0*.

Antizvuková bublina 4*
Kouzlo vypadá vcelku pěkně a zajímavě použitelné. Postavy mohou uvnitř si spolu vykládat za cenu toho, že nemohou ani slyšet nic z venčí. Je tu jasné odlišení od "neslyšitelnosti do 4 sáhů", navíc to chrání proti všem zvukovým kouzlům. Vhodně umístěná bariéra může odhlučnit velký prostor, tím že ucpe pro zvuk průchozí úzkou oblast. Oproti tichu to má zase výhodu, že postižený si nemusí uvědomit, že je pro okolí utišen a jeho bití na popach slyší on sám, kouzelník a pár lidí v bublině.

Co se mi nezdá je cenová náročnost, která by měla být nižší. Například:
Rozsah: 3 + X sáhů
Trvání: 1 + Y směn
Magenergie: (1 + X + Y) * 10 magů

Tlaková koule (rázova gula) 2*
Opět jak u prvního kouzla je zde problém s neměnnou pastí, ale zde to již není tak markantní a zase tak moc to nevadí. Vyváženost není úplně k zahození, tlaková koule za 50 magů má vyšší základní zranění než ohnivé koule za stejnou magenergii, nebezpečnost a navíc strážecí mechaniku. Ale na druhou stranu zraňuje jen stínově.

Co ale strašně chybý, je pravidlový popis toho, co se děje se sraženou postavou.

Ostatní kouzla jsou deriváty stávajících kouzel, na ty se vrhnu až se mi bude chtít hodně listovat pravidly.


 Uživatel úrovně 0

Hafo kouzel, vezmu je jedno po druhém

Rázová vlna je dosti levná, vzhledem k síle svého efektu. Jedná se o EU
Antizvuková bublina - ok, akorát zlom kouzlo by fungovat nemělo, protože to je dle pravidel jen na PS kouzla.
Rázové guľa se mi vzhedem k efektu opět zdá levná
Falošný zvuk ok, ale asi IL
Imitant mi příjde jako drahý a jedná se spíše o IL
Šušťanie asi ok,
Pravdomluva mi z popisu příjde jako kravina a nikoliv jako zvukové kouzlo, to promiňte.
Hlasový prenos, Tlampač II asi ok

Kouzla určená jako PS jsou jen ztěží kouzly pracujícími se zvukem, ale co už.


 Uživatel úrovně 8

Tak vďaka za schválenie. No, ja som jednoducho nechcel robiť ku každému kúzlu typ kúzla napr. "Cizí jazyk II" a preto som urobil iné varianty, odlišujúce sa(okrem Tlapmača II).....Ku oborom je to tak ako Unknown povedal, každý to vidí trochu ináč. To, že kúzla nerobia vlastne nič zo zvukom, alebo nevytvárajú iný zvuk, avšak aspoň imitujú...napr. pravdomluva núti postavu vyvolávať zvuk, takže preto sú tu.....


 Uživatel úrovně 8

Jen pokud jde o obory, tak tam kde to jde, bych se pokusil řídit se podobností s pravidlovými kouzly, tedy:

- Rázová vlna - Snad trochu podobná "Temnému Úderu", který je EU
- Antizvuková bublina - Varianta kouzel "Ticho" a "Neslyšitelnost", které jsou EO
- Rázová koule - V podstatě všesměrový "Temný úder" - tedy EU
- Velké ucho - V podstatě "ušní" obdobou "Sovích očí", které jsou MA
- Falešný zvuk - Podobný břichomluvectví, který je ČP
- Imitant - Podobný "Cizímu Jazyku", který je MA
- Šustění - Podobné "Kouzelné rušičce", která je EO
- Pravdomluva - Podobné "Hypnóze", tedy PS
- Hlasový přenos - Snad podobný "Poslání", tedy PS
- Tlampač II - viz tlampač I, tedy ČP

Ještě takové drobné zamyšlení ohledně toho, co bych si představil pod "zvukovými kouzly"... To opuštím zcela vody objektivity a píšu pouze na základě svého vkusu:

Když se řekne "Zvuková kouzla" představil bych si taková, jejichž efekt je přímo svázaný s normálním zvukem, který může slyšet kdokoliv. Tady bych měl ale u některých kouzel určité pochybnosti, že mají vůbec "zvukem" něco společného... Týká se to kouzel "Rázová koule", "Šustění", "Pravdomluva" a "Hlasový přenos".

"Rázová koule" nemá podle popisu se zvukem nic společného - dělá to prostě jenom tlakovou vlnu.

"Šustění" je psychické kouzlo, a nevytváří tak zvuk jako takový, ale sluchové halucinace (také je mohou slyšet pouze zasažení), tedy bych ho za "zvukové kouzlo" tak úplně nepovažoval. Porovnej třeba s "Kouzelnou rušičkou", kterou můžou slyšet všichni kolem, a tedy bych ji jako "zvukové kouzlo" počítal.

"Pravdomluva" je jednoznačně psychické kouzlo, ke kterému mi to působení přes "tenkou zvukovou vlnu" přijde snad až násilně našroubované... Chci říct... Když budu chtít, můžu na základě zvukových vln předělat polovinu kouzel z pravidel.

No a u hlasového přenosu opět nejde o zvuk jako takový, jako spíš o magicky asistovanou telepatii.

Ale jak už jsem řekl, tohle je prostě jenom otázka vkusu... Každý má nepochybně svoje kritéria, na základě kterých by rozhodl, co je a co není "zvukové kouzlo", a já ta svoje chtěl jenom vyjádřit, ne je někomu vnucovat.


 Uživatel úrovně 5

No podle mě a říkal jsem to už V MS jsiu kouzla prostě magenergeticky předražená. ano dá se říct, že je to jen detail, který si může pozměnit každý sám. ale přidej takové drobnosti k sobě a najednou stojíš u jiného kouzla. Třebas takové obory magie.
rázová vlna je podle mě EU jak vyšitá nebo bych dokonce uvažoval o MA, protože rázová vlna je záležitost pohybu vzduchu a i vzduch je materiál,naopak to nemá s časem a prostorem nic společného.
To třeba Antizvuková bublina je polemická. Díky možnosti zastavit útočná kouzla zvuku, by ji mohli zařadit do EO, ale podlě mě je to spíš ČP protože pracuje právě s prostorem.
Imitant a Falešný zvuk jsou zase sluchové iluze
O zbytku se již vyjádřil UnknowN za což dostal +rep


 Uživatel úrovně 8

Jedná se o celkem kvalitní kompilaci zvukových kouzel, měl bych však pár připomínek (zhruba v pořadí, v jakém jsem si jich všimnul):

1.

Antizvuková bublina mi do značné míry připomíná pravidlová kouzla "Ticho" a "Neslyšitelnost". Možná nefunguje úplně stejně, přesto na mě působí značně recyklovaným dojmem.

2.

V díle jsem často narazil na podivně zapsané závorky, kde byla mezera za závorkou - tzn.: "něconěco( něcovzávorce)". Mě osobně přijde přirozenější psát mezeru před závorkou - tzn.: "něconěco (něcovzávorce)". Tohle je však pouze malý detail ;-)

3.

V kouzle "Imitant" jsem nespatřil žádný rozdíl oproti pravidlovému kouzlu "Cizí jazyk".

4.

Jen taková drobnost: Je mi jasné, že to bylo uvedeno jen jako příklad, ale "Zlom kouzlo" ruší výhradně psychická kouzla.

5.

Kouzlo "Falešný zvuk" je velmi podobné pravidlovému kouzlu "Břichomluvectví". Je otázkou, jestli se kvůli tak malému rozdílu, jako je "možnost vydávat i jiné zvuky, než vlastní hlas" vyplatí dělat nové kouzlo, a jestli by nebylo výhodnější rozšířit "Břichomluvectví".

6.

Šustění mi zase do značné míry připomíná "Kouzelnou rušičku", pouze s jinými postihy...

7.

Kouzlo "Pravdomluva" je, ať se na to koukám jak se koukám, prakticky ve všech směrech horší variantou pravidlové "Hypnózy". Past je o 4 vyšší, vyvolání je o kolo delší, trvání je průměrně kratší, a bereme-li "hypnózu" i s posthypnostickým příkazem (který by umožnil uložit cíli "mluv jenom pravdu"), je magenergie vyšší od životaschopnosti cíle rovnou čtyřem a víc... Tudíž bez nějakého přídavného pravidla oslabujícího "Hypnózu" (neboť "Hypnózu" lze považovat za přesílené kouzlo) je kouzlo "Pravdomluva" naprosto postradatelné...

X.

Jak už jsem řekl, objektivně a bez přihlédnutí k externím zdrojům se jedná o poměrně kvalitní soubor kouzel. Nicméně právě s tím přihlédnutím to s originalitou není přiliš valné a citelně mi na mnoha místech chybí návaznost na pravidlová kouzla (o to víc mě překvapuje, že sbírka obsahuje "Tlampač II" a je tedy jasné, že muselo dojít k nějaké konzultaci s pravidly)...

Tudíž nakonec bych to viděl na redaktorské 3*.