Dovednosti

Logistika (+ mechanismus Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Střední

Ověřování: viz níže

Totální úspěch: viz níže

Úspěch: viz níže

Neúspěch: viz níže

Fatální neúspěch: viz níže

Popis:

Máme hlad. Železná zásoba je nedotknutelná... A kromě toho jsme jí včera snědli. Kdokoliv čtete tyto stránky, chtěl bych vás upozornit, až budete plánovat nějakou podobnou výpravu, aby se vám nestalo to co teď nám. Totiž když jsem ty zásoby na cestu sem přesně propočítával, pořád jsem si říkal "Až to sečteš, nesmíš zapomenout to znásobit dvěma." A v tom fofru, jak jsme balili, všichni na mě pořád mluvili... jsem na to zapoměl. Vypočtený to bylo správně, akorát v tom falírovalo to násobení...

- Poslední zápis v deníku polární expedice.

Tato dovednost představuje schopnost postavy na základě dostupných zdrojů a informací odhadnout, kolik čeho bude nutné si s sebou vzít na nadcházející výpravu. To zahrnuje určení potřebného množství jídla a pití, analýzu schopností družiny využívat přírodní zdroje (lovecká dovednost, dostupnost zdrojů pitné vody...), sestavení vhodného jídelníčku a výběr vhodných potravin (váha vs. výživná hodnota vs. životnost), sepsání seznamu věcí běžné denní potřeby... V některých případech se může jednat i o výběr vhodné cesty a způsobu přepravy, není-li volba vysloveně jasná.

Účelem pravidlového zpracování této dovednosti je zjednodušit přípravnou fázi a vyhnout se situacím typu "PJ: To nemáš, neříkal jsi, že si to s sebou bereš - Hráč: Na něco takového by moje postava přece nezapoměla".

PRVNÍ MOŽNOST POUŽITÍ DOVEDNOSTI "LOGISTIKA":

Tento postup je určený k použití před výpravou, a udává obecnou charakteristiku připravenosti výpravy.

TÚ:

- Postavy mají na cestě dostatek zásob i v případě nějaké neplánované situace většího-než-malého významu, nechybí jim žádné předměty běžné denní potřeby nebo osobního pohodlí, disponují oblečením perfektně vhodným pro danou situaci, etc.

Ú:

- Postavy mají na cestě dostatek zásob i v případě neplánované situace malého významu, kromě nezbytně nutného vybavení s sebou mají i pár věcí pro osobní pohodlí.

N:

- Postavy s sebou mají právě tolik zásob, aby do cíle dorazily pokud jim nic nezkříží plány. Mají s sebou pouze ty nejnutnější věci, osobní pohodlí přišlo zkrátka. Součástí vybavení je několik zbytečností. Oblečení postav je dostačující, avšak podle okolností způsobuje drobná nepohodlí (teplo, chladno, nepohodlná obuv...)

FN:

- Postavy s sebou nemají dost zásob, zjistí se, že chybí alespoň jedna důležitá součást vybavení, nesou s sebou nadmíru zbytečných věcí...

V nejobecnějším případě výsledek odpovídá výše uvedeným úspěchovým hodnotám. Je třeba upozornit na fakt, že uvedený výčet není souhrnem všech výsledků - mohou se projevit pouze některé, stejně tak se jich však může projevit i více.

Neúspěch při použití této dovednosti například při výběru potravinových zásob může znamenat několik věcí: Postava si s sebou může zabalit jídla příliš málo. Nebo si zabalí jídla dost, ale nevhodný výběr způsobí, že se část zásob někde během cesty zkazí. Nebo si naopak zabalí jídla víc než je nutné a potom se bude muset vyrovnávat s větší zátěží.

EDIT 26.7.2011, 22:18 - Dovednost lze též pojmout spíše jako "plánovací dovednost", tudíž výsledkem by byla informace, kolik čeho si s sebou postava má na danou výpravu vzít, a záleží jenom na postavě, jestli bude schopná daný seznam věcí obstarat.

DRUHÁ MOŽNOST POUŽITÍ DOVEDNOSTI "LOGISTIKA":

Tento způsob je postavený na inventářní položce, které budeme říkat "nejrůznější vybavení" - ta může mít prakticky jakoukoliv hmotnost a jakoukoliv hodnotu (hráč může například říct "kupuju nejrůznější vybavení o hmotnosti 100 mincí a hodnotě 10 zlatých").

Tato položka funguje následujícím způsobem: V okamžiku, kdy postavu napadne, že by se jí něco hodilo, použije tuto dovednost a podle toho zjistí, nachází-li se daný předmět skutečně mezi "nejrůznějším vybavením". Potom je nutné tento předmět specificky napsat na seznam vybavení a hmotnost a cenu "nejrůznějšího vybavení" odpovídajícím způsobem snížit. Pokud by tyto dva parametry odpovídajícím způsobem snížit nešly, potom se daný předmět v tomto vybavení nacházet nemůže.

Z technických důvodů považujeme veškeré "nejrůznější vybavení" za legálně získané. (o nelegálně získaném se blíže zmíníme později).

TÚ:

- Předmět je součástí "Nejrůznějšího vybavení", jeho kvalita je nadstandardní. Hmotnost a cena "Nejrůznějšího vybavení" se snižuje normálním způsobem.

Ú:

- Předmět je součástí "Nejrůznějšího vybavení", jeho kvalita je standardní. Hmotnost a cena "Nejrůznějšího vybavení" se snižuje normálním způsobem.

N:

- Předmět není součástí "Nejrůznějšího vybavení". Hmotnost a cena "Nejrůznějšího vybavení" se nemění, pouze už není možné pátrat po tomto předmětu.

FN:

- Předmět je sice součástí vybavení, je však velice podřadné kvality a prakticky nepoužitelný k požadovanému účelu. Hmotnost a cena "Nejrůznějšího vybavení" se snižuje normálním způsobem.

Pozn.: Je možné vlastnit pouze jedno "Nejrůznější vybavení". Pokud postava neuspěje, dané nejrůznější vybavení daný předmět prostě neobsahuje (zatímco v případě ostatních případů může obsahovat i více než jeden exemplář). Takový předmět je možné znovu hledat teprve tehdy, když postava svoje "Nejrůznější vybavení" rozšíří nákupem dalšího "Nejrůznějšího vybavení".

POZN.: VARIANTY "NEJRŮZNĚJŠÍHO VYBAVENÍ"

"Nejrůznější vybavení" může mít několik variant s různými situačními efekty.

Př.1: Nejrůznější kradené věci

- Postava může prohlásit, že si chce obstarat "nejrůznější kradené věci". Zde je důležité zmínit, že v tomto případě počítají pouze drobné předměty zcizitelné pomocí "Vybírání kapes" s výjimkou peněz.

- Dále je třeba zmínit pravidlovou stránku obstarávání těchto věcí: "Nejrůznější kradené věci" si lze obstarat pouze tehdy, je-li přípustné použít "vybírání kapes" stylem "Ráno vstanu, jdu do města, když to jde, vybírám kapsy, když mě nechytí, večer se vrátím, a chci vědět, jak jsem dopadl" - v tomto případě by si zloděj hodil na použití svojí schopnosti jen jednou, a PJ by potom podle okolností určil, kolik čeho by si v jednotlivých úspěchových případech mohl zloděj odnést domů (zloděj by ještě mohl upřesnit, jestli ho zajímají spíše peníze, nebo předměty) a potom by zlodějovi řekl třeba "nakradl jsi 20 mincí věcí v hodnotě 6 zlatých".

- Nadále se s těmito "Nejrůznějšími kradenými věcmi" zachází stejně jako s legálně nabytými "nejrůznějšími věcmi". Lze je však rovněž použít i proti postavě - dejme tomu, že zloděje zadrží stráž na základě nějakého podezření. Po prohlídce u něj najdou jeho lup. Zloděj samozřejmě prohlásí, že všechno je jeho. Avšak pokud by stráž měla k dispozici nějaký seznam kradených věcí a na něm třeba "Vzácný stříbrný rodinný prsten" i s popisem, tu by si zloděj házel proti nějaké pasti, aby se zjistilo, jestli při svém "průběžném okrádání" neukradl náhodou i právě tento prsten.

Př.2: Nejrůznější cennosti

- Aby si PJ ušetřil práci při vymýšlení pokladů, může postavám dát "nejrůznější cennosti". Pokud by to postavy chtěli prostě jenom prodat na nejbližším vhodném místě, ušetří to velmi mnoho času. Pokud by je zajímala nějaká konkrétnější položka (pochopitelně ne taková, která by měla nějaký příběhový dopad - takže třeba "perlový náhrdelník"), může PJ od oka určit nějaké číslo, a pokud ho postavy přehodí třeba svou k10, tak se daná věc v pokladu nachází a postup se opakuje.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 9

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Myslím, že na toto "dílo" trefně a vtipně navázal Zdenál svým hraním Drd...začínám být toho názoru, že velká část lidí sem přispívá jenom proto, aby přispívala...a o hru samotnou jim už snad ani tak nejde...


 Uživatel úrovně 8

Ani nemá průměr na nominaci ;-)


 Uživatel úrovně 8

Mňa teraz donútil zamyslieť Fafrin, ktorého som donútil zamyslieť ja, nad tým nad čím sa zamyslel on vďaka mne, teda nad vyplodením nejakej dovednosti, ktorá by bola pre túto dobrým konkurentom ako on sám povedal.......

Napadla ma dovednosť kopírovanie pohybov, napr. protivníka atď. ale jej pravidlové riešenie by bolo až veľmi zložité, keď nie nemožné.

Hmm....ešte vidím, že toto dielo, teda aspoň zatiaľ OHyZDa nevyhrá...:|


 Uživatel úrovně 8

Zdenál: Já se nezastávám redaktorů, ale lidí, s kterými souhlasím. V tomhle případě to byl UnknowN, jindy bych se zase mohl zastat tebe. Syndrom redakce bych v tom nehledal.


 Uživatel úrovně 8

Nakoniec som sa predsa rozhodol hlasovať, našiel som v sebe kompromis a dávam 3*. Stále je to predsa nadpriemerné :)

Your Kamerask


 Uživatel úrovně 8

Fafrin: Aj keby niekto nápad mal, asi by sa s ním nechcel deliť :D....


 Uživatel úrovně 8

Když mě něco napadne, zpracuji to sám - koneckonců, porazit sám sebe je třeba motivem snad každého bojového anime a hlavní hrdina z toho vždycky vyjde mnohem víc cool ;-)


 Uživatel úrovně 0

kamerask mě donutil se zamyslet, jestli nejsem schopen vyplodit nějakou užitečnou a smysluplnou dovednost jen aby tohle dílo mělo konkurenci. Napadá někoho něco?


 Uživatel úrovně 8

Dake: Nemusí, ale ja si aj tak myslím, že dostane......:)

Your Kamerask


 Uživatel úrovně 5

kame, to že je nějaké dílo nejlepší v dané rubrice, ještě neznamená, že musí dostat ohyzdu...