Dovednosti

Bojové dovednosti Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Těžká

Ověřování: viz níže

Totální úspěch: viz níže

Úspěch: viz níže

Neúspěch: viz níže

Fatální neúspěch: viz níže

Popis:
Odhad bojového stylu
Vlastnost Inteligence
Obtížnoststřední / těžká
Ověřovánípo 3 kolech souboje a pak každé 3 kola
TÚ: bonus +2 k ÚČ a OČ na daného protivníka a +2 k hodu proti následující pasti
Ú: bonus +1 k ÚČ a OČ na daného protivníka a +1 k hodu proti následující pasti
N: Nic se neděje
FN: postih -2 k ÚČ a OČ na daného protivníka a -2 k hodu proti následující pasti

Tato dovednost slouží válečníkům, kteří nepobrali příliš svalstva, zato bojují více hlavou. Je dostupná Válečníkovi a jeho oborům bez omezení s obtížností střední a poté ostatním povoláním jako obtížnost těžká. Při úspěchu válečník prokoukne protivníkův styl a je schopen tak lépe se mu bránit i pronikat jeho obranou. Při neúspěchu svého protivníka přečíst nedokáže a při fatálním neúspěchu je natolik zmaten, že není schopen pořádně vymyslet útok i obranu proti jeho útokům.

Poprvé se ověřuje po 3 kolech souboje a pak každé 3 kola, po který platí daný bonus, či postih.

Ostrostřelectví
Vlastnost Inteligence
Obtížnosttěžká
OvěřováníKaždý „mířený“ výstřel
TÚ: +3 k ÚČ
Ú:+2 k ÚČ
N: Nic se neděje
FN: -2 k ÚČ

Při střelbě se míří takřka pokaždé, ale tímto "mířením" myslím pravidlové 1 kolo míření, které přidává +1 k ÚČ. Tato dovednost vyžaduje ale 2 kola míření a ve třetím kole se střílí. Při FÚ a Ú se mění bonus k ÚČ, naopak při FN má postava postih k přesnosti, kdy se nechala zmást a rozum přebil i jinak instinktivní přesnost střelby bez míření. Ačkoliv se na první pohled zdá bonus k jednomu výstřelu malí - skutečně se projeví v okamžik, kdy se ostrostřelectví používá nejčastěji - výstřel na nic netušící oběť (srna, nebo král...) -> útok na vyřazeného protivníka, kdy se zranění násobí úrovní/životaschopností a je tak větší šance na zabití jednou ranou.

Útok kombinací zbraní
VlastnostObratnost
Obtížnosttěžká
OvěřováníNa začátku souboje
TÚ: +2 k ÚČ k OČ až do první přestávky
Ú:+1 k ÚČ a OČ do konce souboje s protivníkem
N: Nic se neděje
FN: -2 k ÚČ a OČ do první přestávky

Většina preferuje jednu ruku a jsme tak leváci a praváci. To se projevuje i při souboji s kombinačními zbraněmi, kdy je jedna zbraň jako hlavní a druhá jako doplňková. Při úspěchu dokáže útočník používat obě zbraně stejně dobře a stává se tak nebezpečnějším protivníkem, protože nepřítel se tak nemůže soustředit na hlavní zbraň. Při neúspěchu se však dostaví úplný opak a ruce jako by ani nevěděli, co dělá ta druhá.

Při Totálním ne/úspěchu je myšlena přestávka alespoň 1 kolo bez útoku i obrany - postava se zklidní a začne bojovat normálně.


Trocha osvětlení od autora

Odhad bojového stylu - tato dovednost je vytvořena pro "zpoužitenění" slabších, ale inteligentnějších ras, jako jsou lidé a elfové, kteří zase oplývají o něco větší inteligencí, než typické bojové rasy, pro použití pro válečníky. Ale také i pro ostatní povolání, které se na vyšších úrovních mohou srovnat se slabšími válečníky (kouzelník alá Gandalf s mečem, či holí). Bonusy se mohou zdát docela velké, ale pokud se vezme rozdíl mezi krollem a elfem v bonusu za sílu tak to jen srovnává možnosti těchto válečníků. Navíc po čase tuto možnost získají i ty silnější rasy, ale budou k tomu potřebovat více úrovní. A může to být bonus příjemný, protože to může nahradit sehranost a velení, když máte v družince jen jednoho válečníka a ještě k tomu šermíře. Navíc většina povolání roste s každou úrovní aspoň o kousek. Válečník v podstatě vůbec, krom občasných jednorázových posilujících bonusů

Ostrostřelectví - tato dovednost je hlavně pro hraničáře, kteří mají proti zloději a alchymistovi výhodu inteligence a zase postih k obratnosti a přitom jsou popisování i jako lukostřelci. Ostatní povolání ji mohou využít taky, ale než nasbírají profibody bude jim to déle trvat.

Útok kombinací zbraní - je to moje úchylka na kombinační zbraně, ale celkově věřím, že skutečně dobře vycvičený válečník pro užití obou zbraní je silnější, nežli válečník co použije obě zbraně bez patřičného výcviku. Taky má srovnat možnosti obratných ras proti těm silným.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 12

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Sccion - ale boj se štítem spadá pod boj se dvěma zbraněmi.
A boj s jednou taky - pořád máš volnou ruku kterou je dobré umět nezávile používat.


 Uživatel úrovně 0

Hlasuji nízko, protože bojové dovednosti, zvláště v tomto provedení považuji za nešťastné.
Dovednosti jsou nepovinnou věcí, která slouží k něčemu jinému, než co je obsaženo v povoláních.
Ve chvíli, kdy zavedete dovednost "Boj s", vyvztane ostázka, proč nezavést dovednost "Metání blesků" - Samozřejmě, že existuje spousta věcí, pro něž má dovednost smysl - stopování, skrývání, šplhání, vaření, zpracování úlovku, ... čím více dovedností, které lezou do zelí jiným, tím více se začne věc rozpadat a stávat dovednostním systémem -
(hej, proč nemáme nějaký původní český kvalitní a přitom jednoduchý dovednostní systém, už by to sakra chtělo (DrD+ i DrD II k tomu trošku směřují.). Píšu si.)

Nyní tedy k jednotlivostem:
Odhad bojového stylu by si měl být nějak rozumě navázád na dovednost odhadu protivníka. Není tomu tak - navíc přidává administrativu neustálého ověřování a sledování uplinulého času - ověřování každá 3 kola.
Ostrostřelectví - Ověřování při každém útoku. Věc se nejeví úplně super - vyměnit jednu akci a spoustu inteligenčních profibodů za +1 až +2? To radši vystřelím. Inteligenčních profibodů jsme nikdy neměli přebytky.
Útok kombinací - žádný postih - pokud hodím FN, prostě si udělám kolo pauzu. To nezní jako problém, zvláště ve velkých skupinách.


 Uživatel úrovně 8

I mě se ostrostřelectví líbí nejvíc. On podle mě je tady opravdu největší problém s původními pravidly dovedností - které podle mě byly vytvářeny jednoznačně s přesně opačným záměrem, než jsou dovednosti, které prezentuje Dakeyras, tj. dovednosti čistě nebojové, víc napomáhající stylizacím do různých RP rolí. Bonus ke kombinacím zobrazený ve třetí dovednosti by mě spíš odradil, ale mým důvodem je spíš to, že kombinace jsou už v pravidlech už tak dost silné, natož abych je ještě posiloval dovedností, byť by to bylo jakkoliv logické - resp. pochopil bych to v případě, kdyby kombinace zbraní byly spíš slabšího kalibru a tato dovednost by spíš vytvořila předpoklad pro to, aby kombinace byly víc záležitostí specialistů.

Nebo, když už by byla vytvořena dovednost pro boj s kombinacemi zbraní, skoro bych si představil i možnost boje se zbraní a štítem, popřípadě techniku boje s jedinou zbraní bez štítu.


 Uživatel úrovně 5

I v boji musíš myslet. Bez myšlení budeš dělat to samé a brzy tě rozkryjí - protivník bude předvídat, co budeš dělat. Zabije tě. Když nebudeš přemýšlet, zemřeš. Nesmíš váhat!

A ano, šerm je rychlý, často i živelný. Ale klasický šerm používá stále stejné způsoby a ty se dají odhadnout, vypozorovat. A pokud budete rychle dělat stále to samé, nevymyslíte inovaci, je to jen bouchací stroj.

Zkrátka... další dobré dílo, které naráží na neohebnost pravidel. A když náhodou vymyslí nová pravidla, popřípadě je obejde tím ,že to dá jako dovednost, narazí na neohebnost... nebo spíš konzervativnost.

Původně 3*, ale 4* protože je blbost srazit jednu za myšlenku "tohle patří válečníkovi"


 Uživatel úrovně 5

3. Asi si nerozumíme - myslím technikcky jako v DrD. V principu dovednosti si rozumíme a myslím že je tam i shoda. Jediné v čem jsme ve sporu je to zda to má být převedeno do hry a pokud tak jakým mechanismem.

Ten tanečník je nápaditej, ale asi bych to pojal jako šermířskou fintu.


 Uživatel úrovně 5

Zdenál:

Je pravdou že 1. příspěvek byl myšlen původně jako čistě válečnická záležitost, ale přišla v kontextu ostatních dvou, tak jsem ji zpracoval jako dovednost. Uznávám, že házení pasti proti "roz" zní dobře, ale v podstatě jen u dalšího válečníka, který je zkušenější právě v boji. Proti zlodějovi, třebas na vyšší úrovni by to bylo naopak špatný, protože ta úroveň se zkušenostmi z boje má málo společného a pravděpodobně jako samouk umí bojovat nějakým vlastním stylem, který nemění a neumí se změněn stylu bránit.

3. pořád nechápu co je špatně - ano je třeba používat obě ruce, ale věřím, že málo kdo je umí používat skutenčně samostatně a šikovně. Většinou stojím s mečem a štítem proti někomu, kdo má meč a štít. A sice nejsem šermíř, viděl jsme několik šermířských duelů a stejně doapdali tak, že když byl jeden pod mnohonásobným útokem protivníka, které kryl štítem, většinou prostě vykrýval a vykrýval a soustředil se na druhou ruku a ruku s mečem nepoužil, dokud třeba protivník nezaváhal. Nebo naopak používal meč a odrážel protivníkův a sám se snažil projít přes něj, bez vážnějšího použití štítu, dokud nedošlo, třeba k zaklesnutí.
Už tak spousta lidí nedokáže jedou rukou dělat krouživý pohyb a druhou přímočarý a pod. A tohle by mělo být o tom, že se pomalu a tvrdě učí používat obě ruce najednou a stejně dobře. Někde a nevím od koho jsem slyšel, že třeba právě v ČR je historických šermířů se dvěma zbraněmi, které skutečně perfektně ovládají boj obouruč, že by se dali spočítat na prstech jedné ruky.
A poslední přirovnání, které jsem měl v hlavě a opět ke squashi - hrát jednou raketou s jedním míčkem umí kde kdo. Umět hrát stejně dobře oběma rukama umí málokdo, ale umět hrát oběma rukama najednou se 2 míčky, to už je skutečně něco a právě tohle je to co by mělo být na konci této dovednosti.

Ps ještě mě napadla jedna dovednost:
Tanečník: při úspěchu by měla postava v boji 1 pohybovou akci navíc, při T.úspěchu pak možnost proklouznout přes obsazené pole...


 Uživatel úrovně 5

Jinak ještě pro zajímavost s tím odhadem soupeře - v podstatě všichni savci-predátoři jsou dost inteligentní na to, aby člověk dokázal pomocí inteligence vyrovnat výraznější deficit fyzické převahy.

Nepočítáme-li samozřejmě schopnost vyrobit si zbraň, ale to jsme ve fázi přípravy.
Nebo využití taktiky v početní převaze - tři Zuluové jsou schopni bez zranění ulovit lva jen pomocí oštěpů.

Zajímavá je situace třeba u býčích zápasů. Převaha člověka je daná jen tím, že býk je mladý a nezkušený. A ještě k tomu vystresovaný. Každopádně učí se tak rychle, že býka který už byl někdy v koridě nikdy žádný toreador už nemůže oklamat a porazit. Nikdy. Býci kteří koridu přežijí jdou rovnou na jatka.

Každopádně primitivnější organismy - myšleno s primitivnějším mozkem proti člověku šanci nemají ani ve vlastním prostředí a s drtivou fyzickou převahou na své straně.

Např. kdesi v tichomoří žraloky loví tak, že si rybář pořeže ruku a skočí do vody, rozhlíží se kolem a čeká. Z chvilku připlave několikasetkilový žralok, zaútočí, rybář uhne, obejme ho, podřízne, vyleze do lodi a žraloka odtáhne na břeh. Dělají to tak už stovky let a žraloci jsou bez šance.



Darkeyas: Nevim co ti na to mám říct. Lze brát to že na to není vhodnější nástroj jako omluvu? Nevím. Každopádně to tak stejně není. Lze to stavět např. jako schopnost povolání. Vzhledem že je DrD stavěný na archetypech, to že se kouzelník tohle nemůže učit nevadí.

tzn. když to znovu shrnu: 1. systémově špatně, 2. Ok 3. technicky špatně

K té jedničce a částečně i trojce a vůbec boji přez dovednosti. Komu vadí že kouzelník nemůže šermovat, ten by IMO měl volit jinej systém než DrD.

Takovej systém by asi řešil různý způsoby boje a válečník by nutně nemusel být stavěný přez sílu a odolnost, ale přez všechny vlastnosti který se v boji užívají. Do toho IMO ale DrD ani přestavět nejde. Tzn jinak by se stavěl šermíř jinak bijec a jinak třeba já nevim lovec. Otázka je jestli by zase někdo nekafral že hobit je pořád špatný bijec a kroll špatný generál a že je třeba to nějak narovnat.


 Uživatel úrovně 5

Kibe: Zase se pitváš, dle mého, v detailech, které pravidla nemohou, ani by neměla zohledňovat. Z hlediska pravidel, budeš-li využívat tuto dovednost, tak platí, že odhad může uskutečnit kdokoliv a podle stupně znalosti dovednosti bude mít šanci na úspěch. Dle toho dostane výhody.
Já nevím, kolik máš za sebou cvičných (turnaje se zbraní i bez ní, sparingy, železné a dřevěné bitvy...) či reálných (např. u policie, armády...) střetů, ale netroufl bych si tvrdit i při svých spíše menších zkušenostech z cvičných střetů, že to oklamání funguje, jak ho popisuješ. Drtivá většina lidí vyjma těch opravdu vrcholně dobrých bude využívat maximálně svůj styl a výhody z něj a na nějaké oklamání soupeře způsobem, jakým to popisuješ, nebude mít ani pomyšlení. Na druhou stranu, dobrý odhad stylu soupeře Ti umožňuje najít cestu, jak "nepustit" soupeře do jeho stylu a tím získat výhodu.
A ano, máš pravdu, odhad se učí na základě zkušeností, ale to je, kupodivu, v systému dovedností také podchyceno. Učíš se je každou druhou úroveň, s vyšším stupněm znalosti (tedy tím, že jsi na příslušně vyšší úrovni a máš více zkušeností) se zvyšuje Tvoje úspěšnost v dobrém odhadu a tím častěji získáváš vyšší bonusy. Dakeyrasova dovednost je postavena přesně, jak jsi napsal. A to, že zvýhodněni jsou při stejném stupni postavy s vyšším stupněm inteligence je prostě úlitba pravidlům za určitou logickou úvahu. Inteligentnější postavy dokážou i s menší zkušeností častěji lépe odhadnout, co na soupeře platí, i když nemají takové zkušenosti. Co je na tom v nepořádku?


 Uživatel úrovně 0

K tomu odhadu. I když postava dokáže odhadnout(použila by něco jako tuto dovednost), tak ale samotný odhad k realizaci nestačí. Ten druhý má taky odhad a pokud odhadne lépe, tak se může naopak tvářit a souboj začít tak, že prvního nechá, aby ho "oklamal" a ejhle. Ten který měl vstoupit pod meč, najednou udělal něco úplně jiného a primární odhadce nejen, že nemá výhodu, ale možná už ani hlavu. Proto si myslím, že odhad se učí na základě zkušeností, protože na základě inteligence je "nepodložený".


 Uživatel úrovně 5

Nejprve hodnocení z hlediska "reality":
1. Kibe má pravdu, že "přemýšlení zdržuje" a v boji doslova zabíjí.
2. Přemýšlení není totéž co inteligence. I inteligentní bojovník (ve smyslu "účastník boje") musí mít kvalitní instinktivní reakce, ale to neznamená, že inteligence je na škodu. To by skutečné střety vyhrávali jen intuitivní silní a velcí bojovníci. A to není pravda. Ano, velcí a silní ("krollové") mají velkou část fyzických výhod na své straně, ale ty lze eliminovat správnou volbou taktiky a strategie, tedy správným odhadem možností soupeře. A zde přichází na řadu rychlost myšlení a rozhodování, která má co do činění s určitou částí inteligence.
3. A ano, reálně je to tak, že přirození bojovníci dokáží tohle vyhodnocení (odhad soupeře) provést bez ohledu na výši svého IQ, ale přirozených bojovníků je v populaci velmi málo (slyšel jsem čísla mezi 3 a 5 %), my ostatní se to musíme těžce učit a přebudovávat své instinkty tak, aby nám v boji pomáhaly a neomezovaly nás. Takže to s tou inteligencí zase tak černobílé není, jak jsem psal o odstavec výše:-)
4. Boj kombinací zbraní - asi není co dodat ke Zdenálovu popisu. Prostě zvládnutí obou rukou v boji je nezbytnou podmínkou pro ovládnutí i meče a štítu, natožpak pro kombinace zbraní.

A teď hodnocení z hlediska pravidel:
1. Odhad bojového stylu soupeře - z mého pohledu proč ne. Jen bych to udělal naopak z hlediska hodu kostkou. Hodíš si na začátku boje a hned dostaneš příslušný bonus či postih. Protože odhad soupeře musí probíhat automaticky - stačí pohled na to, jak stojí, jak drží zbraň a už si uděláš nějakou představu, co od něj můžeš čekat. Po 3 kolech souboje svůj odhad máš šanci opravit. To je docela dobré.
Na druhou stranu, chápu, co se na tom nelíbí Zdenálovi. Odhad bojového stylu soupeře dělají vždycky všichni, včetně zvířat, minimálně podvědomě. Lze se na to podívat tak, že postava s vyšší INT vytěží z daného podvědomého odhadu více bojově relevantních informací než zcela intuitivní tvorové s nízkým stupněm inteligence. Ale je to podmíněno tím, že se to někde učila, co je podstatné a co nikoliv - znalostí dovednosti Odhad bojového stylu soupeře.
2. K ostrostřelectví nemám výhrad.
3. Kombinace zbraní mi připadá nešťastně napsaná a nesedí mi jako dovednost ani do systému DrD. Aby to fungovalo, musel by být překopán komplet soubojový systém pro používání kombinací zbraní a jen by to přidalo zbytečná pravidla navíc, která hru neobohacují o zajímavý prvek, ale jen o čísla. To je, dle mého, zásadní rozdíl oproti odhadu bojového stylu soupeře.

Celkově to je docela dobrý příspěvek, který kazí nefunkční dovednost "útok kombinací zbraní".