Dračí Doupě [ http://www.dracidoupe.cz ]
Rubrika: Dovednosti
  
  

Ochutnavač

Autor:Starý Havran
Počet hvězdiček: 3
Vlastnost: Odolnost
Obtížnost: Těžká
Ověřování: Při každém soustředěném ochutnání (přičichnutí), nebo při prvním střetnut s danou látkou např. když osoba vejde do místnosti s jedovatým vzduchem
Totální úspěch:

Ochutnavač zjistí účinky kapaliny/směsi/plynu na živý organismus. Je schopen poznat jed v dané látce třeba jídle či pití, určit druh lektvaru a podobně. U jedů pozná nebezpečnost a působení (zda zraňuje, zchromuje, a jiné) a určit jeho přesnou sílu (rozsah zranění v případě úspěchu a neúspěchu v hodu proti pasti) U lektvarů jejich výsledný efekt (zda léčí, zrychluje, zlepšuje schopnosti a jiné) včetně síly efektu a dobu jeho trvání...

----------------------------------

Úspěch:

Ochutnavač zjistí účinky kapaliny/směsi/plynu na živý organismus. Je schopen poznat jed v dané látce třeba jídle či pití, určit druh lektvaru a podobně. Je schopen poznat výsledný efekt (zda zraňuje, zchromuje, léčí, zrychluje a jiné) ale už není schopen poznat sílu ani trvání účinku

----------------------------------

Neúspěch:

Ochutnavač nezjistí vůbec nic

----------------------------------

Fatální neúspěch:

Ochutnavač nezjistí vůbec nic a zkoumaný předmět nějakým způsobem znehodnotí, třeba zkoumaný lektvar mu vypadne z ruky a rozbije se, nebo ještě hůře např.: při ochutnávání otráveného pokrmu pozře takové množství jídla, že jed začne účinkovat na něm samém v plné síle...

----------------------------------

Popis:Ochutnavačské řemeslo známe jen z velmi omezeného úhlu pohledu. A to když si nějaká významná osoba najme osobu zběhlou v tomto umění, aby z důvodů své bezpečnosti tento dotyčný kontroloval jestli to či ono co jí bylo předloženo je otrávený/neotrávený pokrm/nápoj. Tato dovednost ale ve své podstatě zahrnuje mnohem větší škálu jejího použití Ochutnavačství zahrnuje rozpoznávání a určování vlastností všech přírodních látek, nebo těchto látek jakkoliv magicky upravených (jedy, lektvary,…) na běžný organismus poté co jsou buď pozřeny či vdechnuty. Ochutnavač nikdy nebude schopen rozpoznat vlastnosti látek uměle vytvořených například za pomoci nějakého kouzla jako např.: Mrak smrti či nebezpečné ovoce. U takovýchto látek je ochutnavač v případě úspěchu schopen určit nanejvýš jen to, že podstata dané látky nespadá do ničeho co zná a že je to vlastně divný. Na kolik je daná látka přírodní/uměle vytvořená a tedy jdou/nejdou určit efekty po jejich pozření/vdechnutí závisí na posouzení PJ Další problém nastává u látek které jsou sice přírodní podstaty, ale nepůsobí vnitřně, tedy takové kterými se daná osoba musí potřít nebo stačí se jich jen dotknout aby účinkovaly, tedy ty, které musejí přijít do kontaktu s kůží, krví,… jedince. Např. jmenujme: kurare, dopisní jed, éterický olej,… nebo nejsou určenu pro působení na živém organismu ale na věcech jako třeba prášek železného zdaví,… Zde ponechám zodpovědnost čistě na PJ aby posoudil, zda ochutnavač bude umět rozpoznávat i tyto látky (třeba po poválení tekutiny na jazyku) a nebo dá přednost tomu, aby postava v tomto ohledu nebyla všemocná a občas potřebovala i ten lakmusový papírek.
Přidáno: 2011-07-13 14:23:51