Dovednosti

Břichomluvectví Hodnocení: Něco to má do sebe

Obtížnost: Těžká

Ověřování: Pokaždé, začne li postva používat břichomluvectví/ při obtížných slovech nebo zvucích

Totální úspěch:

Postava (tzv. Břichomluvec) je schopná plynně a srozumitelně mluvit nebo vydávat zvuky se zavřenými ústy.

Úspěch:

Postava úspěšně mluví, ale ne tak přesvědčivě. Může se trochu zakoktat, nebo pohnout rty (jen mírně).

Neúspěch:

Postava koktá, rozkašle se nebo omylem otevře pusu jako kdyby normálně mluvila. Zvukům se nedá rozumět. Ale ještě je šance že nepříliš prozíravé postavy přesto nepochopí že postava použije Břichomluvectví.

Fatální neúspěch:

Ať se snaží Břichomluvec jak chce zvuk nedokáže vyloudit, což má za následek koktání, zesměšnění nebo dokonce až pozvracení.

Popis:

Břichomluvecví je vlastnost, při které je postava schopná mluvit nebo vydávat zvuky, aniž by při tom otevírala pusu, či se různě šklebila. Často je využívaná různými kejklíři, podvodníky a podobnou havětí k navození atmosféry třeba toho, že mluví s duchem. Tato dovednost je náročná na obratnost, jelikož se postava musí naučit udržet obličejové svaly aby se nešklebila.

Šance na prozrazení se odvíjí z obratnosti, ale PJ by měl vzít v úvahu i inteligenci cíle.(Je jasné že bude snazší ošálit krolla než inteligentního mága, nebo dokonce někoho, kdo má s břichomluvectvím nějaké zkušenosti nebo sám dokonce břichomluvectví ovládá!)

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 13

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

no mi se to libí kdybych mohl dal bych tomu 3-4 hvězdičky


 Uživatel úrovně 0

Takže asi 1* za nápad, a všechno ostatní je špatně (vlastnost, obtížnost, popis, zpracování...) ach, jo.
Nápad je fakt dobrej, udělat přichomluvectví. Kdo to udělá znovu a lépe.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý den.

Pro úvod toliko: Břichomluvectví se mi vcelku líbí, je to dobrý nápad. Mluvit o využití ve hře je zbytečné, možností břichomluvit a vydělat na tom je dostatek. Proto dovednost vítám. Hodnotím ji však jako podprůměrný příspěvek. Vyloženě podprůměrné to pro mě není, ale nezdá se mi to ani nadprůměrné, poněvadž jsou zde věci, které bych změnil, pokud bych Břichomluvectví nakonec použil.

Předně bych změnil parametry dovednosti. Sice mi připadá, že naučit se břichomluvectví je možná i těžší, než naučit se na něco hrát, ale aby byla dovednost herně využitelná a aby mělo vůbec cenu si ji brát, dal bych spíš střední, možná dokonce lehkou obtížnost, jakožto ústupek hratelnosti před realitou. Namísto obratnosti jako užité vlastnosti bych stejně jako jiní přede mnou použil charismy. Břichomluvectví je skutečně spíš o vzbuzení důvěry, odvedení pozornosti, sebejistém vystupování, ne tolik o obratnotsi, jak ji vnímám já - jako zručnost a rychlost.

Dále bych hodně rozmyslel totální úspěch, úspěch, neúspěch a fatální neúspěch dovednosti. Víc než na povedené vydání zvuku bych se soustředil na to, jak velkého efektu dosáhlo břichomluvectví u publika/pozorovatelů.

Dovolím si nakonec ještě nesouhlasit s tím, že na inteligenci publika/pozorovatelů příliš nezáleží. Záleží na ní hodně, a to nejenom na ní. U této dovednosti by se spíše více než méně hodilo mít tabulku úprav pastí, kterou bych si představoval asi takto:
Pozorovatel/divák má znalosti o břichomluvectví - +2 až +4 (dle míry znalostí)
Pozorovatel/divák je břichomluvec - +4 až +6
Tma či jiné okolnosti napomáhající skrýt obličej - -5 až -1
Věc upoutávající pozornost na tvář břichomluvce - +2
Rekvizity/pomůcky napomáhající odvést pozornost - -3 až -1
Soustředěnost a pozornost diváka/pozorovatele - při vysoké až +3, při nízké až -2
Možná by mě ještě napadlo, co by mělo ovlivňovat úspěch břichomluvce, ale pro ilustraci taková tabulka postačí více nežli bohatě.

Hlavní je stále to, že dovednost přinesla něco nového. Břichomluvectví se může hodit a uplatnění má. Popis mohl být lepší a mohl obsahovat více informací, zpracování mohlo být přesnější či kvalitnější, ale stále je to napsané použitelně a navíc stručně. Rád jsem si dovednost přečetl.

S pozdravy,
"Mai'q the Liar",
Petr Dědeček


 Uživatel úrovně 0

Kdo by sledoval Jeffa,když ho slyší. Loutka je komická, proto zaujme lidi žeano...a tady nejde ani tak o jeho umění břichomluvectví jako o jeho humor a to lidi upoutává mimo jeho ústa.


 Uživatel úrovně 0

to Rovan: Jo přesně toho sem chtěl taky ukázat. Když si dáš pozor a budeš sledovat Jeffa a ne loutku, zjistíš že má mírně pootevřená ústa.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

souhlasím s ostatními a navíc:
-nechápu to pozvracní u krit. neúspěchu
-nebereš nikde v úvahu změnu hlasu
-"aniž by při tom otevírala pusu, či se různě šklebila" to je hloupost*
-vymáčknout se z toho dalo opravu hodně, byla by to hratelná a použitelná dovednoust a živě si umím představit alchymistu- loutkaže a břichomluvce

kol a kolem, jsem zklamán pro dnes buhužel za jednu

*Břichomluvci mluví pusou, ale ne tak výrazně. Břichomluvci se "schovávají" za gesta, mimiku a objekt, na který strhávají pozornost (např. na loutku). Koukni třeba na Jeffa Dunhama ;-)


 Uživatel úrovně 0

Shadowmage: Co se té "Otázky pro všechny" týče, domnívám se, že to stejné jako se vším. Všechno se dá naučit, ale bez vrozeného talentu to nikdy neni perfektní. Hudebník můžeš být skvělý, ale nemáš-li dobrý sluch, sám si pomalu ani nenaladíš např. kytaru. Zpěvák můžeš být vynikající, ale bez barva hlasu to nic neni. Stejně tak břichomluvectví - můžeš cvičit den co den, až zvládneš nějaká možná slůvka, ale nebudeš-li k tomu mít vlohy, bude to pořád jenom lehký podprůměr až průměr.


 Uživatel úrovně 4

Potěšilo mě téma, ještě jsem břichomluvectví asi nikde zpracované neviděl. Zpracování mě potěšilo už méně, hlavně z již zmíněných důvodů.

Otázka pro všechny: musí mít člověk na břichomluvectví talent či vrozené dispozice (např. anatomické)? Nebo se mu lze naučit stejně jako třeba tanci?


 Uživatel úrovně 0

Jak já to vidím, průměrný nápad, průměrná schopnost. Takže mezi 2* - 3* jenže obtížnost těžká a obratnost to sráží dolu. 2*

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 8

Průměrně napsaná dovednost by si zasloužila i průměrné hodnocení, jak ale zmiňuje Corwin, trošičku to škobrtá, ale i podprůměrné 2* nejsou pro začátek špatné ;)