Dovednosti

Štěstí Hodnocení: Nic moc

Obtížnost: Těžká

Ověřování: 1x za smenu/1pouziti

Totální úspěch:

+2 k hodum na 1 danou dovednost

20% na procentní hody

+1k6(+) (tzv 1 sestistenna kostka navic (-;)

i v pripade hodu 00 se odpocitava rovnez 20% avsak hrac hazi znova muze prehodit ci hodit jiny neuspech ci fatal!!

----------------------------------

Úspěch:

+1 k hodum na 1 danou dovednost

10% k procentnim hodum

+1k6(+) pri hodu na obranu ocekavali postava smrtici uder/blesk

----------------------------------

Neúspěch:

NIC, kolo/smena probiha zcela beze zmeny

----------------------------------

Fatální neúspěch:

NESTESTI. Neni nadarmo pokouset stestenu, spolehat na ni, pri neuspechu muzou nastat vlastne 2 moznosti a to uzivali se se dovednost dlouhodoube, pokles bonusu (pasti/procenta/obrana) je na delsi dobu o1/10%/-1k6(+) ci je li uzita dovednost kratkodobe tj v tzv kolove dovednosti(treba ono kryti smrteci rany) v pripade FN muze postih na danou dobu (vesmes 1k6 kol) stupnout na - (1-4/10-40%/-1k(6/+)

----------------------------------

Popis:

OBTIZNOST dovednosti je TEMER NEMOZNA(viz 12 sosek almiru pojednani o jazycich;)

  • vubec 11/11
  • velmi spatne 22/33
  • spatne 33/66
  • prumerne 44/110
  • dobre 55/165
  • velmi dobre 66/231
  • dokonale 77/308

rozepisu se k tzv POJMU jenz nazyvame smrtici rana a kostka, jedna se o skutecnost ze CP ci jina bestie muze hrdinu zprazit, roztrhnout, zaslapnout, aj, proto k tomuto kritickemu bodu jenz uspech ci TU dava moznost si hodit navic, ci ubrat 1k6 ze sily kouzla Bestii..aj,

dovednost se nelze jen tak naucit, lze se s ni narodit, ci postava musi byt pozehnana, dovednost je zcela kompatibilni s mechanismy pravidel 1.5/1.6 a testovana na Asterionu.. takze Hodne štěstí

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 24

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Páni, jaký to ohromný přínos! Ještě nikdy mě nenapadlo zapojit štěstí do hry, natož tak geniálním způsobem - přidat opravné hody navíc! Juch! Pět hvězd!


 Uživatel úrovně 5

Aby dovednost byla využitelná, je potřeba alespoň 66 profibodů a charisma aspoň +3, aby nehrozil fatal.

Osobně bych přidal další pravidlo a to počet použití dovednosti za den a to asi tak, že po každém použití stoupne nebezpečnost pasti o 1 (podobný princip se používal v gameboocích Fighting Fantasy od Steva Jacksona a Iana Livingstona). Dovednost by tak povýšila z nudného vícenásobného házení kostkou v pečlivé přemýšlení (umocněné tím, že si hráč musí rozhodnout předem, kdy štěstí chce mít).

Druhá věc, která se mi tak nějak nepozdává, je ta, že FN se může snadno překlopit v TÚ v k% hodech. Což by opět pěkně ošetřilo omezení počtu použití mezi spánky (i strážný anděl potřebuje občas nabrat sílu .))

Trošku omezenější body FATE jsme testovali v DnD kamapni, nebylo možno z čistého obzoru přivolat loď, ale bylo možné upravovat hody a méně důležité události a skutečnosti (přecijen to bylo primárně DnD). Tedy pokud by dovednost byla omezená, byla by dobrá. Autor to prý testoval a docela se divím, že mu to nesklouzlo k automatickému házení na štěstí (asi testoval jen chvíli a jen na nižších stupních znalostí).

Trochu extrémnější štěstí měl ve své kampani Zerafel, který CP-družině dvou naprostých lemplů a noobů přiřadil extrémní štěstí (zabili moudrého draka tím, že když jej uviděli, tak se lekli tak hlasitě, až drakovi na hlavu spadl strop apod.).

Dovednost má velký potenciál příjemně ozvláštnit hru, ale ta absence nějakého omezení četnosti používání dovednosti hodně dílo sráží. Kdby bylo štěstí omezeno a dílo lépe slohově a gramaticky učesáno, uvažoval bych o 5*.

P.S.: Dílo je sice v hrozném stavu jak po gramatické stránce, tak po stránce jak dílo zakomponoval (tj. jako dovednost). Přesto si myslím, že toto dílo jako jedno z mála má myšlenku a potenciál ozvláštnit hru (nebo alespoň zabránit masovému umírání na smůlu v kostkách). Toto dílko považuji za mnohem přínosnější než s prominutím kraviny typu "Ochutnávač", "Volný běh", "Lezení na stromy ala Zdenál", "Balení batohu", "Vytrvalostní běh" a mnohé další - tyto díla nic nepřináší, a spíše škodí. Mám teď chuť co jsem přečetl diskuzi, kde se kritici většinou ani nesnažili najít přínos díla dali 0*, dát z trucu oněch 5* (ikdyž si je nezaslouží, ale průměr 1* si toto také nezaslouží, kdyý je to jedno z mála přínosných děl v této rubrice.


 Uživatel úrovně 8

Já měl na mysli spíš něco trochu přesněji definovaného (př.: za 5 bodů štěstí +1 k hodu k10), ale v zásadě je to asi totéž (asi je logické, že štěstí v číselném systému jako DrD bude fungovat jinak, než ve vyprávěcím systému, jako je - jak jsem teda snad správně pochopil - FATE).

Každopádně se už na použití štěstí ve svém dobrodružství těším. Hlavně proto, že mám pár nápadů jak předměty nosící smůlu využít při tvorbě smůlonosných pastí, muhehe :-D


 Uživatel úrovně 8

Tak v TES se štěstí projevovalo sice málo, ale zato ve všem. Čili obrovské štěstí bylo jako malý bonus do všech ostatních vlastnostní i dovedností. Šance na zásah, úspěšnost výroby, úspěšnost kouzlení, úspěšnost přesvědčeování, pravděpodobnost vypáčení zámku, v podstatě cokoliv, co se nějak vypočítávalo, bralo při výpočtu v potaz kromě daných vlastností či dovedností i nějaký kus štěstí.

Body osudu ve FATE jsou docela jednoduché. Každý hráč má několik karmických bodíků, které může do hry vrazit. Takže když třeba družina zkejsne na ostrově a pokud by se odtamtud rychle nedostala, někdo jim blízký by zemřel, hráč může použít bod osudu a na jeden okamžik mít větší slovo než GM v tom, co se stane, takže si řekne, že kolem čirou náhodou pluje loď, která je vezme. (Není to nijak omezené, může si vymyslet de facto cokoliv, ale vždycky stejně záleží na dohodě a GM může být i tak svině. Takže třeba loď sice fakt popluje a fakt je nabere, ale protože hráč při použití bodu osudu definoval jen tohle, tak GM může klidně rozhodnout, že to bude loď pirátská, jejíž posádka družinu uvězní a vysadí někde jinde, akorát okradenou. :))


 Uživatel úrovně 8

Těžko říct, FATE neznám... A abych pravdu řekl, vůbec nemám moc zkušeností s hrami, kde se nějakým způsobem na štěstí (karmu, etc.) hraje... Vím že ve falloutu 1 bylo štěstí regulérní vlastností, která určitě ovlivňovala šanci na critical hit a možná náhodná setkání... Ve falloutu 2 jsem viděl něco jako karmu, ale nevím jestli to v podstatě nebyl jenom "indikátor přesvědčení" podle kterého se řídily reakce CPček a různé události... Pak vím ještě o štěstí v TES: Morrowind, ale tam zase nemám vůbec tušení, jak se vlastně projevovalo a prostě jsem doufal, že se velké štěstí vyplatí...

K níže uvedenému jsem v podstatě dospěl tak nějak vlastní úvahou na základě různých diskusí a vlastních myšlenek...


 Uživatel úrovně 8

UnknowN: Něco jako Body osudu ve FATE?


 Uživatel úrovně 8

Tak v prvé řadě, co mi bylo na této dovednosti nejsympatičtější a proč jsem jí hlavně pustil do rubriky: Protože narozdíl od spousty věcí, které tu tvoří (alespoň myslím) převážně DrD teoretici, je tahle dovednost (jak autor říká) ověřená hrou.

Navíc jsem čekal, že dílo tohoto druhu vyvolá diskusi na téma "štěstí DrD", což já osobně považuji za skvělou věc (příspěvky, kde se sejde více jak 30 diskusních příspěvků, jsou v dnešních dobách poměrně vzácné).

Koncept "štěstí" jako zcela reálné, byť nehmatatelné kvality by podle mého byl cenným přínosem pro DrD a sám ho budu s trochou štěstí v brzké době testovat. Vždyť štěstí bývá velmi často antropomorficky personifikováno, různým rituálům, předmětům a událostem je přisuzováno nošení štěstí nebo smůly... Jasně, pokud se z toho udělá munchkinovský "hon na zaječí pacičky", tak to asi moc ničemu neprospěje, ale ve správné míře to může hru jedině obohatit.

Jinak pokud jde o mechanismus štěstí jako takový, já osobně nepreferuji štěstí ani jako vlastnost, ani jako dovednost. Spíš jsou mi bližší systémy založené na "karmické" podstatě - štěstí bych prostě měřil podobně jako magy nebo životy, s tím že různé efekty by jejich počet snižovaly nebo zvyšovaly.

Dovedu si představit systém, kdy jsou body štěstí něco jako "záchranné lístky", kdy je možné si za ně "koupit" úpravu hodu na kostce - takže třeba rozdíl mezi neúspěchem a fatálem. Nebo na druhou stranu, kdy je to pasivně se projevující hodnota - postava, která má třeba 20 bodů štěstí má bonus +5% na procentuelní hody (a postava, která má -20 bodů štěstí, má postih -5%).

Nebo by "Dovednost: Štěstí" mohla být pojata jako "Pověrčivost" (ať už jako dovednost, nebo charakterová vlastnost). Pověrčivé postavy tváří v tvář nešťastným znamením dostávají postihy, ale se šťastnými znameními získávají bonusy, a to čistě na bázi "placebo efektu" (Věří, že teď budou mít smůlu, tak mají třeba postih k ÚČ. A naopak) - "dovednost" by potom mohla být o tom, jak moc se postavy v takových případech dokážou přesvědčit, že budou mít štěstí, nebo jak moc se dovedou vyhnout smůle (potom by to nejspíš byla inteligenční dovednost).

Tahle dovednost možná není zářným příkladem řešení "štěstí", ale jestli se to uplatnilo ve hře, tak to nemůže být zas až tak špatná věc.


 Uživatel úrovně 0

Tak tohle taky nepoužiju, ale špatné to rozhodně je.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj.
Takhle nějak si představuji špatné dílo. 1. bez diakritiky
2. zbytečné (o štěstí rozhoduje kostka)
3. zmatené a krátké
Takže nic...


 Uživatel úrovně 8

Nathaka: tak z jednoho úhlu pohledu - toho alá dovednost či charakteristický rys či vlastnost postavy - by to bylo kouzlo vitální, nemýlím-li se ve zvyšování atributů.