Kouzelnická Kouzla

Zakryj písmo *Secrete … scriptum* Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Iluzivní magie

Past: int ~ 10 ~ nic/působí

Dosah: 1

Rozsah:

Vyvolání: 3 kola + podle délky textu

Popis:

Sesílání

Kouzelník vyřkne první slovo sesílací formule („secrete“) a po té jede prstem (či dlaní, jsou li písmena velká, dále jen prst) po směru textu. Za prstem mu text mizí. Sesílání je zakončeno vyřknutím posledního slova sesílací formule („scriptum“). Magenergie je přidávána kontinuálně, tzn. kouzelník může zakončit sesílání v libovolném okamžiku a co bylo zakryto bude zakryto. V zakončeném sesílání není možné pokračovat. Pokud je sesílání přerušeno, již zakrytý text se odkryje a magenergie přijde v niveč. Přerušení nastává v případe, že kouzelník zvedne prst z textu dříve, než zakončí sesílání, pokud se vrátí prstem zpět, nebo pokud prst do 3 kol nepřejede přes další písmeno, aniž by bylo sesílání zakončeno. Za 1 kolo je kouzelník schopen zakrýt 20 písmen. Během sesílání (zakrývání prstem) je z hlediska soubojového systému kouzelník stále považován za sesílajícího. Písmena nesmí být větší, než kouzelníkova dlaň s prsty u sebe (v plošných rozměrech) a 2 couly do hloubky (vytesaný text apod.).

Pozn.: záleží jen na vás, zda budete tento způsob sesílání používat. Pokud se nebojuje nebo není nic, co by mohlo sesílání překazit, tak se sesílání nemusí řešit, jen se spočítá jak dlouho (je-li to vůbec v dané situaci podstatné) a za kolik se sesílalo. Je to myšleno jako zpestření kouzla a také by mě bavilo, kdyby třeba hráč řekl „zakrývám tenhle text…“ a PJ mu sdělil „Tak povidej, co deláš.“ a sebral mu pravidla sesílání :), nebo při boji.

Princip

Jedná se o iluzi. Iluze zde pracuje tak, že místa, kde jsou písmena, jsou jakoby zaretušována, aby splývala s okolním materiálem, nicméně nic není dokonalé a popisuje to část "Odhalení textu".

Magenergie

Magenergie kouzla je závislá na druhu nápisu, délce textu a délce trvání. V tabulce je uvedena cena za načatých 20 písmen (mezery nepočítaje) a 1 den trvání:

Druh nápisuMagenergie
Napsaný (= nanesené barvivo) na čemkoliv3
Vyrytý (= škrábanec do materiálu) do čehokoliv4
Vytesaný (= vyhloubený) do čekoholiv6
Magický8 + magenergie kouzla, které napsalo text (pouze jednou za celý text, ale časem se násobí)

  • magickým textem se rozumí jak text vytvořený magií samotnou (pouze na materiálu, visící ve vzduchu nikoliv), tak text očarovaný, například kouzlem Zašifruj


Veškerá další uváděná magenergie je vždy za každých načatých 20 písmen a 1 den trvání kouzla, není-li řečeno jinak.

Odhalení textu

Nejprve vysvětlit past v parametrech kouzla: funguje přesně stejně jako v klasických pravidlech, tedy na tuto past si hází postava, když iluzi spatří. Uspěje-li, na tuto postavu iluze nepůsobí a text vidí zcela normálně.

Dostane-li se materiál se skrytým textem do rukou postavě, která o textu neví (a která neuspěla v hodu proti pasti), hodí si při prvním trochu lepším prohlédnutí (při letmém pohledu není poznat opravdu nic) na postřeh. Nápadnost textu je závislá na tom, jakou část materiálu zakrytý text zabírá. Pokud je to jen malinký zlomek, je velmi nízká. S vetším procentem zakrytí se nápadnost zvětšuje, ale asi jen do 50% pokrytí, a pak se opět zmenšuje. Přesne to ukazuje tabulka níže:

Textem zabraná část materiálu (%)5101520253035404550556065707580859095100
Nápadnost textu (%)-30-26-21-15-9-327111414131172-3-9-15-20-25
PJ by ješte měl upravit podle toho, jak moc složitý „vzorek“ je na okolním materiálu, a to čím složitější, tím je zakrytý text nápadnější.

  • text je považován za mechanismus

Pokud postava v hodu uspěje, odhalí pouze, že je na materiálu neco zakrytého. Nechám na PJ ať v závislosti na inteligenci a vědomostech postavy určí, zda postavě dojde, že se jedná o zakrytý text. Pokud postava pozná, že jde o text, muže si hodit na past int ~ 6 ~ odhadne/neodhadne délku textu.

  • PJ upraví podle toho, o kolik postava (ne)přehodila past (přehodí-li např. o 1, určí délku v toleranci +-20% délky, pokud o 6, tak téměř přesně)

Hesla

Kouzelník může stanovit heslo, po jehož vyřknutí se text odkryje. Může také stanovit heslo, po jehož vyřknutí se text opět zakryje, pokud byl heslem odkryt. Hesla mohou býti libovolná a dokonce různá. Pokud kouzelník stanoví pouze odkrývací heslo, bude trvání kouzla v okamžiku odkrytí heslem ukončeno. Při sesílání se heslo/a vysloví, a to na konci textu nebo na konci úseku (úseky viz ob jeden odstavec níže) ješte před zakončením sesílání (proto ty tři tečky v sesílací formuli).

Za 1 (odkrývací) heslo zaplatí kouzelník (při jeho vyřknutí při sesílání) další 1 mag. Pokud stanoví i druhé (zakrývací) heslo, zaplatí další 2 magy. Pokud jsou hesla stejná, připlatí za druhé heslo pouze 1 mag.

Kouzelník může dokonce stanovit více hesel pro různé úseky textu. V takovém případě platí stejné množství jako je uvedeno výše, avšak pouze za úměrnou část textu, která tvoří úsek.

Je možné, aby jeden úsek nebyl zaheslován vůbec, zároveň další jen odkrývacím heslem a zároveň další oběma hesly, a to v jakémkoliv počtu a pořadí úseků. V takovémto případe se úseky chovají zcela nezávisle a odkrývání/zakrývání jednoho úseku neovlivní ostatní. Jedná se však stále o jediné kouzlo a jeho magenergie je stále stejná, i když je jeden či více úseků nenávratně odkryt. Pouze pokud budou nenávratně odkryty všechny úseky, kouzlo končí.

Nakonec kouzelník zaplatí podle počtu souvislých úseků, a to 3 x počet souvislých úseků magů za 1 den trvání kouzla.

  • je-li např. jeden úsek kryt hesly A, další hesly B a pak zase hesly A, jedná se o tři úseky, nikoliv o dva. Oddělenost úseku je odvozena od dráhy zakrývání při sesílání, nikoliv směrem textu

Protikouzlo

I když odkrývání textu pomocí Rozptyl kouzla je účinné, vyskytly se případy, kdy bylo třeba zjistit obsah textu, ale taktéž zajistit, aby zakrytý text pokračoval dále ve své cestě a zůstal zakrytý, nebo byl zakryt magický text, a ten by se mohl rozptýlit spolu se zakrývajícím kouzlem. Proto bylo vynalezeno kouzlo Odkryj písmo (pro přehlednost až úplně na konci).

Ochrana před protikouzelm

Samozřejme i „zakrývači“ museli reagovat, a tak má kouzlo Zakryj písmo ješte možnost zvýšení ochrany před odhalením, a to tím, že past při sesílání Odkryj písmo bude vyšší. Za zvýšení pasti o 1 zaplatí kouzelník paušálně (= nenásobí se ani délkou ani časem) 5 magů.

Odkryj písmo

Magenergie: 5 magů za každých načatých 20 písmen
Past: roz + int ~ 8 ~ 0 (na past si hází sesílající, rozdíl je mezi ním a zakrývajícím kouzelníkem)
Dosah: dotyk
Rozsah: 1 souvislý text zakrytý kouzlem Zakryj písmo
Vyvolání: 3 kola
Trvání: ihned
Skupina: Poznávací
Popis:

Po seslání kouzla se kouzelník (pokud uspěl proti pasti) dozví informaci o zakrytém textu, závisící na tom, jak je text chráněn. Římská číslice označuje váhu informace (a je tím určeno pořadí získávání), za lomítkem je situace, při které se na této váze začne.

I./Text je pouze zakryt
Po seslání se kouzelníkovi text odkryje a zustává odkrytý po dobu, po jakou se ho kouzelník od seslání dotýká.

II.a/Text je zaheslován pouze odkrývacím heslem
Kouzelníkovi je vnuknuto odkrývací heslo a je si vědom, že nelze text opět skrýt.

II.b/Text je zaheslován odkrývacím i skrývacím heslem
Kouzelníkovi jsou vnuknuta obě hesla a ví, které je které. Nyní je tedy muže použít. Je-li text rozdělen na úseky (proběhl bod III.), dozví se všechna hesla.

III./Text je hesly rozdělen na úseky
Kouzelník se dozví přesný pocet úseků.

Pro získání další informace je těeba kouzlo seslat znovu. Informace jsou získávány v pořadí III, II, I, přičemž II.a a II.b jsou rovnocenné a záleží na tom, jak to je.

Závěrem

Chtěl bych poděkovat Lazi_Vlaadovi za odhalení některých pár bugů a za doporučení upravit některé číselné hodnoty.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 29

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Písmenková polévka
*Mišmaš literi*

Magenergie: 5 magů
Past: Roz ~ 5 ~ !
Dosah: 10 sáhů
Rozsah: 1 tvor
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: 6 směn
Obor: PS

Popis:

Jakýkoliv text nebo sada symbolů, na který se příjemce kouzla podívá, se dotyčnému jeví jako nic neříkající písmenkový salát. Nejedná se o prosté přesmyčky nebo nějaké transposiční šifry - symboly se prostě změní tak, že je nemožné z nich vydedukovat jakýkoliv smysl.

Kromě přímého uplatnění dobrodruhy si kouzlo najde své místo třeba i jako ochranný prostředek v různých zakázaných knihovnách apod., kdy nenechavcům znesnadní získávání citlivých informací (kniha obsahující nějakou zásadní informaci může mít toto kouzlo zaintegrované nějakým alchymistickým způsobem, a první, kdo se jí pokusí přečíst, místo návodu na výrobu kamene mudrců nalezne jen nesrozumitelnou změť znaků, a tak knihu odloží jako nezajímavou).


 Uživatel úrovně 0

Tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří dali tomuto kouzlu body v OHyZDě. Ještě jednou, děkuji.


 Uživatel úrovně 0

je to dobrá věc pokud máte něco co nechcete aby někdo četl
je to jedno z Gandalvových děl a všechna se mi zatím moc líbila


 Uživatel úrovně 5

Mandara, nejsem autor, ale jen bych chtěl podotknout, že Odkyj písmo není zbytečné.
Máme sice rozptyl kouzla, ale nezapomínej, že RP je omezeno svým rozsahem na 8x8x8 ... to to ne.

Pokud ti to to přijde jako průměr, je to tvoje věc, ale zjevně nevycházíš z toho, co je průměr na zdejším serveru :-)


 Uživatel úrovně 0

Je to takový ekvivalent kouzla Zašifruj. Oproti němu má menší dobu trvání, ale zase na druhou stranu, je text úplně zakrytý a tudíž k jeho odhalení pom ůže jen náhoda. Možná jsem to přehlédla: Je možné koulo zašifruj a zakryj písmo kombinovat ( předpokládám, že ano )?

Co se mi trochu nepozdává, je počítání magenergie, spíše než dle počtu písmen bych to viděla na plochu zakrývaného textu. Je rozdíl, když zakrývám 1 větu drobnopisem a nápis na hostinci velikosti skoro dlaně ( jedna stránka textu je asi 1/16 sáhu čtverečního - vycházím z toho, že A4 má cca velikost 1/16 m2 ).

Z definice jsou všechny iluze rozptýlitelné kouzlem rozptyl kouzla, proto kouzlo Odkryj písmo je naprosto zbytečné a nepoužitelné.

Ekvivalent Zašifruj = průměr ( 2.5* )
Zpracování je možná až moc rozsáhlé na to co kouzlo vlastně dělá a je přidáno několik zbytečností, zpracování je tedy spíše podprůměr.


 Uživatel úrovně 0

Celkem obstojné a dobřevyužitelné....sice to není skutečně něco převratného, ale "u nás doma" se to rozhodně zužitkuje. Dobrý nápad, ze kterého se dá i dost čerpat....dík


 Uživatel úrovně 0

Dílo je kvalitně zpracované, má dobrý nápad a rozhodně bude i dobře použitelné. Že se najdou nějaké nepodstatné chybičky a nedokonalosti, tomu se asi vyhnout nejde, každý to bere svým způsobem. Myslím, že tohle dílko si rozhodně zaslouží vysoké hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

velmi kvalitni 5* a taky jsem to použil jako tajny dokument jenom ty pasti je jich tam moc a moc mi je to nepřehledné


 Uživatel úrovně 0

Erlendil - kdzž jsem pronásledován, tak mi to zabere 3 kola vyvolání + delka textu/20 kol. To mě asi mezitím chytnou.
Co se týče možnosti skrztí textu na málo dní. K čemu je pak ke kouzlu přibalená možnost hesla. Potřebu ji-li skrýt složitější text (nebo některé jeho části) na více dní, tak aby mělo pro přjemce i pro mne použití hesla smysl (tzn, pokud se text či příjemce může někde zdržet a já nechci aby si text mohl přečíst někdo jiný) cena kouzla letí hrozně nahoru. Třeba jen skrztí 40 písmenného text na týden je strašně drahé. A pokud je text (nekompletně zakrytý) zachycen někým, kdo tuší šifru, můžu si být jist, že ho dříve či později rozkreje.


 Uživatel úrovně 0

Velmi zajímavé kouzlo. Sice už k podobnému účelu existuje Zašifruj, ale tohle je něco jako vyšší stupeň. Kdo bude chtít odhalovat text, který vlastně není? Chytré:-)

Chtěla jsem dát plný počet, nicméně nakonec hodnotím 4*. Mám totiž ke kouzlu několik drobných výhrad. Uvedu tu největší: 20 písmen se mi zdá hodně málo. A to jak málo na utracení 3 - 6 magů, tak málo na zabrání celého jednoho kola... když bych chtěla skrýt zprávu dlouhou jako běžná SMS (omlouvám se, že to tahám na Drd, ale to srovnání je v dnešní době velmi názorné), utratím za to 24 - 48 magů a nic moc nesdělím... ale to bych ještě nechala být. Prostě je to drahé kouzlo, a tak už to někdy bývá. Ale označit za jedno kolo jen 20 písmen... myslím, že by to mělo záviset na velikosti daného textu. Nápis, ve kterém je jedno písmeno velké jako dlaň, asi jen tak neskryješ, ale když máš v deníku napsanou důležitou poznámku, která ti zabere jeden řádek, ale celé kolo ji zakrýváš...

...jinak ke kouzlu nemám výhrady a taky oceňuji přehlednost a jistou úroveň (=dobré vyjadřování, bez gramatických chyb atd.)

S úctou
Samantha