Hraničářská Kouzla

Očisti Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 31

Skupina:

Magenergie: 2 magy

Vyvolání: 10 kol

Druh: Klasická

Četnost: neomezeně

Pomůcky: dřevěná miska plná čisté vody

Popis:

Trvání : ihned

Kouzlo slouží k jednoduchému účelu. K fyzickému očištění oblečení, zbroje, zbraní, kůže, vlasů od „přírodní“ (viz. níže) špíny.

A jak to funguje

Chodec si před sesláním naplní dřevěnou misku vodou, poklekne před ní, založí ruce na prsou a soustředí se na seslání kouzla. Během 5. kola voda z misky jakoby zmizí. Bystré oko může poznat, že v úzkých a nepatrných pramíncích obtáčí hraničáře. V následujících kolech se z chodce postupně smyje veškerá „přírodní“ špína. V 10. kole se voda „objeví“ zpátky v misce a je úplně špinavá. A naprosto nepoživatelná.
Toto kouzlo neoholí chodce, nespraví mu oblečení ani nic podobného!!! Pouze odstraní z jeho šatů a vybavení, a z něj samotného „přírodní“ špínu.

Proč jen chodec

Odpověď na tuto otázku je poměrně lehká. Pouze a jen chodec, jelikož ke kouzlu je potřeba miska s vodou, tedy pomůcka a tudíž kouzlo pocestných, kterými disponuje pouze chodec. A zároveň si myslím, že druid, který se snaží vyvarovat konfliktu se zvířaty, toto kouzlo nepotřebuje.

Přírodní špína

Pod tento pojem spadá veškerá nečistota, kterou vyprodukuje příroda. Tedy bahno, smůla, „tráva“, zvířecí trus, krev a jiné tělní tekutiny, chlupy, šupiny pozor nikoliv však z humanoidů, stopy po soli, a další přírodní věci.
Naopak kouzlo neúčinkuje na nečistotu, se kterou měl co dočinění člověk (myšleno též i jako elf, hobit, atd.). Jako například alkoholické nápoje, omáčka z jídla,atd. Zkrátka vše na čem se člověk podílel.

Děkuji všem, kteří se vyjádřili v MS, zejména Legarovi, Skřetoštěpovi, Folcwinovi, Tinmiriel a Firefanaticovi.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 31

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

kritika príspevku Očisti ku kúzlu ako takému - nápad a spracovanie - nemám zásadné výhrady, ale v jeho spracovaní mi vadí jedna podstatná vec - definovanie prírodnej špiny. kúzlo sa nezabýva tým, čo sa snaží vyčistiť, ale na aký typ znečistenia účinkuje - a v tom je možno chyba. príklad: po týždni v džungli a mokradiach bude chodec špinavý ako od bahna, vody, zveri (toto mu kúzlo vyčistí...), ale aj od malých odrenín, vypadnutých vlasov, kúskov potravy, vlastnej krvi... ...na ktoré časti účinkuje kúzlo? toť dilema. ...ktorá sa dá riešiť celkom ľahko: a to tak, že by sme zobrali problém z opačnej strany: kúzlo očistí očistí pokožku chodca, a odev vyrobený z prírodných materiálov bez predchádzajúcej chemickej (farbenie) alebo výraznej mechanickej (vypchávanie, vystužovanie, výrazná tepelná úprava) úpravy. vyčistí teda okrem pokožky aj napríklad nefarbené plátenné šaty, kožené čižmy, jednoduché kožené brnenie, čapicu... ale nie krúžkovú košeľu (od čoho je olej a handra?) škorne, plátové rukavice, farbené hodvábne rúcho, a pod. ešte ma nakrkla magová (ne)náročnosť a nemožnosť rozšíriť pôsobenie na iné látky (kovy) za väčšie množstvo maganergie. (tu však treba povedať, že by sa tým Očisti priblíčilo kúzelníckemu kúzlu, a to hodne.) pre toto dávam kúzlu ***, nie úplne jednoznačným popisom zvádza k použitiu aj tam, kde je jeho účinnosť sporná. s pozdrvom, Q.