Dovednosti

Hledání potravy Hodnocení: Kvalita

Obtížnost: Lehká

Ověřování: Při každém pokusu o nalezení potravy

Totální úspěch: Postava nasbírala čen jídla, které navíc chutná výborně.

Úspěch: Postava nasbírala půl čenu docela chutného jídla.

Neúspěch: Postava nenašla žádné jídlo.

Fatální neúspěch: Postava nasbírala půl čenu jídla, většina z něj je ale jedovatá či nepoživatelná (a postava o tom neví).

Popis:

Tato dovednost umožňuje postavě najít v přírodě potravu. Hledáním potravy se má na mysli hlavně sběr hub, hmyzu, drobných živočichů (korýši a měkkýši), plodů rostlin nebo i částí rostlin. Přírodou se pak má na mysli především les, může ale jít i o louku, údolí řeky nebo hory.

Jeden pokus najít potravu trvá 1 směnu a počítá se přitom s prohledáním okruhu asi 50 sáhů kolem. K základnímu sběru plodů a hub není třeba žádného speciálního vybavení, samozřejmě kromě nádoby či tašky, ve které nasbíranou potravu nosíme.

Past lze dále upravovat podle okolních podmínek. Pro tyto úpravy se nabízí tabulka:

Neschůdný terén+1 až +3
Znalost okolí-2 až -4
Mnoho potravy v okolí-2 až -6
Málo potravy v okolí+1 až +5
Zkušenosti se sběrem-1
Teoretické znalosti potravy-1 až -2
Neznámé (exotické) prostředí+1
Postava je hraničář-2

Je třeba ještě zmínit, že jde vážně pouze o hledání potravy, jinými slovy sběr potravy, o které postava (zatím) neví. Pokud tedy postava stojí v ovocném sadu, není třeba potravu hledat, stačí ji sesbírat (a na to není třeba dovednost). O něco složitější to je v případě, že kolem postavy není vůbec žádná potrava. Pak se na Hledání potravy hází, ale ať už je výsledek hodu jakýkoliv, PJ zahlásí Neúspěch. Postava posléze neví, že tam žádná není, ví jen tolik, že žádnou nenašla.

Je praktické pod dovednost Hledání potravy zahrnout i rybaření. V principu jde o totéž, jen s tím rozdílem, že pro rybaření je třeba speciálního vybavení. Dokonce i použitá vlastnost a obtížnost jsou stejné. Obdobně lze pod Hledání potravy počítat i lov živé zvěře. I zde je pak potřeba speciálního vybavení, především zbraně, navíc se pro účely lovu počítá dovednost jako střední. Rozdíly mezi sběrem či rybařením a lovením už jsou ale velké, takže lov zvěře spíš než cokoliv jiného doporučuji oddělit do zvláštní dovednosti, kterou bych rád brzy zpracoval.


Nakonec děkuji Unknownovi za tento nápad: Cestující postavy či postavy zdržující se dlouhou dobu v přírodě možná budou potravu hledat víckrát za den. Aby nemusely ověřovat každý pokus zvlášť, stačí hodit na Hledání potravy jen jednou za jeden den či jednou za celou cestu. Pak ani není potřeba řídit se striktně uvedeným množstvím nalezeného jídla a zjednodušit tabulku úspěchu následovně:

Totální úspěchPostava našla více než dost jídla, často velmi chutné, jehož přebytky může prodat
ÚspěchPostava nasbírala vždy dostatek jídla
NeúspěchPostava měla co dělat a občas byla hlady, ale nakonec se vždy najedla
Fatální neúspěchPostava sice nasbírala nějaké jídlo, ale to bylo často jedovaté a nepoživatelné (a z toho vyplynou dopady)

Za přečtení děkuje a mnoho zábavy do hry přeje

"Mai'q the Liar",

Petr Dědeček

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Obratnost je tu určitě i kvůli prohledávání terénu, získávání plodů z těžko dostupných míst atd. Podle mě je to celkem jedno, tvůj problém se dá, Fafrine, snadno řešit dvěma způsoby. Buď si přepiš obratnost na inteligenci a nehroť to, nebo sniž obtížnost dovednosti a za zkušenosti se sběrem potravy dávej větší a větší bonusy, které dávej i za inteligenci. (Stejně tak na opačné straně lze hrát s dovedností na inteligenci a dávat bonus za obratnost.) U vaření je to hodně podobné, tam taky dokáže uvařit každý podprůměrně obratný člověk, obratnost se projeví spíš v kvalitě než úspěšnosti vaření.


 Uživatel úrovně 0

axel: nejde mi o to, že je to znalost, alee o to, že protože je to znalost, mělo by to být na inteligenci. pravidlove dovednosti-Znalosti(čtení a psaní,jazyky,...) jsou na inteligenci. U vaření kvalita výrobku opravdu závisí na obratnosti kuchaře - šikovnosti při přípravě surovin, zručnosti při finální úpravě vzhledu nebo pohotovosti a rychlosti při práci na více složkách pokrmu současně... Zde bude mít šanci kvůli samotné (ne)obratnosti neuspět jen opravdové nemehlo, které ve svých silných prstech nelezenou potravu(vejce) rozdrtí nebo mu nalezené plody při zběru budou neustále padat do prachu a špíny.


 Uživatel úrovně 0

Fafrin: V pravidlech je více dovedností, které jsou spíše znalostí. Např. Vaření nebo Čtení a psaní je velmi podobné.


 Uživatel úrovně 0

Nějaké pravidlo pro součinnost více postav při sběru by neuškodilo.


 Uživatel úrovně 0

Nejsem si jist vhodností použité vlastnosti. Podle popisu se jedná se v tomto případě o "znalost", tedy schopnost potravu najit, rozpoznat, vědět co je jedlé a kde to hledat. Popisovaná potrava (bobule, lesní plody, oddenky a kořeny, vejce, drobní živočichové) není z toho typu, který byste museli složitě chytat a zbírat, spíš jde o to umět ji najít. Tedy by vlastností měly být spíše inteligence.(ostatně analogie s postřehem to napovídá.) Bonus za kladnou obratnost by se v popisu pasti objevit mohl, protože ta vám pomůže yískat potravu, která je pro nemehla a tlouštíky hůře přístupná.(hnízda ve sromeh, v dutinách, v zemi...)
Dále bych měl výtku k uvedené četnosti. V ověřování je sice hezké že při každém pokusu o nalezení potravy, ale jek je to často je jednak utopeno v textu a druhak je to směšně málo. Zkoušel jsi někdy směnu zbírat borůvky nebo maliny? A bylo toho dost na celý den? Bylo by toho snad dost, kdybys měl cvik a byl výrazně obratnější? Těžko.
Co se týče úprav pasti tak bych měl také pár výtek:
1) u rozsahů by se vždy hodilo uvést jen horní možnost (až +6, až -5).
2) zkušenosti se zběrem - mám li zkušenosti, ovládám tuto dovednost, ne? Čili obráceně, ovládám-li tuto dovednost, mám zkušenosti se zběrem ergo. obdržím vždy tento bonus.
3)Bonus za hraničářskost je směšně malý, a byl-li už uveden, měl být navázán na úroveň hraničáře nebo alespoň na jeho odbornost (Obor - nikdo snad nepochybuje, že druid by mohl být v tomto v lese neůspěšný.)
Co se týče možnost připojit sem rybaření jsem proti.
Co se týče Unknownova dodatku, stahuje tvé dílo ke dnu, protože si lze uvědomit, že neůspěch je zde úspěchem.
Jinak bych chtěl dílo pochválit za věcnost a krátkost.


 Uživatel úrovně 8

Podle mě dost užitečné, v pravidlech to chybělo, využít se to dá. A moc se mi líbí navrhované řešení dát tu dovednost prostě všem od začátku, na určitém stupni. Tím se zamezí plýtvání profibodů a realističnost zůstane zachována a přitom získáme použitelnou dovednost pro hledání potravy. Podle mě to je jednoduchý způsob, jak si hledání potravy ověřit, protože dovednost je zpracovaná dost hezky, přehledně a těch hodů může být úplné minimum.

Podle mě nejde ani tak o to nějakou dovednost na to mít, nebo že by někdo byl takový pravidlový fanatik, aby na hledání potravy tu dovednost napsal za každou cenu, spíš to práci PJ-e ulehčí, protože pořád dokola z hlavy říkat, jestli postavy našly, nebo nenašly jídlo, vede jedině k tomu, že to PJ-e nudí a dochází mu nápady a tak to začne odbývat tím stylem, že postavy se vždycky nají, což zase neodpovídá realitě a takhle jeden hod řeší další z jeho starostí. To je přece pravý účel dovednosti, ne? Jistě, jednou, dvakrát může každý PJ rozhodnout, zda postava v dané činnosti uspěla, a nepotřebuje na to dovednost, ale když je to něco, co se regulérně opakuje, tak jsou řešení jen dvě; buď to neřešit a automaticky počítat s úspěchem, nebo používat jednoduchou dovednost, kterou tato je.

To znamená, že Mai'qovi fandím a že se stavím spíš proti Roozovi, resp. proti tomu, co tady řekl, že je to zbytečné.


 Uživatel úrovně 0

Mai´q the Liar: ... pravda ;o) sbíral jsem jen houby :o) ... byla by tady však spousta sporných věcí, ale myslím si, že nemá cenu je řešit (třeba to, zda například nějaký zloděj vůbec ví, co se ještě jiného dá v lese nasbírat k jídlu :o) ... jahody a borůvky a tím by asi skončil, takže by mu to stejně moc nepomohlo v délce hledání). Ale tohle se už nesmí podle mne zahrnovat do hodnocení díla, protože taková situace může nastat vždy a všude. V této chvíli by měl dostat slovo konkrétní PJ a rozhodnout konkrétní situaci, která nastala ...


 Uživatel úrovně 0

Dobrý den všem.

Musím říci, že mě překvapuje, s jakým zápalem tu diskutujete. Jsem tomu samozřejmě rád a bez zbytečných řečí se vrhnu na své vlastní vyjádření.

Začněme...

Rooz: Nemohu úplně souhlasit. Rozhodně chápu, co chceš říci. Také si dovedu představit, že jsou lidé, kterým přijde zbytečné házet na hledání potravy. Jenže já se domnívám, že jde ve většině případů přesně o ty samé lidi, kterým přijde zbytečné házet si také na většinu ostatních dovedností. Minimálně v mém okolí je totiž spousta hráčů, kteří dovednosti ignorují. Neříkám, že to nelze, plně chápu, že potřeby hráčů se různí.

Musím se ale své dovednosti zastat. Když porovnáš hledání potravy s jinými pravidlovými dovednostmi, zjistíš, že je to všude podobné. Vždy jde o věci, které hru jen doplňují a všechny je lze odehrát bez hodu, pouze se slovním popisem činnosti. A některé z nich jsou přitom stejně samozřejmé jako hledání potravy. Já se spíš divil tomu, že dovednost Hledání potravy neexistuje.

Pokud ti stále připadá, že hledat potravu umí každý a že je to samozřejmost, pak to ještě nutně neznamená, že na to nelze napsat dovednost. Jednoduše takovým samozřejmým dovednostem uděl výjimku z profibodů a dej ji každé postavě od začátku, byť jen na stupni Špatně.

Navíc máme rozdílný pohled na hodnocení. Pohybuju se možná na tenkém ledě, když se vyjadřuju k tomu, jak hodnotíš, ale nepřipadá mi správné ohodnotit příspěvek na základě jediného aspektu, totiž použitelnosti. (A to ještě nikoliv obecné použitelnosti, ale použitelnosti ve smyslu: "Použiju to já?") Na té hvězdičce sem či tam pochopitelně nezáleží, ale pokud si zdejší rubriky kladou za cíl, aby hodnocení u děl ihned řeklo návštěvníkům, který příspěvek je kvalitně zpracovaný a který ne, pak je pro mě logičtější hodnotit zpracování. Nechci zabíhat do detailů, řeknu jen toto: Pokud příspěvek bude mít nižší hodnocení, než jaké odpovídá jeho zpracování, protože se hodnotícím hráčům nehodil do hry, pak hrozí, že hráč, kterému by se do hry hodil, bude nízkým hodnocením odrazen na základě předpokladu, že je to špatně zpracovaný příspěvek. (Sám se v tom ztrácím.) -- Nevím, nakolik se to týká tématu. Jestli chceš, můžeme pokračovat v poště. Oběma nám může jen prospět, když si zdejší náhled na hodnocení víc upřesníme.

Ať už se nakonec přikloníme ke kterémukoliv závěru, jsem rád, že jsi se do diskuze zapojil.

found: Ono s tím fatálním neúspěchem je to tak, že jsem ho sepsal tak, aby odpovídal jiným fatálním neúspěchům u jiných dovedností. A nevidím v tom problém. Musíš si uvědomit, že tento fatální neúspěch je odvozen od opravdu velké smůly a že může zahrnovat mnohem víc možností, jak selhat v sbírání potravy, než jen to, že jedovatou potravu nepoznáš. Můžeš ji také přehlédnout, zapomenout zahodit, může to být příliš podobné něčemu, co znáš, anebo může být potrava nějakým způsobem nemocná. A konečně, zapomínáš, že krom jedovaté potravy můžeš při FN nasbírat i potravu nepoživatelnou, což opět nezahrnuje jen věci nejedlé, ale také shnilé, červivé, plesnivé či příliš špinavé.

Proto se nezlob, ale asi bych spíš zůstal u toho, jak jsem to sepsal. V každém případě ti za tvou připomínku děkuji a jsem rád, že jsi nezůstal jen u ní a přidal i příklad. Alespoň jsem hned pochopil, co přesně máš na mysli.

Brubeaker: Ta věc s dobou sběru mě opravdu mrzí a omlouvám se za to, i když ti mohu nabídnout alespoň drobnou výmluvu. Tys sice sbíral dvě hodiny pro dva lidi, ale hledal jsi pouze houby. Při hledání potravy bys sbíral i poživatelné rostliny, živočichy a jinou potravu, čímž se to nepochybně urychlí. Dvanáctkrát tolik sice ne, ale přece.

Oceňuji, že jsi tuto hloupost v konečném verdiktu milosrdně přehlédl a za to, ale nejen za to ti děkuji.

Kibe: S prodloužením trvání se to má tak, že když nic nenajdeš, zkusíš to znovu. Ve výsledku tedy dopadneš stejně, jako kdybys jen prodloužil dobu hledání prvního pokusu, jen víckrát házíš. A to se zase dá řešit zastřešujícím hodem.

Ve svých připomínkách máš pravdu. Za ně i za celý komentář ti děkuji.

---

Tolik pro dnešek a snad už máme všechno podstatné dořešeno. Ani mě nenapadlo, že se u krátké dovednosti najde tolik nejasností. Cením si vaší trpělivosti s mým vysvětlováním a těším se na shledání u dalšího díla, Lovu zvěře.

S pozdravy,
"Mai'q the Liar",
Petr Dědeček


 Uživatel úrovně 0

Vše podstatní k dílu bylo řečeno...možná by také bylo zajímavé propojit vztah mezi úrodností prostředí s délkou hledání(tam kde skoro nic není, by hledání mělo trvat v podstatě celý den)...

To Corwin: i v poušti se dá najít potrava(kdo zná ultimate survival, tak ví):-)

To found: fatální neúspěch může mít mnoho podob a otrávit se lze i z jídla, které normálně je jedlé(může v sobě mít skrytého jedovatého porazita/cizopasníka/plíseň...). Snad krom druida nebo trpaslíka s amuletem(asterionští ví) si nemůže být nikdo jist, že se mu z daného "pokrmu" neudělá špatně/přiotráví se.


 Uživatel úrovně 0

Rooz: Aha, asi jsem to špatně pochopil, četl jsem jen jeden. :-)